La ce serveşte cultura?

31 decembrie 2011
La ce serveşte cultura? jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VII, nr. 68, ianuarie 2012)


"Cultura îmblînzeşte moravurile", am afirmat acum cîtva timp. Este adevărat? Sub influenţa unui bun prieten, mare cititor, am citit cele două cărţi ale istoricului britanic Simon Sebag Montefiore, Tinereţea lui Stalin (1978-1918) şi Ţarul Roşu (1929-1953), aceasta din urmă în două volume.*

Aşa cum l-au tratat toţi biografii, dar cu argumente extrase din documente recent ivite, Stalin apare în cărţile lui Montefiore ca unul dintre cei mai atroci tirani ai istoriei universale, un adevărat tigru (un fel de Shere Khan - cel din Cărţile Junglei, care ucide din plăcere), un geniu nefast al şireteniei politice, un tip rece, calculat, perfid, suveran în intimidarea adversarilor, un ins care se afundă din ce în ce într-un delir de persecuţie, murind singur, universal detestat. (Singură Valecika, femeia de serviciu, sărută mîna mortului, exclamînd: "A fost omul cel mai bun din cîţi s-au născut vreodată pe lumea asta!")

Ştiam mai de mult că Stalin era un cititor pasionat. La paisprezece ani, micul seminarist din insignifiantul orăşel oset Gori, el, primul alfabetizat dintr-o lungă descendenţă de iobagi (părinţii lui fuseseră liberaţi prin decretul lui Alexandru al Doilea), descoperă Originea speciilor, a lui Darwin, şi se destăinuie colegilor: "Nu există Dumnezeu". Deşi ateu, continuă totuşi studiile de teologie la seminarul universitar din Tbilisi (deja bolşevic, ca mulţi din colegii lui, ucenicii preoţi!). Stalin citeşte, enorm, toată viaţa. Cu o curiozitate nesfîrşită. La şaptezeci de ani trecuţi, mai comandă corespondenţa lui Goethe. De tînăr parcurge literatura rusă şi universală, îl admiră pe Puşkin, ca şi pe Cehov, desigur şi pe Dostoievski (pe care îl ascunde maselor ignorante). Dar îl citeşte şi pe Shakespeare. Într-o viaţă, printre atacuri banditeşti de bănci şi acte de piraterie pe mare, ordonînd şi supraveghind asasinate, ca redactor al Pravdei şi mare pontif al Revoluţiei, apoi ca lider din ce în ce mai incontestabil al tenebrosului Imperiu sovietic, citeşte, citeşte şi adnotează. Nu numai beletristică, dar şi istorie. Desigur, şi literatură politică, Principele lui Machiavelli fiindu-i, fireşte, mentor.

La treizeci de ani, în Transcaucazia, este amantul unei fete din burghezie în vîrstă de şaisprezece ani, bolşevică şi ea. Împreună cu ea citeşte Furtuna lui Shakespeare, comentînd-o ca un profesor de literatură. Şi citeşte, în repetatele exiluri în Siberia, cu o pasiune cvasimaniacală.

Mai tîrziu, stăpînul absolut şi cumplit al URSS urmăreşte mişcarea culturală şi artistică. Este prezent la spectacolele "Bolşoi"-ului, mereu în umbra discretă a aceleiaşi loje. Îi sînt prezentate revistele, este foarte atent la ce se scrie şi cum se scrie. Inventează formula (de nuanţă dadaistă) "Scriitorii sînt ingineri ai sufletului omenesc". Poate fi iertător faţă de poeţi, dar cînd Osip Mandelstam îl atacă direct, îl distruge. (În schimb, îi terorizează şi protejează simultan pe Pasternak şi pe Bulgakov.)

