Dacă sfîrşitul acestui an aduce şi sfîrşitul lumii, cum v-ar plăcea să-l petreceţi?

29 ianuarie 2012
Dacă sfîrşitul acestui an aduce şi sfîrşitul lumii, cum v ar plăcea să l petreceţi? jpeg

"Philip Roth: Crezi că sfîrşitul lumii e aproape?
Milan Kundera: Asta depinde de ceea ce înţelegi tu prin aproape.
Philip Roth: Mîine sau poimîine.
Milan Kundera: Sentimentul că lumea e pe cale să dispară este străvechi.
Philip Roth: Deci n-avem de ce ne teme.
Milan Kundera: Dimpotrivă. Dacă o frică este prezentă în mintea umană de milenii, trebuie să fie ceva cu ea."
(din Shop Talk. Philip Roth and his Colleagues and Their Work, 1988)

Lavinia BRANIŞTE Cred că mi-ar plăcea un sfîrşit al lumii clasic, cu toţi din familie adunaţi acasă, aşteptînd îmbrăţişaţi să ne lovească cometa. Acasă la bunici, acolo unde am crescut şi unde întotdeauna m-am simţit în siguranţă şi la adăpost de rele, chiar şi atunci cînd, fără să ştiu, nu eram. Şi mi-ar plăcea să se scoale din morţi bunicul, un pic înainte de sfîrşitul lumii, nu imediat după, să-şi pună pantalonii peticiţi de grădinar şi să-şi aleagă uneltele din magazie şi să se apuce să lucreze prin curte, ca să ne prindă cometa cu toate tunse şi stropite şi plivite şi îngrijite. Aş vrea ca Ambroise Paré, căţelul meu de două luni, un ghem de blană, să nu mai crească deloc pînă în decembrie, să mor cu el mic în braţe. Aş vrea să avem apă caldă şi curent electric şi Internet pînă în ultima secundă, şi atunci, în ultima secundă, cu iubirea dînd pe dinafară şi toate funcţionînd perfect, cea mai bună dintre lumile posibile să se întîmple.

Marius CHIVU N-am încredere în mayaşi, totuşi sper să nu mă dezamăgească: dacă tot n-am fost martor la Big Bang, mi-aş dori enorm să fiu de faţă măcar la sfîrşitul lumii! Mîncînd pomelo şi ascultînd pentru ultima oară "Set The Controls For The Heart Of The Sun" de la Pink Floyd.

Livius CIOCÂRLIE Dintotdeauna perspectiva unui sfîrşit al lumii m-a îngrozit mai mult decît aceea, firesc inevitabilă, a propriului meu sfîrşit. Am şi scris despre sentimentul ăsta în vreuna din cărţile mele. Dacă e ca dezastrul să se întîmple, sper ca măcar să nu fie atît de apropiat încît să-l prind şi eu. Admiţînd convenţia, s-ar potrivi să folosesc răgazul pentru a citi încă o dată În căutarea timpului pierdut. Acum vă dau şi versiunea mai relaxată a doamnei T: "Mi-aş lua lumea în cap!".

Andrei CODRESCU Întrebarea presupune că avem timp să facem ceva înainte de sfîrşitul lumii. Dacă am o săptămînă la dispoziţie, aş recrea o comună hippiotă care să funcţioneze aşa cum era concepută: indivizi frumoşi într-o pădure văratică cu droguri 99% pure, fructe şi gustări fourieriste în coşuri, pe mese rustice, şi un vînt senzual care să dea plăcere nebună comunarzilor să facă dragoste pînă la sfîrşit, cu pauze numai pentru muzică... Dacă am numai o zi, aş face acelaşi lucru în miniatură, dar de şapte ori mai intens. Dacă am numai o oră, ditto. Un minut, o piruetă. O secundă, invenţia unei deităţi explozive creînd un nou Univers. Din păcate, nu cred în sfîrşitul lumii decît ca pretext să nu mori singur.

Marin MĂLAICU-HONDRARI "Am visat că Pămîntul se sfîrşea. Şi unica fiinţă care contempla finalul era Franz Kafka. În ceruri, Titanii se luptau pe viaţă şi pe moarte. Dintr-un scaun de fier forjat, într-un parc din New-York, Kafka vedea cum ardea lumea." Iată cum vede Roberto Bolaño sfîrşitul lumii în Un paseo por la literatura. Aşezat pe o bancă de fontă, aş contempla cum se închid storurile. Şi cum se ridică. Ştiu că există cel puţin doi oameni care ar rezista împreună la toată nebunia ce ar pune stăpînire pe Pămînt. Doi oameni mînaţi de propria lor nebunie, doi oameni îndrăgostiţi, doi oameni cărora tocmai 2012 le aduce cele mai mari bucurii, doi oameni trăind sfîrşitul lumii în delir şi frenezie. Doi oameni care nici nu şi-ar da seama că lumea se termină, aşa că le-aş face loc pe banca de fontă şi m-aş uita la ei ca la supravieţuitori. Am schimba cîteva vorbe despre Melancholia lui Lars von Trier. Şi poate că am fuma o ţigară: dreptul inalienabil al condamnaţilor la moarte. O vreme, storurile ar continua să se ridice, să coboare. Mă îndepărtez. Îi aud rîzînd. Un hohot de rîs eliberator.

