O lecţie de patriotism

12 februarie 2014
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg

(Dilemateca, anul VIII, februarie 2014)

În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (la o universitate de stat a iubitei noastre ţărişoare, pre numele său "Valahia" din Tîrgovişte) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu. A reuşit să fie una din expresiile cele mai caracteristice ale sentimentului naţional, în marea tradiţie a cronicarilor, a lui Bălcescu, Hasdeu, Eminescu şi N. Iorga chiar sub regimul comunist, cînd a trebuit să suporte consecinţele originii sale nesănătoase, de fiu al unui fost moşier şi nepot de ministru mort în puşcărie..." Cumplită soartă, vom spune într-un glas. Este vorba despre... Dan Zamfirescu, care ne povesteşte într-un volum apărut la Editura Semne (desigur, o editură acreditată CNCSIS, ca toate editurile ce binemerită de la patrie, publicînd asemenea volume fundamentale) cum a suferit din cauza regimului comunist. Cum a suferit? Aceia dintre dumneavoastră însetaţi de adevăr, dorind restabilirea memoriei noastre interzise, visînd pedepsirea celor ce au făcut posibilă dictatura comunistă în toate formele şi etapele ei, fiţi gata de o mare revelaţie. Pe care mă bucur să v-o împărtăşesc, aici şi acum. Are youready? (Mică pauză de respiraţie pentru mine, în care vă las într-un binevenit suspans...)

Cartea acestor mărturisiri se intitulează Istoria Românilor văzută de Neagu Djuvara - fals ştiinţific sau trădare de ţară, dar polemica lui Dan Zamfirescu cu Neagu Djuvara "trădătorul" e efectiv secundară în contextul adevărurilor pe care autorul caută să le restabilească - şi pe care adversarul său, autor de succes (oculta masonică loveşte din nou mica noastră ţărişoară...) al Editurii Humanitas (ce vă spuneam? proiectul de distrugere a poporului român se vede deja din asemenea detalii, prietenii ştiu de ce) le trece, vinovat, sub tăcere, contribuind astfel la "dispariţia românilor ca naţiune în următoarele cîteva decenii." Victimă a dictaturii comuniste şi patriot adevărat, Dan Zamfirescu se declară "primul sau printre primii care am sesizat şi am rostit (...) că România şi neamul românesc sînt ţinta unui veritabil program de distrugere a ţării şi de exterminare a noastră." Acest fenomen se accentuează după uciderea criminală a marelui nostru conducător, pentru că - e concluzia apoteotică a volumului - "Anii Ceauşescu din perioada de glorie şi chiar după aceea rămîn însă un miracol istoric, realizat de poporul român, ca şi cele două decenii care i-au precedat şi le-au servit de temelie. (...) La ei trebuie să privim ca la o oglindă, spre a ne regăsi chipul cel adevărat în acest ceas de penibilă sărăcire, umilinţă şi umilire." Acestea sînt cuvintele unui profesor universitar către noi, în anul de graţie 2012. Citiţi-le atent, dacă tot vorbim despre felul cum nu e bine să ne jucăm cu cele sfinte.

