ÎNTREBAT DE O BACTERIE
CU PARFUM OLTENESC
UNDE ESTE RAIUL PE ACEST PĂMÎNT, ULTIMUL POLITICIAN A RĂSPUNS: 
„LA DEAL“

● Întrebat de The Guardian care este cea mai mare frică a sa, scriitorul de cyber-SF William Gibson a răspuns: „Acum, că am îmbătrînit, viitorul arată dintr‑o­da­tă mult mai întunecat decît mi-aş fi imaginat vreodată – nu doar pentru că eu nu voi mai face parte din el, dar şi pentru că multe alte lucruri nu vor mai exista. Tigrii, spre exemplu.“ (M. C.)

● În Danemarca s-a descoperit o bacterie rezistentă la toate antibioticele cunoscute, cercetătorii declarînd că nu au, în prezent, nici un medicament cu care s-o anihileze. Dacă ar încerca cu bicarbonat? (S. G.)

● Site-ul gandul.info relatează cu lux de amănunte un prim caz de radicalizare din România, cu parfum oltenesc: proaspăt convertitul Luigi din Craiova avea de gînd să procure, printre altele, cîteva grenăzi (sic!). Mai interesant chiar decît postarea lui Lugi de pe Facebook – care dă flecărelii online o semeață dimensiune marțială: „Auzi, ai idee cam cît ar costa 2 AK-uri, 2 veste, 10 încărcătoare şi 8 grenăzi?“ – e apelul la rațiune care precedă războinica solicitare: „Dar trebuie să fim raționali“. Nu se înțelge nimic, dar sperăm măcar că grenăzile nu explodează. (M. P.)

● „Unde altundeva este raiul femeilor pe acest pămînt decît într-o clinică de înfrumuseţare!?“, se/ne întreabă retoric fashionistul Ovidiu Buta la emisiunea Cred în mine. (M. C.)

● Am întîlnit, în ultimul timp, tot mai mulţi cerşetori bărbaţi, 50 plus, tot mai insistenţi şi mai expliciţi, care nu doar precizează suma pe care o doresc, se ţin după tine pe străzi, la limita agresivității, ci şi precizează la ce le vor folosi banii ceruţi: o ciorbă de legume şi o iahnie de fasole, de pildă. (I. P.)

● Politicianul dacă nu e şi plagiator, nu e politician destul. (M. C.)

● În înțelepciunea lor, legiuitorii au decis cîți cîini trebuie să păzească o turmă: trei la munte, doi la ­deal și unul la cîmpie. Locuiesc la cîmpie și am un cîine. Aștept turma. (M. V.)

COMPARATIV, NIMENI NU REVENDICĂ DIMINUTIVELE UMANITARE
NECESARE NASULUI

● Aşadar, piocianic, acinetobacter, klebsiela şi alte infecţii nosocomiale. Îl aşteptăm pe Dorel Săndesc, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, să ne ofere, comparativ, noi procente cu virgule ale morţilor din Colectiv contaminaţi cu germeni intraspitaliceşti!? (M. C.)

● Conducerea Aeroportului Internațional Kuala Lumpur a transmis presei un comunicat referitor la trei aeronave tip Boeing 747 garate de multă vreme acolo și despre ai căror proprietari nu se știe nimic. Dacă în termen de două săptămîni nimeni nu revendică cele trei avioane, acestea vor fi scoase la licitație. Am simțit nevoia să reiau acest anunț așa, în caz că ați uitat cumva unde v-ați parcat Boeing-urile. (M. M.)

● Din ciclul „Diminutivele la români, seria financiară“. Bănuți, bănișori, facturică, bonuleț – pe-astea le auzisem de multe ori pe la casierele din magazine ori pe la contabile, m-am obișnuit. Dar zilele trecute am auzit unul nou (pentru mine): am plătit la benzinărie cu cardul și casiera mi-a spus „Poftiți cărduțu’“. (M. V.)

● După aproape o lună de la atentatele de la Paris din 13 noiembrie, a fost identificat și cel de-al treilea terorist: Foued Mohamed-Aggad, 23 de ani, crescut în Franța. În decembrie 2013 a fost plecat în Siria, împreună cu fratele său și cu alți opt prieteni. Cunoscuții tinerilor știau că aceștia au petrecut o vacanță în Dubai. Șapte dintre ei s-au întors în Franța în martie 2014. Interogați o lună și jumătate mai tîrziu, aceștia au pretextat că au fost plecați în scopuri umanitare și au mai spus și că au fost șocați de atrocitățile pe care le-au văzut în Siria. Ce ți-e și cu natura asta umană. (A. M. S.)

● Nasic, Fluimicil, Fortifikat, Labobel – nume de medicamente de sezon, necesare nasului, ficatului şi labelor picioarelor. Mai e şi o pastă de dinţi: Lacalut. De cîte ori aud reclama, mă gîndesc la un ponei fără diacritice. (M. C.)

PIERDUTĂ,
O NOUĂ SPECIE DE DINOZAUR ÎMBĂTRÎNEȘTE DINAINTEA COMISIEI

● Două titluri pe care întîmplarea (sau cine știe ce altceva) le-a așezat alături în vitrina unei librării: Biblia pierdută și Pisica pierdută. (D. S.)

● Oamenii de știință au descoperit o specie nouă de dinozaur, cît un cocker spaniel. Ei spun că e un dinozaur „modest“. (L. V.)

● Potrivit unui studiu recent, creierul feminin îmbătrînește mai bine decît creierul masculin. Potrivit altui studiu recent, bărbații care arată bine au mai puține șanse de a fi promovați decît ceilalți. N-a fost o lună bună pentru bărbați. (L. V.)

● „D-a baba oarba, joc de iarnă. După ce se alegea cine are să se facă, îl lega la ochi cu o basma; apoi îl ducea dinaintea ușei și îl ținea de spate unul din copii, acesta îi făcea următoarele întrebări, la care trebuia să răspundă:

– Pe ce șezi? – Pe darac. – Du-te la bărbat.
– Pe ce șezi? – Pe nuiele. – Du-te la muiere.
– Ce-ai mîncat asară? – Pîine cu papară. – Ieși pe ușă-afară.

Și cu aceste ultime cuvinte îl împingea ușor și îl lăsa. El, cu ochii legați, se întorcea și căta să prinză pe unul din camarazi, pe dibuitele, și pe care îl prindea, acela apoi se lega la ochi, ca să se facă.“ – Petre Ispirescu (R. M.)

● Dezbaterea legii împotriva fumatului în Comisia de Sănătate de la Cameră a fost blocată DIN NOU în urma a ceea ce pare a fi un act de corupţie, adică prin neprezentarea la dezbateri o dată în plus chiar a președintelui comisiei, Florin Buicu de la PSD. De data asta, fumătorii nu prea s-au mai indignat. Cum ar veni, corupţie să fie, dar s-o fumăm şi noi! (M. C.)