Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 479 din 18-24 aprilie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

ŞTIAŢI CĂ ÎN CUTIA UNUI BONSAI
SE INTRĂ MAI GREU
DECÎT ÎN ARGOU,
DACĂ EŞTI FEMEIE?


● Ştiaţi că adevăratul nume al lui Picasso era Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Matryr Patricio Clito Ruiz y Picasso? Se pare că, în felul acesta, părinţii săi au ţinut să le aducă un omagiu şi prietenilor lor, şi sfinţilor. (A. M. S.)

● În Clubul Aristocratic Rapid se intră mai greu decît în Uniunea Scriitorilor: „Art. 12.1 Numărul maxim de membri este egal cu de două ori vîrsta Clubului Sportiv Rapid, care a fost înfiinţat în anul 1923 (de ex.: în anul 2002 numărul total de membri este 79 x 2 = 158)“. Cum ar veni, se primesc doi membri noi pe an. Hai Rapid! (M. M.)

● Pe cutia unui bonsai, un singur avertisment, simplu şi sec: „A nu se înghiţi!“ (S. G.)

● Nicolás Maduro, unul dintre candidaţii la preşedinţia Venezuelei, l-a atacat pe contracandidatul său, Henrique Capriles, numindu-l „maricón“ (homosexual, în argou), întrebîndu-l cînd se va însura şi scoţîndu-şi în faţă propria „novia“, o cunoscută jurnalistă de televiziune. Henrique Capriles, un avocat simpatic de vreo 40 de ani, n-a căzut în plasa macho şi a răspuns că orice cetăţean, indiferent de orientarea sa sexuală, poate candida la preşedinţia Venezuelei; mai mult, a răspuns – dacă tot a fost întrebat – că el e „adeptul unei societăţi în care fiecare persoană merită respect“. Şi, ca să frîngă toate inimile, a mai mărturisit, într-un aparté televizat, că viaţa nu i-a adus alături femeia potrivită, pe care, desigur, o mai caută încă. Asta înseamnă vocaţia, dusă pînă la perfecţiune, a (tele)novelei latino-americane! (S. S.)

● Dacă eşti femeie (şi ai o speranţă de viaţă mai mare decît a bărbaţilor), dar naşti băiat, speranţa de viaţă îţi scade automat cu şapte procente. (M. C.)

ŞTIAŢI CĂ, ÎN CIUDA
AVERTISMENTELOR MINŢII
(CARE TREBUIE SĂ SUPRAVEGHEZE
GURA), O ATINGERE
SE FACE POETIC?


● Sub titlul „Ţurţurele din Newcastle“, premiile Darwin pe 2013 (premii care „omagiază“ cele mai stupide morţi) îl nominalizează pe Lee Halpin, un jurnalist de 26 de ani care a vrut să scrie un material-şoc despre viaţa oamenilor fără adăpost din Anglia. Pentru asta, a împrumutat un sac de dormit şi s-a dus să doarmă pe străzi, în ciuda avertismentelor prietenilor şi familiei. A făcut hipotermie şi a murit la trei zile după ce-a plecat de-acasă. (L. V.)

● Scientific American s-au ocupat intens, în ultima vreme de somn. De ce gîndurile ne năpădesc înainte de a adormi? E actul, incontrolabil, al minţii de a se elibera de activitatea de peste zi. E bine să te culci după ce ai suferit o traumă? Nu, privarea de somn (care, în alte situaţii, este o formă de tortură) reduce impactul traumei. E bine să dormi cînd eşti stresat? Da, căci somnul ajută uitării. După cum se vede, cu somnul nu stăm nici aşa, nici altminteri. (M. C.)

● Am citit de două ori pînă să înţeleg: Consiliul Naţional al Audiovizualului organizează un cros pentru copii, sub sloganul „Fugi de la TV, participă la Crosul CNA“. E foarte bine că se gîndeşte cineva cum să le mai abată atenţia copiilor de la televizor. Dar oare CNA nu este instituţia aia care trebuie să supravegheze televiziunile astfel încît să nu fim nevoiţi să fugim de ele? Se vede treaba că instituţia n-a răzbit în această misiune şi atunci aplică planul B – „Salvarea populaţiei: cum să dăm bir cu fugiţii ca să nu mai vedem televiziunile“. (A. M.)

