Dilemateca

Pagina 4
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Ce vă lipseşte din România / în Republica Moldova?
Răspund: Liliana ARMAŞU • Vladimir BEŞLEAGĂ • Aureliu BUSUIOC • Grigore CHIPER • Dumitru CRUDU • Maria-Paula ERIZANU • Emilian GALAICU-PĂUN • Diana IEPURE • Eugen LUNGU • Ana RAPCEA • Maria ŞLEAHTIŢCHI • Mihail VAKULOVSKI
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg
Din link în link
Prin trecerea de la cititul pe hîrtie la lectura în medii electronice, regret tot mai mult obiceiul vechi şi simpatic de a frunzări o revistă sau o carte.
Ateismul nu mai este ştiinţific! jpeg
Ateismul nu mai este ştiinţific!
David Eagleman este un cunoscut neuropsiholog american din generaţia mai tînără (a împlinit 40 de ani). În 2009 a publicat o carte, Sum (Eu sînt), care a avut succes în lumea anglo-saxonă. Genul ei literar este greu de definit. Să zicem că face parte din aceea a speculaţiilor metafizice.
Tehnodrom 2013 jpeg
HTTP 404 Not Found
Nu sînt singurul care ar vrea ca Internetul să dispară. Să văd cum într-o zi acţiunile de la Google devin doar oo, iar miliardarii ruşi, care se scaldă în datele noastre personale pe Facebook, să facă apoplexie. Mi-aş dori ca toţi bloggerii să iasă în stradă şi să scrie pe ziduri ce au de zis, studenţii să se întoarcă în biblioteci, inginerii de sistem să mai pună mîna pe lopată, iar agenţiile de PR fi-vor arheologie.
Vlad Zografi   dramaturg & editor jpeg
Vlad Zografi - dramaturg & editor
Unul dintre cei mai buni dramaturgi români contemporani e absolvent de Fizică. Rigoarea şi spiritul critic ale savantului sînt şi însuşirile autorului dramatic Vlad Zografi. Textele sale au ceva din precizia unui tratat; şi vorbesc despre lucruri accesibile doar celor care vor să înţeleagă mai mult. Acelaşi Vlad Zografi este şi coordonatorul colecţiei de cărţi de ştiinţă de la Editura Humanitas.
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Victor Hugo, omul apocaliptic
Cu exact 150 de ani în urmă, în ziua de 3 aprilie 1862, apăreau primele două tomuri din romanul Mizerabilii, conform unui plan de marketing, cum am spune astăzi, perfect pus la punct: extrase din roman publicate în presă, însoţite de cronici şi articole elogioase. În mod aproape simultan, monumentala frescă romanescă apărea în portugheză, italiană şi greacă. Opera lui Victor Hugo a cunoscut nenumărate reeditări, a inspirat peste o sută de adaptări cinematografice şi tot atîtea opere, filme
"Limba literară e o limbă străină" jpeg
"Limba literară e o limbă străină"
Am cunoscut-o pe Luisa Etxenike la Leipzig, într-o călătorie pe care am făcut-o împreună şi care a trecut şi pe la Tîrgul Internaţional de Carte. Ştiam dinainte că este una dintre cele mai cunoscute scriitoare spaniole, că trăieşte la San Sebastian, că publică editoriale incisive în El País, că a scris mai multe romane (Unghiul orb, Peştii negri, Răul cel mai mare, Efecte secundare) şi povestiri şi că a primit premii prestigioase (precum Premiul Euskadi, în 2009). Am aflat la Leipzig că es
"Nu sînt un Soljeniţîn evreu!" jpeg
"Nu sînt un Soljeniţîn evreu!"
