Trup şi suflet la Sala Palatului – o expoziţie de dezvoltare personală

Publicat în Dilema Veche nr. 474 din 14-20 martie 2013
Trup şi suflet la Sala Palatului – o expoziţie de dezvoltare personală jpeg

„Evaluare şi echilibrare energetică yin/yang a organismului; Calea iubirii de sine; Activarea Luminii Inteligenţei Vindecătoare Cuantice; Răspunsuri la întrebări sau orice altă temă de interes personal ce nu aţi înţeles-o se vor face în limita acceptării Sinelui fiecăruia, în şedinţele individuale. Conectarea va fi directă, prin Inima ta, şi nu prin alte tehnici.“ „Folosirea spiriduşului (prin aplicarea lui pe chakre) amplifică potenţialul imunitar al corpului biologic în cazul diverselor infecţii virale şi microbiene. Dinamizează circulaţia sanguină, lucru ce favorizează scurtarea perioadelor de convalescenţă, cît şi prevenirea diverselor afecţiuni metabolice.“ „Doriţi să vă cunoaşteţi mai bine? Cereţi analiza aprofundată şi amănunţită a aurei, a personalităţii dumneavoastră, pe baza stării de sentiment – energie.“ „Fii Antreprenorul spiritual al vieţii tale! Descoperă cum poţi fi unul, utilizînd Theta Healing.“ 

Şi lista ar putea continua, aproape la nesfîrşit, în acelaşi spirit, surprins în pliantele de prezentare ale Festivalului Body Mind Spirit – „cel mai mare şi atractiv eveniment de dezvoltare personală din România“, care a avut loc de curînd (1-3 martie a.c.) la Sala Palatului. Ce este şi ce-şi propune acest festival, am aflat de la Daniela Cristea, coordonator de proiecte MH Media Solution: „Este un concept internaţional, şi a pornit de la faptul că, în medicina chineză, din cele mai vechi timpuri, omul este privit ca un ansamblu – body, mind, spirit.“ 

Înţeleg, din citatul de mai sus şi din ce am văzut la faţa locului, că festivalul reuneşte o serie de produse, atît pentru trup, cît şi pentru suflet, care îşi propun să ne ajute să fim mai armonioşi şi pe dinăuntru, şi pe dinafară. De la „vitamine, suplimente nutritive, tincturi, ceaiuri, produse organice, cosmetice bio, bijuterii cu pietre semipreţioase“, pînă la „terapie craniosacrală, terapie hună, învăţătură Dzogchen, machiaj mineral, uleiuri naturale presate la rece, fotografierea aurei, tehnici de respiraţie holotropică, terapie Bowen, produse de reechilibrare magnetică, tehnici de meditaţie“ (după cum ne lămureşte dna Cristea, în continuare). 

Un concept interesant şi relativ nou (deşi prima ediţie a Body Mind Spirit a avut loc în anul 2007). Interesantă a fost şi oferta foarte diversă a tarabelor de la Sala Palatului: de la hrană şi cosmetice naturiste, pînă la terapii neconvenţionale şi meditaţii. Dintre toate, aflăm de la dna Cristea că „cel mai mult sînt căutate terapiile care pot fi testate gratis în cadrul festivalului. De asemenea, produsele raw vegan şi uleiurile presate la rece.“ 

Singura problemă pe care mi-am pus-o, plimbîndu-mă printre tarabe, alături de un număr mare de alţi vizitatori, a fost cum un neiniţiat în domeniu, aşa cum eram (şi sînt) eu, poate distinge, între numeroasele oferte de acolo, ce e cu adevărat serios şi ce nu. Care sînt cei cu adevărat pricepuţi, în terapii de tot felul, şi care impostorii (în caz că există). 

Una peste alta, lucrurile văzute acolo mi s-au părut fascinante: dacă măcar o treime dintre ele ar funcţiona, lumea ar fi mai bună. Aşa că prefer să fiu printre naivii de bună-credinţă. Pînă la mai multe lămuriri şi cercetări, dau cuvîntul unui mic număr dintre cei prezenţi, care mi-au prezentat ofertele lor. 

