Ce să aşteptăm în 2012

29 ianuarie 2012
Ce să aşteptăm în 2012 jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VII, nr. 69, februarie 2012)

În afară de sfîrşitul lumii, desigur. Sau pînă la sfîrşitul lumii. (Şi nu, nu cred c-o să renunţ prea curînd la glumiţa cu deadline-ul total, e revigorantă, îţi pune sîngele în mişcare şi-ţi dă senzaţia că mai ai atîtea lucruri de făcut.) În 2012, aşteptăm o sumedenie de filme, dar pentru că aici sîntem la Dilemateca, voi trece în revistă numai ecranizările cele mai importante care vor avea premiera (în America şi, cu puţin noroc, şi la noi) anul acesta.

Anna Karenina (r. Joe Wright, cel care a făcut, din păcate, şi Atonement, şi Pride&Prejudice). Keira Knightley în rolul Annei, prinsă între Contele Vronsky (Aaron Johnson) şi Karenin al ei (ah, Jude Law!). Ştiind cît de leşinate au fost celelalte realizări ale lui Joe Wright şi cît de leşinată poate fi Keira dacă n-o struneşti cum trebuie, mă aştept la ce-i mai rău. Adică la costume şi cadre frumuşele, la sentimente îndulcite şi la o sinucidere în gri verzui, cu lacrimi şi praf.

Cosmopolis (r. David Cronenberg, după romanul lui Don DeLillo). Cu tinerelul Pattinson în rolul miliardarului Eric Packer. Acţiunea se petrece într-o limuzină high-tech care traversează New York-ul. Deja am două semne de întrebare: 1. Updike scria în The New Yorker despre romanul Cosmopolis că "problema cu o poveste în care se poate întîmpla orice e că, pînă la urmă, nu se întîmplă nimic." şi 2. Cronenberg a filmat la Toronto, nu la New York. În orice caz, sînt curioasă ce-o să iasă din combinaţia DeLillo-Cronenberg-Pattinson. Probabil încă o meditaţie despre singurătatea omului modern.

The Great Gatsby (r. Baz Luhrmann). Leonardo DiCaprio e Gatsby, Carey Mulligan, una dintre febleţile mele feminine, e Daisy, Tobey Maguire e Nick Carraway, iar Joel Edgerton e Tom. Filmat în 3D, filmul va fi, sper, elegant, strălucitor şi năucitor. Sigur, e posibil să-i lipsească fineţurile, dar nu-i nimic, şi-aşa ştim romanul pe de rost. Îmi pregătesc de pe-acum ochelarii 3D. Probabil Oscar-ul 2013.

Hyde Park On Hudson (r. Roger Michell - îi ştiţi cel puţin Venus-ul cu Peter O'Toole). Bill Murray în rolul lui Franklin D. Roosevelt. O, da! Plus vizita familiei regale britanice şi o relaţie de-amor între FDR şi verişoara lui. Pe mine numai gîndul de-a-l vedea pe Bill Murray într-un costum bleumarin croit după moda lui 1939 mă umple de bucurie. Bănuiesc că va fi un film (uitasem să spun: e adaptarea unei piese de teatru a lui Richard Nelson) cald, simpatic, emoţionant, genul la care ţi-ai obliga prietenii să mănînce nişte vată de zahăr, în timp ce dezbateţi istoria recentă a Americii.

Life of Pi (r. Ang Lee, după romanul lui Yann Martel). 3D, un băiat, o hienă, o zebră, un urangutan, un tigru bengalez şi un naufragiu. Romanul din care Obama i-a citit fiicei lui de 11 ani, Malia, după care i-a trimis lui Martel o scrisoare de mulţumire: "E o carte minunată - o dovadă elegantă a existenţei lui Dumnezeu şi a puterii de a spune poveşti." Filmul perfect pentru vacanţa de Crăciun.

