Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 733 din 8-14 martie 2018
Cu ochii n 3,14 jpeg

DACĂ O STICLĂ CONȚINE VOALURI
ȘI DANTELE, ATUNCI
ÎN TOATE CELE PATRU COLȚURI
ALE ROMÂNIEI VA BATE NIȚEL VÎNTUL 

● Japonezul: „Dacă cineva o poate face, atunci pot și eu să o fac. Dacă nimeni nu o poate face, de ce n-aș putea eu?“ Românul: „Dacă cineva o poate face, atunci de ce să o facă el? Dacă nimeni nu o poate face, atunci de ce să o fac eu?“ Am citat dintr-un viral ajuns la mine prin WhatsApp. (S. V.)

● A apărut Coca-Cola diet fără zahăr, fără calorii și fără cafeină. Pe scara progresului ar trebui să urmeze o Coca-Cola fără toate cele enumerate și, în plus (adică în minus), fără bule. Pentru ca, într-un final al evoluției, să poți cumpăra o sticlă sclipitor de goală. Aaaaah! (M. M.)

● Raportul de înfierare al DNA semnat de ministrul Justiţiei conţine pe fiecare pagină, din cele 35 cîte are în total, o medie de peste zece greşeli morfologice şi ortografice (virgule între subiect şi predicat, dezacorduri de gen, termeni improprii, sintaxă sucită, lipsă de sens etc.). Prof. univ. dr. Tudorel Toader a fost, vreme de 12 ani, decanul Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi. PSD, acest magnet al prostiei naţionale cu patalama! (M. C.)

● Într-o seară aproape suprarealistă de Dragobete, după ce am ieșit dintr-un beci plin cu poeți, era să dea peste mine o mașină pe care scria Ursitoarele VIP. Le am văzut pe cele trei ca prin vis – sclipici, coronițe pe cap, voaluri și dantele. Doar că mașina nu găsea „locația“ evenimentului și se tot fîțîia în sus și-n jos pe străduță. M-am întrebat: cum or putea fetele astea să ghicească viitorul din moment ce nu nimeresc nici măcar locul unde trebuie să ajungă? (A. P.)

● Mihail Kogălniceanu, în discursul rostit la Academia Română pe 13 aprilie 1891: „Pe uliţele Iaşiului am văzut fiinţe omeneşti purtînd lanţuri la mîini sau la picioare, ba unii chiar coarne de fier aninate de frunte şi legate prin colane împrejurul gîtului. Bătăi crude, osîndiri la foame şi la fum, închidere în închisori particulare, aruncaţi goi în zăpadă sau în rîuri îngheţate, iată soarta nenorociţilor de ţigani! Apoi dispreţul pentru sfinţenia şi legăturile de familie. Femeia luată de lîngă bărbat, fata răpită de la părinţi, copiii rupţi de la sînul născătorilor lor şi răzleţiţi, despărţiţi unii de alţii, şi vînduţi ca vitele în toate cele patru colţuri ale României. Nici umanitatea, nici religiunea, nici legea civilă nu aveau ocrotire pentru aceste nenorocite fiinţe; era un spectacol grozav, strigător la cer. De aceea, povăţuiţi de spiritul secolului, de legile omeniei, un număr de boieri bătrîni şi tineri au întreprins de a spăla patria lor de ruşinea sclaviei.“ Care ruşine a sclaviei s-a transformat în timp în ruşinea rasismului faţă de romi. (M. C.)

● Dacă atunci cînd ninge și bate puțintel vîntul se închid școlile bucureștene o săptămînă întreagă, atunci la vară, pe caniculă, ce vom face? Anulăm bacalaureatul? (C. Ș.