Trec pe lîngă un domn cu barbă, îmbrăcat într-un soi de halat mov. Este „Ezo Petru, Totştiutorul, unul dintre cei mai vestiţi“. Cunoscut de la televiziunea maghiară, dar nevorbitor de limbă română. Domnul de lîngă el, care îi e şi translator, îmi spune povestea acestuia: „Peter Lazlo, din Ungaria, lucrează pentru TV 2 şi este purtător de energie pozitivă. Face tratamente aducătoare de noroc, transformatoare ale destinelor, curăţitoare de suflet, aducătoare de bani şi de noroc, ale iubirii şi ale dragostei. Transmite energie pozitivă continuă. Dînsul o primeşte direct din univers. A trăit şase ani în Tibet şi a învăţat de la nişte preoţi de acolo toată treaba asta. 

Este originar din Ungaria. A fost şofer de autobuz, a trăit o viaţă normală. Împreună, am fost în Scoţia, am dus nişte turişti. Acolo am fost în munţi şi, la un moment dat, a picat jos pe pămînt. Am crezut că i s-a oprit inima sau ceva, cam vreo jumătate de oră s-a simţit rău, apoi a primit un impuls. După care i s-a schimbat toată viaţa, complet. M-a vindecat pe mine – de stomac, de exemplu. Era să mă operez de ulcer şi m-a vindecat fără operaţie. Prin punerea mîinii pe locul respectiv. A vindecat boli nervoase. Poate trimite şi energie la distanţă. Dar doar la o anumită distanţă. Toată profesia asta a lui se bazează pe realitate. Dacă vine cineva la noi cu o listă cu toate lucrurile negative care i s-au întîmplat, acelea dispar, şi toate dorinţele pozitive i se împlinesc.“ Alţi participanţi au o aparenţă mai puţin şamanică. Se integrează mai curînd în direcţia „doctori“. Lucrează cu tot soiul de aparate şi, în jurul lor, lumea se înghesuie să încerce: „Brigitte Boca mă numesc. Noi nu sîntem din România, dar am învăţat limba aici. Noi sîntem doctori. Şi ne ocupăm cu oameni, cu terapii şi cu tratamente energetice. Putem vedea aura, cîmpul energetic, chakrele, blocajele energetice, vibraţiile. În funcţie de problemele pe care le găsim, le dăm sfaturi, ajutoare, şi toate tratamentele sînt gratis. Sîntem din Ungaria. 

Lucrăm cu un bio scanner – după acupunctură şi rezonanţă, după efectul Kirlian, se poate face. Cu mîna. Se pun acolo degetele. E un tratament pentru orice. Aura este învelişul nostru care nu se vede. Acolo apar centrii energetici – care sînt chakrele – care se deblochează, după necazuri fizice sau sentimentale. Atunci aura se sparge, se distruge şi pot apărea şi probleme mai mari în viaţa omului. Braţăra asta (n.a.: mi-o arată) ajută la deblocarea chakrelor. Lumea reacţionează foarte bine.“ Mă mişc deja într-o altă lume, una energetică. Constat că nu ştiu nimic despre propria-mi aură. La un alt stand, dau de un tratament cu... lumină: „George Cohal sînt. Am inventat Luviom – un aparat de cromoterapie specială, deosebită de cea clasică prin faptul că lucrează cu lumină de leduri şi cristal de cuarţ. Lumina creează nişte cîmpuri şi acestea sînt amplificate de cristalul de cuarţ. Aparatul este concepţie proprie, în curs de brevetare. Am lucrat toată viaţa cu lumină, fotografie şi film, şi mi s-au întîmplat nişte fenomene ciudate, pe care atunci nu le-am înţeles. În anumite condiţii, într-un anumit timp, lumina a regenerat nişte cerneală, ceva scris şi distrus. Am înţeles că se poate face treaba asta în mod normal, în mod curent. 

