Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 566 din 18-23 decembrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

UN BĂRBAT 
MOALE PRECUM UN IEPURAŞ 
A PRIMIT DE CURÎND 
UN NEURON-ŞEZLONG 

● Cîteva cazuri din registrul medical mai puţin cunoscut al amputărilor, plăgilor şi deceselor meteorice: pe 16 ianuarie 1825, un meteorit a ucis un bărbat şi a rănit o femeie în oraşul Malwate din India; pe 16 februarie 1827, în Mhow, India, un bărbat a fost grav rănit la braţ de un meteorit; la 25 aprilie 1915, un meteorit de cca. 3 kg i-a retezat unei femei din satul Ta-yang, China, braţul; pe 30 noiembrie 1954, în Sylacauga, Alabama, SUA, un meteorit a lovit o femeie, după ce a străpuns acoperişul casei. (M. P.)

● Dintr-ale marketingului: după hîrtia igienică aromată cu floarea pasiunii sau iasomie, după hîrtia moale precum un iepuraş sau o pană de porumbel, a apărut hîrtia igienică onestă, directă şi la obiect: se numeşte Mototol. (S. G.)

● Există oraşe unde poţi avea surprize poştale dintre cele mai plăcute, un asemenea oraş fiind Strasbourg. Cineva care locuieşte acolo a primit de curînd o felicitare cu următorul conţinut: „Gunoierii din cartier vă urează Sărbători Fericite“. (D. S.)

● Totul a început într-un spital din Los Angeles: 12 pacienţi epileptici, care aveau permanent electrozi implantaţi în lobul temporal, aşteptau să aibă o criză pentru ca medicii chirurgi să poată localiza locul din creier în care se produce criza, pentru a şti unde anume să opereze. Bolnavii, a căror activitate cerebrală putea fi urmărită din interior prin tehnici de imagistică medicală, urmau să fie cobaii unuia dintre cele mai interesante experimente ştiinţifice ale ultimilor ani. Pe scurt: li s-au arătat fotografiile a o sută de celebrităţi, în timp ce pe monitoare se observa cum un singur neuron se activa pentru fiecare figură în parte; pentru ca în a doua etapă a experimentului să se suprapună figurile celebrităţilor cu scopul de a observa care neuron era mai puternic. Ei bine, Neuronul Marilyn se activa întotdeauna primul cînd suprapunerea folosea imaginea actriţei, ceea ce demonstrează că cel puţin epilepticii au un neuron îndrăgostit lulea de Marilyn. (M. C.)

● Încă un loc unde se poate bea, printre altele, şampanie: la cinema, la sala VIP (din AFI), în timp ce-ţi întinzi picioarele pe fotoliul-şezlong şi după ce mănînci pui Shanghai, bulete de cartofi prăjiţi şi chec. (I. P.

ANUMIŢI BUCĂTARI, 
ÎMBLĂNIŢI PÎNĂ LA ULTIMUL DEGEŢEL,
SE ÎNCUMETĂ 
SĂ PLOUĂ ASUPRA CIVILILOR

● Peştele-balon, numit fugu de gurmanzii japonezi bogaţi, conţine în ficat o neurotoxină hepatică de cinci ori mai puternică decît cianura. Doar anumiţi bucătari se încumetă să gătească acest peşte care reuşeşte totuşi să ucidă 15 gurmanzi pe an, un fel de gurmanzi kamikaze. În lipsa lui Aleksei Balabanov, Quentin Dupieux ar putea filma o parodie după La Grande Bouffe. (M. C.)

● Din oferta săptămînală a magazinului online Ondisplay national: Bocanci + Fes Cadou, Set 6 avioane PLANES cu sunete, Set 6 clipsuri pentru sutien, Slăbeşti uşor cu Cafea Verde, Rochie damă în colţ – cream, Bocanci de bărbaţi super îmblăniţi, Cel mai nou model de ghete, Veioză şi proiector ciupercuţă, Uleiuri cu feromoni de damă, Costum Moş Crăciun, Pin artificial înălţime 150 cm, Lampă UV 36W pentru unghii, Covoraş muzical, Covor inteligent pentru baie, Aparat pentru încălzit ceara, Păpuşică rucsac Lili cu 10 funcţii, Set bijuterii Delicate. (va urma) (M. P.)

