Asupra unui aforism al lui Cioran

29 ianuarie 2012
Asupra unui aforism al lui Cioran jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VII, nr. 69, februarie 2012)

Recitind de curînd Lacrimi şi sfinţi de Cioran (o carte căreia i s-a făcut, la apariţie, în 1937, un infam proces de impietate, aşa cum aminteşte Marta Petreu*), am căzut peste următorul concis aforism: Singurul argument împotriva nemuririi este plictiseala. Din aceasta pleacă de altfel toate negaţiunile vieţii, toate probele defavorabile existenţei. Formularea este dificilă, chiar neclară. Nu mi-a fost greu totuşi să înţeleg ce vrea să spună Cioran, fiindcă gîndirea lui se întîlneşte aici cu o preocupare mai veche a vieţii mele. Am ajuns, în anumite împrejurări, să încerc să-mi reprezint cum ar arăta viaţa nefericitului care ar fi atins de sinistra aripă a nemuririi. Cum să mai trăieşti, la capătul unui ciclu, cînd viaţa ţi-a oferit toată panoplia ei de fericiri şi de nenorociri, de exaltări şi de mizerii? Cînd totul devine previzibil, cînd sentimentul de surpriză nu mai există, cînd ai încetat să-ţi faci iluzii asupra oamenilor? Mai rămîne ceva pentru care să merite să trăieşti? - Aş putea spune că da! Este posibilitatea de-a mai simţi plăcerea. Dar nu aşa se petrec lucrurile în viaţa reală: bătrîneţea, tovarăşa nedespărţită a timpului, aduce o scădere a capacităţii de-a te bucura, de a trăi plăcerea. Simţurile se tocesc. Alimentele nu mai au gust, vederea se întunecă, sunetele muzicii se estompează.

În ce condiţii existau nemuritorii, zei ai Olimpului? - Nu numai viaţa lor era perpetuă, ci şi tinereţea. Zeii erau omnipotenţi, omniscienţi... dar rămîneau posedaţi de toate pasiunile umane (prin perpetuare, prin eternizarea lor, pasiunile omeneşti devin zeieşti). Trupul zeilor fiind pe deplin şi veşnic integru, zeii se puteau bucura de viaţă, puteau să-şi facă iluzii, nu erau stăpîniţi de morbul scepticismului cenuşiu al vîrstei înaintate. De la masa lor în permanenţă aşternută se auzea rîsul zeiesc, mai cu seamă al lui Jupiter (din pricina asta era zis "jovial"): un rîs sonor, plin, fără ruşine sau remuşcare.

Cioran ştie că vremurile zeilor antici au trecut şi că această formă de viaţă plenară - viaţa zeilor, adică viaţa umană ridicată la o putere superioară - nu mai poate fi imaginată. Ceea ce aforistul are în vedere nu este decît forma cea mai meschină a nemuririi la care ni se întîmplă să jinduim: prelungirea vieţii unui ins prin minune, prin progresul ştiinţei sau printr-un privilegiu extraordinar. Tragică ar fi soarta nemuritorului: să vadă cum se sting unul cîte unul cei de un leat cu el... să asiste cum apar alte generaţii, cum continuă dansul fără sfîrşit şi lugubru al prefacerilor lumii, "coşmarul istoriei"... să vorbească o limbă pe care din ce în ce mai puţini o înţeleg, iar el să nu mai priceapă cuvintele lor... să dispară pe rînd cei cu care a început viaţa, dar şi copiii, nepoţii. Nici nu este nevoie să îţi imaginezi o adevărată nemurire... doar o viaţă foarte lungă - cîteva secole, două secole numai - e de ajuns să te facă să-ţi reprezinţi veşnicia... Un celebru comic (Coluche) a spus: "Eternitatea este lungă... mai ales către sfîrşitul ei."

Oroarea de moarte este o greşeală ontologică. Orice lucru frumos are un cadru, este prescris în timp şi în spaţiu. Tot aşa şi existenţa umană capătă valoare prin finitudine. Faptul că se situează între anumite limite nu-i garantează reuşita. Absenţa cadrului, oribila nemurire, i-ar garanta eşecul. Evul Mediu a născocit mitul evreului rătăcitor... insul care primeşte pedeapsa maximă - o viaţă eternă de rătăcire - pentru păcatul de-a se fi alăturat prigonitorilor lui Dumnezeu.

Merităm un sfîrşit.

______
* Marta Petreu: De la Junimea la Noica, Polirom 2011, pp. 389-418

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

putin trump
Putin va face presiuni pentru interzicerea aderării Ucrainei la NATO și reducerea prezenței militare aliate în flancul estic, în discuțiile cu Trump
Principalele obiective ale președintelui rus Vladimir Putin în orice negocieri de pace includ interzicerea Ucrainei de a intra vreodată în NATO și reducerea prezenței militare aliate în flancul estic, scrie Financial Times
Zoran Milanovic - EPA-EFE
Alegeri prezidențiale în Croația. Victorie zdrobitoare pentru Zoran Milanovic, aflat la final de mandat: ce arată exit-poll-ul
Preşedintele croat aflat la sfârşit de mandat, Zoran Milanovic, se îndreaptă spre o victorie zdrobitoare în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, cu 77,8% din voturi, potrivit primelor sondaje la ieşirea de la urne.
Friedrich Merz
Teama conservatorilor germani. Cum poate revenirea lui Trump să schimbe soarta alegerilor din Germania
Preocupările în rândul conservatorilor germani sunt din ce în ce mai mari în privința întoarcerii lui Donald Trump la Casa Albă.
horoscop 3 august webp
Horoscop luni, 13 ianuarie. Zodiile care au parte de vești bune din prima zi a săptămânii
Horoscopul de luni, 13 ianuarie aduce vești bune la început de săptămână pentru trei zodii.
volodimir zelenski / FOTO:X
Ucraina, dispusă să schimbe soldați nord-coreeni cu ucraineni capturați de Rusia. Anunțul lui Zelenski
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Kievul este pregătit să predea soldații nord-coreeni liderului lor, Kim Jong Un, dacă acesta poate organiza un schimb cu ucrainenii ținuți captivi în Rusia.
image png
Câți ani de închisoare a primit șoferița care a ucis patru muncitori la Iași. Comportament ciudat în timpul procesului: „Vă deranjează așa mult zâmbetul meu?”
Șoferița care a urcat băută la volan și a gonit pe străzile municipiului Iași, omorând într-un final patru bărbați care munceau pe o șosea din oraș, a primit sentința.
arma electromagnetica jpg
Arma apocaliptică pe care Putin ar putea-o folosi pentru a paraliza Occidentul
Dezvoltarea armelor electromagnetice riscă să arunce lumea înapoi în Epoca de Piatră, scrie The Telegraph.
Regele Charles, Regina Camilla  foto   GettyImages jpg
Cel mai bogat membru al familiei regale britanice a fost dezvăluit și nu este regele: Cum de Charles nu reușește să conducă lista celor mai înstăriți
Regele Charles nu reușește să ajungă în fruntea listei bogătașilor familiei regale, în ciuda averii estimate la 1,7 miliarde de euro.
Andreea Banica jpg
Mesajul pe care Andreea Bănică i l-a transmis lui Emil Boc după ce a aflat că fumatul ar putea fi interzis în spațiile publice din Cluj: „Nu ați dori să ne fiți și președinte?”
Andreea Bănică a avut o reacție pozitivă atunci când a aflat că fumatul ar putea fi interzis în spațiile publice din Cluj-Napoca. Cântăreața îl susține pe primarul Emil Boc și crede că acesta s-ar potrivi perfect și în funcția de președinte.