● Într-o vineri dimineaţă, lîngă gura de metrou, văd o mulţime de oameni aşezaţi pe două-trei rînduri la coadă, aşteptînd deschiderea unui magazin de haine second-hand. Cîţiva metri mai încolo, o altă coadă – la covrigi. O fi un nou trend al nesfîrşitei tranziţii: covrigul asortat la vechituri. (A. D.)

● Pe site-urile ICR şi CNC am citit în ultima vreme cele mai aberant-halucinante aşa-zis comunicate oficiale semnate de birourile de presă. O mostră de pe „blogul“ CNC, de data asta: „«Mai sînt şi alte minciuni murdare în articol, însă culmea dezinformării şi a diversiunii (pentru care va răspunde în Justiţie începînd chiar din această săptămînă) o atinge urechista Sauciuc în momentul în care pretinde, nici mai mult, nici mai puţin, că Şerbănescu «fost liberal, este în prezent conservator». Cum Eugen Şerbănescu n-a fost, după decembrie 1989, şi nu este nici în prezent membru al nici unui partid politic şi nici nu este afiliat politic, afirmaţia este deja o atingere calomnioasă adusă statutului diplomatului (care trebuie să fie apolitic), şi un prejudiciu de imagine cu daune, prin inventarea şi expunerea publică a unei apartenenţe politice inexistente. Aşadar, unde nu-i cap, vai de contul din bancă!»“. Vă daţi seama că aici se vorbeşte despre statut şi atingeri? (A. M. S.)

● Vorbind la un post de radio, un ecologist a spus că exploatarea gazelor de şist se face prin „sfărîmiţarea“ rocilor. Nu putem să milităm pentru un mediu curat fără să „sfărîmiţăm“ limba română? (M. V.)

● Un român încerca să explice pe chat-ul unui joc online că engleza lui e una de baltă. I-a ieşit pond English. Mai exact, engleză de heleşteu. Chiar poetic. (A. P.)

ŞTIAŢI CĂ VORBA CÎNTECULUI
(IEŞIND CU FLUTURII PE STRADĂ)
ŞI-A FĂCUT APARIŢIA
LA MARGINE DE BUCUREŞTI?


● După prestaţiile proaste ale echipei naţionale de fotbal în urma cărora selecţionerul a fost criticat de toată lumea, acesta a pierdut şi procesul cu fosta amantă (vorba cîntecului: „Am o amantă şi mă-înşală“), căreia trebuie să-i plătească acum o pensie alimentară de aproape 9000 de euro pe lună, plus alte mari sume restante. Cu alte cuvinte, după golurile din poartă au apărut şi golurile din buzunar. Gol la gol trage. (A. M.)

● Mai sînt şi oameni, chiar dintre cei pe care-i vedem la televizor, care-şi fac meseria pe bune. De pildă, Ecaterina Corduneanu, meteorolog și la Realitatea TV, a povestit, pe post, cum a văzut o doamnă ieşind cu umbrela pe stradă şi i-a spus, direct: „Doamnă, lăsaţi umbrela acasă. Astăzi n-o să plouă. Vă garantez eu.“ (I. P.)

● Cîinii văd mai puţine culori decît oamenii, care văd mai puţine culori decît rîndunicile, care văd mai puţine culori decît fluturii, care văd mai puţine culori decît creveţii-călugăriţă, care ucid tot ce prind. (L. V.)

● Din seria „Ce-am mai găsit pe Facebook“: printre feluritele grupuri şi-a făcut apariţia unul intitulat „Petreceri de Divorţ – Organizator de evenimente inedite.“ Să-nţeleg că nunţile şi botezurile sînt… passé? (P. M.)

● O întîmplare gri de la margine de Bucureşti, în vorbele uneia: „Aseară urla un cîine. Din părăseală, a venit la noi în curte. Am ieşit cu mătura la el“. (D. S.)

Foto: I. Farkas

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.