Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 617 din 10-16 decembrie 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ ATÎȚIA ANI DE STATISTICĂ,
E TIMPUL CA MOȘUL ARHAIC
SĂ DONEZE 99% DIN SIMPLITATE
CELUI MAI SIMPLU INDICE

● Probabil că pînă la sfîrșitul vieții mele o să aud chestia asta. De 1 Decembrie, politicieni de diverse culori apar pe la televizor cu declarații și zic cam așa: „Să fim uniți, să nu mai fim dezbinați“; sau: „După atîția ani de dezbinare, e timpul ca românii să fie uniți“. Așa, și? Cine vă-mpiedică, dragi tovarăși, să „faceți unirea“ și în celelalte 364 de zile ale anului? (M. V.)

● 5.390.000. Atîţia oameni săraci trăiesc la limita existenţei în România, conform Institutului Naţional de Statistică. La mulţi ani, România! (M. C.)

● Începînd cu 1 decembrie, s-a dat startul invaziei de moși – moșul care bea bere, moșul care savurează o cafea, moșul care mănîncă ciocolată, moșul căruia îi place pateul de ficat, moșul arhaic și moșul tehnologizat, moșul vorbăreț, moșul tăcut. Mă tot întreb: dintre atîția moși, cum îl vor recunoaște copiii pe cel adevărat? (A. P.)

● Mark Zuckerberg și soția sa, Priscilla, au devenit de curînd părinții unei fetițe, pe care o cheamă Max. Zilele trecute, Zuckerberg a scris într-o postare pe Facebook că vrea să schimbe ceva în lumea în care a venit și va trăi micuța. Și nu era o metaforă: s-a hotărît să doneze 99% din acțiunile sale la Facebook, ceea ce reprezintă în prezent cam 45 de miliarde de dolari, pentru proiecte caritabile. (A. M. S.)

● „Germanii au crezut dintotdeauna că perfecţiunea constă în simplitate. Ca şi Universul, berea poate fi creată folosind doar patru elemente: apă, malţ, hamei şi drojdie.“ Ca şi creierul publicitarilor, aş adăuga. (M. C.)

● „Jocul Ineluș învîrtecuș. Se juca mai mult iarna. Copii și fete la un loc se făceau pe rînd. Unul punea capul în poala celui mai mare. Apoi toți de giur împregiurul lui punea cîte un deget pe capul lui. Cel mai mare, cu un ineluș în mînă, ocolea mîna pe d-asupra degetelor, în timpul acesta zicea: Ineluș învîrtecuș, pe-al cui deget am pus? Odată cu aceste vorbe punea pe degetul unuia. Dacă ghicea pe-al cui deget se punea inelușul, se ridica și se punea acela ce era ghicit; iară de nu, operația reîncepea, și nu se termina decît cînd ghicea.“ Petre Ispirescu (R. M.)

● Jucătorul de baschet Kobe Bryant şi-a anunţat retragerea din NBA, după douăzeci de ani de carieră, printr-un poem în vers liber. Puteţi citi poemul aici: theplayerstribune.com/dear-basketball. N-o să găsiţi mari metafore, dar e simplu, emoţionant. Funcţionează, dacă obişnuieşti să citeşti poezie în şort. (M. C.)

● După ce, vara trecută, 337 de balene au murit eșuate pe o plajă din Chile (biologii cred că erau deja moarte înainte ca valurile să le scoată la mal), s-a aflat că o companie islandeză pe nume Hvalur (cuvînt care înseamnă chiar „balenă“) ar fi vînat ilegal 500 de balene, motiv pentru care hackerii de la Anonymous au blocat vreme de 13 ore toate site-urile ministerelor islandeze (mai puţin pe cel al Apărării). „Balenele nu au voce. Vom fi noi vocea lor“, au postat hacktiviştii. În ciuda reglementărilor internaţionale, pe lîngă Islanda, Japonia (da, ţara aia bine crescută şi cu simţ moral ridicat) şi Norvegia (da, ţara aia cu cel mai ridicat nivel de trai şi cu cel mai mare indice de fericire) continuă să vîneze ilegal balenele, una dintre speciile pe cale de extincţie. (M. C.)