– Foto: Iaromira Popovici

ipopovici wp 20171222 21 22 13 pro jpg jpeg

E ÎNTR-ADEVĂR MINUNAT
SĂ TE GÎNDEȘTI CĂ PÎNĂ MÎINE
CHIAR VA VENI
SEMNIFICAȚIA FRUMOASĂ

● O școală din Texas (Mary Moore, Arlington) a ales „Fericirea“ ca temă anuală. Așa că părinții s-au apucat să scrie mesaje motivaționale pe pereții toaletelor. Cred că e într-adevăr motivațional să citești la budă „Dacă vrei, poți“ sau „A crezut că e în stare și a reușit“. (S. G.)

● Prezentatoarea unui matinal radio din St. Louis a născut prin cezariană, în direct, la propria emisiune. Femeia a declarat că a fost minunat să-şi împărtăşească cea mai frumoasă zi din viaţă cu toţi ascultătorii. În plus – ca dovadă că nu mai sîntem niciodată singuri – copilul va fi botezat Jamison, nume selectat de ascultători în urma unui concurs organizat în ianuarie. (C. Ş.)

● E tîrziu și magazinul mai are puțin și se închide. Dar nimeni nu se grăbește, iar cînd vînzătoarea te întreabă: „Cîte fire de cremvurști să fie?“ te gîndești că în curînd chiar va veni primăvara. (A. M. S.)

● Aceşti Jedi ai concordanţei temporale: Liviu Pop, ministrul Educaţiei („Îmi cer anticipat scuze pentru greșelile pe care le-am făcut“) şi Tudorel Toader, ministrul Justiţiei („Pînă mîine trebuia să-mi trimiteți raportul și nu l-am primit nici pînă acum“). (M. C.)

● Primul mărțișor pe care l-am primit anul ăsta a fost o pisică simpatică și albastră cu un schelet de pește alături. Încă mai am întrebări în ce privește semnificația lui. (I. P.)

● Mărțișor: „Derdeluuuușșș! Parcul Tineretului. Îți zic primăvară frumoasă. Să ne vedem cu bine săptămîna viitoare.“ Săru’ mîna, d-nă primăriță, D-zeu să vă dea sănătate! SMS de 1 martie, semnat Ilie, 10 ani. Subscriem. (R. M.

ÎN CURÎND VA CREȘTE
DE-A DREPTUL TULBURĂTOR
DOMENIUL INTEGRĂRII ESENȚEI

● În curînd, Luna va avea propria reţea de telefonie mobilă, ca parte a unui program finanţat privat care vizează misiuni de aselenizare. Sper să fie cu minute nelimitate, pentru îndrăgostiţii lunatici. (C. Ş.)

● Doamna prim-ministru: „Pot să vă spun că pensia minimă va creşte de la 5200 la 6400 de lei, la 1 iulie, anul acesta“. Nu știe cît e pensia minimă sau nu știe aritmetică? Sau poate o fi vorba de maximizarea minimului. (D. C.)

● Am observat o curioasă mutație stilistic-afectivă în comportamentul verbal al slujbașului român. Că-i bancă, poștă, butic sau spital, la regulamentarul „Mulțumesc!“ mi se răspunde, mai nou, nu „Cu plăcere!“, nici „Pentru nimic!“ sau „Să crești mare!“, ci, tandru și oblăduitor, „Cu drag!“. Ceea ce mi se pare, mai ales cînd vine din partea personalului feminin, de-a dreptul tulburător. (M. P.)

● Centrul de Cercetare şi Documentare în Domeniul Integrării Imigranţilor (CDCDI) a făcut public faptul că în perioada 2007-2017 au plecat din ţară 3,4 milioane de români, adică aproximativ 17% din populaţie, ceea ce situează România pe locul doi mondial la emigraţie după Siria, ţară angajată într-un război civil. De fapt, asta a şi pornit guvernarea PSD: un război civil împotriva românilor oneşti, muncitori şi educaţi. (M. C.)

● Într-o reclamă la „Noul Cappy Pulpy“, o cugetare de marketing ce se apropie (prin cuprinderea esenței într-un enunț memorabil) de zicerile filozofilor presocratici: „Binele are gust bun“. (D. S.)

Foto sus: Matei Pleşu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.