NU DOAR „SENTIMENTAL“,
CI ȘI SUBCARPATIC,
MODA PEȘTILOR CU TOC
ESTE ALEGEREA IDEALĂ
PENTRU CEI CARE VOR SĂ VADĂ
CUM LI S-A MĂRIT PANTOFUL 

● Un studiu a descoperit că maimuţele femele nu au încredere în masculi – nu doar „sentimental“, ci şi pentru a găsi hrană etc. – nici măcar atunci cînd e clar că aceştia au dreptate, din cauza faptului că ei tind să fie nestatornici şi să migreze între diferite grupuri. (C. Ş.)

● O posibilă intrigă pentru un basm oriental subcarpatic: potrivit ultimelor știri, șase cetățeni libanezi au fost prinşi în județul Buzău după ce au vînat ilegal 74 de turturele. (M. P.)

● Moda băieților pensați n-a trecut. E bine. Nu mai vezi nimic altceva. (A. M. S.)

● O pescărie din Kuweit a fost închisă după ce s-a descoperit că vînzătorii lipeau ochi falși, de plastic, peste ochii peștilor, ca să-i facă să pară mai proaspeți. Am putea spune, parafrazînd în acest caz, că -„Freshness was not in the eye of the beholder“. (S. G.)

● La intrarea în parc, pe o bancă, un cuplu mănîncă îngheţată. Ea îşi scutură nisipul de pe săndăluţele elegante, cu toc. Pe tricoul lui scrie mare, cu roşu, „MILIONAR“. (C. Ş.)

● Din seria „Ce se mai vinde prin anunțurile de pe Internet“: masă toaletaj hidraulică pentru animale de companie. Ei bine, la ce folosește asta? Păi, cică „este o alegere ideală pentru cei ce vor să aibă grijă de animalele de companie atît în cabinete veterinare, cît și acasă. Are un blat nealunecos pentru siguranța animalelor, iar cadrul este din metal acoperit cu strat epoxidic“. Odată cu această explicație, lucrurile par ceva mai „omenești“. (A. M.)

● Primăria Capitalei acordă pensionarilor cu venituri mici subvenții pentru achiziționarea de ochelari. Ochelari care poate îi vor ajuta pe pensionarii respectivi să vadă cum li s-a mărit pensia. (M. M.)

● Dl senator PSD Niculae Bădălău îi sugerează doamnei premier cum că „poate ar trebui să dea cu pumnul în masă…“ ca să-i aducă la silință pe miniștrii din cabinet. Nu, dle senator, nu cu pumnul, poate mai nimerit și mai eficient ar fi cu pantoful, așa cum v-a învățat nemuritorul Hrușciov. Asta cu atît mai mult cu cît doamna premier se pregătește să preia președinția Uniunii Europene, iar exemplul marilor dvs. înaintași poate fi pildă și povață. De la Est la Vest. (R. M.

ALTFEL SPUS, A ÎNCEPUT
LUPTA TERIBILĂ (FĂRĂ PAUZĂ)
DINTRE FLUIERE ȘI OCCIDENT 

● Cînd a fondat această revistă nouă, dedicată literaturii (prozei și poeziei), Chris Bolin a făcut un pariu periculos: a creat o publicație online care nu poate fi citită online. „Vă mulțumesc că vreți să vă deconectați de la Internet“ e mesajul care te întîmpină pe site-ul The Disconnect. Altfel spus, trebuie să închizi net-ul ca să poți citi cel mai recent număr al revistei. Se întîmplă în Statele Unite. Și nu știm cîți cititori are. (A. M. S.)

● „Albinuţa“ Gabriela Firea a început să muşte din stup. Trîntorii îşi văd mai departe, liniştiţi, de treaba lor murdară. (D. C.)

