Cursa mormonilor

Publicat în Dilema Veche nr. 415 din 26 ianuarie - 1 februarie 2012
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Religia candidatului contează pentru alegătorii americani. Poate fi un atu sau o piatră de moară. Aflat în fruntea cursei candidaţilor republicani, Mitt Romney, care a mai candidat o dată, fără succes, la preşedinţie, nu are acest atu. Mulţi americani evanghelici – grupul confesional majoritar în SUA – consideră că mormonii, cultul lui Romney, sînt o sectă necreştină.

Atît Mitt Romney, cît şi contracandidatul său Jon Huntsman, tot mormon au încercat să se distanţeze de învăţăturile mai ciudate ale Bisericii lui Isus Christos a Sfinţilor din Ultimele Zile, precum poligamia şi botezarea morţilor, explică Molly Worthen, autoare de cărţi despre evanghelicii americani, într-un articol pentru Foreign Policy. Worthen consideră însă că, dacă vreunul dintre ei va deveni preşedintele Americii, viziunea mormonă asupra lumii le-ar influenţa politica externă, în sensul unei prudenţe instinctive şi a unui realism care i-ar împiedica să se angajeze într-o mare strategie ideologică. Aceste atitudini reflectă un pragmatism şi o adaptabilitate proprii mormonismului. Cînd căsătoriile poligame şi respingerea preoţilor negri n-au mai fost sustenabile din punct de vedere politic, Biserica Sfinţilor Ultimelor Zile a invocat o revelaţie nouă pentru a le elimina. Mormonismul este caracterizat în practică de o planificare ca de business, ce i-a adus o rapidă extindere în întreaga lume. Biserica are acum aproximativ 14 milioane de membri la nivel mondial, din care peste jumătate trăiesc în afara Statelor Unite. 

Fiecare mormon are datoria de a face doi ani de misionariat, de multe ori în afara ţării sale, ceea ce îi cere o combinaţie de angajament ideologic şi flexibilitate pragmatică. Romney a fost misionar în Franţa, Huntsman în Taiwan, iar acest lucru le-a temperat angajamentul faţă de excepţionalismul american, crede Worthen. Principala problemă a candidaţilor mormoni rămîne însă că mulţi electori creştin-evanghelici din SUA socotesc că acesta este un cult necreştin şi sînt neîncrezători în privinţa independenţei unui preşedinte mormon de puternica ierarhie din Salt Lake City, care pune accent mai mult pe supunere, decît pe teologie. 

Oarecum paradoxal, avînd în vedere atenţia sporită acordată religiei candidatului, un recent studiu realizat de Public Religion Research Institute (PRRI) din Washington arată că majoritatea americanilor nu-l identifică pe Romney cu religia sa. Doar 4 din 10 americani ştiu că fostul guvernator al statului Massachusetts este mormon. Studiul indică însă şi că 53% dintre protestanţii albi l-au identificat pe Romney ca mormon. Alt sondaj, realizat de Pew Research Centre, în noiembrie, arată că o treime dintre votanţii republicani nu consideră mormonismul o confesiune creştină, iar două treimi îl percep ca pe o religie foarte diferită de a lor. Peste jumătate dintre protestanţii evanghelici, cel mai mare bazin electoral al Partidului Republican, consideră mormonismul o religie necreştină, iar 15% spun că nu vor vota pentru el din acest motiv. 

Mai există însă un aspect. Potrivit sondajului PRRI, ideile politice ale lui Romney sînt de două ori mai populare în sînul alegătorilor protestanţi evanghelici albi decît cele religioase (26% faţă de 10%), exact invers decît în cazul candidatului Perry (12% faţă de 22%), care este evanghelic. Oricum, religia contează pentru a ajunge în finala cu Obama.

Citeşte şi "În cursa pentru Casa Albă contează cum te închini"

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.