Venit la Bucureşti pe finalul acestei ierni, Amoz Oz nu s-a aflat pentru prima dată în România, o ţară care l-a premiat şi unde se simte bine, unde şi-a făcut deja numeroşi prieteni şi unde numărul cititorilor cărţilor sale creşte cu fiecare carte nou tradusă. Are, pînă în acest moment, o duzină de cărţi traduse în limba română, iar Editura Humanitas Fiction i-a dedicat chiar o serie de autor, unde, pînă acum, i-au apărut nu mai puţin de şapte titluri. Acesta este al doilea interviu acord
Reclama în belle époque jpeg
Reclama în belle époque
Pentru generaţia mea, reclama are gustul fructului oprit. Dacă în anii '60 ai secolului trecut tot mai vedeai cîte o publicitate, de preferinţă cubaneză, Havana Club sau Kuba libre, mai tîrziu, pînă în 1990, gazetele comuniste şi anemicele programe de televiziune n-au mai permis jocul primejdios al reclamei. Primejdios pentru că refuză tăvălugul care nivelează tot ce ar putea ieşi în evidenţă şi aduce aminte de comerţul liber, de omul liber, de proprietatea privată, de trecutul prohibit.
Ce căutaţi pe Facebook? jpeg
Ce căutaţi pe Facebook?
Răspund: Emil BRUMARU • Sorin GHERGUŢ • Diana IEPURE • Florin LĂZĂRESCU • Dan LUNGU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Adina ROSETTI • Lucian Dan TEODOROVICI • Răzvan ŢUPA
Tehnodrom 2013 jpeg
Duios lumea digitală trecea
Trăim o vreme în care "proprietatea intelectuală" a devenit mai importantă decît proprietatea asupra corpului, cea fizică şi cea materială, o vreme în care totul e informaţional, dar nu ştim ce să mai credem, un timp al ciocnirilor şi contradicţiilor (foarte anatagonice de această dată)
Gloria unui solitar jpeg
Kindle
De Crăciun mi-am făcut cadou un e-book. Am preferat modelul propus de Amazon, deşi este predominant anglofon, iar eu citesc mai mult în alte limbi. Cred că am fost victima publicităţii şi a uşurinţei cu care poţi cumpăra acest model.
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg
Pipăitul şi click-ul
A devenit un clişeu "argumentul" că, între lectura pe hîrtie şi lectura online, o preferăm pe prima, pentru că "simţim mirosul hîrtiei proaspăt tipărite, auzim foşnetul paginilor, pipăim coperta lucioasă" ş.a.m.d.
Carmen Vioreanu   traducătoare jpeg
Carmen Vioreanu - traducătoare
Despre "modelul suedez" s-a tot vorbit în România prin anii '90: e socialismul călduţ care ne face cu ochiul dintr-o ţară în care e iarnă şase luni pe an; e o îngemănare fericită de liberalism economic şi responsabilitate socială; e bunăstarea generală garantată de un stat bogat şi bine administrat. Pardoxul e că, deşi funcţionează atît de bine, modelul suedez nu poate fi aplicat nicăieri în altă parte. Carmen Vioreanu l-a învăţat din cărţi, din teatru şi din şederi repetate în Suedia.
Ce să mai citim jpeg
Ce să mai citim
Există o revistă care merită mai mult decît oricare alta să fie aşezată în Biblioteca Paradiso. Da, mai mult chiar decît Cahiers du cinéma, mult mai mult. Apare din 1932, e publicată de British Film Institute şi e enervant de bine scrisă...
În avion cu Cărtărescu jpeg
În avion cu Cărtărescu
Pe asta trebuie s-o povestesc pe scurt: Nu de mult am fost la Bucureşti şi în avionul spre casă, care va să zică spre Düsseldorf, citeam foarte prins Zen, formidabilul jurnal al lui Cărtărescu, căci fără doar şi poate cartea îmi oferea un multiplu potenţial de identificare, de exemplu în fragmentele de asistare neputincioasă la propria îmbătrînire.
