Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 657 din 22-28 septembrie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

DIN CÎND ÎN CÎND,
PRINTRE FLORI, DE TOATE.
ÎNSĂ LIPSESC NIȘTE TOBE PE STRADĂ 

● Un restaurant chinezesc cu livrare la domiciliu, la care mai comand, din cînd în cînd, de mîncare, mă bombardează cu mesaje pe toate canalele posibile: e-mail, promoţii pe Facebook, mesaje în cutia poştală. Iar azi – nu e încă ora 12! – mi-au trimis deja trei mesaje pe telefon. Dacă genul ăsta de marketing nu are încă un nume, i-aş spune picătura chinezească. (M. M.)

● Timp de cîţiva ani, pe strada Reveriei, într-un balconaş deschis la stradă s-a aflat o colivie mare, cu doi papagali. Treceam zilnic pe acolo, papagalii-şi vorbeau pe limba lor, iar în faţa blocului era oprită deseori o Dacie Papuc, din care un bărbat descărca mereu flori. La început, ferigi şi alte plante tropicale, care au invadat treptat micul balcon. Apoi, garoafe, lalele, crizanteme, alte şi alte buchete, lucru care m-a făcut mereu să mă întreb ce Chloé se ascunde acolo, printre flori. Astăzi, în faţa blocului a tras un camion, plin de cutii şi cutiuţe, bărbatul a pus colivia cu papagali în spate, apoi a dispărut. (C. Ş.)

● Oamenilor singuri, care au nevoie de cîteva ore de baie umană, le recomand Direcţia de taxe şi impozite a sectorului 1, din Piaţa Amzei. Acolo, dacă iei un bon de ordine, vei petrece cel puţin două ore printre semeni care mai de care mai diverşi, ore în care poţi să completezi formulare, să conversezi cu vecinii şi cu bodyguarzii, să mănînci, să bei, să mergi la toaletă, să te joci cu copiii, să dezbaţi soarta naţiei, să te plîngi. De tot și de toate, inclusiv de respectiva instituţie. (I. P.)

● Ar fi fost ştirea secolului: în Slovenia a apărut prima fîntînă cu bere! Dar nu e cum am crezut. Contra 6 euro, fiecare client primeşte un pahar cu microcip care permite însetatului să umple paharul doar de cinci ori cu cîte un decilitru de bere. Ideea cu microcipul este, poate, utilă – după al treilea sau al patrulea decilitru e foarte posibil să nu le mai poţi ţine socoteala. Deşi, de la un moment încolo, „farmecul“ este tocmai să nu mai ţii socoteala. Supărător, însă, este că se distruge mitul fîntînii, ca rezervor nesecat deschis oricui. (S. V.)

● Cu ajutorul unui hidrofon montat la 11.000 de metri sub nivelul mării, cercetătorii de la National Oceanic and Atmospheric Administration şi de la Pacific Marine Environmental Laboratory au înregistrat, vreme de trei săptămîni, zgomotul ambiental de pe fundul Gropii Marianelor. Înregistrarea, care conţine deopotrivă zgomotele de fond ale unor plăci tectonice şi sunetele emise de balene, a fost oferită de site-ul IFL Science publicului, care a făcut următoarele comentarii: „Frumos“, „Impresionant“, „Terifiant“, „Dark Ambient“, „Muzica asta e adîncă“, „Ce vi se pare aşa frumos?“, „Lipsesc nişte tobe“, „Sirene?“, „Cam aşa îmi ţiuie şi mie urechile cînd am un atac de panică“, „Ăsta e zgomotul nebuniei“, „De-asta mi-e mie frică de apă“, „În continuare lipsesc nişte tobe“, „Hare Krishna“, „Godzilla?“, „Foarte relaxant“, „S-a auzit o băşină de balenă?“, „Lipsesc viorile“, „Ăsta e metroul lui Poseidon“, „Am adormit, ce s-a mai întîmplat între timp“… (M. C.)

