LA SFÎRȘITUL PĂRȚII DOMESTICE,
PRIMUL METRU DE VORBIRE
PARE SĂ FI REZOLVAT
PROBLEMA STRĂZII 

 În jur de 50 de femei au protestat, pe 8 martie, în fața Tribunalului București, împotriva condamnărilor prea blînde primite de agresorii care au abuzat sau au violat minore. La sfîrșitul protestului, jandarmii le-au amendat pentru tulburarea ordinii publice. (C. Ș.)

 Egalitate fie între dame și consorții dumnealor, c-așa stă scris la Constituțiune, dar nu-mi veni matale (oricît ar fi reclama sufletul comerciului) cu vreo discriminare meteo a onor. părții bărbătești, căci un asemenea afront eu nu pot pentru ca să rabd. Trecînd la cestiune, iată ce văzui deunăzi într-un pliant cu ofertele firmei deDoma: „Stația meteorologică Bavareză în formă de căbănuță cu termometru va fi un accesoriu original în casa dvs. Stația meteorologică prezice cum va fi vremea – pe vreme frumoasă iese din căbănuță păpușa-femeie, pe vreme urîtă iese păpușa-bărbat“. Păi, se poate una ca asta? (D. S.)

 De Mărţişor, Primăria București a întrerupt finanţarea Asociației Anais, care se ocupă de serviciile de adăpost și consiliere pentru femeile victime ale violenţei domestice. Privilegiul de a avea o femeie primar! (M. C.)

 Un om de afaceri a turnat din banii lui primul metru de autostradă din Moldova. Probabil, Guvernul va trimite ANAF-ul pe capul lui. (M. C.)

 „N-am văzut textul ordonanței pe niciuna (sic!) dintre cele două subiecte din justiție“, declara doamna prim-ministru luni, 11.03. crt., ora 13,30 (www.mediafax.ro). Lasă că a trece ordonanțele pe lîngă urechile premierului ca ața prin ac sau ca rața prin baltă denotă oarecare indiferență la treburile țării al cărei guvern pretinde că-l conduce. Dar, după cum bine se observă, doamna Dăncilă a renunțat la finețuri gramaticale și acorduri în direct, o ține langa, după „hîrtiuță“. De genul feminin se cade să fie așadar și sujeturile de vorbire (unul sau două, sau mai multe…), oricum mult prea multe pentru agenda zilnică, mereu mult prea încărcată pentru puterile domniei-sale. Ce să ne mai împiedicăm de greșeli de gramatică! La o adică, chiar nu importă. A spus-o și doamna Rovana Plumb în deschiderea zaiafetului doamnelor pesediste cu ocazia zilei femeilor pesediste și a președintelui lor pesedist. În direct… Că prostia nu-i pe garduri, e pe oameni. (R. M.)

 Populația păsărească bucureșteană pare să se fi înmulțit, în mod fericit, și să fie tot mai sigură pe ea: am întîlnit porumbei care cu greu se dădeau la o parte cînd treceai pe stradă în dreptul lor. E îmbucurător și înduioșător cum împărțim orașul nostru controversat cu acest strat, mai aproape de Paradis, al zburătoarelor. (I. P.)

 O vulpe tînără, care intrase în cotețul unor păsări, la o fermă din Franța, a fost omorîtă. Găinile s-au coalizat și au rezolvat problema. Numărul chiar contează. (A. M. S.)

 În Algeria, mii de oameni protestează, de cîteva săptămîni, față de decizia președintelui Abdelaziz Bouteflika de a candida pentru un nou mandat – al cincilea. La presiunea străzii, președintele octogenar și foarte bolnav a cedat: nu, nu se va mai prezenta încă o dată la scrutin. În schimb, a amînat alegerile prezidențiale (programate inițial în aprilie). Decizia i-a înfuriat, pe bună dreptate, pe cetățeni. Un protestatar rezumă situația: „Am vrut alegeri fără Bouteflika. Acum avem Bouteflika fără alegeri“. Poți să mai zici ceva? (M. M.

ASTA PÎNĂ CÎND
COPILUL CARE FOLOSEȘTE EFICIENT MĂRIMEA JUCĂRIILOR
ȘI-A EXPRIMAT DISPONIBILITATEA
DE A FACE COPII 

 Un volum Visează androizii oi electrice? de Philip K. Dick a fost pus în coșul cu cărți de aruncat, la biblioteca publică din Memphis. Asta pînă cînd un angajat s-a uitat mai bine, și-a dat seama că e un exemplar foarte rar, prima ediție, și a pus cartea la licitație. S-a vîndut cu 1250 de dolari. (C. Ș.)

 O profesoară de 34 de ani din Alba Iulia a făcut sex cu un elev şi internauţii s-au scandalizat: „Lăsaţi copilul să-şi trăiască visul, nenorociţilor!“, „Generaţie norocoasă! Pe vremea mea, profesoarele semănau cu Ana Pauker“, „O să-mi transfer copilul la şcoala din Alba“. (M. C.)

●The Vegetable Orchestra din Viena (www.vegetableorchestra.org) este singura orchestră din lume care folosește legume – cu precădere morcovi, praz, țelină, anghinare, bostan și coajă de ceapă – pe post de instrumente muzicale. Înființată în 1998, orchestra a susținut peste 300 de concerte în toată lumea. Durata de viață a unui astfel de instrument e de vreo șase ore. După fiecare reprezentație, din instrumente se gătește o supă imensă care este oferită auditoriului. (M. P.)

 Pentru a-și mîna mai eficient turmele și cirezile, fermierii din Noua Zeelandă au început să folosească drone care latră. Îmi imaginez cum ar suna azi sfatul unei Miorițe neozeelandeze către baciul său: „Stăpîne, stăpîne, mai cheamă și-o dronă“. (S. G.)

 Domnul Dragnea, bîntuit de tot felul de fantome, a ajuns să aibă coșmaruri în direct. Vrea să resusciteze aprozarul. Cam puțin pentru discursul electoral al unui partid de însemnătatea și mărimea (și mărirea) celui al cărui cap încă este. Postura de „aprozaristul anului“ chiar îl prinde pe șeful pesediștilor, dar discursul în consecință e răsuflat. Și exală miasme… e adevărat, fără E-uri. (R. M.)

 Barbie a împlinit 60 de ani. Nu pare să se gîndească să se pensioneze. În ciuda competiției acerbe din domeniul jucăriilor, 58 de milioane de Barbie sînt vîndute anual, în peste 150 de țări. (A. M. S.)

 Patriarhia Română şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi gratuit fiecărei instanțe de judecată din ţară exemplare noi din Biblie, „necesare pentru buna desfășurare a actului de justiție“, întrucît anumite exemplare ale Bibliei prezente momentan în sălile de judecată sînt deteriorate. Un pas mic pentru Patriarhie, un pas uriaş pentru reforma Justiţiei! (M. C.)

 Un cercetător olandez în domeniul securității a dat peste o bază chineză conținînd tot felul de date despre 1,8 milioane de femei, inclusiv cît de breedready (pregătite de a face copii) sînt acestea. (C. Ș.)

Foto: Dana Catona, Erno Farkas