Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 721 din 14-20 decembrie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

CIFRELE ARATĂ CĂ EXISTĂ
ȘI LUCRURI BUNE ÎNTRE EST ȘI VEST,
ÎNTRE DOUĂ EVENIMENTE
STRICT SECRETE,
CA SĂ ȘTIE TOT ROMÂNUL,
DE ACUM ÎNAINTE,
MAI MULT DECÎT NE-AM DORI 

● Cifrele arată că, în anul şcolar 2016-2017, peste 50.000 de copii au abandonat şcoala şi peste 60.000 n au trecut testele de la evaluarea națională, copii care abia știu să scrie şi să efectueze calcule simple după opt ani de școală. Noapte bună, copii! Noapte bună, România! (M. C.)

● Există și lucruri bune care nu se schimbă: în fiecare an, la tîrgurile de Crăciun, fie că sînt în Piața Universității sau în Piața Constituției, e prezentă aceeași domnișoară cu îngerașe de ceramică handmade. Dacă fețele le sînt cam impasibile, rochiile lor dovedesc mereu aceeași grațioasă imaginație. (I. P.)

● Undeva în Militari, dialog între Est şi Vest – două chioşcuri, Istanbul Kebab şi Eyfel Perfume, lipite unul de altul. Ce arome… (C. Ş.)

● Pe 5 decembrie, vestea decesului Regelui Mihai a produs interesante exerciții de logică politică. Întrebat imediat dacă PSD va mai organiza mitinguri pe data de 9 decembrie, purtătorul de cuvînt al partidului spune că da, pentru că nu vede „nici o legătură de cauzalitate“ între cele două evenimente. Omul vede corect: pentru că nici Regele nu a murit din cauza mitingurilor și nici mitingurile nu se organizau din cauza morții Regelui. Dar logica imbatabilă a purtătorului de cuvînt a fost, în cele din urmă, înfrîntă de logica politică: PSD nu mai organizează mitingurile. De data asta, există o „legătură de cauzalitate“. Prietenii înțeleg care… (S. V.)

● „E suficient să învățați definiția de la începutul lecției, ca să luați mereu cel puțin nota 5 la lucrarea de la biologie, fizică. La matematică citiți 2-3 pagini A4 ca să luați mereu nota 10 la lucrare. Informații strict secrete despre școală.“ Secret, da’ să-l știm și noi. Aici www.tainelescolii.ro. Program alternativ care circulă sub formă de fluturași lipiți pe stîlpii de beton ai Capitalei. „Da, dle ministru, fiți fără grijă! Platformă beton!“ (R. M.)

● Pe raftul unui supermarket bucureștean, sub brînza emmental, o etichetă, cu o precizare: „cașcaval cu găuri“. Ca să știe tot românul cu ce se mănîncă cașcavalul. (S. G.)

● Pizza napolitană a intrat în patrimoniul imaterial al umanităţii. UNESCO a clasat nu doar ştiinţa de a prepara pizza, ci şi arta de a „învîrti“ aluatul în aer, pentru a întinde blatul. Este, probabil, cel mai răspîndit obiect de patrimoniu. De acum înainte vom merge la restaurant ca la muzeu. Iar pe şerveţele va sta scris: „Nu atingeţi exponatele“. (M. M.)

● Se pare că experienţele intense din viaţa noastră lasă urme chimice în ADN-ul nostru care se transmit mai departe urmaşilor noştri. Altfel spus, moştenim mai mult decît ne-ar trebui şi transmitem mai mult decît ne-am dori. (M. C.

PENTRU ASTA
NU VOM MAI RISCA NICIODATĂ
SĂ IEȘIM DIN ACEASTĂ EPOCĂ
ÎNTR-O LUME
ÎN CARE UZINELE
POT CREA MIRACOLE 

● „Faţă de electoratul meu îmi cer scuze, îmi pare rău, faţă de oamenii de bună-credinţă, că nu pentru asta m-au trimis pe mine în Parlament, sper să nu se mai repete“, a declarat senatorul PSD Șerban Nicolae, după ce și-a jignit o colegă deputat USR. Altfel spus, rămînem mitocani și machiști, dar în incintă. (A. M. S.)

● Dacă aţi suferit, anul acesta, de valul de căldură Lucifer (care a pîrjolit pădurile Portugaliei), ei bine, aveţi motive de nostalgie prematură: studiile climatologice apărute recent în publicaţia Earth’s Future indică faptul că, începînd cu anul 2030, absolut fiecare vară va doborî recordul de temperatură, iar din 2050 nici nu vom mai risca să ieşim din casă vara. Nu-i aşa că acum calculaţi în gînd ce vîrstă veţi avea în 2050? (M. C.)

● Un şofer din India a primit un premiu pentru că nu a claxonat niciodată timp de 18 ani. Sînt curioasă cum ar rezista dacă s-ar muta în Bucureşti. (C. Ş.)

● Am auzit pe stradă expresia „el e leguma lui Dumnezeu“. În această epocă, e, cumva, de înțeles că vrem să ne ferim de carbohidrați şi o virăm spre veganism. (C. Ș.)

● „Să fii naturalist în secolul 21 este ca şi cum ai fi iubitor de artă într-o lume în care în fiecare an un muzeu de artă arde din temelii“ – Alex Wild, entomolog. (M. C.)

● Zăresc din goana mașinii o clinică numită „GRAL medical“; aștept să descopăr librăria „GRAL literar“, magazinul „GRAL mercurial“, uzinele „GRAL industrial“, cimitirul „GRAL funerar“ ș.a.m.d. (M. P.)

● Aveau și chinezii firme cu nume bizare, dar Ad­ministrația de Stat pentru Industrie și Comerț a decis, nu demult, să ia măsuri, impunînd anumite restricții în privința numelor considerate fanteziste sau prea lungi. Printre acestea, numele unei firme producătoare de prezervative care se chema „Un grup de tineri visători și care cred că pot crea miracole ale vieții sub conducerea unchiului Niu“. (D. S.)

Foto: I. Popovici

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.