Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 673 din 12-18 ianuarie 2017
Cu ochii n 3,14 jpeg

UNDE SÎNT FANTOMELE
DINTR-O BUCATĂ, CARE PREFERĂ
SĂ FACĂ GLUME GIRATORII
DECÎT SĂ SE APROPIE
DE IEȘIREA DIN AREALUL NOPȚII? 

● Unde sînt femeile pe Wikipedia? – se întreabă The Guardian. Ideea e simplă: doar 17% din textele de pe Wikipedia sînt despre figurile feminine și restul, de 83%, le aparțin bărbaților. Jurnalista Laura Bates ia cîteva exemple de figuri feminine importante, printre ele Margaret E. Knight, „femeia inventator cea mai faimoasă a secolului al XIX-lea“, și numără cuvintele care le sînt dedicate. Mai puține informații și mai succinte. Poate părea exagerat, dar cînd te gîndești de ce glorie beneficiază Wikipedia, e posibil să nu mai fie chiar așa. (A. M. S.)

● Regina Silvia a Suediei a declarat recent, într-un film documentar, că palatul regal Drottningholm, construit în secolul al XVII-lea și monument UNESCO, este bîntuit. Însă se pare că stafiile sînt mici și prietenoase, nici măcar n-o sperie pe regină. Palatul este vizitat anual de milioane de turiști, iar noua idee de marketing a reginei mi se pare excelentă. În același timp, într-o țară din Europa de Est, unii încă se luptă cu fantomele trecutului. Și nu sînt prietenoase deloc. (A. P.)      

● „Aici am venit la treabă, nu să vorbesc la telefon“, a declarat noul (și mai vechiul) ministru al Agriculturii Petre Daea, imediat după audierile din Parlament. Stilul și mesajele lui par destinate fermierilor, oameni dintr-o bucată, care preferă să pună mîna pe sapă decît să stea la telefon și să se uite pe Facebook. El însuși are alura unui asemenea om al sapei care a ajuns însă om al mapei. Vă întrebați de ce? Păi, d-aia. (A. M.)

● Un tip a suferit atît de mult la moartea pisicii sale încît a împăiat-o şi a vîrît o dronă înăuntru. Acum stă pe verandă şi-şi admiră pisica zburînd pe deasupra casei. În general, comentatorii online ai ştirii erau oripilaţi, pînă cînd a apărut unul: „Mie mi-ar plăcea să facă ai mei şi cu mine la fel după ce mor. Mi s-ar părea mişto să-mi zboare corpul de colo-colo şi să se facă glume cu mine ca dronă.“ Zborul, visul omenirii! (M. C.)

● Titlu de știre, pe 1 ianuarie: „Proiecte îndrăzneţe, anunţate de Primăria Buzău în 2017: construcţia de sensuri giratorii, modernizări de drumuri sau reabilitarea Bazarului“. Dacă astea sînt proiecte îndrăznețe, atunci construirea Turnului Eiffel cum a fost? Mai ușor cu adjectivele prin presă, dragi jurnaliști… (M. V.)

● Hai că o făcurăm şi pe asta: noile cifre arată că, în timp ce elefanţii şi leii se apropie de extincţie, o nouă specie va intra în curînd în această categorie ameninţată cu dispariţia, şi anume girafele, a căror populaţie a scăzut cu 40% în ultimii 15 ani. O să privim lung după ele! (M. C.)

● Pe panoul de la ieșirea dintr-un supermarket bucureștean stă scris, mare, numele șefei de tură: dna Tărășenie. (M. P.)

● O filă de calendar domestic marcase, pe 7, plăcinte, sau nu, mai bine pe 10 sau 12; și pe 20, la o oră de vîrf, o vizită impusă de imperative de sănătate din arealul familiei, sau altă zi bifează coafat etc. și o băută cu amicii pe teme nu mai puțin banale. „Rubricile“ par de-acum complete în rutina cotidiană a tăvălugului. Cînd însă alergătorul de cursă lungă își face triumfal sosita pe 30, toate scorurile se răstoarnă zornăind zgomotos și calendarul de uz intern devine document oficial de clamat în public. Pentru că el își adjudecă cea mai bună dintre toate lumile posibile (< gr. Eire’ne = pace). Așa au prezis ursitoarele. (R. M.)

