Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 680 din 2-8 martie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

TOCMAI SE FACE UN MODEL
DE SISTEM SUBIECTIV FĂRĂ MUȘTAR, DAR CU PEDALE
 

● Prima piesă de artă realizată în spaţiu va fi printul 3D al unor rîsete umane. Tocmai se face preselecţia rîsetelor care vor pleca în spaţiu cu imprimanta. (M. C.)

● Pentru că în Cuba nu sînt mulți cei care să-și permită să cumpere o mașină (salariul mediu fiind cam 25 de dolari și o mașină second hand costînd în jur de 30.000 de dolari), iar transportul în comun fiind de-zastru, cîțiva elevi din Havana au propus o alternativă: au construit, din nuci de cocos și părți vechi de mașini, un model de Ford fără motor, dar cu pedale. Dacă vă era dor de Flintstones. (S. G.)

● Astronomii au descoperit un sistem de șapte planete, de talia Pămîntului, care orbitează în jurul unei stele pitice, a anunțat, zilele trecute, NASA. Trei dintre cele șapte planete sînt poziționate în zona care, în teorie, ar permite existența vieții. Studiul a fost publicat în revista Nature. În timpul ăsta, o groapă adîncă de doi metri s-a format pe o stradă din Rîmnicu Sărat. Craterul, format în jurul orei 3, a înghițit un autoturism Opel care se afla în parcare. „Nu sînt semne de infiltrație, a cedat o boltă a canalului care traversa drumul european“, a declarat pentru Agerpres primarul municipiului Rîmnicu Sărat. (A. M. S.)

● Am primit pe e-mail un cadou primăvăratic. O plachetă: Dan Roșca – Bucureștiul de mult uitat. O poveste a anului 1909, Editura Subiectiv, 2012. Bogat ilustrată, cu o machetă bine gîndită, cu gust, te invita grabnic la lectură. Dar a fost doar un prim impuls; m am blocat automat, necunoscînd limba. M-am străduit, am întors foaia pe toate părțile, m-am apropiat mai mult de sursa de lumină, dar nimic. Era ca într-un vis urît, cînd te recunoști învins de pergamentul de curînd descoperit… literele fug, se înlănțuie nefiresc, rîndul te păcălește, nu se lasă descifrat. Păcat. E o plachetă caldă și primitoare. Dar fără diacritice, își trădează scopul și menirea. De aici și pînă la Pavel Susara, cum cu emfază pronunța o televiziune la o oră de vîrf, e un drum presărat cu ridicole cauze pierdute. (R. M.)

● Anunț cu tristețe închiderea locantei „MI și MU (mici și muștar)“, care ar fi meritat poate o soartă mai bună pe piața stomacului, fie și numai pentru nume. (D. S.

ÎNTRE TIMP, TREABA MERGE ȘI INVERS, LA TREI LUNI DE LA CONSTATAREA DISPARIȚIEI NOPȚII 

● La Berlin am zărit un magazin care se numea „Oase Deluxe“. N-am mai traversat ca să mă conving dacă vindeau într-adevăr falange sau vertebre. Între timp, românii încă se pozează la Paris în fața restaurantului asiatic „Fou Thai“. Limba română rules, ca să zic așa! (A. P.

● Președintele Azerbaidjanului și-a numit soția prim-vicepreședinte al republicii. Potrivit Constituției azere, prim-vicepreședintele republicii preia atribuțiile președintelui, în cazul în care acesta nu este în măsură să le exercite. Nu pot să nu mă întreb dacă treaba merge şi invers, adică, la ei acasă, cînd soţia nu poate să se ocupe de curăţenie sau de gătit, preia soţul? (C. Ş.)

● Primăria Constanţa a pierdut o şalupă. Un mizilic în valoare de 75.000 de lei. Inspectorii Primăriei au cerut anchetarea cazului abia la trei luni de la constatarea dispariţiei. Nu e asta ca şi cum ciobănaşul ar striga „Hoţul“ abia după ce-a descoperit scheletul mioarei în pădure? (C. Ş.)

● Se estimează că, în orice moment al zilei sau al nopţii, 0,7% din populaţia lumii este beată. E vorba de 50.000.000 de cetăţeni ai planetei. (M. C.

CEI CARE AU ARUNCAT MATERIALUL ÎN ALTĂ DIMENSIUNE
AU PUTUT SĂ VADĂ BINE
 

● Cei care au mers în sudul Manhattan-ului, pe 21 februarie, să admire statuia Libertății au putut să vadă și mesajul „Refugees Welcome“, așezat la picioarele ei. Militanții anti-Trump continuă „lupta“ și presiunea. Rezistența pare să fie noul imn al globalizării. (A. M. S.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XII): „Alea iacta est“ („Zarul e aruncat“, Iulius Cezar); în turcă: Zar atîldî; în maghiară: A kocka el van vetve; în rusă: Jrebii broșen. (M. P.)

● Un cretin pe nume Craig Cobb, care propovăduieşte supremaţia rasei albe şi neagă Holocaustul („rasa mea este religia mea“), a făcut un test genetic al cărui rezultat i-a fost comunicat în direct într-un show de televiziune. Testul arăta că 14% din materialul său genetic era de origine africană subsahariană. Cobb a refuzat să accepte legitimitatea ştiinţifică a testului şi, acum doi ani, a încercat mai întîi să cumpere un mic orăşel din Dakota de Nord pe care voia să-l redenumească Trump, după care a vrut să cumpere o mică regiune din Nebraska pentru a pune bazele unei comunităţi profund albe. A făcut multe alte tîmpenii pentru care a fost şi închis. (M. C.)

● În ziua în care NASA anunța descoperirea a șapte planete pe care ar putea exista viață, televiziunile românești n-au încetat să difuzeze, în flux continuu, știri despre actualitatea politică tulbure & tenebroasă de pe Dîmbovița. O dovadă în plus că trăim pe altă planetă sau poate chiar în altă dimensiune. (M. M.)

● Dacă cine ştie ce curenţi ai curiozităţii v-au făcut să vă întrebaţi cît pierdeţi în greutate în urma unei banale băşini, ei bine, s-a calculat şi asta: e vorba, în medie, de 0,0371 grame. (M. C.)

Foto: V. Cavs

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.