Autointitulat victimă a sistemului comunist, Dan Zamfirescu mărturiseşte în acest volum cum a inventat el însuşi (deşi lumea n-o ştie şi nu e apreciat cum se cuvine, ahh, patrie nerecunoscătoare cu marii tăi fii...) expresia "Epoca Ceauşescu" (la 8 mai 1971!), ne explică de ce era Maurer un intelectual, Groza - un geniu iar Ceauşescu - un geniu absolut (din păcate, prost sfătuit şi rău însurat), pedepsit de complotiştii vînduţi puterilor străine cu o "moarte martirică" - comparabilă cu aceea a lui Constantin Brâncoveanu (deşi, în general, termenul preferat de autor pentru comparaţie e Mihai Viteazul). În materie de genii, de altfel, îl mai vedem consacrat aici şi pe Adrian Păunescu - "nu numai un geniu, ci şi un om adevărat" (spre deosebire de Nichita Stănescu, "fiu de rusoaică albă" şi deci posibilă armă a complotului antiromânesc). Ultimul geniu (neînţeles) este Ion Iliescu. Cum despre toţi aceştia Neagu Djuvara scrie - dacă scrie - cu totul altfel în cărţile sale, ce poate fi el decît un trădător de neam, carele nu degeaba, ni se dezvăluie ironic, a trăit în Africa, departe de lumea civilizată. Unde, în schimb, în tot acest timp, trăise bine-mersi Dan Zamfirescu, un patriot adevărat, un universitar civilizat, ce mai, un sfînt al culturii româneşti (care, de altfel, a şi studiat Teologia). Să te cruceşti, nu alta.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]
„Ca fiinţe, sîntem mai mult decît un act sexual“ jpeg
„Ca fiinţe, sîntem mai mult decît un act sexual“
Kevin Sessums a publicat primul său roman, Mississippi Sissy, best-seller al The New York Times, pentru care a primit premiul literar LAMBDA, secţiunea Men's Memoir. Versiunea audio, citită de autor, a fost nominalizată pentru Premiul Quill, în 2007.

Parteneri

Gabriela Ruse (EPA) jpg
Gabriela Ruse defilează la Australian Open. Românca a învins-o pe Irina Begu
Gabriela Ruse s-a calificat în turul doi de la turneul de Grand Slam.
Protest politisti Parlament 23 decembrie 2021 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Polițiștii reiau protestele. Sunt nemulțumiți de pierderea sporurilor pentru weekend și sărbători legale
Polițiștii din mai multe județe ale țării au început din nou protestele, cerând revenirea plății pentru orele suplimentare efectuate în weekend și de sărbătorile legale, după ce ordonanța austerității le-a redus veniturile cu aproximativ 20%.
tazz by eMAG livrare jpg
eMag a vândut Tazz unei platforme de comerț finlandeze. Ce trebuie să știe abonații Genius
eMag a vândut Tazz unei platforme de comerț cu sediul în Helsinki - Wolt -, care a anunțat cum va funcționa în continuare platforma românească de livrare rapidă.
Nicusor Dan isi anunta candidatura la presedentia Romaniei, decembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (4) jpg
Reforma administrativ-teritorială nu poate să se întâmple mai devreme de 2028
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este de părere că reforma administrativ-teritorială, repusă pe masa discuțiilor de PSD, nu poate fi făcută mai devreme de 2028. Potrivit edilului, astfel ar fi timp pentru realizarea studiilor necesare.
ger romania jpg
Gerul pune stăpânire pe România! Sunt anunțate temperaturi chiar și de -20 de grade
Temperaturile din țara noastră continuă să scadă, iar meteorologii ne spun că ne putem aștepta chiar și la valori de până la -20 de grade Celsius! Însă, specialiștii ne informează că perioada de ger va fi una scurtă, iar în scurt timp vom reveni la temperaturi mai blânde.
Maia Sandu Armata Rep Moldova FOTO Presedinte md jpg
Maia Sandu convoacă o ședință CSAT la Chișinău, pentru a discuta despre energie. Sistarea gazului a dat peste cap afacerele transnistriene
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate al Țării, pentru a discuta despre energie. Atât Moldova, cât şi Transnistria au instituit starea de urgenţă.
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu susține că a fost invitat la învestirea lui Donald Trump, dar a refuzat: „Nu am de ce să mă duc”
Fostul candidat independent la prezidențiale, Călin Georgescu, a declarat că a primit invitația la învestirea lui Donald Trump, dar a ales să o refuze, afirmând că nu are niciun motiv să participe și că reprezentația României trebuie să fie făcută cu demnitate.
Brooke Shields  foto   Shutterstock jpg
Amintiri triste din copilărie. Actrița Brooke Shields: „Așa se trăiește cu un alcoolic!”
Celebra actriță americană povestește despre relația complicată pe care a avut-o cu mama ei de-a lungul anilor.
dan ursa survivor romania 2023 8 jpg