Tzvetan Todorov  Democraţia ameninţată din interior jpeg
Tzvetan Todorov. Democraţia ameninţată din interior
Marile pericole care ameninţă democraţia nu vin de la rivalii săi din exterior - fascism, comunism sau terorism -, democraţia se află în situaţia de a genera ea însăşi forţele care o ameninţă. Noutatea absolută a perioadei contemporane constă în aceea că aceste forţe născute în sînul democraţiei sînt superioare celor care o atacă din exterior. În ultima sa carte, Les ennemis intimes de la démocratie (Robert Laffont, Paris, 2012), Tzvetan Todorov analizează cu erudiţie şi metodă problemele lumii
"Cu toţii sîntem posesorii unei imaginaţii apocaliptice" jpeg
"Cu toţii sîntem posesorii unei imaginaţii apocaliptice"
La 36 de ani, i se spune "noul Vonnegut", într-un peisaj editorial - cel american - unde Noul Val a adus, în ultimii ani, cîţiva prozatori de excepţie. Ron Currie Jr. a debutat în 2007 cu un volum de povestiri, God is Dead, premiat de critici, dar abia debutul în roman, cu Totul contează!, a fost remarcat cu adevărat, figurînd pe toate listele literare "best of" ale anului 2009, alcătuite de cele mai prestigioase publicaţii americane.
Leon Volovici, "rabinul laic" de la Ierusalim jpeg
Leon Volovici, "rabinul laic" de la Ierusalim
Studiile lui Leon Volovici - de la Apariţia scriitorului în cultura română sau controversatul eseu despre formele antisemitismului intelectual în România anilor '30, şi pînă la recentul eseu despre Mihail Sebastian ("Insula lui Mihail Sebastian" din volumul Mihail Sebastian. Dilemele identităţii) - pornesc mereu de la o cunoaştere a naturii umane şi a excepţiilor literaturii. O cunoaştere interioară asumată şi edificată de-a lungul timpului, dublată însă mereu de autoironie şi umor, însuşiri car
Cum e la debut? jpeg
Cum e la debut?
Răspund: Crista BILCIU • Bianca BURŢA-CERNAT • Val CHIMIC • Adina DINIŢOIU • Andrei DÓSA • Gabriela GHEORGHIŞOR • Alex GOLDIŞ • Matei HUTOPILA • Medeea IANCU • Florin IRIMIA • Vlad MIXICH • George NECHITA • Vlad Ioan TĂUŞANCE
Asupra unui aforism al lui Cioran jpeg
Asupra unui aforism al lui Cioran
Recitind de curînd Lacrimi şi sfinţi de Cioran (o carte căreia i s-a făcut, la apariţie, în 1937, un infam proces de impietate, aşa cum aminteşte Marta Petreu), am căzut peste următorul concis aforism: Singurul argument împotriva nemuririi este plictiseala. Din aceasta pleacă de altfel toate negaţiunile vieţii, toate probele defavorabile existenţei.
Tehnodrom 2013 jpeg
Pornografie & piraterie
Gutenberg inventează maşina de tipar cu scopul de a duce mai departe cuvîntul lui Dumnezeu (aka Biblia), dar în primii 50 de ani ai tiparului (cunoscuţi şi ca perioadă a incunabulelor) cartea laică depăşeşte ca titluri şi număr de exemplare cartea bisericească.
Ce să aşteptăm în 2012 jpeg
Ce să aşteptăm în 2012
În afară de sfîrşitul lumii, desigur. Sau pînă la sfîrşitul lumii. (Şi nu, nu cred c-o să renunţ prea curînd la glumiţa cu deadline-ul total, e revigorantă, îţi pune sîngele în mişcare şi-ţi dă senzaţia că mai ai atîtea lucruri de făcut.)
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg
Genuri mici
Printre multele lamentări din categoria "de ce nu avem şi noi..., aşa cum au ei...", adaug şi eu una (deşi, în principiu, n-am obiceiul). Ce statut au la noi autorii care practică genurile "mici", textele lejere, populare, dar care, în alte locuri, generează nu doar succes comercial, ci şi (uneori) literatură de bună calitate?
