Viaţa-n poze

Publicat în Dilema Veche nr. 735 din 22-28 martie 2018
Viaţa n poze jpeg

Statul pe Facebook, cu siguranță, te deformează. Ajungi, în anumite momente și perioade, să fii mai atent la imaginea ta de acolo decît la viața reală. (Desigur, chestia asta nu e valabilă pentru toți și nu întotdeauna.)

În acest scop, vrînd-nevrînd, cumva subconștient și, repet, doar în perioadele obsedate (!), sfîrșești prin a percepe realitatea din jur ca pe un potențial album. Pe unde te duci, nu mai vezi lucrurile în sine, ci îți imaginezi cum le-ar sta în poze.

Sînt mai multe categorii de imagini care s-ar potrivi în lumea ta falsă. Pardon, semi-adevărată. Mai întîi, cele cu tine însuți/însăți. Complicată poveste… Nimeni nu poate spune despre sine că e perfect. Fiecare își cunoaște, mai bine decît oricare altul, imperfecțiunile, unghiurile nefericite din care nu ar vrea niciodată să apară într-o poză. Rotunjimile nedorite de care nu mai are cum să scape (sau cel puțin așa pare). Asimetriile, dizarmoniile, inconsistențele. Ca atare, singurele poze posibile sînt cele pe care ți le faci singur sau pe care ți le face altcineva sub supravegherea ta (mai greu). Instantaneele făcute, cu diverse ocazii, de entuziaști fac mai mult rău decît bine. În sensul că în ele nu vei apărea niciodată din semiprofilul ideal care-ți face fața mai puțin rotundă, nici la distanța acceptabilă ca să nu se vadă chiar toate ridurile. Așa că n-ai decît ca, la orice eveniment colectiv, să fii vigilent cu inițiativele celorlalți, terorizîndu-i cu afirmația, repetată, că nu vrei să te pună pe Facebook, și cu atît mai mult să te tag-uiască fără acordul tău. La care se adaugă selfie-urile pe care ți le poți face, chiar și pe cele demodate, prin oglinzi – riscul fiind să apari într-o atmosferă indecentă și, pînă la urmă, penibilă de toaletă. (Din care doar o doză de autoironie te mai poate salva.)

Urmează pozele de familie. Astea, de obicei, îți ruinează orice sărbătoare. Pentru că, în loc să trăiești momentul în realitate, în prezent, să te bucuri de tortul în care suflă copilul și de prezența pe lîngă tine a vreunui bunic, tu ai învățat să trăiești în diacronie: nu savurezi clipa în sine, ci ești mereu cu gîndul la următoarele, anticipezi agil ca să poți fi pregătit cu telefonul. Cine știe, poate tocmai în clipa următoare se va ivi momentul adecvat care-i va aduce familiei tale imaginea ideală pe Facebook. Imagine care să nu fie nici prea idilică (prea multă siropoșenie pare falsă, bate la ochi), nici prea convențională (mereu trebuie să găsești cîte o chichiță care să te diferențieze de alte familii la evenimente asemănătoare, pentru că tu nu ești ca toată lumea). Și așa, în timp ce tai tortul cu pirați al băiețelului tău care face trei ani, ești parțial cu gîndul acolo și parțial la momentul următor, cînd copiii se vor duce să se joace la bile, și deja ai în minte cam din ce unghi îți poți surprinde odrasla perfectă scoțînd capul din amalgamul colorat.

Cînd mergi pe stradă, Facebook-ul se deplasează odată cu tine. Cam orice vezi e realitate, dar și imaginea ei. Observi un anunț caraghios, repede mintea procesează: l-or mai fi pus alții pe wall înaintea ta? E destul de neobișnuit? E destul de ironic? Ce comentariu ai putea face fără să fii ridicol, fără să fi spus prea mult, dar nici prea puțin și avînd și o fărîmă de înțelepciune și filozofie existențială? Vezi o pisică și imediat o evaluezi: e tărcata clasică, OK, s-a mai văzut. Dar în ce poziție stă? Cum se uită la mine? Cum își ține coada? Dacă întrunește punctajul peste medie la toate aceste complicate criterii, are o șansă să fie pe wall-ul tău și să adune like-uri.

Pe stradă există mai multe „abordări“. E cea informativă, în care prezinți, pur și simplu, lucruri din jur. Graffiti, de pildă. Case și ferestre altfel. Cea civică, în care semnalezi nereguli. Cea ironică, în care dai în vileag absurdul diverselor situații. Și cea poetică.

Aici mă opresc mai mult și îndrăznesc să schimb, puțin, registrul. Uneori mi se întîmplă să văd în jurul meu, mergînd pe stradă, pur și simplu lucruri care mă impresionează. Un pom printre ale cărui crengi apune soarele. Trei ciori pe o creangă, uitîndu-se la mine. O bucată de cer printre blocurile cenușii cu dungi bleu, roz, indigo, portocalii sau/și galbene. Cerul reflectîndu se în apă într-o simetrie perfectă. Un vîrf de munte în nori. Înserarea printre case vechi. Luna care abia se ițește. Un copac creponat înțesat de vrăbii.

Și lista ar putea continua aproape la infinit. Cert e că, atunci cînd vezi asemenea imagini care chiar te emoționează, se duce toate chestia cu anticiparea și diacronia. Nu mai ești conștient de „amenințarea“ Facebook-ului. Te bucuri de ce vezi în jurul tău, chiar dacă percepi realitatea în sine, dar și ca imagine. Emoția și trăirea estetică reală alungă falsitatea și calculul. Da, faci și poze lucrurilor impresionante din jur, dar le faci trăindu-le de adevăratelea. Cred că e o combinație care funcționează și prin care ne mai putem scuza doza de exhibiționism. Întrucîtva, benign.

Foto: flickr

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.