Aparatul nu tratează o boală anume, are o acţiune gen tratament holistic: echilibrează aura, activează chakrele, declanşează procesele de vindecare internă. Creşte vitalitatea, amplifică nişte capacităţi pe care le au anumite persoane, le declanşează pe cele în stare latentă, le redeclanşează la persoanele care le-au pierdut în timp. Lumina aduce lucrurile la normal, la natural. Ni se poate adresa oricine. Noi sîntem fiinţe de lumină – la nivel celular, totul se transformă în lumină. Aparatul e în curs de brevetare. L-am experimentat întîi pe mine, pe familie. Am simţit – în vitalitatea mea, în ceea ce primesc ca intuiţie, ca revelaţie. Am avut curajul să ies cu el în lume după ce am verificat efectele lui pe o sală de 200 de persoane, într-o meditaţie. Se amplifică mult nişte fenomene care se întîmplă, nişte transmisii de gînduri. În primul rînd, probleme de sănătate rezolvă: declanşează vindecări. Mama a făcut accident cerebral anul trecut, în martie. I-am făcut două şedinţe dimineaţa, şi după-masă am sunat să văd cum se simte; am vorbit cu ea la telefon. Înainte, fusese blocată total.“ 

Am întîlnit şi oferte vădit mai concrete: „Sînt Mihaela Gugu. Profesor asistent al Institutului Upledger din SUA, iar în România – preşedintele Asociaţiei CranioSacrale metoda Upledger. Ne ocupăm de formare în această terapie. Doctorul John Upledger a fost cel care a cercetat, timp de opt ani, în perioada 1975-1983, împreună cu un alt grup de cercetători, ce se întîmplă dincolo de scoarţa craniană. Au pornit de la ultimele notificări ale lui William Gardner Sutherland şi au trebuit să răspundă la următoarea întrebare: se mişcă sau nu se mişcă oasele craniene? Se mişcă, dar de ce? Studiind fenomenul care se petrece dincolo de scoarţa craniană, doctorul Upledger a denumit un sistem format din meninge, lichidul cefalorahidian şi componentele care menţin presiunea craniană constantă. Ca terapie, sînt tehnici manuale foarte blînde, o atingere de 5 grame care încurajează, la nivel cranian, eliberarea şi mobilizarea din tensiuni a suturilor. Se lucrează şi la nivel de coloană vertebrală, cu tehnici mai blînde decît cele din osteopatie şi care vizează tubul dural. Tubul dural este practic învelişul măduvei spinării, prima haină a acesteia şi a creierului. Mîinile terapeutului aproape că nu se mişcă, însă nici noi nu percepem mişcarea din interiorul nostru, aşa cum nu percepem nici mişcarea Pămîntului. Dacă ar fi să poziţionăm undeva tehnica, ar fi între masaj şi reiki. Mult mai blîndă decît un masaj, manipularea e la nivel de ţesut, şi nu la nivel muscular. Paleta de aplicabilitate e foarte mare, de la o simplă durere de cap, pînă la migrene, paralizii cerebrale, accidente vasculare.“ 

Ultimul intervievat a fost un tînăr cu accent moldovenesc care prezenta dispozitivul numit Torser: „Am venit să desfăşurăm acest proiect de ecologie bioinformaţională, în colaborare cu Universitatea Naţională de Autoapărare. Dispozitivul Torser prezintă protecţie la radiaţie şi bioenergizare. Rezonator bioenergetic, funcţionează opt ani fără sursă electrică. În urma utilizării acestui Torser, aura – dacă este slabă – creşte şi se uniformizează, găurile dispar. El se poartă în apropierea corpului şi trebuie pus cu faţa activă spre zonele cu durere. E foarte bun, în special la pensionari: dureri de cap, dureri cervicale, pentru sistem locomotor, nervos, cardiovascular şi toate glandele, tot sistemul hormonal.“ 

Tîrgul de la Sala Palatului mai oferea încă multe, probabil mai interesante decît cele prezentate. Intenţia a fost doar să semnalez un domeniu nou, cu potenţial – în care, poate, în viitor, vom deveni mai iniţiaţi.  

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.