Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 787 din 21-28 martie 2019
Cu ochii n 3,14 jpeg

LA SFÎRȘITUL PĂRȚII DOMESTICE,
PRIMUL METRU DE VORBIRE
PARE SĂ FI REZOLVAT
PROBLEMA STRĂZII 

● În jur de 50 de femei au protestat, pe 8 martie, în fața Tribunalului București, împotriva condamnărilor prea blînde primite de agresorii care au abuzat sau au violat minore. La sfîrșitul protestului, jandarmii le-au amendat pentru tulburarea ordinii publice. (C. Ș.)

● Egalitate fie între dame și consorții dumnealor, c-așa stă scris la Constituțiune, dar nu-mi veni matale (oricît ar fi reclama sufletul comerciului) cu vreo discriminare meteo a onor. părții bărbătești, căci un asemenea afront eu nu pot pentru ca să rabd. Trecînd la cestiune, iată ce văzui deunăzi într-un pliant cu ofertele firmei deDoma: „Stația meteorologică Bavareză în formă de căbănuță cu termometru va fi un accesoriu original în casa dvs. Stația meteorologică prezice cum va fi vremea – pe vreme frumoasă iese din căbănuță păpușa-femeie, pe vreme urîtă iese păpușa-bărbat“. Păi, se poate una ca asta? (D. S.)

● De Mărţişor, Primăria București a întrerupt finanţarea Asociației Anais, care se ocupă de serviciile de adăpost și consiliere pentru femeile victime ale violenţei domestice. Privilegiul de a avea o femeie primar! (M. C.)

● Un om de afaceri a turnat din banii lui primul metru de autostradă din Moldova. Probabil, Guvernul va trimite ANAF-ul pe capul lui. (M. C.)

● „N-am văzut textul ordonanței pe niciuna (sic!) dintre cele două subiecte din justiție“, declara doamna prim-ministru luni, 11.03. crt., ora 13,30 (www.mediafax.ro). Lasă că a trece ordonanțele pe lîngă urechile premierului ca ața prin ac sau ca rața prin baltă denotă oarecare indiferență la treburile țării al cărei guvern pretinde că-l conduce. Dar, după cum bine se observă, doamna Dăncilă a renunțat la finețuri gramaticale și acorduri în direct, o ține langa, după „hîrtiuță“. De genul feminin se cade să fie așadar și sujeturile de vorbire (unul sau două, sau mai multe…), oricum mult prea multe pentru agenda zilnică, mereu mult prea încărcată pentru puterile domniei-sale. Ce să ne mai împiedicăm de greșeli de gramatică! La o adică, chiar nu importă. A spus-o și doamna Rovana Plumb în deschiderea zaiafetului doamnelor pesediste cu ocazia zilei femeilor pesediste și a președintelui lor pesedist. În direct… Că prostia nu-i pe garduri, e pe oameni. (R. M.)

● Populația păsărească bucureșteană pare să se fi înmulțit, în mod fericit, și să fie tot mai sigură pe ea: am întîlnit porumbei care cu greu se dădeau la o parte cînd treceai pe stradă în dreptul lor. E îmbucurător și înduioșător cum împărțim orașul nostru controversat cu acest strat, mai aproape de Paradis, al zburătoarelor. (I. P.)

● O vulpe tînără, care intrase în cotețul unor păsări, la o fermă din Franța, a fost omorîtă. Găinile s-au coalizat și au rezolvat problema. Numărul chiar contează. (A. M. S.)

● În Algeria, mii de oameni protestează, de cîteva săptămîni, față de decizia președintelui Abdelaziz Bouteflika de a candida pentru un nou mandat – al cincilea. La presiunea străzii, președintele octogenar și foarte bolnav a cedat: nu, nu se va mai prezenta încă o dată la scrutin. În schimb, a amînat alegerile prezidențiale (programate inițial în aprilie). Decizia i-a înfuriat, pe bună dreptate, pe cetățeni. Un protestatar rezumă situația: „Am vrut alegeri fără Bouteflika. Acum avem Bouteflika fără alegeri“. Poți să mai zici ceva? (M. M.

e farkas jpg jpeg

ASTA PÎNĂ CÎND
COPILUL CARE FOLOSEȘTE EFICIENT MĂRIMEA JUCĂRIILOR
ȘI-A EXPRIMAT DISPONIBILITATEA
DE A FACE COPII 

● Un volum Visează androizii oi electrice? de Philip K. Dick a fost pus în coșul cu cărți de aruncat, la biblioteca publică din Memphis. Asta pînă cînd un angajat s-a uitat mai bine, și-a dat seama că e un exemplar foarte rar, prima ediție, și a pus cartea la licitație. S-a vîndut cu 1250 de dolari. (C. Ș.)

● O profesoară de 34 de ani din Alba Iulia a făcut sex cu un elev şi internauţii s-au scandalizat: „Lăsaţi copilul să-şi trăiască visul, nenorociţilor!“, „Generaţie norocoasă! Pe vremea mea, profesoarele semănau cu Ana Pauker“, „O să-mi transfer copilul la şcoala din Alba“. (M. C.)

●The Vegetable Orchestra din Viena (www.vegetableorchestra.org) este singura orchestră din lume care folosește legume – cu precădere morcovi, praz, țelină, anghinare, bostan și coajă de ceapă – pe post de instrumente muzicale. Înființată în 1998, orchestra a susținut peste 300 de concerte în toată lumea. Durata de viață a unui astfel de instrument e de vreo șase ore. După fiecare reprezentație, din instrumente se gătește o supă imensă care este oferită auditoriului. (M. P.)

● Pentru a-și mîna mai eficient turmele și cirezile, fermierii din Noua Zeelandă au început să folosească drone care latră. Îmi imaginez cum ar suna azi sfatul unei Miorițe neozeelandeze către baciul său: „Stăpîne, stăpîne, mai cheamă și-o dronă“. (S. G.)

● Domnul Dragnea, bîntuit de tot felul de fantome, a ajuns să aibă coșmaruri în direct. Vrea să resusciteze aprozarul. Cam puțin pentru discursul electoral al unui partid de însemnătatea și mărimea (și mărirea) celui al cărui cap încă este. Postura de „aprozaristul anului“ chiar îl prinde pe șeful pesediștilor, dar discursul în consecință e răsuflat. Și exală miasme… e adevărat, fără E-uri. (R. M.)

● Barbie a împlinit 60 de ani. Nu pare să se gîndească să se pensioneze. În ciuda competiției acerbe din domeniul jucăriilor, 58 de milioane de Barbie sînt vîndute anual, în peste 150 de țări. (A. M. S.)

● Patriarhia Română şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi gratuit fiecărei instanțe de judecată din ţară exemplare noi din Biblie, „necesare pentru buna desfășurare a actului de justiție“, întrucît anumite exemplare ale Bibliei prezente momentan în sălile de judecată sînt deteriorate. Un pas mic pentru Patriarhie, un pas uriaş pentru reforma Justiţiei! (M. C.)

● Un cercetător olandez în domeniul securității a dat peste o bază chineză conținînd tot felul de date despre 1,8 milioane de femei, inclusiv cît de breedready (pregătite de a face copii) sînt acestea. (C. Ș.)

Foto: Dana Catona, Erno Farkas

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.