Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 679 din 23 februarie–1 martie
Cu ochii n 3,14 jpeg

SUB ÎNVELIȘUL UNOR VÎRSTE
TOT MAI FRAGEDE
(SAU, DACĂ VREȚI, MAXIME),
O MULȚIME AGITATĂ
TE FACE SĂ TE GÎNDEȘTI
ȘI LA FENOMENUL DEZVOLTĂRII

● La stația de metrou de la Piața Romană, pe geamul unei prăvălii: „Anunț de angajare! Căutăm colegi pentru răspîndirea bucuriei sub învelișul unor bomboane delicioase“. (D. S.)

● Agenții de publicitate se recrutează de la vîrste tot mai fragede. Într-o farmacie Help Net, un băiețel cînta de zor „Farmacia inimii – Catena“. (C. Ș.)

● Grădina zoologică din Mannheim anunță dispariția unui pinguin. E o grădină zoologică cu regim semideschis (sau, dacă vreți, semiînchis). Paznicii au verificat înregistrările camerelor de supraveghere și nu reușesc să-și dea seama ce s-a întîmplat. Nu e clar nici măcar dacă pinguinul a reușit să evadeze sau dacă a fost furat. Și nu există planuri de salvare. Se vede treaba că nemții n-au bibliografie: ar trebui să citească Apolodor. (M. M.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (XI): „Ecce homo!“ („Iată Omul!“) (Evanghelia după Ioan 19:5); în turcă: Işte Insan!; în maghiară: Íme az ember!; în bulgară: Eto Covekăt! (M. P.)

● „Ați fost cea mai importantă structură a Ministerului Afacerilor Interne la recentele evenimente publice din București și țară – prin misiunile de asigurare a ordinii publice ați fost cei care au răspuns huiduielilor cu diplomație și profesionalism. Ați primit flori de la o mulțime agitată și aparent ostilă. Toate acestea pentru că, deși sînteți o structura de forță a MAI, ați stiut să nu răspundeți cu violența mișcărilor din stradă“, a afirmat Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne despre Jandarmeria Română. Da, da, ați citit bine. Doamna Dan are o logică imbatabilă. Și face și liste cu jurnaliști instigatori. Oare crede și în vrăjitoare? (A. M. S.)

● Drăcia apărută pe site-ul lui Tolontan cu mamuții din Muzeul de Geologie care produc radiații periculoase te face să te gîndești și la dinozaurii din sediul Guvernului, aflat alături, și care produc, la rîndu-le, tot felul de radiații periculoase. Specialiștii i-ar putea încadra în familia Cretinosauridae, genul Ticalosaurus. (A. M.)

● La Fifty Shades Darker (James Foley, 2017), ultimul film din seria umbrelor lui Grey, am retrăit fenomenul sălilor de cinema de pe Bulevardul 6 Martie de pe vremuri: mai toată sala de multiplex, destul de plină, inclusiv persoanele de sex feminin, dădea asiduu replici de genul „Pup-o, bă“, în timp ce ronţăiau floricele, şi nu seminţe. (I. P.)

● Ce sînt / au fost / au profesat miniştrii canadieni înainte de a fi numiţi în Guvern: ministrul Sănătăţii – doctor; ministrul Transporturilor – astronaut; ministrul Apărării – veteran sikh; ministrul Agriculturii – fermier; ministrul Siguranţei Publice şi al Situaţiilor de Urgenţă – cercetaş; ministrul Inovaţiei şi Dezvoltării Economice – analist financiar; ministrul Finanţelor – om de afaceri; ministrul Justiţiei – procuror; ministrul Sportului şi al Persoanelor cu Dizabilităţi – nevăzător paralimpic; ministrul Pescuitului, Oceanelor şi Pazei de Coastă – inuit; ministrul Ştiinţei – geograf; ministrul Imigraţiei, Cetăţeniei şi Refugiaţilor – critic al imigraţiei; ministrul Tineretului – 40 de ani. Jumătate dintre aceşti miniştri sînt femei. (M. C.

