FĂRĂ O VIZIUNE ONTOLOGICĂ
MAI AMPLĂ,
CEASUL EROULUI ARHETIPAL
NU POATE SĂ FUNCȚIONEZE NICĂIERI 

 Fără somn, organismul uman nu poate să func­ționeze. Un nou studiu a fost făcut pe două grupuri de șoareci: cei cărora li s-a permis să doarmă cît au vrut și ceilalți, care au fost privați de somn timp de cinci zile. Rezultatele au arătat că lipsa somnului crește riscul Alzheimer-ului și al altor tulburări neurologice. Dar cel mai spectaculos e că neurologii au descoperit că, după miezul nopții, creierul tinde să-și „mănînce“ propriile sinapse. La TIFF poate că nu era chiar momentul potrivit să citesc știrea asta. (A. M. S.)

 După taximetristul care s-a înflăcărat în legătură cu existența lui Dumnezeu, am nimerit peste altul, cu o viziune ontologică mai amplă: mi-a împărtășit că, la scara universului, noi sîntem atît de insignifianți încît ce facem contează prea puțin. E clar că nivelul filozofic al taximetriștilor a crescut considerabil. (I. P.)

 Se pare că există acum o modă în medicina tradiţională americană conform căreia femeile îşi pot curăţi, în mod natural, vaginul şi peretele uterin introducînd înăuntru un cuib cu larve de viespi. Ginecologii se dau acum de ceasul morţii să combată şi această falsă metodă de dezintoxicare, după mai vechea introducere în vagin a unor săculeţe cu ierburi miraculoase. (M. C.)

 În sfîrșit, copiii din România recunosc meritele eroului arhetipal autohton Făt-Frumos. Un elev scrie în caietul său de teme, la un exercițiu în care toate cuvintele trebuie să înceapă cu aceeași literă: „Făt-Frumos făcea fapte fenomenale femeilor“. Că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti! (A. P.)

 Te strecori din autobuz, transpirat tot, amintindu ţi că doar jumătate dintre maşinile RATB au aer condiţionat. Te uiţi în jur, vezi o benzinărie şi cîteva clădiri care nu-ţi spun nimic, doar dau senzaţia că eşti în mijlocul a nicăieri. Din bulevard intri imediat pe un drum prăfos şi plin de gropi. Ţi se pare că auzi nişte cîini vagabonzi dinspre pîrloaga din stînga. Vegetaţie – mai deloc. În afară de pomii de la bulevard, doar cîteva bălării pe marginea drumului. După cîţiva paşi, se termină şi trotuarul. Strada se numeşte Belşugului şi duce spre un cartier nou de blocuri din Bucureşti. (C. Ş.

PLECATĂ ÎN CĂUTAREA
UNUI ORIZONT DE NERECUNOSCUT, NATURA A ANUNȚAT
CĂ OCHII SE VOR ÎNCHIDE

 Pe 25 mai, la orele serii, Poliţia ieşeană a fost sesizată că o femeie se plimbă dezbrăcată pe Șoseaua Moara de Foc. Conform declaraţiei oficiale, „lucrătorii instituţiei au procedat la legitimarea persoanei, ocazie cu care a reieşit faptul că era vorba de o tînără de 25 de ani, uşor confuză, plecată în căutarea unui supermarket şi care, în cele din urmă, a fost condusă de poliţişti la Spitalul de Psihiatrie «Socola»“. Data viitoare cînd o să intru în supermarket-ul meu de cartier cu neoane orbitoare, mă voi gîndi la tine, you, crazy diamond! (M. C.)

 Stau înșirați pe trotuar, în uriașe recipiente de lemn, plini de flori… și așteaptă să-i aplaudăm la scenă deschisă. Nu pe ei, pe edili, vezi bine, și tichia lor de leandru. Adresa exactă: Drumul Taberei, Orizont. Vizavi de stația de metrou (?!). Vă mai amintiți? „Peste trei ani aici va fi…?!“ „Stația ta de metrou!“ Bingo. Răspuns corect: pepinieră de leandri. (R. M.)

 Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XXII): Beim Häuten der Zwiebel (Decojind ceapa), de Günter Grass. În turcă: Soganî Soyarken; în maghiară: Hagymahántás közben; în finlandeză: Sipulia kuoriessa; în bulgară: Da liuspiș lika. (M. P.)

 „Nu sînt femeie, așa că nu am zile proaste“, a declarat Vladimir Putin, într-un interviu recent. „Nu încerc să insult pe nimeni. Aceasta este natura lucrurilor. Sînt anumite cicluri naturale“, a adăugat liderul de la Moscova. Citesc şi plîng. Deh, ciclurile astea naturale… (C. Ș.

 Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că salariile din Educaţie şi din Sănătate se vor mări etapizat, începînd cu anul  viitor, şi nu din luna iulie, aşa cum declarase iniţial şi cum era menţionat în programul de guvernare. Nu e prima încălcare a promisiunilor. Programul de guvernare, această Biblie a PSD, despre care Liviu Dragnea spunea că „va fi respectat întocmai“, seamănă din ce în ce mai tare cu o culegere de bancuri. Rîde cineva? (M. M.)

 Vînzătoarea, uitîndu-se lung la covorașul de intrare pe care vreau să-l cumpăr: „E prea frumos, domnișoară! Vi-l fură! Măcar să-l lipiți“ – și începe să-mi facă epopeea furtișagurilor românești: piticii de grădină, coronițele de Crăciun de pe ușă, scaunul scos pe hol și dispărut într-o secundă, și cîte și mai cîte. Am cumpărat totuși covorașul. Probabil că îl voi lipi pe perete, în sufragerie, ca să fiu cu ochii pe el. (S. G.)

● Vechile „succesuri“ nu mor, se reîntrupează. În metrou, o voce zice în difuzoare: „Stimați călători, în perioada (urmează perioada), se vor închide pentru (urmează motivul închiderii) următoarele căi de acces (urmează lista căilor de acces închise). Vă rugăm să utilizați celelalte accesuri“. (D. S.)

Foto: S. Voinescu