AŢI GUSTAT VREODATĂ BALCANISMUL
CARE SE SCURGE DULCE
ÎNTR-UN LOC PUBLIC?

● Aţi gustat vreodată bere cu aromă de testicule afumate de balenă-cu-înotătoare? Nu? Dacă vă simţiţi ispitit de această licoare, trebuie neapărat să mergeţi în Islanda. Un producător local a lansat această bere în serie limitată. Stocul e disponibil pînă la jumătatea lunii februarie. Sănătate! (M. M.)

● Plicul trimis la Craiova cu confirmare de primire a venit retur, fără confirmare. Motivul: N-aţi completat plicul cf. normei europene. „Care anume?“ „Locul 1 expeditor, locul 2 destinatar, de la stînga la dreapta.“ „De ce nu mi-aţi spus că nu e bine, cînd aţi preluat plicul, l-aţi ştampilat, i-aţi pus cod de bare, aţi emis chitanţa, mi-aţi luat banii?“ „N-am ştiut că nu ştiţi.“ Am recidivat. La fel au decurs lucrurile. La emiterea chitanţei, am zis evident „stop!“ „E corect completat plicul?“ „Nu.“ „Şi de ce nu mi-aţi spus?“ „Păi ce, m-aţi întrebat?“ Deci norma europeană impune, balcanismul neaoş dispune. Peşin! Cf. Poşta Română, sediul din piaţa Amzei. (R. M.)

● Cică în traficul din Bucureşti, timpul care se scurge între momentul cînd se face verde la semafor şi primul claxon de „îndemn“ este de o miime de secundă (arată un studiu). Iuţi de claxon, bucureştenii ăştia. Mă tem însă că doar de claxon… (M. V.)

● Peronul staţiei de metrou de la Piaţa Romană. Pe stîlpi, o mulţime de tag-uri şi înscrisuri, iar printre ele unul dulce: „Johnny ie frumos“. (D. S.)

● Dintre toate aiurelile care circulă pe Facebook, una chiar mi-a plăcut, ba chiar mi s-a părut necesară: într-un loc public (nu de la noi), cineva îmbrăcat în urs îmbrăţişa pe oricine trecea şi voia să fie îmbrăţişat. Eu, una, aş avea nevoie cu siguranţă de free hugs din cînd în cînd – iar un urs pare cel mai potrivit pentru aşa ceva. (I. P.)

FIII ROMÅNIEI
AU REUŞIT
SĂ ÎNVESELEASCĂ LIMITELE RESURSELOR NATURALE

● Alte cîteva nume de loji masonice: Perfecta Armonie, Toleranţa, Mereu rius, Cavalerii Templului, C.A. Rosetti, Isik, Horus, Jacques de Molay, Zamolxis, Terra, Prometeu, Roza Vînturilor, Patria, Alexandru Ioan I, Fiii României, Cavalerii Aqvilei, Diamant, Lîna de Aur, Tracia, Cavalerii României, Constantin Bărbulescu, Valahia, Cavalerii Sf. Andrei, Opera Magna, Anderson, Luceafărul, Tatra, George Eriescu, Agora, Călugăreni, Cavalerii Libertăţii, Ştefan Golescu, Giuseppe Garibaldi, Noua Europă, Ulpia Traiana, Osiris, Magistri Lapidum, Coloana înţelepciunii, Robert W. Woodward (radiată după fuziunea cu loja Sphinx). (M. P.)

● Singurii care au reuşit să înveselească marşul solidarităţii de la Paris au fost preşedinţii Franţei, fostul şi actualul: Sarkozy a dat din coate şi a reuşit să ajungă din rîndul  al treilea pînă în rîndul întîi, prinzînd fotografia oficială (şi provocînd un val de colaje foto în care moaca lui încîntată apare în imaginile iconice ale secolului 20), iar Hollande a primit pe umăr botezul unui porumbel, ceea ce l-a făcut pe Luz, unul dintre desenatorii de la Charlie Hebdo rămaşi în viaţă, să spună că Hollande e de-acum binevenit oricînd în redacţia lor, pentru că i-a făcut să rîdă într-un moment atît de dramatic. (L. V.)

● Dragostea are din cînd în cînd limitele ei. Altfel la ce să te gîndeşti cînd auzi o vorbă ca asta: „Iubire, stai că intru la budă!“ (A. M. S.)

● Un mall din Rusia a pus la intrare un preş în culorile drapelului american. Întrebat ce părere are, un consumerist rus spune că îi place ideea de a se şterge pe picioare pe steagul american, „că şi ei ne-au dat foc drapelului în Ucraina“; analogie care nici nu e departe de adevăr, pentru ruşi orice ţară nefiind decît un fel de mall al resurselor naturale în care dau buzna pe şenile – tot un fel de scări rulante. (M. C.)

CICĂ O MAMĂ NAŢIONALĂ
VA INIŢIA PROGRAMUL
„PROSTUL CLAR“

● Cică Guvernul va iniţia programul „A doua casă“. Foarte bine. Logic, după aceea va urma programul „A treia casă“. Şi apoi, programul „A patra casă“, în onoarea fostului premier Adrian Năstase – patru case. E mai greu de făcut, dar poate n-ar strica să avem şi programul „Primul palat“, că sînt destui care-l au drept idol pe Gigi Becali. (M. V.)

n Într-un reality show, o mamă îşi dojenea copilul: „Pentru că ai greşit, trebuie să te pedepsesc. Treci şi învaţă la engleză!“ Mă întreb ce boroboaţă ar fi trebuit să facă plodul pentru a fi trimis să înveţe la matematică. (S. G.)

● Întrebat în 2012 ce epitaf ar vrea să aibă gravat pe mormînt, Wolinski, unul dintre desenatorii asasinaţi pe 7 ianuarie 2015, a răspuns cu o frază celebră a bunului său prieten, Cavanna: „Despre Wolinski se crede că e prost pentru că face pe prostul, dar în realitate el chiar e prost.“ În catalogul retrospectivei desenelor sale, organizată de Biblioteca Naţională a Franţei, psihiatra Elisabeth Roudinesco povestea că Wolinski oricum voia să fie incinerat: „I-am zis nevesti-mii: să-mi arunci cenuşa în toaletă, ca să-ţi pot vedea fundul în fiecare zi.“ (L. V.)

● Dacă v-aţi dorit vreodată un şemineu în casă, acum această fantezie e la îndemînă. Deschideţi televizorul, butonaţi pînă la postul care se numeşte Fireplace. Trebuie să aveţi abonament la UPC, căci aceasta e compania de cablu care transmite postul 24 de ore din 24. Poţi să stai aşa, ca prostul, să te uiţi la focul care arde. Iar pentru o experienţă cît mai reală, pe fundal se aude şi trosnetul lemnelor arzînd în sobă. (A. M. S.)

● Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că militează (militează!!!) pentru un parlament cu 300 de deputaţi şi 100 de senatori. E clar, a devenit şi dl Zgonea băsist. (M. V.)