TOTUȘI, ÎN ASTFEL DE CAZURI
CU IZ FILOZOFIC,
EXPLICAȚIA EMOȚIONALĂ SE RETRAGE 

● Pancartă de protest: „Şi totuşi e frumos!“ (M. C.)

● Am părăsit un job. După formula convențională în astfel de cazuri, am adăugat ceva de genul: „Dar cum pentru mine din astfel de experiențe rămîn oamenii, vă transmit“ puncte puncte puncte puncte. Răspuns: „Sînteți o dulce.“ E clar de ce am părăsit job-ul?! (R. M.)

● Ministrul Carmen Dan: „Mi-aş fi dorit să fiu jandarm.“ După cum a gestionat situația agitatorilor de la protestele recente, nu sînt sigură că doamna s-ar fi descurcat prea bine nici pe post de jandarm. Dar măcar la panseuri cu iz filozofic sînt buni toți politicienii noștri. (C. Ș.)

● În ultima vreme aflu că tot mai multe lucruri pe care le știam ca riguros adevărate nu sînt chiar așa. De pildă, aflu că nu Everestul este cel mai înalt munte din lume. Pentru că „nivelul mării“ este un reper, totuși, imprecis, oamenii de știință s-au gîndit să caute un altul, mai stabil. Așa au ajuns să se refere la centrul Pămîntului. Măsurat de acolo, Everestul este cu 2400 de metri mai scund decît muntele Chimborazo din Ecuador. De la nivelul mării privit, Chimborazo este mai scund decît Everestul, tot cam cu 2400 de metri. Explicația acestor cifre aparent contradictorii nu este deloc complicată. Pămîntul nu este o sferă perfectă, ci este turtit la poli și bombat la Ecuator. Prin urmare, distanța din centrul Pămîntului la scoarță este mai mică spre poli și mai mare spre Ecuator. De-acum înainte, să încercăm să privim lucrurile dinspre centrul Pămîntului, nu de la nivelul mării. Vorba filozofului: nimic nu e ce pare a fi… (S. V.)

● Latura amuzantă a corectitudinii politice: Allen Frances, un cunoscut psihiatru, profesor la Duke University Medical College, a reacţionat vehement faţă de un articol apărut în New York Times, în care Donald Trump este prezentat ca suferind de instabilitate emoţională severă. Psihiatrul susţine, cu dovezi ştiinţifice, că a-l eticheta pe Trump drept „bolnav mintal“ este o insultă pentru bolnavii mintal. (S. G.)

● Timeline-ul infamei Ordonanţe 13: se dă noaptea, apare manifestaţia, aparent ordonanţa e constituţio­nală, apoi nu mai e, manifestaţia continuă, Avocatul Poporului nu contestă ordonanţa, ordonanţa se retrage, apoi nu se retrage, abrogare/anulare/prerogare/prorogare, manifestaţia continuă, preşedintele se duce la Parlament, parlamentarii ies din Parlament, Avocatul Poporului contestă ordonanţa, se retrage, se infirmă organizarea contramanifestaţiei, manifestaţia continuă, se face contramanifestaţia, demisionează ministrul Justiţiei, să iasă preşedintele la contramanifestanţi, nu-şi mai dă demisia ministrul, manifestaţia continuă, se face lege, se propune la Parlament, nu se mai face lege, e constituţională abrogarea, iese preşedintele la contramanifestanţi, nu e constituţională abrogarea, manifestaţia continuă, dezabrogare, stai că e constituţională ordonanţa originală, sau nu e, de ce a ieşit preşedintele la contramanifestanţi, îşi dă demisia ministrul, manifestaţia continuă… Şi acum?! (M. C.)

Foto: Iaromira Popovici, A. Filip

dv679web 32 copy jpg jpeg
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.