● Între bulgarul Petkov, instructor de înot, și indianul Kharvi, pescar, are loc o intensă competiție căreia lumea nu-i dă importanța cuvenită. Miza: recordul mondial la înot într-un sac, legat la mîini și la picioare. În ceea ce agențiile de știri internaționale au caracterizat drept o combinație între Houdini și -Michael Phelps, bulgarul Petkov a înotat – repet, cu mîinile și picioarele legate, vîrît cu totul într-un sac – 3380 de metri în lacul Ohrid din Macedonia. I-a luat trei ore. Astfel, Petkov a doborît recordul de 3071 de metri deținut de Kharvi, care înotase în aceleași condiții, dar în Oceanul Indian, cu cinci ani în urmă. Atunci, Kharvi bătuse recordul deținut tot de Petkov. Acum, micul grup de pasionați ai acestei stranii apucături privesc spre pescarul indian. V-ați săturat de rivalități precum Real-Barcelona ori Nadal-Federer? Priviți lupta teribilă dintre Petkov și Kharvi. (S. V.)

● Duminică, la prînz, în stația lui 21 din Calea Moșilor. El și ea, ambii soioși și hămesiți. Ea stă pe banca de tablă din stație și sprijină cu mîinile diverse sacoșe pline; el, în picioare, o îndeasă fără pauză cu bucăți rupte dintr-un soi de fast-food. „Nu mai pot, nu mai vreau, îmi vine să vomit!“, icnește printre suspine femeia. „Oi fi dracu’ iar gravidă“, conchide omu’ de lîngă ea, în timp ce șuieră printre dinți: „Toanta dracu’!“ Și se aruncă în tramvaiul tras la linie. Ea își urcă anevoie traistele și îl urmează. „Noël! Noël!“ (R. M.)

● Primăria Municipiului Bucureşti a cumpărat de curînd 2000 de „fluiere cu bilă“, în valoare de 78.000 de lei, adică 40 de lei bucata. Numai bune pentru fluierat a pagubă. (C. Ş.)

● Din Noul plan al Municipiului București, partea I. Cu noile strade și cartiere deschise până la 1 Ianuarie 1929, însoțit de un Indicator al Stradelor și adresele autorităților publice și particulare importante. Întocmit de Institutul Cartografic „Unirea“ (1929), cîteva nume de străzi de ieri și alaltăieri: Argeș fost Fariseului; Badoglio Mareșal fost Brutari; Bălășeanu Alexandru fost Bătrânilor; Banu Mihalcea fost Ermitului Cazărmii; Banu Mărăcine fost Izraelită; Basarabia fost Occident; Bogdan I. Profesor fost Fetei; Bunea Canonicul fost Măturarilor; Căpitan Petre Carp fost Locotenentului; Caracaș III azi Moș Ajun; Carpaților (Pasagiu) fost Pasagiul Frați; Câmpul Cucoanei azi Verde; Cercel Petru fost Discordiei; Cerșetori azi Dionisie Fotino; Himerei fost Tunsului azi Sublt. Ecaterina Teodoroiu; Cocorăscu Octav Căpitan fost Darzale unit cu fost Ploeșteanu; Col. Georgescu fost Câmpul Veseliei; Constantin Moroiu fost Morfeu; Constelației zisă și Spiroiu; Corbului Văcărești azi Epureanu; Coșbuc Gh. fost Fundătura Lirei; Dimitrie Racoviță fost Furiilor; Gândacilor azi General Stan Poetaș; Grigorescu Pictorul fost Modei; Hărtănoaia fost Gropile Hărtănoaia; Iliescu Ciru Doctor azi Sborului; Laptelui azi Paul Greceanu; Lupeasca Nouă Luncii azi Sergent Ion Moțu; Maiorescu Ion fost Fund. Vaselor; Matei Basarab (Stradelă) azi Ruinelor; Modestiei azi Latină; Murelor azi Duzilor; Rinocerului azi Alexandru Odobescu; Salcia Uscată azi Anghel Dumitrescu; Sârbilor azi Brumărel; Sf. Vineri I (Fundătură) azi Dănciulescu II sub Cimitir; Stuful Belului zis Valea Plângerii; Umbrei azi Dr. N. Crețulescu; Vestei azi Ion Ghica; Vienei fost Vămii azi Wilson. (D. S.)

Foto: M. Chivu, L. Stanculescu