On The Road (r. Walter Salles). Cu Garrett Hedlund şi Sam Riley în rolurile lui Sal Paradise şi Dean Moriarty. Avînd în vedere că Salles lucrează la filmul ăsta de şase ani, şi că în el mai joacă Kristen Stewart, Kirsten Dunst, Viggo Mortensen, Amy Adams, Steve Buscemi, sper că o să fie cel puţin la fel de ritmat ca Diarios de motocicleta. Şi c-o să aibă mult Miles Davis şi Charlie Parker pe coloana sonoră.

Nu pot încheia fără să adaug că în 2012 vor apărea şi filme noi semnate de Wes Anderson (trailerul e deja pe YouTube şi dă dependenţă), Woody Allen (filmul-cu-Roma), fraţii Cohen (New York-ul anilor '60, Dylan şi Baez), Paul Thomas Anderson (Philip Seymour Hoffman şi Joaquin Phoenix!). O să fie un an bun.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

vidal jpg
mihai leu 568898615151 jpeg
Mihai Leu e în stare critică. Fostul campion a fost transportat de urgență la București cu elicopterul
Mihai Leu, fost campion mondial la box și campion național la raliuri, se află în stare critică la Spitalul Fundeni din București.
Ponta Simion popocorn, Facebook jpg
Poate fi condusă România de Ponta și Simion?
Într-o România pe care ne-o dorim, un candidat care refuză dezbaterea n-ar trebui să fie acceptat în turul al doilea. Un potențial viitor președinte ar trebui să fie primul care intră în arenă, nu primul care fuge, cu buchetul de flori în mână sau cu scuze livrate pe Facebook.
gabriel cipera cancan jpg
Concurentul de la „Vocea României” care e de negăsit de mai bine de un an. Mama îl caută în disperare
Gabriel Cipera, un tânăr de 29 de ani dintr-o comună buzoiană, a plecat în Spania cu visul de a deveni un artist celebru. Fost concurent la „Vocea României”, Gabriel cânta de mai mulți ani pe străzile din Palma de Mallorca, sperând că, într-o zi, talentul său va fi remarcat de un profesionist din in
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Cum previi putrezirea rădăcinilor plantelor. Ingredientul folosit de grădinarii profesioniști
Plantele de apartament aduc frumusețe, prospețime și viață în orice casă. Însă, uneori, chiar și cu toată grija, frunzele încep să se îngălbenească, planta pare tristă, iar la o privire mai atentă, descoperi problema: rădăcinile au început să putrezească.
casa png
Descoperirea macabră făcută de o familie în timp ce își renova casa: „Îndepărtam tencuiala și ceva a sărit din perete” Ce a ieșit la suprafață?
Ar fi trebuit să fie un proiect simplu, care să aducă numai bucurie și optimism unei tinere familii. În schimb, după ce au cumpărat o casă și au început să o renoveze, cei doi îndrăgostiți au făcut o descoperire terifiantă! În pereții locuinței erau ascunse oase!
Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cu ce minciuni au fost prinși candidații la dezbaterea electorală: declarațiile, verificate de factual.ro
Site-ul de fact checking Factual.ro a verificat și de această dată declarațiile prezidențiabililor din timpul dezbaterii electorale de luni, 28 aprilie, organizată de Digi24.
Primavara copaci flori FOTO Shutterstock jpg
Meteo, 29 aprilie. Zi însorită şi temperaturi în creştere
Ne bucurăm de o zi însorită în toată ţara, câţiva stropi de apă făcându-şi simţită prezenţa doar în zonele montane şi pentru scurt timp, potrivit prognozei emise de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Yuval Noah Harari
,,NEXUS’’, de Yuval Noah Harari: previziuni despre Era IA. O recenzie după o lectură completă și aprofundată
Inteligența artificială devine un laitmotiv în ultimele trei cărți ale istoricului israelian Yuval Noah Harari. Cea mai recentă, ,,Nexus”, lansată în 2024, propune o istorie informațională a omenirii, care se încheie cu concluzii privind eventuale scenarii pentru următoarea jumătate de secol.