Tristan Tzara   Integrala poetică jpeg
Tristan Tzara - Integrala poetică
Editura Flammarion publică un masiv volum de Poésies complètes de Tristan Tzara, ediţie îngrijită şi prezentată de Henri Béhar. 1740 de pagini pe "hîrtie de Biblie", menite să restituie statura poetului Tzara, obturată de notorietatea mondială a ipostazei de inventator şi promotor al mişcării Dada.
Filmul şi naraţiunea românească   povestea în imagini jpeg
Filmul şi naraţiunea românească - povestea în imagini
Ce este ecranizarea? Este ea un gen cinematografic în sine? În cartea sa, Romanul în film: o introducere în teoria adaptării, Brian McFarlane consideră adaptarea un gen în sine care operează cu un set de valori şi sensuri proprii, şi nu un derivat, un secundar în raport cu referentul literar.
Dacă sfîrşitul acestui an aduce şi sfîrşitul lumii, cum v ar plăcea să l petreceţi? jpeg
Dacă sfîrşitul acestui an aduce şi sfîrşitul lumii, cum v-ar plăcea să-l petreceţi?
Răspund: Lavinia BRANIŞTE • Marius CHIVU • Livius CIOCÂRLIE • Andrei CODRESCU • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Mihai MATEIU • Ioana MORPURGO • Antoaneta RALIAN • Iulian TĂNASE • Alexandru VLAD
"Mi se pare mai scandalos acum (şi mai eficient) să fii discret" jpeg
"Mi se pare mai scandalos acum (şi mai eficient) să fii discret"
"Imaginaţi-vă un pumn de oameni înfăşuraţi în pergamente şi atlazuri pe măsura oaselor / avizi de existenţă individuală şi afirmînd cuvinte care sînt lucrări ca ale mîinilor / lucrări istovitoare cum au fost din totdeauna cele ale poeţilor adevăraţi / lucrări-cuvinte despre spaime din haosul acestui secol sfărîmat / închipuiţi-vă un pumn de oameni în glasul cărora există presimţirea poeziei noului mileniu / îl voi numi pe unul dintre cei mai buni: Dan Stanciu Şi sper din toată inima să fi
La ce serveşte cultura? jpeg
La ce serveşte cultura?
"Cultura îmblînzeşte moravurile", am afirmat acum cîtva timp. Este adevărat? Sub influenţa unui bun prieten, mare cititor, am citit cele două cărţi ale istoricului britanic Simon Sebag Montefiore, Tinereţea lui Stalin (1978-1918) şi Ţarul Roşu (1929-1953), aceasta din urmă în două volume.
Plăcere jpeg
Plăcere
Litera din scrisoarea misterioasă e un text entre chien et loup (adică între nuvelă şi roman), un mediu metraj în care fiecare situaţie de-abia apărută în ecuaţie e răsturnată imediat de o alta, care e răsturnată la rîndul ei, şi aşa mai departe.
 Digitalizare fără finanţare jpeg
Digitalizare fără finanţare
România ar trebui să contribuie cu 789.000 de opere la Europeana, pînă în 2015. Europeana.eu este biblioteca digitală care cataloghează şi face accesibile publicului larg opere din patrimoniul cultural al statelor membre ale Uniunii Europene.
 Imaginile puterii între vizibil şi ilizibil: Columna lui Traian jpeg
Imaginile puterii între vizibil şi ilizibil: Columna lui Traian
Operă de artă, document istoric, instrument de propagandă, simbol al puterii imperiale, metonimie a suveranului, Columna lui Traian este o operă polimorfă care, de-a lungul secolelor, a devenit pentru artişti (cazul Poussin) model şi bancă de date pentru naraţiunile istorice.
