„Un spaţiu de interacţiune“ – interviu cu Ionuţ SIBIAN, preşedintele FDSC

Publicat în Dilema Veche nr. 586 din 7-13 mai 2015
„Un spaţiu de interacţiune“ – interviu cu Ionuţ SIBIAN, preşedintele FDSC jpeg

Între 8 şi 10 mai, în Parcul Herăstrău din Bucureşti are loc cea de-a şasea ediţie a ONGFest, festivalul naţional al organizaţiilor neguvernamentale din România. Despre ce este vorba, care este tema de anul acesta şi despre participanţi am discutat cu preşedintele Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Ionuţ Sibian. 

În fiecare an, ONGFest are o temă dominantă. Care este tema de anul acesta? 

Tema de anul acesta reflectă contribuţia organizaţiilor neguvernamentale la dezvoltarea de modele de comunităţi de succes în România. Ne dorim să evidenţiem importanţa comunităţilor pentru societatea românească, ca spaţiu de manifestare liberă a iniţiativelor societăţii civile, în cel mai amplu şi generos sens al acesteia. Noi credem că, fie că este vorba despre comunităţi locale, despre comunităţi vulnerabile sau comunităţi de idei, organizaţiile neguvernamentale sînt nuclee de iniţiative care stimulează acţiunile colective în beneficiul public. De altfel, chiar misiunea Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile este să dezvolte capacitatea organizaţiilor societăţii civile de a acţiona eficient în interesul comunităţilor. 

Dacă anul acesta vorbim despre comunităţi model, trebuie să întreb: ce înseamnă, de fapt, o comunitate model? Care sînt elementele care o definesc? 

Din perspectiva noastră, comunităţile model promovează încrederea reciprocă, luarea deciziilor în mod democratic şi transparent, participarea voluntară şi solidaritatea. În mod ideal, comunităţile aduc împreună cetăţeni cu abilităţi diverse, care se completează reciproc şi permit mai uşor atingerea unor scopuri comune. La nivelul comunităţii, comunicarea între cetăţeni este directă, iar nevoile şi problemele sînt vizibile. Organizaţiile societăţii civile au rolul de a crea un spaţiu propice de interacţiune între cetăţeni şi de a le oferi instrumentele pentru a-şi defini şi promova interesele şi valorile. Împreună, membrii comunităţii pot influenţa deciziile autorităţilor publice. Comunităţile permit integrarea socială şi construirea încrederii reciproce.  Comunităţile nu sînt izolate, ele comunică şi se întrepătrund. O rganizaţiile active la nivelul comunităţii informează şi formează cetăţenii şi îi ajută să rezolve probleme şi să îşi îmbunătăţească viaţa. Prin urmare, în acest an la ONGFest invităm cetăţenii să îşi descopere sau chiar să îşi (re)creeze comunităţile, alături de organizaţiile neguvernamentale care promovează idei şi iniţiative de care aceştia se simt apropiaţi. Credem că secretul unei societăţi vii şi prospere este ca fiecare să îşi găsească curajul şi încrederea de a aparţine în mod activ cel puţin unei comunităţi. Anul acesta, am spus noi, invităm oamenii să „comuniteze“, să „sădească idei“. Au inventat colegii mei un cuvînt nou, care să definească implicarea în comunitate. Am vrut să dăm o notă mai tinerească festivalului, să atragem şi tinerii să se implice în ceea ce fac ONG-urile. 

Festivalul este deschis doar pentru actorii din domeniu sau şi pentru publicul larg? 

La festival este binevenit oricine. Ideea ONGFest a venit din dorinţa de a promova organizaţiile neguvernamentale în rîndul celor care nu au auzit sau nu au interacţionat niciodată cu un ONG. De aceea mergem în parcuri, ca să întîlnim oameni cu care de cele mai multe ori nu ne întîlnim.

