Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 885 din 25 - 31 martie 2021
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU CUMVA PLANETA NOASTRĂ S-A ÎMPUȚINAT ATÎT DE MULT ÎNCÎT HOȚII DE ÎNĂLȚIME (PESTE 100 DE PERSOANE) S-AU REVOLTAT RECENT, PENTRU PRIMA DATĂ ÎN ISTORIE? CÎT TIMP A TRECUT DE CÎND SE PRESUPUNE CĂ NIMENI NU VORBEȘTE LEJER?    

● Tot văd reclama aia la telefonie și Internet și mă întreb dacă au ajuns corporatiștii să ia lecții despre telecomunicații de la ciobani sau dacă nu cumva rețeaua respectivă este destinată în special ciobanilor strămutați la oraș. (A. D.)

 Un sfert din speciile de albine de pe planeta noastră au dispărut din anii ’90 încoace. O să mîncăm miere din clei îndulcit și fructe din rumeguș, și vom pune în vaze flori de plastic. (M. C.)

 „Populaţia unei specii de păsări pe cale de dispariţie din Australia s-a împuţinat atît de mult încît exemplarele rămase au început să-şi piardă cîntecul.“ Este vorba despre „mîncătorul de miere regent (Anthochaera phrygia), odinioară prezent din abundenţă în sud-estul Australiei“. Pentru că nu mai au cu cine să „vorbească”, aceste păsări au ajuns să înveţe cîntecele altor specii. E o știre tristă, oricum ai lua-o. (A. M. S.)

 Citind titlul unei știri – „Hoții de catalizatoare dau tot mai multe lovituri” –, primul gînd m-a dus înspre o societate din romanele lui Pascal Bruckner, unde hoții nu fură doar frumusețea, ci și evenimente generatoare de acțiuni și, de aici, brodînd mai departe, m-am gîndit cum ar fi să existe, bunăoară, niște tîlhari care să fure coronavirusul din omenire. Citind însă știrea, am revenit cu picioarele pe pămînt, căci hoții din realitate sînt mult mai pragmatici, iar catalizatoarele tîlhărite sînt, de fapt, niște piese auto. (S. G.)

 Copiilor le place să doarmă în căsuțe construite în copaci sau în alte locuri la înălțime, dar prea puțini se pot lăuda că se dau jos din pat folosind un tobogan furat dintr-un parc de distracții și personalizat. Un bărbat de 30 de ani din Washington a fost arestat după ce un tobogan de aproape 200 de kilograme a fost găsit, tăiat și prelucrat, în dormitorul fiului său, pe un pat supraetajat. Făptașul era suspect într-un furt de catalizatoare auto, dar, cînd i-au percheziționat casa, detectivii au dat nas în nas cu toboganul uriaș, vopsit, din verde, în albastru. (A. A. D.)

 Peste 100 de persoane care participau la o petrecere privată într-un apartament din București au fost amendate cu 226.000 de lei, ca urmare a nerespectării restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei. Mie, uneia, adevărata știre, de natură imobiliară, mi se pare următoarea: peste 100 de persoane au încăput într-un apartament din București! Cum s-or fi îndesat acolo? Cu buldozerul? (A. P.)

 Sindicaliștii din Poliție s-au revoltat și au venit cu exemple de polițiști care au salvat vieți omenești. L-au acuzat pe premier că nu știe ce înseamnă să fii un polițist bun. E adevărat, cu toții avem lacune în a ști asta. Sîntem poate niște ignoranți. Dar, din păcate, cu toții am aflat mai demult de cîți polițiști e nevoie pentru a schimba un bec. (A. M.)

 Un angajat al Studiourilor Buftea, Ștefan Chirian, susține că a descoperit recent bogata filmotecă a preşedintelui Republicii Socialiste România. Pe lîngă filme hollywoodiene, colecția ar conține şi numeroase imagini inedite din viaţa dictatorului. Printre titlurile preferate de soţii Ceauşescu se numărau producţii precum Mad Max, Atlantic City, Ben-Hur, Taxi Driver, Toţi oamenii preşedintelui şi Duzina de ticăloşi. „Am găsit şi filme din seria James Bond şi pelicule franţuzeşti cu Alain Delon sau Jean-Paul Belmondo, cum ar fi Borsalino. Un fel de HBO și Netflix privat, avant la lettre. (A. M. S.)