Guillermo Cabrera Infante   o poveste fără sfîrşit jpeg
Guillermo Cabrera Infante - o poveste fără sfîrşit
De curînd, Editura Curtea Veche a oferit cititorilor români cel de-al doilea volum din seria de autor dedicată scriitorului cubanez Guillermo Cabrera Infante, după ce anul trecut publicase excepţionalul roman Trei tigri trişti, în traducerea hispanistului Dan Munteanu Colán.
"Eu sînt preşedintele" jpeg
"Eu sînt preşedintele"
Cel mai popular blog de limbă franceză din lume este literar. "La République des Livres" este citit zilnic de zeci de mii de oameni; sute de cititori participă direct la blog, postînd comentarii, dialogînd între ei şi cu cronicarul. Care şi-a dorit să construiască un fel de cafenea literară virtuală, un spaţiu în care să practice arta conversaţiei.
Vă tentează să (mai) scrieţi cărţi pentru copii? jpeg
Vă tentează să (mai) scrieţi cărţi pentru copii?
Răspund: Radu Pavel GHEO • Călin-Andrei MIHĂILESCU • Ioana NICOLAIE • Veronica D. NICULESCU • Cosmin PERŢA • Adina ROSETTI • Robert ŞERBAN • Radu VANCU • Daniel VIGHI
Literatura pentru copii între aventură şi rezistenţă jpeg
Literatura pentru copii între aventură şi rezistenţă
Un dosar dedicat literaturii pentru copii - o specie literară situată între aventură şi rezistenţă -, în care semnează Adela Rogojinaru şi Adina Popescu.
Pentru o istorie politică a nebuniei jpeg
Pentru o istorie politică a nebuniei
Laure Murat, născută în 1967, este specialistă în istoria culturii, profesoară în cadrul departamentului de studii franceze şi francofone de la Universitatea California - Los Angeles (UCLA). Domeniile sale predilecte de cercetare le constituie "al treilea sex" (La Loi du genre: une histoire du "troisième sexe", Fayard, 2006) şi istoria psihiatriei.
Tinereţea lui C G  Jung jpeg
Tinereţea lui C.G. Jung
Apariţia, în româneşte, a Cărţii roşii a lui Jung a lăsat oarecum în umbră o altă realizare remarcabilă a Editurii Trei, traducerea (de către Mihaela Negrilă) a marii biografii a lui Jung datorată lui Deirdre Bair. Cele două cărţi se luminează una pe alta
Nici nu vă închipuiţi jpeg
Nici nu vă închipuiţi
Nici nu vă închipuiţi cum vă poate schimba relaţia cu un scriitor faptul că, într-o după-masă de februarie, în timp ce vă plimbaţi prin Literaturarchiv din Marbach (cea mai mare arhivă literară a Germaniei), daţi peste rochiţa lui de botez, albă, brodată şi apretată, expusă într-o vitrină de muzeu. Asta am păţit eu cu fraţii Mann - Heinrich şi Thomas.
În căutarea web ului pierdut jpeg
În căutarea web-ului pierdut
Motoarele de căutare mediază nu numai informaţia, ci şi o experienţă epistemică importantă. Care e diferenţa între a avea acces la raft într-o bibliotecă şi a fi la îndemîna bibliotecarului?
Alexandru Ciubotariu   creator & curator benzi desenate jpeg
Alexandru Ciubotariu - creator & curator benzi desenate
Acum vreo cîţiva ani, un personaj bizar îşi făcea intempestiv apariţia în Bucureşti. Pe un panou din Pasajul Universităţii cineva lipise un autocolant. Pisica Pătrată - haioasă, isteaţă, colorată - a început apoi să-şi facă de cap; parcă scăpată din lesa celui care a creat-o, s-a insinuat în viaţa cotidiană a oraşului.
