Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 509 din 14-20 noiembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

DOUĂ PĂPUŞI COSMOPOLITE
SE LASĂ CUCERITE PE ALOCURI 
DE NOUĂ PORCI MISTREŢI, 
ÎN SPATELE UŞILOR ÎNCHISE  

● Într-un episod al simpaticului net-show Glove and Boots, cele două păpuşi demonstrează cum călătoria în timp nu e recomandabilă din cauza lucrurilor celor mai mărunte care produc o cantitate enormă de frustrare şi pot induce o depresie fatală: fie că te întîlneşti cu cel care ai fost, fie că-l întîlneşti pe cel care vei fi; pentru că nu vei fi niciodată capabil să faci nici muncile din trecut, nici pe cele din viitor; pentru că, din cauza imunităţii diferite, fie îi infestezi pe cei din jur, fie te infestează ei – cel mai probabil mortal; dar, mai ales, din cauza muzicii („dubstep-ul nu va dispărea din viitor“). (M. C.)

● Am intrat şi noi, să zicem, în rîndul capitalelor europene cosmopolite: într-o seară, într-un taxi Pelicanul, am observat că şoferul e cît se poate de negru. Intrînd în vorbă cu el, am aflat că e din Congo şi trăieşte de cinci ani în România. Unde nu-i prea place, pentru că oamenii se uită prea curioşi la el şi îi pun prea multe întrebări. (I. P.)

● Printre cele mai kitschoase emisiuni ale momentului se numără Mărul discordiei, la Prima TV, în care trei fufe (nu le pot numi altfel, în acest context, deşi ideea ar fi că întruchipează trei zeiţe) se lasă cucerite de o gaşcă de hăndrălăi, se pupă ba cu unul, ba cu altul şi le dau, la final, cîte un grotesc măr aurit. Pe lîngă toate acestea, Un show păcătos se poate numi emisiune de artă şi cultură. (A. P.)

● N-au dispărut căutătorii imposibilului (cum credeam), ei mai apar cînd şi cînd, pe alocuri, discret. Am dat de unul într-un anunţ din ziarul Ring de vineri, 8 noiembrie 2013, care spunea: „Caut persoane motivate pentru o viaţă de calitate“. (D. S.)

● Ştiri recente: cinci tineri din Bordeaux au furat o lamă de la circ (botezată Serge le Lama) şi au plimbat-o cu tramvaiul, nouă porci mistreţi au trecut strada în Mănăştur, un cartier din Cluj, guvernul indian a pornit o operaţiune de săpături masive în regiunea Uttar Pradesh, ca să găsească aurul care i-a apărut în vis unui înţelept, telescopul spaţial Kepler a găsit 833 de noi planete, dintre care pe 104 ar fi posibilă viaţa, britanicii au inventat îngheţata fosforescentă (prin sinstetizarea proteinei luminiscente de la meduze), oamenii de ştiinţă au descoperit un ligament nou în genunchi (ligamentul anterolateral). În lumea asta nici să te plictiseşti nu mai poţi. (L. V.)

● Gara terminus, evident Capitala. Călătorii blocaţi în spatele uşilor închise; în schimb, uşile care dau în reţeaua ferată se deschid „automat“. Conductorul, de pe peron: „Apăsaţi pe manivela de sus, stînga. Din stînga sus, am spus. În jos, cu putere, trageţi tare, înspre tine. Acum în dreapta. Apasă pe butonul verde din dreapta, sus. Aşa. Vezi că s-a deschis?“ ICQ 1745 – instrucţiuni de folosire. (R. M.

DIN CAUZA STATULUI DE NESTĂPÎNIT,
TOT MAI DES AUZIM DESPRE ĂIA
CARE FAC BANI ÎNTR-UN CÎINE

● Acum nişte milioane de ani, din cauza microbilor heterotrofici care populau planeta, Pămîntul avea culoarea mov şi mirosea a ou stricat. Oare cum ar fi sunat versul lui Éluard pe vremea aia? (M. C.)

● Exasperat de problemele de la locul de muncă, un poliţist din Cluj a cerut statului român să-l eutanasieze. Reporterul care îi lua interviul i-a mulţumit, la final, urîndu-i multă sănătate. La aşa ştire, aşa reporteri. (S. G.)

● Furia taxării e de nestăpînit. Guvernul Ponta vrea să impoziteze tot ce mişcă – ba chiar şi ce nu mişcă, adică tot felul de construcţii. Printre construcţiile speciale care vor fi, din cîte se pare, impozitate, începînd cu anul viitor se numără şi coşurile de fum. Cu fumăritul intrăm într-o nouă eră veche. Spre Evul Mediu, tot înainte! (M. M.)

● Tot mai des, la meteo, auzim despre „temperatura din termometre“. Dacă tot e o modă, de ce n-am extinde formula şi la „kilogramele din cîntar“, „lungimea din ruletă“, „nivelul rîului din hidrometru“, „volumul gazelor din contor“ sau „IQ-ul din chestionar“. Mai e şi clişeul cu „mercurul din termometre“, care parcă ia amploare tot mai mare pe măsură ce termometrele devin mai electronice. (A. M.)

● Potrivit unui sondaj realizat de Nouvel Observateur, 73% din francezi se declară fericiţi cu şi la locul lor de muncă. Probabil că restul de 27% sînt ăia care fac cîte o grevă pe zi. (L. V.)

● Am auzit la radio o doamnă care face training-uri pe bani europeni zicînd aşa: „Femeile îşi pot deschide o mică afacere acasă; va fi o afacere de tip home business.“ Drept pentru care mă gîndesc şi eu să-mi deschid un magazin de tip shop. Sau mai bine să scriu o carte de tip book. (M. V.)

● Strada cu cel mai frumos nume din Salonic e Bubulina. Iar duhul oraşului sînt sigură că s-a ascuns într-un cîine negru, imens, cu care te întîlneşti la orice oră din zi şi din noapte, oriunde te-ai duce. (A. M. S.)

ROMÅNIA TREBUIE SĂ FIE ŞI EA 
PE UNDEVA ÎN SECOLUL TRECUT, 
ÎN AER

● În topul din acest an al ţărilor cu cea mai bună cotă de inovaţii datorate investiţiilor în cercetare, Europa stă cel mai bine: pe primul loc e, din nou, Elveţia, urmată de Suedia, Marea Britanie, Olanda, SUA, Finlanda, Honk Kong, Singapore, Danemarca şi Irlanda. Interesantă e însă şi lista ţărilor cu cel mai mare salt faţă de anii precedenţi: Moldova, Uganda, Armenia, Vietnam, Mongolia, Georgia, Muntenegru, Tadjikistan ş.a. România trebuie să fie şi ea pe undeva, dar nu apare menţionată în articolul din Scientific American. (M. C.)

● Mă întrebam, zilele trecute, care o fi fost, prin 1999, adică în secolul trecut, primul „3,14“ pe care l-am scris în Dilema. Habar n-am, arhiva nu mai există, cel puţin pe net, unde aş putea verifica. Cîte sute oi fi scris cu totul? Cîte semne ar avea, cu toatele? Cred că e un bun exerciţiu pentru prevenirea insomniei: să numeri şiruri de „3,14“, în loc de oi. (S. S.)

● Într-o zi de toamnă, în 77 (troleibuzul, nu anul), un bărbat repeta întruna, ca pe o incantaţie, două cuvinte: GETICA – LOMONOSOV. Cînd spunea GETICA, ridica un deget al mîinii stîngi. Cînd spunea LOMONOSOV, desena cu mîna dreaptă un triunghi în aer. (D. S.)

Foto: Ş. Georgescu, E. Farkas

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.