Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 547 din 7-13 august 2014
Cu ochii n 3,14 png

LA ULTIMA DEZBATERE NAŢIONALĂ
DESPRE ECONOMIA 
DE TOATE CULORILE S-A ARĂTAT 
UN CURCUBEU SULFURIC

● La ultima tragere Loto 6 din 49 din Germania au ieşit numerele 9, 10, 11, 12, 13 şi, printr-un mic accident, 37 (în loc de 14). Se pare că nemţii au reuşit să impună şi aici ordinea şi disciplina. (A. P.)

● Dacă se întîmplă să fiţi dezamăgiţi de candidaţii dreptei şi ai stîngii la prezidenţiale, atunci aflaţi că tocmai a apărut o nouă candidatură pe firmament: Edy Neumann, liderul trupei Blazzaj. Iată care sînt primele trei obiective ale viitorului preşedinte Neumann, în caz că va fi ales: „1. Primul Ministru va fi desemnat prin dezbatere naţională transparentă, urmărind un set precis de obiective; 2. Ministerul Economiei va susţine armonizarea internaţională a utilizării resurselor; Capitalul şi piaţa sînt deja internaţionalizate şi ele vor susţine interesele societăţilor în faţa statelor, aflate momentan în relaţii anarhice; 3. Ministerul de Externe va lua o poziţie echidistantă faţa de conflictele existente, în special cele din Ucraina şi Israel“. V-am convins, nu? (L. V.)

● Nici viteza luminii nu mai e ce-a fost! Noi date provenite din observarea unei supernove pot conduce la concluzia că tot ceea ce ştim despre viteza luminii e greşit. Sper că nu v-aţi planificat viitorul în funcţie de ea. (M. C.)

● PNL are, de cîtva timp, un site nou. Foarte frumos. În deschiderea lui, sus, cu litere galbene pe fond albastru, se derulează cîteva titluri mari, highlights, mă rog, nişte chestii pe care liberalii au considerat că e important să le scoată în faţă, pentru că exprimă viziunea partidului: „Economia liberală“, „Manifestul PNL pentru Parlamentul European“, „Programul politic al preşedintelui PNL, dl Klaus Iohannis“ şi „PNL, partidul dreptei româneşti. Moţiunea Crin Antonescu“. Şi mai frumos. Dar, cînd dai click pe „moţiune“, ajungi la un discurs al lui Crin Antonescu din februarie 2013, din care cităm: „Partidul Naţional Liberal va apăra această coaliţie şUSLţ pînă în anul 2016. Partidul Naţional Liberal va face parte din Guvernul Victor Ponta, pe care îl va susţine prim-ministru pînă la capătul acestui ciclu electoral, pînă în 2016“. Dragi administratori, băgaţi discursul ăsta mai la fund, nu-l lăsaţi ca păduchele pe frunte, că între timp PNL s-a dezis de Victor Ponta, prin glasul aceluiaşi Crin Antonescu. (M. V.)

● Cum spuneam în numărul anterior, „vilele speciale“ sînt dispuse, ca o salbă, de jur împrejurul lacului. Frumoase vile! Atît cît poţi zări prin cîte-un ochi din gardul blindat cu străşnicie de liane, iederă de toate culorile, felurite soiuri de plante agăţătoare. Iar pe poartă, anunţuri dintre cele mai fioroase (însoţite şi de mutra rînjindă a patrupedului): „Cîine periculos“ sau „Eu ajung aici în 5 secunde, dar tu?“, iar „Accesul“ în domeniu e de la „interzis“ pînă la „strict interzis“, cu diverse variante privind „persoanele neautorizate“. Vilele sînt înconjurate de parcuri pe suprafeţe impunătoare, adevărate păduri, hectare de pădure. Dar nu despre aceste adevărate dominioane voiam să vorbesc, nu sînt curioasă să ştiu cine le locuieşte şi în care scopuri (am zărit mame cu bebeluşi în cărucioare şi nu păreau a avea nimic „special!“). Mă întreb numai: lacul al cui este? De vreme ce toate aceste vile au „deschidere“ la ochiul de apă, n-ar trebui ca vremelnicii lor fericiţi locuitori să se îngrijească şi de asanarea lacului? Care, deşi „încărcat cu flori de nufăr“, musteşte din greu de pet-uri, sticle de plastic plutitoare, alge în descompunere şi toate mizeriile adunate-n timp, în apele lui, ca-ntr-un imens hău de gunoi exalînd duhori. Or, nu, poate mă înşel, lacul nu e în arealul „special“, el nu le, ci ne aparţine, „nouă“, fericita clasă muncitoare, ajunsă, în sfîrşit, în paradis. În staţiunea Neptun, adică. Strict interzis! (R. M.)