Mihai MATEIU Mi-aş dori din start un an sabatic, bine remunerat. În care să petrec cît mai mult timp cu oamenii la care ţin - să povestim (mergînd mai departe, mai adînc în toate, renunţînd la văluri şi falduri), să bem vin bun, să rîdem, să dansăm, să ne îmbrăţişăm. Cu Raluca aş petrece mult timp şi în casă. Şi dacă la un moment dat mîna mea ar percepe umbra unei tresăriri pe pîntecul ei, aş fi omul cel mai fericit. Mi-aş dori să revăd multe locuri, dar sper că aş putea trece peste asta pentru a merge şi vedea altele noi - o plimbare lungă, cu maşina, prin Spania, Portugalia şi Maroc cred că ar fi perfectă. Aş petrece un week-end la Budapesta (unde m-aş plimba mult, aş mînca gulaş într-un anume loc şi aş bea bere în altul, aş merge la baia turcească şi poate l-aş vizita pe Golo, un vechi prieten), un altul la Bucureşti (încă o dată la MŢR, pe străzi, cu prietenii) şi unul în Bucovina (în casa prietenilor de acolo). O lună întreagă aş petrece la mare, liniştindu-mă încet - e singurul loc în care-mi iese asta. Soare, clipoceala valurilor, peşti, cărţi cu nisip între file. Cîteva zile singur, bătînd malul Mureşului, căutînd clenii mari, repezişurile cu avaţi şi locurile de ştiucă. Mergînd prin apă şi pe maluri, văzînd cum se întunecă şi se luminează. O dimineaţă aş petrece-o lîngă o baltă, ascultînd-o cum se trezeşte. Iar într-o noapte luminoasă aş bîntui la întîmplare pe cîmp şi prin pădure, cu fricile alea vechi. Aş vrea să mai aud sacul de box pocnind aşa cum trebuie să pocnească, să simt satisfacţia aia simplă, fizică, de-a fi dat totul din mine, pînă la ultima picătură. Voluptatea de-a mă întinde seara pe pat. Aş vrea să văd cîteva filme grozave (poate la o ultimă şi glorioasă ediţie de TIFF), cîteva piese bune de teatru, cîteva expoziţii care să mă pună pe gînduri. Să ascult nişte concerte care să mă bucure. Şi, sigur, să citesc cîteva romane şi povestiri - poate aş relua Lolita sau Nouă povestiri, sau sper că aş descoperi şi ceva nou care să mă încînte. Aş scrie, da! E lucrul care pe mine mă face să simt cel mai puternic un sens - o muncă superbă, cu satisfacţii şi disperări pe care nu le pot descrie. Aş scrie la Frica, romanul pe care abia acum simt că l-am apucat cum trebuie. Sper că aş descoperi oameni şi locuri noi, că aş face lucruri pe care nu le-am mai făcut. După cum vedeţi, nu sînt lucruri extreme, imposibile. Sper să le fac pe toate (chiar dacă nu într-un singur an) şi neameninţat de sfîrşitul lumii!

Ioana MORPURGO În aer, cu efecte speciale, cu tălpile goale. Aiurea-n tramvai, fără ţintă, fără motive anume, fără raţiuni covîrşitoare. Cu un pahar de lapte într-o mînă, cu unul de vin roşu în cealaltă. Aberant, parcurgînd străzi la întîmplare, făcînd scenarii ce nu vor avea loc niciodată. În circumstanţe cu totul sordide, cu vorbe urîte şi multe - infinit de multe semne de întrebare. Cu un telescop uriaş pe care să-l îndrept spre piepturi de oameni. Printre necunoscuţi, fiecare cu cîte o valiză imensă pe roţi, goală. Aplecaţi peste foi de hîrtie, cu toţii, pe care să le citim alandala, fără cap şi coadă, fără să reţinem nimic. Limpezi pînă la os, crestaţi direct pe ziduri, pe asfalt, ca nişte caricaturi umane. M-aş pupa cu toţi imbecilii, m-aş ruga la toţi zeii pămîntului, mi-aş cere iertare de o mie de ori, inclusiv mie. Într-o barcă pe uscat, cocoţată în cel mai veşted copac, cu un fluier între buze şi cu buzunarele pline de pietre banale, de rîu. Nu, nu cu Cervantes sau cu Shakespeare, cu Django Reinhardt poate. Şi cu două-trei versuri dintr-un cîntec de leagăn. Aş juca şotron cu cine s-ar nimeri. În afară de G.W. Bush şi pet-ul său, Blair. Pe ei i-aş trimite în solitary confinement direct în Guantanamo Bay. Lîngă un foc imens pe care l-aş alimenta sistematic cu lemne în timp ce totul se stinge în jur. Cu o şleahtă de Cabirii mirosind a parfum ieftin, boite pînă la coate, cocoţate pe cele mai înalte tocuri posibile. Printre ouă de guguştiuci care nu vor crăpa niciodată. Departe de artişti, critici de artă, făcători şi desfăcători de iluzii. Departe de oraşele mari, aproape de păduri în care penultima generaţie de fiare îşi fată puii.

