Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 488 din 20-26 iunie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

PENTRU A OPRI
TREMURATUL IMAGINAŢIEI,
O NULITATE DULCE
FACE TRIMITERE LA CONŢINUT


● Diagnosticat cu Parkinson, Brad Carter, un muzician de 39 de ani din California, a fost nevoit să facă un implant cerebral pentru a opri tremuratul degetelor şi a putea cînta în continuare la chitară. În timpul operaţiei, pentru potrivirea corectă a pacemaker-ului, chirurgii l-au păstrat treaz ca să poată cînta la chitară. În creier nu există receptori de durere, aşa că această procedură este destul de comună. La UCLA Medical Center au fost operaţi astfel peste 500 de pacienţi. Îl puteţi vedea pe Brad Carter ciupind corzile chitării în timp ce i se umbla în craniu pe YouTube. (M. C.)

● În sfîrşit, un nume decent pentru un magazin second-hand, faţă de care „Visul imaginaţiei“ păleşte: „Remarcabil“. Îl găsiţi la Cluj. (A. P.)

● Mircea Arman, managerul revistei Tribuna, le trimite sms-uri de ameninţare celor care au semnat scrisori de protest legate de situaţia de la Tribuna. De pildă, domnului Ion Vartic i-a trimis următoarele mesaje: „Domnule profesor, vă sparg“, „Ce faci gunoiule“, „Eşti o nulitate absolută cum spunea Breban, băiete“, „Vartic, ca şi armean te sparg“. Iată o artă a comunicării pe care Marga încă n-o stăpîneşte. (L. V.)

● În piaţă, din spatele unei tarabe, o cunoscătoare a zarzavatului îşi prezintă marfa unei posibile cliente: „…şi morcov dulce, nespălat“. (D. S.)

● Avizul din cutie, emis de Oficiul Poştal 66, menţiona „vamă mare“. Cum la acest departament pe uşă scria „închis“ (într-o sîmbătă, contrar orarului tot acolo afişat), am prezentat avizul la Mesajerie. Am fost respinsă pe motiv de „vamă mare“. Luni dimineaţă, la „vamă mare“, coletul era de negăsit. Am revenit la Mesagerie. După încă un timp de căutare, în cele din urmă mi-a fost livrat un plic A4 care conţinea recenta carte a lui Cătălin Ghiţă, Orientul Europei romantice, apărută la Tracus Arte. Cum, în acest context, „mare“ face probabil trimitere la conţinut, şi nu la volum, rezultă că iniţialele din denominaţia instituţiei în cauză trimit la serviciile de PR, pe care le practică, mai nou, Poşta Română. (R. M.)

ÎNTR-O FRUMOASĂ ZI DE IUNIE,
ÎN FAŢA UNUI PSIHOLOG
FĂRĂ STĂPÎN, ARTA REFLECTĂ
ELANUL ŞOFERILOR
SPRE SUBIECTE IDENTICE


● Din seria „Văzut & povestit de prieteni“. Într-o joi, o zi frumoasă de iunie, în faţa unui chioşc de ziare din Piaţa Dorobanţi. În geamul chioşcului se află un bileţel scris de mînă: „Revin în 5 minute“. În apropiere, două tinere discută aprins despre Suleyman Magnificul şi Sultana Hürrem – serialul, cartea, reeditarea cărţii. La un moment dat, se redeschide chioşcul, iar una dintre tinere se apropie şi întreabă: „Bună ziua, Dilema veche aveţi?“ Apoi, către cealaltă, încuviinţînd: „Vezi, fată, ţi-am zis eu că apare joia…“ (P. M.)

● În ziarul Adevărul a fost publicată părerea unui psiholog despre cum ar putea fi Traian Băsescu în postura de bunic, pentru că se ştie că va avea o nepoată. Psihologul spune că îl vede în postura de favorit al nepoţilor. S-ar putea să fie aşa. Dar dacă tot veni vorba, în aceeaşi categorie poate apărea şi întrebarea cum e Traian Băsescu în postura de socru (mai ales după ce nu va mai fi preşedinte şi va avea mai mult timp liber). Imposibil să nu te gîndeşti la filmul cu Robert De Niro, al cărui titlu românesc era Un socru de coşmar. (A. M.)

● Dacă taxa pentru proprietarii de cîini necastraţi este de 150 de lei pe an, aş propune o taxă de 50 de lei pe an pentru toţi cei care nu deţin un patruped canin. Astfel, cîinii fără stăpîn nu s-ar simţi discriminaţi, pentru că sumele colectate le-ar putea aduce o mulţime de foloase cuvenite. (A. D.)