Nimic nu pare să arate că faptul de-a fi citit cu atîta pasiune (în lungile nopţi de veghe, după zile dedicate crimei şi teroarei) ar fi "îmblînzit moravurile" groaznicului Djugaşvili. Nu, cultura nu îmblînzeşte moravurile. Mea culpa, mea maxima culpa. Cultura nu l-a făcut pe Stalin nici mai tolerant, nici măcar mai puţin brutal. Şi totuşi, care este influenţa culturii asupra comportamentului omenesc? Nu mă voi mai grăbi să răspund. Îndrăznesc să formulez o ipoteză: inteligenţa extrage din cultură ceea ce îi convine. Îmi imaginez că, din Regele Lear, Stalin a reţinut că "Dacă nu mai eşti rege, nu mai eşti nimic" şi a preferat să fie monarhul cel mai sîngeros pînă la sfîrşitul sfîrşitului.

______
* Pentru moment netraduse în româneşte.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

Nava ucraineana lovits de ruși FOTO X volodimir Zelensky png
O navă civilă ucraineană a fost lovită de o rachetă rusească în Marea Neagră. Ce spune Autoritatea Navală Române
O rachetă rusească a lovit, în Marea Neagră o navă comercială care transporta cereale din Ucraina către o țară din Africa. Informația a fost transmisă chiar de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe platforma X.
Atac terorist FOTO Shutterstock jpg
Cine este bărbatul ucis într-un schimb de focuri cu poliţia bosniacă după ce a strigat „Allah Akbar!”
După aproximativ trei săptămâni de la incident, autorităţile au reuşit să-l afle cine este francezul ucis într-un schimb de focuri cu poliţia bosniacă după ce a strigat „Allah Akbar!”.
profimedia 0902099284 jpg
Un portret fotografic al lui Churchill furat dintr-un hotel canadian, descoperit în Italia
Un portret fotografic al fostului prim-ministru britanic Winston Churchill, furat dintr-un hotel de lux din Ottawa, a fost localizat în Italia şi va fi returnat mai târziu în această lună, au declarat miercuri autorităţile canadiene, informează DPA.
Brigitte Macron  foto   Shuuterstock jpg
Prima Doamnă a Franței va primi despăgubiri de 8.000 de euro după ce două femei au răspândit zvonul că aceasta s-a născut bărbat
Două femei au postat un videoclip pe YouTube în 2021, susținând în mod fals că soția președintelui francez a fost anterior un bărbat, ceea ce a determinat-o pe aceasta să depună o plângere pentru defăimare.
profimedia 0906008620 jpg
Zelenski confirmă că rușii au lansat o contraofensivă în regiunea Kursk
Armata rusă a revendicat joi recucerirea a 10 localităţi ocupate de trupele ucrainene în regiunea rusă de graniţă Kursk, unde armata ucraineană a lansat prin surprindere pe 6 august o ofensivă mecanizată prin care a pătruns zeci de kilometri în interiorul Rusiei, relatează agenţiile AFP şi EFE.
hotel vacanta pixabay jpg
Vacanță de vis, transformată într-un adevărat coșmar. Ce a pățit o familie: „Pur și simplu dezgustător”
O femeie a trăit șocul vieții ei în urma unei călătorii în Turcia, alături de familie. Fiul ei avea pașaportul expirat, iar din această cauză a fost nevoită să suporte umilința oficialilor.
LENNY KRAVITZ @ UNTOLD 2024 jpg
Lenny Kravitz a câștigat trofeul „Best Rock Video” în cadrul MTV Video Music Awards pentru „Human”, după un show live memorabil la festivalul UNTOLD
Lenny Kravitz, una dintre cele mai mari legende ale rock-ului mondial, headliner al ediției 2024 a festivalului UNTOLD, este singurul artist cu patru premii Grammy consecutive la categoria “Best Male Rock Vocal Performance”
atac camion crucea rosie/ FOTO:X
Trei membri ai Crucii Roșii uciși și doi răniți în atacul rusesc asupra regiunii Donețk
Trei membri ai Crucii Roșii au uciși într-un bombardament care a lovit un loc declarat anterior drept punct de distribuție de ajutoare în prima linie în regiunea Donețk. Alți doi membri ai personalului Crucii Roșii au fost răniți, a anunțat, joi, președintele Volodimir Zelenski și Comitetul Interna
Mihai Covaliu (Sportpictures) jpg
Mihai Covaliu, reales președintele COSR. Răzvan Burleanu, vicepreședinte
S-au încheiat alegerile pentru conducerea COSR.