Ce să mai citim

6 martie 2012
Ce să mai citim jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VII, nr. 70, martie 2012)
 


Există o revistă care merită mai mult decît oricare alta să fie aşezată în Biblioteca Paradiso. Da, mai mult chiar decît Cahiers du cinéma, mult mai mult. Apare din 1932, e publicată de British Film Institute şi e enervant de bine scrisă: Sight & Sound. The International Film Magazine. Se citeşte de sîmbătă dimineaţă pînă sîmbătă seară, cu un creion şi-un carneţel alături. Pentru că totul la revista asta te face să vrei să vezi filme - grafica elegantă, stilul alert, opiniile tăioase, interviurile excelente, eseurile temeinice, şi-un aer general de coolness care parcă spune "ai încredere în noi, ştim mai bine". Un abonament pe un an costă 60 de lire, iar de banii ăştia vă puteţi alege şi un DVD, de pildă Deep End (r. Jerzy Skolimowski, 1970) sau Late Autumn (r. Ozu Yasujiro, 1960). Dacă nu vreţi să o primiţi acasă în fiecare lună (dar cine ar refuza asemenea lux?), o găsiţi şi prin unele librării de la noi. Lectura ei face, cred eu, cît un curs întreg despre cinema. Sau cît o educaţie sentimentală a discursului despre cinema. Cîteva exemple:

În numărul din ianuarie, o recenzie scurtă şi aprigă la volumul de memorii recent publicat de mamutul criticii americane, Roger Ebert. Dincolo de consideraţii despre cartea în sine (o plicticoşenie fără margini şi fără erudiţie), Michael Atkinson analizează fenomenul "ebertizării criticii de cinema" şi fascinaţia publicului american pentru criticul lor mult iubit. "Ebertizarea criticii de cinema ar fi trebuit să-i aducă oprobriul cinefililor, mai ales pentru că, scriind la Chicago Sun-Times, Ebert era doar un autor anodin de proză. În schimb, a devenit regele culturii cinematografice pe net."

Tot în numărul din ianuarie, un text foarte bun despre The Artist (are premiera la noi pe 24 februarie), un film mut care-a plecat triumfător de la Cannes, a ras palmaresul la BAFTA şi acum ameninţă să facă acelaşi lucru şi la Oscar-uri. De fapt, există două texte. Primul e cronica propriu-zisă a lui Tony Rayns (care se termină aşa: "În esenţă, The Artist e în cel mai bun caz o ciudăţenie de succes, din aceeaşi categorie cu single-ul lui Benny Hill «Ernie, The Fastest Milkman in the West.»"). Al doilea e interviul cu regizorul Michel Hazanavicius, din care aflăm ce l-a apucat să facă un film mut, cîţi ani i-au trebuit să pună totul pe picioare, de ce a filmat la Hollywood, de ce un film-tribut, care sînt referinţele mai mult sau mai puţin evidente la perioada cinema-ului mut etc. Pe scurt, recenzia e mai degrabă negativă, dar asta nu înseamnă că filmul nu merită în continuare toată atenţia, măcar ca fenomen care trebuie atent cercetat. Din punctul meu de vedere, The Artist oferă prea puţin, e un film gol pe dinăuntru care se mulţumeşte să reia nişte formule estetice fără să le interpreteze în nici un fel, fără joacă, fără miză. Vă recomand, în schimb, dacă tot e vorba de filme mute, superbul La Antena (2007, r. Esteban Sapir), o antiutopie suprarealistă despre un oraş în care oamenilor li s-au furat vocile.

Şi vă mai recomand, din numărul pe februarie, de data asta, interviurile cu Michael Fassbender şi Steve McQueen despre cea mai recentă colaborare a lor, Shame, unul dintre cele mai comentate filme din ultimele luni (poate şi pentru că acţiunea se petrece la New York, personajul principal e dependent de sex şi există destule scene de nuditate frontală cu zeul Fassbender). Plus un eseu substanţial care încearcă să afle de ce sînt atît de puţine ecranizări după Dickens, în condiţiile în care e scriitorul considerat unul dintre cei mai cinematografici autori de literatură. Aşadar, nu rataţi Sight & Sound dacă vreţi să citiţi lucruri bune despre filme. Şi nu rataţi BucharEST International Film Festival (12-25 martie 2012), chiar şi numai pentru că e singura ocazie ca să vedeţi Shame, Tyrannosaur şi alte minunăţii care n-o să intre în veci în cinematografele de la noi.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

