Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 324 din 29 aprilie - 5 mai 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

AVÎND ÎN VEDERE DECĂDEREA DULCE-AMARĂ A SUPRAOMULUI URBAN, E SUFICIENT UN SINGUR NUMĂR (DE LA A LA Z) PENTRU A DA PESTE CAP ENORMITATEA 

● La un grupaj de ştiri, un reportaj despre cazurile de dislexie din România. Intenţie lăudabilă, în sensul reducerii discriminării celor care suferă de această tulburare. Doar excesul de zel – dislexia fiind asociată în respectivul reportaj cu Einstein şi denumită chiar „boala geniilor“ – e destul de îndoielnic. Sau poate, avînd în vedere decăderea sistemului educaţional, ar mai fi o ultimă speranţă: dislexia poate salva România. (S. G.)

● La o licitaţie ţinută în Las Vegas au fost scoase la vînzare peste zece mii de obiecte şi costume ce au făcut parte din decorul şi garderoba serialului Star Trek. Atracţia principală a fost scaunul colonelului Picard. Fanii serialului, veniţi din toată lumea, au declarat că a fost o licitaţie dulce-amară, plină de nostalgie. Cum se spunea nostalgie în klingoniană? (M. C.)

● De luat în seamă observaţia lui Angelo Niculescu, clasicul antrenor în viaţă al fotbalului romånesc: „Messi e fabulos. Păcat că nu are ambele picioare de aceeaşi valoare. Stîngul e perfecţiune. Dacă şi dreptul l-ar fi avut la fel, ar fi fost supraom, nu suprafotbalist“. Fotbalul rămîne singurul domeniu în care problema spinoasă a supraomului poate fi abordată, azi, cît de cît convingător. (R. C.)

● Eyjafjallajökull intră deja în folclorul urban. A şi apărut primul banc. Se pare că, de fapt, n-a erupt nici un vulcan în Islanda. A făcut Chuck Norris un grătar. (M. C.)

● Degeaba avem cu toţii GPS sub formă de breloc la chei, e suficient un vulcan cu nume de hobbit viking pentru a da toată lumea noastră peste cap. Nu vă emoţionează această demonstraţie de fragilitate? (M. C.)

● A apărut prima revistă pentru adulţii nevăzători, cu texte în Braille şi, pe post de poze, nuduri în relief. Un singur număr ajunge la aproape 250 de dolari, sumă care, deşi pare mult prea mare pentru o revistă, fie ea şi pentru adulţi, se justifică prin costurile ridicate ale procesului de tipărire în alfabetul Braille, al hîrtiei speciale etc. Oricum ar fi însă, nici un fel de „delectare“ nu merită un asemenea preţ! (R. T.)

● Pe o tejghea, printre alte surate de-ale ei cu preţ redus, o carte: Ing. C. Tsicura, Zugrăveli, vopsitorii, tapete de la A la Z, Colecţia „Să devenim milionari“, Editura Europartner. (D. S.)

● Mă tot gîndesc de la o vreme la enormitatea acestei sintagme: plante etnobotanice. Adică: 1) plantele au etnie? şi 2) pot exista şi plante etnozoologice? (M. V.)

ACOPERITE CU NIŞTE PRELATE VERZI, CAPACITĂŢILE INSONDABILE ALE CREIERULUI UMAN SE POT BLOCA DIN CAUZA LIPSEI DE ADAPTARE LA REGULILE PIELII

● În ultima vreme, o molimă stranie a atins scările rulante din Bucureşti. Primele au sucombat cele de la Piaţa Victoriei, al căror destin îl urmăresc de mai bine de un an, în speranţa că îşi vor reveni. Au urmat cele de la Universitate, de la Piaţa Iancului şi or mai fi şi altele pe ducă, pe care nu le ştiu. Toate au fost acoperite cu nişte prelate verzi. Odată cu venirea primăverii, nişte muncitori tot încearcă să le readucă la viaţă pe cele de la Piaţa Victoriei. Le tot bîrîie şi le gîdilă, se pare că degeaba. L-am auzit întîmplător pe şeful de echipă strigîndu-le muncitorilor, enervat: „Voi credeţi că aşa se munceşte în România?!“. Exact aşa se munceşte în România, de aceea preferăm să inventăm tot felul de fenomene paranormale şi de epidemii ciudate pentru a explica lucrurile simple. (A. P.)