 Pentru prima dată în istorie, un restaurant francez cu meniu exclusiv vegan a fost recompensat cu o stea Michelin. Restaurantul ONA de lîngă Bordeaux are un chef femeie și a fost pus pe picioare cu ajutorul crowdfunding-ului și al unui împrumut de la o bancă ecologistă. (M. C.)

 La un an de la începutul erei pandemice, Bernard Pivot: „Cît timp a trecut de cînd ni se spune că săptămînile care vin vor fi dificile și decisive?”. (S. V.)

 Un bar din București propune un cocktail mortal, intitulat AstraSeneca. Se administrează în doze de 30 de mililitri și conține, în proporții egale, absint Pernod (alcool 68%) și lichior Stroh 80 (alcool 80%). Efectele adverse ale acestui cocktail nu sînt specificate. Se presupune însă că, după administrarea dozei de rapel, pacientul uită cu totul de pandemie. (M. M.)

 Isteria efectelor secundare ale vaccinurilor anti-COVID-19 capătă noi și noi dimensiuni. Reacțiile adverse – pînă nu demult temute – sînt acum idealizate. Redau o conversație tipică post-vaccinare, din ultimele zile: „Te-ai vaccinat?” „Da.” „Și? Ai avut vreo reacție adversă?” „Nu.” „Aoleu, sper să aibă totuși efect vaccinul”. În plus, nimeni nu discută tema conținutului alcoolic al vaccinurilor. AstraZeneca are 2 mg de alcool pur (etanol) per doză; cu tot cu rapelul, 4 mg. Transformat în vodcă (de tărie 40%) ar însemna 10 mg de vodcă… o vodcă mică, foarte mică, dar injectată direct intramuscular. Păi, ce-ar spune musulmanii? Și nimeni nu vorbește despre efectele secundare culturale ale acestui vaccin: de la o vreme, cînd mă gîndesc la foștii directori ai postului TVR Cultural, orice aș face, nu-mi vine în minte decît un singur nume: Daniela Zeneca-Buzura. (M. P.)

 Alte nume de firme din Brăila: Patriot Serv Com SRL, Crud Copt SRL, Virtute SRL, Pescarul Inventiv SRL, Relevant Grill Mod SRL, M & D Jovial SRL, Ocazional SRL, Pasiune Pentru Cunoaștere SRL, Lejer Trans SRL, Mavga Veșnic SRL, Serele Lui Stan SRL, Apogeus Group SRL, Vopsitotal SRL, La Flori Frumoase SRL, Ultimul Doom SRL, Ultimul Cuvânt SRL, Afaceri Potrivite SRL, Al Șaselea Simț Record Label SRL, Zmeogen SRL, Respect Serv SRL, Context De Conjunctură SRL, Măcelaru Mustăcios SRL, Tranșatoria Sus Pălăria SRL, Epico Tic SRL, Ager Cereale SRL, Agigea Voiage SRL, Discret Taxi SRL, Opulent Story Events SRL, Text Concept SRL, Orizont Fresh SRL, Pădurea De Stupi SRL, Bunici Respectabili SRL, Fascinația Impex SRL, Tunet Impex SRL, Calea Către Rai SRL, Viața Veșnică SRL, Viața Permanentă SRL, Altă Lumină SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Goana după adeverințele pentru bani în plus la pensie. Ce sume se iau în calcul pe noua lege a pensiilor
Bombardați cu informații despre recalcularea pensiilor și acordarea drepturilor bănești conform legii pensiilor care intră în vigoare la 1 septembrie 2024, pensionarii au luat cu asalt casele de pensii. O parte dintre documentele cu care se prezintă sunt deja în dosar.
image
Cum sunt săpate tunelurile din vestul României. Trenurile vor circula cu 160 km/h prin munte VIDEO
Lucrările de construcție a tunelurilor de pe noua magistrală feroviară din vestul României au acumulat întârzieri, care duc la prelungirea termenului de finalizare a investiției.
image

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.