"Am rămas foarte puţini scriitori, zilele astea, care nu se consideră geniali" jpeg
"Am rămas foarte puţini scriitori, zilele astea, care nu se consideră geniali"
Portughezul Rui Zink scrie romane pentru cei mari, dar şi cărţi pentru copii, se ocupă de teatrul stradal şi de happening-uri, şi-a luat doctoratul cu o teză despre banda desenată ca gen literar, i-a tradus în portugheză pe Saul Bellow şi pe Matt Groening şi are centura neagră la karate. În limba română, tocmai i s-a tradus, la Humanitas, al patrulea roman, Destinaţia turistică.
Cu cine din istoria literaturii române v ar fi plăcut să fi avut o aventură? jpeg
Cu cine din istoria literaturii române v-ar fi plăcut să fi avut o aventură?
Răspund: Emil BRUMARU • Marius CHIVU • Radu Călin CRISTEA • Adela GRECEANU • Ioan GROŞAN • Florin IARU • Nora IUGA • Ana Maria SANDU • Dan STANCIU • Cecilia ŞTEFĂNESCU
Fac traducerile o literatură? Literatura română tradusă în franceză, spaniolă, engleză şi germană jpeg
Fac traducerile o literatură? Literatura română tradusă în franceză, spaniolă, engleză şi germană
Un dosar dedicat literaturii române traduse recent în franceză, spaniolă, engleză şi germană.
Svetlana Cârstean   scriitoare şi editoare jpeg
Svetlana Cârstean - scriitoare şi editoare
Poate că e doar o coincidenţă că "poezia" rimează cu "criza". Dar nu din cauza crizei economice nu (mai) apar, în România, volume de poezie. Editorii cred că nu mai există cititori de poezie, şi atunci nu mai publică volume de versuri. Cititorii cred că nu mai există poezie, şi atunci nici nu mai cer. E un cerc vicios. Poetă şi editoare, Svetlana Cârstean opune acesui cerc vicios "Cercul poeţilor apăruţi".
Noi instrumente pentru textul de ecran jpeg
Noi instrumente pentru textul de ecran
Tu cît de repede citeşti ceva? Deschide o carte la orice pagină, porneşte ceasul, lasă-ţi ochii să alerge literă cu literă, rînd cu rînd. Acum opreşte ceasul, împarte numărul de cuvinte la numărul de minute şi vei vedea cît citeşti pe minut. Pare bizar să faci astfel de calcule care nu spun nimic despre calitatea lecturii şi despre cît poţi reţine dintr-o lectură.
Ajutor jpeg
L.N.P.C.
Dacă aprilie e National Poetry Month (în America, nu la noi), atunci noiembrie ar putea să devină Luna Naţională a Poemelor despre Cinema. Fără nici un motiv, aşa, pur şi simplu. Înainte de fiecare proiecţie, în loc de trailere la premierele viitoare, ne-am uita la teasere pentru volumele de poezie care urmează să apară, iar pe trenciurile noastre am imprima cîteva dintre versurile despre care va fi vorba mai jos.
Filmele preferate jpeg
Filmele preferate
Răspund: Radu ANDRIESCU • Dumitru CRUDU • Cosmin MANOLACHE • Angela MARINESCU • Cosmin PERŢA • Antoaneta RALIAN
"Cioran era un dandy intelectual" jpeg
"Cioran era un dandy intelectual"
Jurnalistul şi scriitorul Patrice Bollon tocmai a terminat un eseu filozofic despre dimensiunea metafizică a crizei actuale a Occidentului, dar interviul de mai jos îi este dedicat lui Cioran, despre care, în 1997, a publicat la Gallimard o carte intitulată Cioran, l'Hérétique. 2011 este Anul "Emil Cioran".
Zoe, fii bărbată! sau Amazoneritul la români jpeg
Zoe, fii bărbată! sau Amazoneritul la români
După ce, în peste 100 de pagini (intitulate Vîrstele amazoanelor), am făcut o incursiune prin suita de reprezentări ale războinicelor în literatura lumii şi în arte (din Antichitate pînă în vremurile postmoderne), a răsărit în mod firesc o întrebare: unde sînt românii în toată această desfăşurare de forţe?