În căutarea oii năzdrăvane, pe Internet

Publicat în Dilema Veche nr. 686 din 13-19 aprilie 2017
Tînguire de păstor jpeg

În completarea Dosarului cu „Miorița“ pe care l-am coordonat, am descoperit tot felul de năzdrăvenii pe net, ziceri și clișee despre baladă, dar nu numai. Din cînd în cînd, apare și Miorița ca brand. Le am adunat într-un colaj care și-ar pierde farmecul dacă ar fi comentat.

● Ciobanul din Miorița nu a fost omorît. Poemul se încheie cu vorbele lui, după care el revine la oile sale și pleacă cu ele la păscut. Cercetarea anterioară a neglijat conjuncția condițională dacă și faptul că ciobanul pune verbele la condițional op­tativ și la conjunctiv (care în Gramatica Academiei sînt categorisite ca moduri prezumtive), iar în unele variante la modul imperativ. Totul este viziunea lui despre o eventualitate, care nu are loc. Dialogul ciobanului cu mioara este un monolog interior. Mioara este alter ego-ul său. George Călinescu și alții ne-au atras atenția că Miorița este un mit, nu o relatare despre o întîmplare concretă. Însă unii cercetători l-au desconsiderat pînă și pe Călinescu și au preferat să creadă că poemul descrie o crimă adevărată, mai apropiată de înțelegerea lor. De la înălțimea unor catedre, au tras concluzii pripite, aberante, jignitoare pentru demnitatea de român. (cunoastelumea.ro)

● Un cioban de 18 ani din Pietrari, Dîmbovița, a fost snopit în bătaie de alți doi baci, de la stîna din aceeași zonă. Agresorii erau convinși că victima le-a furat cîteva oi și l-au pedepsit crunt. Tînărul susține că nu are habar de oile despre care agresorii susțineau că le fuseseră furate. Nici nu crede că animalele au dispărut. Omul bănuiește că atacatorii au invocat de fapt un motiv oarecare, ca să-l ia la bătaie. Între proprietarii celor două stîne la care sînt angajați ciobanii există neînțelegeri mai vechi soldate, de-a lungul timpului, cu amenințări repetate. (stirileprotv.ro)

●Miorița este un basm frumos, totuși doar un basm. Și așa vrem să rămînă. Un basm. Free Miorița înseamnă ce vrei tu să însemne. Sau ce vrei tu să simți. Ar putea fi „Miorița liberă“, „Elibereaz-o pe Mioriţa“ sau „Eliberează-te de Mioriţa“. Dar înseamnă mai ales ce faci. Noi sîntem o mînă de oameni care vrem să eliberăm mințile de fatalismul mioritic. (freemiorita.ro)

● În cunoscuta baladă Mioriţa sînt descrise cîteva întîmplări în care sînt implicaţi doi criminali, o oaie turnătoare şi un cioban ce şochează prin prostia lui. („perlă“ la Bac)

● „Din întreaga poezie izbucnește năvalnic, ca un fluviu, vitalitatea dintotdeauna a omului din popor, dragostea oierului față de îndeletnicirea sa, față de artă, de viață, de natură și, mai ales, iubirea filială pentru mama sa. În structura compozițională a baladei, se pot distinge două mari părți: una epică, în care sînt narate faptele, și una lirică și dramatică, în care se exprimă gîndurile și sentimentele ciobănașului aflat în fața morții. (e-scoala.ro ­– referate)

● „Un istoric bulgar vine cu o teorie total schimbată a baladei Mioriţa. Nicolai Ivanov Todorov este convins că «statul de la nord de Dunăre» este o creaţie artificială şi de aceea încearcă demontarea falsei istorii mitologizante a românilor, care susțin întîietatea lor pe aceste meleaguri. (…) Astfel, bulgarii ar fi fost stăpîni ai civilizaţiei de la Dunărea de Jos, păstorii lor şi-au dus turmele din Balcani pînă în Carpaţi prin țara bulgarilor. Ţara Românească şi Moldova ar fi fost provincii tîrzii ale românilor. În Transilvania, românii ar fi o minoritate, Mioriţa, balada identitară pentru români, ar fi o creaţie bulgară, iar cîinele ciobănesc românesc ar fi şi el o creaţie bulgărească. (stiripesurse.ro)

● Părintele Dumitru Stăniloae vede în Miorița un profund sens creștin: „Miorița vorbește de Hristos și sufletul omenesc. Ciobanul care are oi mai multe este Hristos; ceilalți doi: Pilat și evreii… Și el are ca mireasă sufletul omenesc. Iată cît de adîncă este Miorița! Se simte că poporul nostru este un popor creștin“. (crestinortodox.ro)

● Botoșănenii au preocupări mai puțin obișnuite. Ei schimbă pe mail balada Miorița, în varianta nouă, plină de amuzament. Personajele sînt Băsescu, Geoană și Boc. Iată conținutul baladei: Pe-un picior de plai / La Izvor, pe Splai / Iată vin la vale, / Pentru confruntare / Două siluete, / Mîndre, violete. / Unul e Traian, / Baciul constănțean, / Mergînd pe furiș / Și privind cruciș. / Cu engleza „unsă“ / Și șuvița tunsă. / Iar celălalt e, / Lider PSD. / Familist convins, / Prostănac distins, / Care bea șampanii / Cînd îl bat dușmanii. (botosaninews.ro)

● Cel vrîncean și cel ungurean, în loc să mi-l piardă pe cel moldovean, că-i mai ortoman, să treacă și să facă împreună o asociație de oieri, să ia bani europeni și să devină toți trei mai ortomani. Iar miorița-laie, laie-bucălaie, în loc să vorbească de una singură, să se ducă să dea de veste că la noi, în România, oile au început să vorbească și că ușor-ușor abandonăm spiritul de turmă și începem să construim ceva demn de un picior de plai, o gură de rai.
(Dragoș Pîslaru, fost ministru al Muncii, pe Facebook)

● Încă o întrebare, tot despre Mio­rița… e un exercițiu: ce secvențe lipsesc și ce implicații are acest fapt asupra textului în ansamblu? Această întrebare se referă la faptul că în această baladă nu există punctul culminant și deznodămîntul? (Funda)

Răspunsuri: 1) Deznodămîntul lip­seș­te pentru că autorul anonim a dorit să ne imaginăm singuri ce se va întîmpla. 2) Auzi, dacă vrei sau, mă rog, voiai să îți faci tema, caută pe Google și ai rezolvat-o. (Tpu.ro)

● „Miorița“, 30 de ani, X.O. Special Reserve. Descriere: Pentru cei care au o viață plină de împliniri, acest vinars este doar o formă lichidă de încununare a succesului. Pentru cei ce aspiră la o viață plină de bucurie, de căldură și de împliniri, acest vinars este o picătură de curaj ce dă pofta de a depăși orice limite. (Vincon.ro)

● Personajul principal al baladei populare Miorița este ciobanul moldovean. El apare în toate momentele subiectului, fiind caracterizat direct și indirect. Frumusețea fizică a ciobanului rezultă din caracterizarea directă. Portretul fizic este izvorît din imaginația arsă de dor a măicuței care își caută cu disperare fiul. (Caracterizarea personajului principal din Miorița, afaceriardelene.ro)

● Miorița și Adriean Videanu sînt omniprezenți pe Litoralul românesc. Vremurile în care cei doi făceau parte din celebrul „grup de la Monaco“, petrecîndu-și vacanțele estivale pe Coasta de Azur, sînt deja istorie, iar afaceristul și stilata lui soție se mulțumesc cu băile de soare de la Mamaia. (wowbiz.ro)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.