● Ce face românu’ conectat după ce a fost cutremur, în puterea nopții? Dă o fugă pe Facebook să afle dacă a fost cutremur. După care zapează scurt la televiziunile de știri, să se convingă că ce scrie pe Facebook e adevărat. Și dacă televiziunile încă n-au apucat să scrie pe burtieră „breaking news“, se duce înapoi pe Facebook și bagă o postare nervoasă cum că televiziunile noastre sînt lamentabile. Între timp, lampa din sufragerie s-a oprit din legănat. (M. V.

AFLĂM, ÎN PRIMA ZI MAI PUȚIN
ABSURDĂ, CĂ SÎNTEM PREA PROȘTI PENTRU A FI MEREU
ÎNTRE COORDONATELE IDENTITĂȚII CARE TE SURPRINDE 

● Aflăm de la BBC că șansele de a te îmbolnăvi de demență sînt mai mari pentru cei care locuiesc în preajma arterelor intens circulate, din cauza unor factori ca zgomotul, particulele fine, oxizii de azot și praful de cauciuc produs de uzura anvelopelor. Ceea ce ne permite să afirmăm că demența e o combinație optimă de praf, cauciuc, azot și multă gălăgie. (M. P.)

● O posibilă nouă „tradiție“ de 1 ianuarie: șaorma. La Dristor Doner de la Șincai, în prima zi a anului, pe la prînz era o aglomerație înduioșătoare. (I. P.)

● Într-un sondaj realizat pentru The Economist de YouGov se arată în ce măsură pot circula informațiile false și cum reușesc ele să convingă. Potrivit acestui studiu, mai mult de jumătate dintre electorii lui Trump cred că Hillary Clinton are legături cu o afacere în care se amestecă pedofilia, ritualurile satanice și traficul de persoane, și că Obama nu e născut în SUA. Ciprian Mihali spune, într-un interviu publicat pe press-one.ro: „O afirmaţie absurdă spusă o dată poate fi percepută ca absurdă, deci necredibilă. Repetată însă de o mie de ori, ea nu este în fond mai puţin absurdă, doar că devine credibilă. Iar credibilitatea ei se obţine prin credulitate, expresia cea mai înaltă a abandonării oricărui simţ critic“. Lumea e mică, iar mecanismele manipulării funcționează ca unse. (A. M. S.)

● Stephen Hawking, care a formulat deja cîteva adevăruri teribile despre omenire (printre care şi faptul că sîntem prea proşti pentru a fi contactaţi de extratereştri), a făcut, în sfîrşit, şi o predicţie liniştitoare: peste o mie de ani nu va mai exista picior de om pe planetă. La mulţi ani! (M. C.)

● În ziua în care noul guvern condus de Sorin Grindeanu îşi depunea jurămîntul de învestire, Victor Ciorbea a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională legea care îi interzice lui Liviu Dragnea să fie premier. Avocatul Poporului, mereu în actualitate, mereu în apărarea adevăratelor probleme ale poporului. (M. M.)

● În deşertul Sahara a nins pentru a doua oară în istorie. James Hansen, faimosul cercetător specializat în probleme de climat, a spus: „Temperatura planetei se află deja între coordonatele erei Eemiene de acum 120.000 de ani, ultima dată cînd Pămîntul a fost la fel de cald ca acum.“ (M. C.)

● Nici măcar nu știu care afirmație mă deprimă mai tare. „Fiecare dintre noi putem să facem acest lucru pentru a respecta și a iubi această țară atît de frumos numită grădina Maicii Domnului“ (Ana Birchall, ministrul pentru Afaceri Europene). „Sînt oameni care din naştere, nativ, nu pot lua un bacalaureat“ (Pavel Năstase, ministrul Educaţiei). De Ministerul Culturii și Identității Naționale, ce să mai zicem? (A. M. S.)

● Vezi, din mers, diverse vehicule și fără să vrei le citești, fiindcă pe multe scrie ceva. Cîteodată ceva care te surprinde, cum ar fi aceste cuvinte: „mașină de curtoazie“. (D. S.)

Foto: S. Voinescu (sus), C. Chiriac (jos)

c chiriac dv673web 32 jpg jpeg
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.