SPRE BUCURIA
AMATORILOR DE BILUȚE ALBE,
SINGURA ȚARĂ DIN LUME
CU ZERO ANXIETATE TREBUIE
SĂ POARTE ÎN CONTINUARE
UN DIALOG SENIN 

● Trupa Guns N’ Roses a intentat un proces de trademark împotriva fabricii Oskar Blues din SUA, care comercializează un tip de bere numit Guns ’N’ Rosé. Spre bucuria amatorilor, însă, berarii au declarat că nu vor renunța la vînzarea Rosé-ului, cel puțin pînă în martie 2020. (C. Ș.)

● Au înflorit salcîmii de sub fereastra dormitorului meu. Pe lîngă blocuri e forfotă, la reabilitări se lucrează și-n week-end. Cartierul e plin de biluțe albe din polistiren; pe străzi merg, grăbite, grupuri mari de vietnamezi mititei. (C. Ș.)

● Cele mai mari lanţuri de supermarket-uri din Australia, Coles şi Woolworths, au înlocuit toate pungile de plastic folosite pentru cumpărături cu pungi din material reciclabil şi, trei luni mai tîrziu, Australia înregistra o scădere a reziduurilor de plastic cu 80%. În acest timp, Primăria din Amsterdam a decis ca de anul viitor să interzică maşinile mai vechi de 15 ani, iar din 2030 să interzică complet ca autoturismele şi motocicletele care funcţionează cu benzină şi motorină să mai circule în oraş. Iar Bhutan, singura ţară din lume cu zero emisii de dioxid de carbon, a plantat 110.000 de copaci pentru a celebra naşterea noului prinţ. (M. C.)

● În Canada, persoanele condamnate la pedepse cu închisoarea care scriu cărți pe durata executării sentinței se eliberează mai ușor de anxietate, frustrări și stres. Ce credeați? Că doar nu de pedeapsă. Penitenciarele organizează cursuri de creative writing și ateliere de scris & citit. (M. M.)

● Varietatea „verde di Bronte“ sau „aurul verde la Siciliei“, care crește numai pe versanții vulcanului Etna, este prima și singura varietate de fistic din lume pe care poliția trebuie să o păzească cu strășnicie. Se pare că, pentru a nu fi depistați de poliție, hoții obișnuiesc să poarte straie fistichii. (M. P.)

● Atunci mi-am exprimat îngrijorarea față de momentul iminent – atunci –, evident – acum –, cînd se va fi terminat cînepa. Acum se vorbește în spațiul public despre „fușereala“ pe legea pensiilor. Am avut eu vreo pornire invidioasă?! Deoarece, tot filoloagă fiind, nu mi-aș fi permis nici măcar o virgulă într-un domeniu străin de meseria mea și de competența aferentă. Dar la PSD o asemenea problemă nu se pune. Cu cît ești mai analfabet în domeniu, cu atît mai fără de cusur ți-e și reușita. Iar poticneala de după nu contează. Din contra, te bucuri în continuare de susținere analfabetă, în unanimitate, la cel mai înalt nivel. De unde și finalul apoteotic: „Toată vara, toată toamna, latră, / Melița, melița. / Cad puzderii cînepile verii, / Cînepile toamnei cad puzderii / Cum le mușcă îndîrjit și latră, / Melița, melița.“ – Mihai Beniuc, 1942 (cîmp semantic reactualizat!) (R. M.)

● Dacă ești cetățean american și îți pierzi pașaportul în Austria, nu mai e musai să ajungi la ambasadă pentru rezolvarea problemei. Poți apela, de acum, la cel mai apropiat McDonald’s, dat fiind recentul acord semnat între ambasada SUA la Viena și compania americană de fast-food. Mă și gîndesc la un posibil viitor dialog de tejghea: „Aș dori un pașaport nou.“ / „Să fie mic, mediu sau mare?“ (S. G.)

● Aproape niciodată nu am cîștigat la vreun concurs sau la vreo promoție. Pînă recent, cînd, din senin, într-o farmacie mi-a fost oferit, gratis, un ceai de mușețel. De fapt, puteam să aleg între el și unul de mentă. Am optat pentru mușețel și m-am simțit, în sfîrșit, o privilegiată. (I. P.

ÎN LIPSA OMULUI,
PROSTIA DE PLASTIC
A AJUNS LA CAPĂTUL DRUMULUI 

● Dacă vă mai îndoiați că natura are o putere de regenerare fantastică, ce s-a întîmplat la Cernobîl, după dezastrul nuclear, este cea mai bună dovadă: în acest spațiu post-apocaliptic s-a creat, în lipsa omului, o biodiversitate impresionantă. (A. M. S.)

● The Backfire Effect (Efectul Rateului / Întoarcerii împotrivă) a fost denumită tendinţa oamenilor de a-şi întări credinţele şi opiniile în faţa faptelor care le contrazic. Acum prostia şi îndărătnicia au un nume ştiinţific. (M. C.)

● Victor Vescovo, un ofițer naval pensionar, a coborît cu submarinul la 10.927 de metri în Oceanul Pacific, cel mai adînc loc de pe Pămînt. Și acolo a găsit ceea ce se poate vedea și pe o stradă: gunoaie și deșeuri de plastic. (A. M. S.)

● Pisica Sydney a ajuns în brațele a numeroase celebrități, cum nu reușesc alte mîțe nici în nouă vieți: Ed Sheeran i-a cîntat în clipul pentru „Drunk“, a fost animalul de companie al lui Judi Dench în Skyfall, ba are chiar și cîteva scene alături de Rami Malek, în Bohemian Rhapsody. (C. Ș.)

● Alte nume de firme din Oradea: Minerit Urban SRL, Duduia Concept SRL, Prolix SRL, Doar Curat SRL-D, Volanul De Aur SRL, Prietenii Veseliei SRL, Subzero Cloud SRL, Fructele Anabeca SRL, Prestabil SRL, Viitorulazi SRL, Viitorul Acum SRL, Lucrat De Mână SRL, Bioabc SRL-D, Lumea Porților SRL, Piramidus Ur Construcții SRL, Georgienii Trans SRL, Agresor SRL, Hanul Cu Noroc Bun SRL, Vox Vegetalis SRL, Pentru Copil SRL, Gloria Delicios SRL, Funerara La Capătul Drumului SRL, Butonul Vieții SRL, Je -Suis La Pause SRL, Sapient SRL, Titus Meduza SRL, Optica Sfânta Maria SRL, Conclu Dent SRL, Moft -Food SRL, Eruditum SRL, Destin Sport SRL, Fii În Formă SRL, Rezultate Bune SRL-D, Bani Expert SRL, Pescuit Total SRL, Scări Mutări SRL, Metafora SRL, Terapii Esențiale SRL, Abstract Import Export SRL, Creații Dulci SRL-D, Totem Com SRL, Repară Orice SRL, Virgin Galactic SRL. (D. S.)

Foto: M. Chivu, I. Popovici