● O fată din Croaţia s-a trezit din comă vorbind perfect germana, pe care anterior n-o ştia prea bine – scrie un jurnalist de la ABC-ul spaniol. Lumea medicală a sărit ca arsă, s-au discutat, din nou, capacităţile insondabile ale creierului uman, mai ales cel nefolosit, au apărut apologeţii lui Brian Weiss, guru-ul reîncarnării în Occident şi şeful Catedrei de psihiatrie de la spitalul Mount Sinai din Miami. Ce n-ar trebui uitat, în toate astea, e rarul talent pentru limbi străine al tinerilor din Europa Centrală şi de Est. Poate biata fată trezită din comă ştia nemţeşte mai bine decît îşi imagina… (S. S.)

● Premierul Boc a cerut miniştrilor săi să îi explice de ce motoarele tancurilor din deşert nu se opresc din cauza nisipului, în vreme ce motoarele avioanelor se opresc în norul de cenuşă. Mare dilemă. Cică i-ar fi explicat ministrul apărării, Gabriel Oprea, că de oprit, se mai opresc şi tancurile prin nisip, dar că motoarele avioanelor se pot bloca şi din cauza lipsei de oxigen din norul de cenuşă. Pe scurt, şi avioanele se sufocă. Mai ales dacă suferă de astm. (A. M.)

● Cerşetoarea pe care aş putea s-o numesc „a mea“, fiindcă o cunosc de vreo zece ani (şi am comentat împreună multe dintre „realizările“ capitalismului neaoş), mă uimeşte mereu cu abilităţile ei de adaptare la regulile (nescrise, dar simţite) ale pieţei: dacă în timpul săptămînii activează în zona McDonald’s-ului de la Romană, în week-end se mută în… Herăstrău. Pe aleea principală. Şi-i merge bine. (I. P.)

● M-am trezit zilele trecute cu un SMS de la Omniasig. Zicea aşa: „Norul vulcanic ar putea cauza afecţiuni ale plămînilor, pielii, ochilor. Omniasig îţi asigură sănătatea pentru doar 15 lei. Copiii sub 12 ani Gratis“. Eu mi-aş asigura intimitatea împotriva finanţelor. (M. C.)  

ALO, RADIO BUCIUM? NU ESTE DOVEDIT ŞTIINŢIFIC CĂ REALITATEA S-A DEGAJAT DE CENUŞĂ

● Alo, Radio Erevan? Bunica mea vrea să ştie dacă cenuşa vulcanului Eyjafjallajökull e bună pentru reumatism. (M. C.)

● Trei ştiri de prima pagină: 1) „Oltchim s-a calificat în finala Ligii Campioanelor“. Mîndru că sînt vîlcean! 2) „Bute l-a trimis pe Miranda în lumea viselor“. Cîtă gingăşie! 3) „Bucium în deschidere la Bob Dylan“. Bucium, tamburin, pe-acolo! (M. C.)

● Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA) ne transmite două veşti tulburătoare. 1) O descoperire paradoxală: nu s-a dovedit că mîncarea sănătoasă face bine organismului. 2) Nu este dovedit ştiinţific nici că este bine să consumi minimum doi litri de apă pe zi. (M. M.)

● Realitatea TV a realizat o dezbatere în care s-a propus facturarea serviciilor de vrăjitorie. Să vezi acum facturări pe firmă! (M. C.)

● Orice mi s-ar spune – că-s livresc, intelectualist sau direct imatur –, pentru mine, azi, cînd cerul Europei s-a degajat de cenuşă, cea mai înduioşătoare idee rămîne elogiul adus lui Jules Verne de către editorialistul postului TV5, care ne-a reamintit că acea „călătorie spre centrul Pămîntului“ pornea din craterul unui vulcan islandez. (R. C.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.