AȘADAR, SPRE INTERIOR,
CEA MAI VECHE PROBLEMĂ,
CUVÎNTUL. SPRE EXTERIOR,
BALOANE DE MĂRIME MEDIE

● La finele unei zile mohorîte aud un slogan publicitar: o zi împlinită este una fără infecții urinare. E, așadar, atît de simplu. (S. G.)

● În articolul „Freud şi hîrtia igienică“ de acum cîteva numere, Vintilă Mihăilescu ridica o dilemă majoră: cum se montează sulul de hîrtie igienică, spre interior sau spre exterior? Ei bine, problema m-a preocupat intens şi pe mine într-o perioadă, după care m-am lămurit: spre exterior. Nu ştiu de ce, dar am observat că în hotelurile de cinci stele aşa se obişnuieşte. Ei trebuie să ştie cel mai bine, zic eu. (M. C.)

● La Master Chef, concurenții au avut de gătit după „cea mai veche carte de bucate a românilor“. Adică aceea publicată de Mihail Kogălniceanu și Constantin Negruzzi. Nu e cea mai veche. Cea mai veche e din vremea lui Brâncoveanu: s-a păstrat în manuscris și a fost editată în 1997, la Editura Fundației Culturale Române. Așa că le recomand producătorilor Carte întru care să scriu mâncările de peşte i raci, stridii, melci, legumi, erburi şi alte mâncări de sec i de dulce, despre orânduiala lor. Mi-e milă însă de concurenți, căci bucatele de-acolo nu sînt tocmai ușor de gătit cu ce se găsește prin supermarket-uri. (M. V.)

● Chilipiruri de Crăciun. Primesc, prin e-mail, un mesaj în care sînt invitat la o licitație. Mi se atrage atenția respectuos că cea mai rîvnită piesă e un inel de aur alb cu diamante galbene, cu un preț de pornire de 110.000 de euro. Nici nu știu cum să interpretez mesajul. Ori casa de licitație are o problemă de PR, pentru că nu știe cui să adreseze mesajele, ori are o problemă de pricing. (M. M.)

● Titluri, texte, concepte, maxime şi cugetări binecunoscute – de nerecunoscut (VII): „La început era Cuvîntul şi Cuvîntul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvîntul“ (Evanghelia după Ioan 1:1); în turcă: Başlangîçta Söz vardî. Söz Tanrîyla birlikteydi ve Söz Tanrîydî. (M. P.)

● Dintr-un ciclu care s-ar putea numi „D’ale Caragialelui“, cîteva fraze din apelul procurorilor DNA în dosarul „Fraudă la referendum“: „Libertatea de alegere pe care o au cetățenii și dreptul de a vota sau nu au fost tratate de inculpatul Dragnea Nicolae Liviu ca un moft al acestora și nu ca un imn al demnității umane și libertății de opțiune. […] inculpatul Dragnea Nicolae Liviu a acționat și s-a manifestat ca și cum alegătorii sînt simple obiecte ce pot fi extrase din casă prin oferirea de spectacole cu clovni, baloane și zîne sau chiar cu forța, conform voinței și interesului inculpatului: «Băi, dar organizați-vă să mi-i aduceți pe toți la vot, băi! Îi legați, îi luați în brațe»“. (D. S.)

● Nici nu visam să mi se întîmple ceva mai Christmassy la shopping-urile de dinainte de sărbători: la IKEA, la casierie, un Spiderman (domn destul de tînăr și zvelt în costumul supereroului), cu o oală de mărime medie în mînă, mi-a cerut voie să intre în fața mea la coadă. După care am făcut conversație casual, împreună cu o doamnă rotofeie, despre coduri de bare și serbări la grădiniță. Dacă aș ține neapărat să fac o încheiere, aș spune: „Supereroii sînt printre noi“. (I. P.)

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.