● Paul Barbăneagră a fost arestat pe stradă de milițieni, pe vremea vînătorii de bărboși și minijupe. „Ce meserie ai?“ „Sînt profesor universitar.“ „Da’ carte știi, bă?“ Notă de subsol: vezi și mineriadele lui Ion Iliescu. (R. M.

LASĂ, DRAGĂ, PE UNDEVA
ERA ȘI TIMPUL SĂ LOCUIM
ÎN ZONA CENTRELOR DE ARMONIE 

● Un băiețel de vreo 3-4 ani își împinge trotineta pe stradă. Cade. Se lovește. Bunica îl ajută să se ridice și ea îi spune prietenei cu care era: „Lasă, dragă, că îi trece pînă se însoară“. Copilul îi aruncă o privire ucigătoare și îi răspunde: „Ți-am zis că n-o să mă însor niciodată“. Se lasă tăcerea peste micul grup. Îi las în urmă și mă gîndesc la emancipare. (A. M. S.)

● Pe undeva pe bulevardul Brătianu, un anunț în fața unei taverne: „Avem Mi și Mu“. Adică „mici“ și „muștar“. „Pî“ nu era inclusă. (S. G.)

● Averea lui Amancio Ortega, fondatorul lanțului de magazine de îmbrăcăminte Zara, a depășit-o pe cea a lui Bill Gates, spaniolul fiind în prezent cel mai bogat om de pe planetă. Era și timpul, doar haina face pe om, nu? (C. Ș.)

● Ştire din Euronews: „Rezidenţii din Veneţia au mărşăluit pentru a lupta împreună împotriva turismului de masă. Protestatarii şi-au exprimat îngrijorarea faţă de lipsa de respect a turiştilor faţă de oraş şi de locuitorii lui. «Veneţia este un oraş care are o existenţă şi opune rezistenţă pentru că are nevoie de o viaţă normală. Locuim aici şi vrem în continuare să locuim aici», au spus protestatarii. Conform statisticilor, în 2015 Veneţia a primit 74.000 de vizitatori pe zi. A­nual, numărul turiştilor se ridică la 34 de milioane, număr considerat prea mare pentru oraş de către protestatari.“ (M. C.)

● Ştire din International Business Times: „O femeie cu burka, înarmată cu un pistol, a împuşcat doi membri ISIS într-un punct de control din Sharqat, la nord de Salah a-Din. Incidentul i-a luat prin surprindere pe membrii organizaţiei, care au lansat o alertă împotriva unor atacuri similare. Acum IS (Daesh) a interzis purtarea vălului în zona centrelor de securitate din Mosul.“ (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Gândește Iute SRL, Bun Și Tot Și Poftă Bună SRL, Ceainibric SRL-D, Amfiteatrul De Sănătate SRL, Memento Bus SRL, Floarea Soarelui Investiții SRL, Fericire Și Putere SRL, Nu Am Chef Azi Project SRL, Tolba SRL, Atelier De Viță Nobilă SRL, Carbon Incubator SRL, Auto Orice SRL D, Coroana Soarelui SRL, Fiind Escu SRL, Centrul De Activități Sportiv-Educative Vijelioșii SRL, Bulbul Dinamic SRL, Ferma Ta De Tradiție SRL, Imobiliare Herăstrău Parcul Tău De Acasă SRL, Drăgălașa Com SRL, Cu Vână SRL-D, Standarde Înalte Tranzaction SRL, Prisaca Pontică SRL, Mal De Lac SRL, Armonie Constantinescu SRL, Cryptostarsecurity SRL, Brățări Nautice SRL, Liberativa De Cafea Și Cuvinte Iscusite SRL-D, Reincubate SRL, Flori Deosebite SRL, Clinica Naos SRL, Fanfara Relații Publice SRL, Locații Expatriați SRL, Sănătatea Are Gust SRL, Fabrica De Bere Bună SRL, Carpatia Dacia Nemuritoare SRL, Lacrima Salubris SRL, Stamate Net SRL, Făurar De Bine SRL, Mileubleu SRL, Coate Goale Investment SRL-D. (D. S.)

Foto: C. Ştefan

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.