● După sculpturile comestibile din vată de zahăr, artistul finlandez Erno Erik Raitanen a creat nişte fotograme folosind sample-uri de bacterii din propriul corp (gen muci, salivă) pe care le-a cultivat direct pe filmul foto. Din ce-am văzut pe Internet, fotogramele lui sînt mult mai plăcute la vedere decît picturile lui Pollock. În schimb, sculpturile din ştrampi de nylon ale olandezei Rosa Verloop arată precum Frankenstein ca fetus. Primul zice că arta lui vorbeşte despre natura realităţii, a doua artistă spune că arta ei reflectă ciclul viaţă-moarte. (M. C.)

● Cu ajutorul site-ului Indiegogo, care e o platformă de strîngere de fonduri, un grup de manifestanţi turci a reuşit să adune mai mult de 81.000 de dolari pentru a rezerva o pagină întreagă în New York Times. Ei vor ca situaţia din Turcia să fie explicată lumii chiar de turci. Astfel, speră că mesajul lor îi va convinge pe cît mai mulţi oameni să-i susţină în elanul lor spre democraţie. Numai că tot reportajele americăneşti de la faţa locului sînt mai eficiente în asemenea situaţii. Şi cred că şi ceva mai ieftine. (A. M. S.)

● Majoritatea şoferilor de taxi se plîng de tarif. Recent, însă, l-am cunoscut pe – cred – Cel Mai Fericit Şofer De Taxi din Bucureşti: era mulţumit de toate, casă, copil, nevastă. Şi proba totul cu poze. (I. P.)

● Aflăm din surse bine informate (adică profesori de română care au fost în comisie) că la bac, la proba orală, foarte multe subiecte erau formulate pornind de la texte apărute în Dilema veche şi Dilemateca. Morala e una singură, dragi elevi: (şi) ca să treceţi bacul, citiţi Dilema veche şi Dilemateca. Iar dacă vă prind părinţii citind, spuneţi-le că vă pregătiţi pentru bac. (M. V.)

● În drum spre Ardeal, ne depăşeau maşini cu platforme pe care erau Dacii Logan abia ieşite din fabrică. Din partea opusă veneau maşini identice, încărcate cu Opel-uri la fel de noi. Deşi TIR-urile cu „Izvorul minunilor“ s-au împuţinat considerabil, ceva magic tot se întîmpla în partea asta de ţară. (A. P.)

ÎN FIECARE DIMINEAŢĂ, NUMELE
AR TREBUI SĂ EXPRIME MUTISM


● Înghesuială mare la metrou. În fiecare dimineaţă am senzaţia că intru într-un bou-vagon. Astăzi a fost diferit. Pe unde mă uit văd oameni care citesc. Kafka. Isabel Allende. Jack Kerouac. Tolstoi. Eliade. Nenică, sînt pe linia bună? În biblio-vagon am început să scap de claustrofobie. (M. M.)

● În Berlin am dat peste un salon de coafor a cărui deviză era scrisă mare, sub numele firmei: Cut and go. Coaforul cu pricina se numeşte James Blond. (S. G.)

● Premierul Victor Ponta şi-a exprimat nemulţumirea faţă de activitatea ICR şi a cerut măsuri, „inclusiv politice“, pentru ca ICR „să redevină, totuşi, o instituţie care să ne ajute în promovarea culturii noastre în străinătate.“ Foarte bine. Ar trebui să-şi exprime şi nemulţumirea faţă de sine însuşi, şi faţă de USL, căci cine altcineva a făcut treaba despre care acum premierul spune că miroase urît? (M. V.)

● Dacă veţi intra vreodată în supermarketul Nic de la Piaţa Dorobanţi, ceea ce nu vă recomand, veţi ieşi de acolo convinşi că toate vînzătoarele de la case suferă de „sindromul chelnerului de la Ritz“. Simptomele sînt clare: mutism, lentoare, superioritate, ordine scurte adresate (cui altcuiva?) clienţilor. E clar cum au luat boala, dar prevăd că ele vor putea fi tratate rapid, prin faliment… (S. S.)

Foto: R. Brăileanu

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Amenda primită de o pensionară din Brașov pentru că a plantat flori în grădina blocului. „Este anormal ce se întâmplă”
Poliţia Locală Braşov a dovedit exces de zel în cazul unei femei de 76 de ani care a plantat câteva flori în zona verde a blocului în care locuia, potrivit bzb.ro.
image
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Giganții de pe piața încălțărilor de alergare au înregistrat un eșec rar după un maraton major. La Boston, primele trei locuri din clasamentul feminin au fost ocupate de atlete care au purat alte mărci.
image
Joaca de-a vremea. Posibila cauză a inundațiilor catastrofale din Dubai, ploaia artificială VIDEO
Despre „însămânțarea norilor” se vorbește de mult timp, iar tehnica este folosită în multe țări care au probleme mari din cauza secetei. Sunt voci care spun că vremea ciudată din Dubai este legată de ploaia artificială creată acolo pentru a mai îmblânzi vremea.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.