Pogrom Iași 3 jpg
Ororile dictaturii mareșalului Antonescu. Ce a însemnat „curățirea terenului” și cum au fost măcelăriți 380.000 de oameni
Dictatura mareșalului Antonescu, în România, a fost marcată și de o serie de masacre antisemite, executate cu o cruzime fără margini. Acestea făceau parte dintr-un plan de „curățire a terenului”, de exterminare sau deportare a populației evreiești, în special.
Bolnav spital FOTO Shutterstock JPG
Boala revenită în actualitate care nu ține cont de vârstă. „S-a demonstrat că în timp anticorpii se consumă”
Avertizările privind diagnosticarea din ce în ce mai frecventă a cazurilor de tuse convulsivă se înmulțesc, iar apropierea sezonului rece și începerea anului școlar sporesc riscul. Boala este una tratabilă, însă evitarea îmbolnăvirilor este de preferat. Complicațiile pot fi fatale.
Lupeni  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (1) jpg
Colosul înalt de 220 de metri, emblema industriei ceaușiste. „Atât a mai rămas din uzina unde lucrau 4.000 de femei”
Un turn înalt de 220 de metri a mai rămas din una din marile uzine ale Lupeniului. Coșul de fum nu a fost folosit, spun unii localnici, dar nici nu a putut fi demolat, spre deosebire de numeroase alte construcții industriale care împânzeau Valea Jiului.
profimedia 0811221385 jpg
Cine este Laura Loomer, agitatoare de dreapta și susținătoare înfocată a lui Donald Trump. Ce influență exercită asupra fostului președinte american
Laura Loomer, o susținătoare înfocată a lui Donald Trump, cunoscută pentru opiniile sale radicale de dreapta, inclusiv privind atacurile din 11 septembrie, a fost observată recent în preajma anturajului apropiat al fostului președinte american.
Athos Salomé a fost comparat cu Nostradamus jpg
„Noul Nostradamus” anunță că profețiile sale se adeveresc. Ce spune despre al Treilea Război Mondial și cum ar trebui evitat
Clarvăzătorul brazilian Athos Salomé este supranumit „Nostradamus cel viu” datorită acurateței predicțiilor sale, acesta anunțând pandemia de coronavirus, cumpărarea Twitter de către Elon Musk, acum numit X, și chiar moartea reginei Elisabeta a II-a.
Karine Jean Pierre FOTO EPA EFE jpg
Casa Albă critică declarațiile „incredibil de periculoase” ale lui Putin despre un posibil război împotriva NATO. Ce spune Biden
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a criticat vineri, 13 septembrie, afirmaţiile „incredibil de periculoase” ale liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, cu privire la un posibil război între ţara sa şi ţările NATO.
analiza-economica-proiectie-financiara-economist-calcule-grafice-evaluare-companii
Cum au evoluat salariile din mediul privat. Previziunile pentru 2025 nu sunt bune
Raportul „Evoluția afacerilor din România”, lansat recent, prezintă percepțiile executivilor de top din companiile de referință ale țării cu privire la dezvoltarea afacerilor în anul 2024.
370550354 826801938903558 6679655864405221110 n jpg
Bătaie de joc în consolidarea celui mai mare spital din sud-estul țării. Lucrarea este finanțată de Compania Națională de Investiții
Lucrarea de consolidare a celui mai mare spital din sud-estul țării bate pasul pe loc. Deși contractul a fost atribuit de Compania Națională de Investiții (CNI) în urmă cu șapte ani, lucrările de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați, sunt departe de final.
Dronă FPV FOTO shutterstock
Ministrul Economiei, despre industria de apărare a României: „Vedem în războiul din Ucraina că nevoia de drone este extrem de mare”
Ministrul Economiei, Ștefan Radu Oprea, susține că drona construită integral în România „va fi o realitate”. Oficialul a vorbit și despre industria de apărare a țării.