ONG-urile care participă anul acesta sînt la fel de diverse ca şi pînă acum. De la asociaţii de mediu, cum e Green Evolution, cu proiectul „Şcoli Verzi“, ce au programe de eco-educaţie în şcoli, pînă la Asociaţia Pro Europa, cu voluntarii de la Ciumîrna, care sînt un exemplu de voluntariat, au cîştigat un premiu la Gala Voluntariatului din 2014. Sau Little People Romania, ce ajută copiii bolnavi de cancer, E-Romja, ce sprijină drepturile femeilor rome. Sînt şi organizaţii mici, care sînt mai aproape de comunitate, dar şi unele ce au proiecte mai mari, cum e Federaţia Naţională „Omenia“, pentru vîrstnici. Noi încercăm în fiecare an să aducem cît mai multe domenii în festival, ca să îşi găsească fiecare ceva să îl intereseze. Vor fi dezbateri, jocuri, concursuri, dansuri şi concerte pe scenă, organizăm şi o „treasure hunt“. Marea parte a organizaţiilor din parc au ceva de oferit. Aşteaptă şi oamenii să se implice, nu numai să aştepte să se întîmple. Doar că ele ştiu, de multe ori, cum se pot obţine anumite lucruri pe care oamenii le consideră imposibil de obţinut sau nici nu ştiu că există. Lista ONG-urilor ce participă se găseşte pe site,

Care este programul şi unde se vor desfăşura toate activităţile? 

ONGFest debutează vineri, printr-o dezbatere despre comunităţi model în Europa, la ora 10, la Biblioteca Naţională a României. Vom vedea aşadar cum ONG-urile din cele zece ţări europene participante ajută la construcţia de noi modele de dezvoltare a comunităţilor în care activează, sprijinind cooperarea şi auto-organizarea. În restul zilei de vineri, participanţii vor avea la dispoziţie ateliere practice legate de activităţile lor zilnice, iar musafirii străini vor participa la schimburi de experienţă cu organizaţii româneşti, prin tot oraşul, dar şi prin împrejurimi. 

De sîmbătă dimineaţă, în Parcul Herăstrău, la intrarea de la Charles de Gaulle, ONG-urile, fiecare la standul său, aşteaptă orice cetăţean care îşi doreşte o comunitate mai bună. Pregătite cu sfaturi, experienţe şi poveşti dintre cele mai diverse, ele îşi pun la dispoziţia vizitatorilor cele mai spornice căi de a schimba în bine mediul în care activăm în mod obişnuit. Fie că e vorba de probleme de mediu, de integrare a minorităţilor, de asistenţă medicală sau servicii sociale, în Parcul Herăstrău cetăţenii interesaţi să se implice civic vor găsi în mod cert o soluţie, o cale de a acţiona ei înşişi. Pe tot parcursul zilei, ONG-urile româneşti vor organiza dezbateri despre ariile lor de intervenţie, dezbateri care dau ocazia oricărui vizitator să facă o incursiune în preocupările zilnice care îi apasă pe ONG-işti. Într-o notă veselă, zeci de jocuri şi activităţi non-formale, dar educative se vor desfăşura în aer liber, pe iarbă sau pe alei. Şi foarte important: toată ziua de sîmbătă, 9 mai, serbăm Ziua Europei, împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, partenerul şi susţinătorul ONGFest. Cu ajutorul Comisiei Europene, încheiem ziua cît se poate de festiv, printr-un spectacol de artificii, în jurul orei 21. Iar duminică, cu excepţia festivităţilor de seară, continuăm în acelaşi ritm: ONG-urile îşi aşteaptă vizitatorii la standuri, pe alei şi în spaţiile de dezbateri. Programul din Herăstrău se încheie duminică la ora 17. 

Cine sînt partenerii? 