● „Pantofiori veseli. Cizmuliţe cu blăniţă naturală. Căldurică pînă la ultimul degeţel“. Am găsit reclămuţa asta întîmplător, pe un săituleţ. Mi-a plăcut că-i cu multe diminutivele. (M. M.)

● „Di ieri seara, dila nouă, / Plouă, c’coani, plouă, plouă… / Şi eu, sîngur, sîngurel. / Tot mă lupt c-un păărel. / Duşmană şi-i soarta me, / Că nu am cu şini be; / Că mai vreme di băut, / Di băut şi pitrecut, / De cîndu-s n-am mai văzut! / Al matale, Caragiale. Wilmersdorf bei Berlin, 10 iunie 1906“ Subscriem. (R. M.)

● Reacţia unui poliţist de la Secţia 10 din Bucureşti, care s-a trezit în curtea secţiei cu un flashmob liniştit: „O să chem jandarmii!“. Flashmob-ul a fost organizat de Ziua Internaţională a Drepturilor Omului pentru a sancţiona abuzurile Poliţiei asupra civililor. (L. V.

APRECIAT
ÎN MOD SPECIAL DE CĂTRE FEMEI,
UNUL ÎŞI ARATĂ 
ADMIRAŢIA PENTRU UN GRUP 

● Un restaurant din Cisnădioara are în meniu, de aproape zece ani, „pieptul de pui Iohannis“, un preparat botezat după fostul primar al Sibiului. Costă 28 de lei şi e apreciat în mod special de către femei. Acum, în cinstea noului preşedinte, bucătarul restaurantului pregăteşte două preparate noi – un turnedo Herr President şi un desert Santa Klaus. Nu ştiu dacă e pe cale să se lanseze o nouă modă culinară. Dacă da, atunci am ratat blinelele Iliescu, specifice anilor ’90, profiterolul Emil şi saramura Traian. (A. P.)

● Ştiţi cîţi psihiatri există în Liberia? Unul. Dar în Sierra Leone? Tot unul. Ştiţi cine va trata miile de depresivi care urmează să apară după ravagiile Ebolei? Oamenii ăştia doi. (L. V.)

● Undeva, în oraşul bulgar Varna, vagabonţeşte o pisică verde. Pisica de smarald, aşa au numit-o oamenii, a devenit rapid vedetă pe Facebook: am văzut numeroase clipuri şi fotografii, oameni din lumea întreagă îşi arată admiraţia sau, dimpotrivă, dispreţul pentru felină. Cineva a făcut-o, de pildă, „pisipoancă“. Un ziar local a mers pe urmele mîţei ca să afle ce coafor frecventează. Reporterii au aflat că pisica de smarald n-are stilist. De fapt, nici casă n-are şi nici stăpîn. Cică doarme noaptea într-un depozit unde sînt ţinute multe vopseluri şi a căzut într-o găleată. (M. M.)

● Revista Time a găsit personalitatea anului. După Papa Francisc în 2013, acum a venit rîndul celor care au făcut eforturi uriaşe şi au luptat cu epidemia de Ebola în acest an. E vorba despre cadrele medicale care au încercat stoparea bolii în Africa. Medicii organizaţiei Médecins sans Frontières au colaborat cu cadrele medicale locale de-a lungul lui 2014 şi continuă să o facă. Time a ales, aşadar, să le aducă un omagiu tuturor acestor persoane implicate în lupta contra Ebola, care şi-au pus de multe ori propria viaţă în pericol. Virusul a făcut ravagii: Organizaţia Mondială a Sănătăţii vorbeşte despre 5000 de decese pînă la sfîrşitul lui octombrie şi de 13.700 de cazuri de îmbolnăviri. „Restul lumii poate să doarmă liniştită noaptea pentru că un grup de bărbaţi şi de femei sînt dispuşi să se bată cu această boală“ – este concluzia celor de la Time. Din păcate, cel mai probabil, personalităţile anului 2014 vor rămîne în actualitate şi în 2015. (A. M. S.)

Foto: C. Tudor

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.