● Ministrul delegat pentru Învăţămînt Superior, Mihnea Costoiu, a declarat, referindu-se la lansarea candidaturii la preşedinţie a premierului Victor Ponta: „Apa, la români, se spune că aduce noroc la un eveniment şi eu cred că va aduce noroc şi premierului, şi PSD“. Şi nu era vorba despre o ploaie de vară după care s-a arătat un curcubeu, ci de „Potopul lui Noe“ care făcuse prăpăd şi victime în Gorj. (A. M. S.)

● Pe Venus ninge cu fulgi metalici şi plouă cu acid sulfuric. Femeile veneau de pe Venus? (M. C.)

CONFORM UNUI STUDIU 
REALIZAT PRINTRE MESE 
DE DIFERITE MĂRIMI, 
ZÎMBETUL NU ŞTIE SĂ ÎNCHIDĂ UŞA  

● Conform unui studiu realizat de INSCOP Research, ţările în care românii au cea mai mare încredere sînt Germania, Marea Britanie şi Spania. Pe ultimele locuri se situează Ungaria şi Rusia. Ar fi interesant şi un studiu cu ţările unde există cea mai mare încredere faţă de români. (A. P.)

● La o terasă din zona Maria Rosetti apare, la un moment dat, printre mese, o pisică integral albă. Întrebînd-o pe chelneriţă (integral în negru) despre pisică, după ce îi spunem că ni se pare foarte frumoasă, aceasta ne răspunde: „Dar ştiţi că frumuseţea asta aduce şi nenorociri? Pisica nu vede cu un ochi, îl vedeţi pe cel de altă culoare?“. Dintr-o small talk pisicească se poate ajunge, iată, la cugetări esenţiale despre (ne)dreptatea frumuseţii. (I. P.)

● Adolescentul Ashik Gavai s-a plîns un an şi jumătate de dureri în mandibulă. Asta pînă cînd o stomatoloagă din Mumbai l-a diagnosticat cu odontomă, o boală rară de dinţi. Operaţia a durat şapte ore, timp în care doi chirurgi şi încă doi asistenţi i-au extras băiatului fix 232 de dinţi de diferite mărimi şi forme. Se pare că e vorba de un record. (M. C.)

● Aflăm că oamenii de ştiinţă au separat pentru prima oară o particulă de proprietăţile sale fizice. Cercetătorii au folosit un fascicul de neutroni, pe care au reuşit să-i separe de momentul lor magnetic, creînd astfel o pisică Cheshire cuantică. Au separat, cum ar veni, zîmbetul de pisică. (M. P.)

● Un puşti în toaleta hiper hi-tech din Cişmigiu, enervat că nu ştie cum să închidă uşa: Sesam, închidă-te! (L. V.)

IATĂ O CALE 
PE CARE ÎN CURÎND 
VEŢI AVEA NIŞTE GERBILI DULCI 

● Pe aleile satului de vacanţă stă scris, cu litere de-o şchioapă: „Fericire“. Mai încolo, alt cuvînt tare: „Extaz“. Apoi: „Zen“. Săgeţile indică, toate, în aceeaşi direcţie: un club de karaoke. Imitaţia ca stare de bine – iată o cale pe care nici un filozof n-a explorat-o îndeajuns. (M. M.)

● În vitrina unui magazin de pompe funebre, pe un coşciug, o reclamă sub forma unui bileţel scris de mînă, cu pixul: „În curînd, avem şi full echipat“. Pe uşa aceluiaşi magazin, un alt bilet, scris probabil de aceeaşi mînă: „Vin imediat“. Bănuiesc că nu era vreo legătură cronologică între cele două anunţuri. (S. G.)

● Victor Ponta, la lansarea candidaturii prezidenţiale: „Veţi avea un preşedinte despre care veţi şti tot“. Păi, ştim deja destule, şi nu ne foloseşte la nimic. (M. V.)

● La numai o săptămînă după lansarea de pe cosmodromul de la Baikonur, cercetătorii ruşi au pierdut controlul unui satelit în care plasaseră cinci şopîrle pentru a studia împerecherea lor în condiţiile lipsei de gravitaţie. Anul trecut au mai pierdut prin spaţiu un satelit care avea la bord nişte gerbili. (M. C.)

● Coincidentia oppositorum în Piaţa Sudului: „Pepeni dulci de Amara“. (D. S.)

Foto: F. Budea

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.