Cum spuneam, Reprezentanţa Comisiei Europene în România – 9 mai este Ziua Europei şi în cadrul ONGFest au loc o serie de activităţi prin care sărbătorim acest lucru. Ca în fiecare an, Primăria Municipiului Bucureşti, care a pus la dispoziţie zona de la intrarea dinspre Charles de Gaulle a Parcului Herăstrău. De asemenea, Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului Romîniei, ce aduce în ONGFest programe artistice ale unor minorităţi etnice ce se găsesc în ţara noastră.  Biblioteca Naţională, unde are loc deschiderea evenimentului, pe 8 mai – ne bucurăm de acest parteneriat şi sperăm să dureze cît mai mult. Bursa Binelui este unul din partenerii de anul acesta şi e bine că există un program iniţiat de o companie ce sprijină ONG-urile în ONGFest. OMV Petrom, Banca Comercială Română şi AVON, la care se adaugă mai mulţi parteneri media. Evenimentul este organizat prin Fondul ONG, granturile Spaţiului Economic European 2009-2014, ne-am propus să îl susţinem aşa pînă în 2017. 

Devine ONGFest-ul o tradiţie? Cum aţi aprecia evoluţia festivalului? 

Prima ediţie a fost cîndva la mijlocul anilor ’90 şi din fotografiile pe care le avem în arhiva noastră vedem relaţia directă cu trecătorul cetăţean, încercarea de a aduce laolaltă oameni cu interese comune pentru cauze care depăşesc binele exclusiv personal şi pentru recunoaşterea publică a ONG-urilor – termen pe care acum îl folosim cu siguranţă şi lejeritate, cel puţin unii dintre noi, dar care nu avea nici o semnificaţie în mentalul colectiv atunci cînd a început ONGFest. Deja observăm, de la an la an, că întrebările vizitatorilor devin mai sofisticate, depăşim întrebarea primară cu privire la ce este un ONG şi începem să vorbim despre acţiuni concrete şi intenţii de implicare efectivă. Fiecare ediţie are o temă specială, cum este, anul acesta, cea legată de comunităţile model, dar încorporează de fiecare dată cele trei elemente pe care le-am pomenit şi care rămîn actuale. Acestui cadru i se suprapun două dimensiuni: cea de sărbătoare şi de petrecere a unui sfîrşit de săptămînă într-o atmosferă prietenoasă, precum şi cea de reflecţie asupra unor întrebări cu adevărat serioase cu care vizitatorul rezonează fie vorbind direct cu cei care îşi prezintă proiectele în cadrul standurilor expoziţionale, fie participînd la numeroasele dezbateri şi activităţi care se întîmplă în timpul festivalului. Intenţia noastră este ca vizitatorul să nu plece acasă doar cu o sacoşă de pliante şi cu satisfacţia unui timp liber petrecut calitativ, dar şi cu convingerea că ONG-urile sînt vocile organizate ale societăţii civile, parte necesară a unei democraţii funcţionale, precum şi cu dorinţa de a începe propriul proces de implicare, în orice formă, în viaţa publică.  

Probabil că evoluţia evenimentului a urmat acelaşi ritm de conştientizare şi înţelegere de către noi a ceea ce înseamnă cu adevărat să fii cetăţean şi parte din comunitate, dar cu cîţiva paşi în avans prin faptul că a adus în spaţiul public teme ca asociativitatea, comportamentul filantropic, voluntariatul, controlul civil asupra instituţiilor publice, auto-ajutorarea şi auto-capacitarea grupurilor vulnerabile şi atîtea altele, înainte ca ele să devină prezente în discursul public şi în conştiinţa individuală. De la an la an, evenimentul devine mai complex, mai divers, explorează modalităţi noi de a ajunge către publicul larg – anul acesta ni se vor alătura parteneri din zece ţări ale Uniunii Europene, vom fi prezenţi în acelaşi timp cu dezbateri în mai multe locuri din Bucureşti, există zeci de activităţi non-formale care se desfăşoară în ONGFest, există deja replici ale evenimentului în alte oraşe din ţară. Şi, da, cred că putem afirma că ONGFest este deja o tradiţie.  

a consemnat Stela GIURGEANU  

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.