Antoaneta RALIAN Nu cred în sfîrşitul lumii, nici mayaş, nici incaş, nici apaş. În previziunile mele cele mai optimiste, lumea, desăvîrşindu-şi actualele coordonate politice, psihice şi etice, va evolua treptat spre o perfectă involuţie: peste cîteva sute sau mii de ani se va întoarce, ciclic, la stadiul de urangutani sau de gorile. Şi oricînd se vor găsi un Adam şi o Evă urangutani care o vor repopula cu viitori bipezi ai unor viitoare civilizaţii. Nu cred în sfîrşitul lumii, dar eu n-am crezut nici în sfîrşitul lui Ceauşescu. Aşa că... mai ştii?! Dacă va veni sfîrşitul lumii, nu l-aş întîmpina cu melancolia lui Lars von Trier, ci cu un chef monstru, cu o orgie demenţială în care mi-aş scoate pîrleala pentru tot ce n-am făcut în viaţă, să profit măcar în ceasul al doisprezecelea. Mai ales că nu mi-ar mai fi teamă că mă paşte vreo criză de tensiune sau de inimă. Şi ar mai fi un avantaj: adeseori m-am gîndit că, dacă aş fi conştientă pe patul de moarte, i-aş invidia teribil pe cei vii din jur. Pe cînd aşa, dacă aş avea certitudinea că moare şi capra vecinului cu vecin cu tot, aş fi scutită de meschinăria invidiei. În sfîrşit, nu cred în sfîrşitul lumii, dar ştiu că lucrurile plăcute se termină foarte repede. Or, lumea e un loc destul de plăcut şi ar fi mare păcat de ea.

Iulian TĂNASE Sfîrşitul anului începe, la români, prin septembrie-octombrie, şi se încheie de obicei pe la începutul anului următor, aşa că nu sînt foarte sigur că sfîrşitul lumii (adus de sfîrşitul anului 2012) n-ar putea veni prin ianuarie-februarie-martie, 2013. Dacă fiecare ţară va trebui să se ocupe de propriul sfîrşit al lumii (şi asta deja se întîmplă!), chiar nu avem de ce să ne facem griji. Apocalipsa românească nu se va aprinde. Nu va porni. Unii se vor grăbi să coboare din propriile vieţi pentru a împinge Apocalipsa de la spate, să nu ne facem, naibii, de rîs în faţa lumii care şi-a găsit/construit sfîrşitul, dar tot degeaba. Cine vrea un sfîrşit al lumii perfect funcţional să meargă în Germania, în Elveţia, în Franţa, în America. Leagănul sfîrşitului lumii nu este, hotărît lucru, în România, chiar dacă despre Big Bang s-a spus adeseori că ar fi avut loc undeva pe lîngă Făurei. Ca să răspund şi la întrebare: sfîrşitul lumii îl voi petrece în familie, ne vom distra la fel de bine ca de obicei. Copiilor le voi spune din timp, şi cu atît mai bine dacă nu vor înţelege, că Tănase nu vine de la Thanatos, ci de la Athanasius.

Alexandru VLAD Sfîrşitul anului se concentrează pînă la urmă în ultima zi, şi această ultimă zi ajunge şi ea la ultima oră. Nu am prea mult de ales. Trebuie să fac neapărat ca ziua aceasta să pară a fi una obişnuită şi, dacă-mi reuşeşte, voi avea convingerea că e un mare cîştig. Dacă mi s-ar părea prea scurtă ar fi o pierdere, ţinînd cont că e ultima. Dacă aş încerca s-o lungesc, n-aş face decît să mă chinui singur. Despre sfîrşitul lumii m-a informat o femeie din vecini, pe care nu aveam cum să n-o cred: vorbeşte întotdeauna puţin, nu glumeşte niciodată şi, de cînd a trecut la baptişti, spune întotdeauna adevărul. Aşa că, pînă una-alta, îmi fac o cafea. Nu ştiu dacă mai trebuie să stau chiar atîta vreme treaz, dar cafeaua se poate bea şi pentru gust. Ultima cafea poate fi ca ultima ţigară. Că veni vorba de ţigară, mi-aş face şi o ultimă pipă: deci aşa - la ultima cafea, ultima pipă. Sper să nu sune telefonul, sper că fiecare e ocupat cu ceea ce alege el să facă în aceste ultime clipe. Toţi ştim. S-a anunţat mai mult ca sigur şi la radio. Să nu-mi mai fi rămas nimic pentru această ultimă oră decît gesturi? Mă uit la ceas. Aş putea să ascult un cîntec. Dar care? Nu mi-a mai rămas destul timp ca să aleg pe îndelete. O să-l ascult pe ultimul ca şi cum le-aş asculta prin el pe toate. Ce să citesc? Prea puţin timp... Mă uit iar la ceas. Se pare că e cineva afară. Îngerul exterminator. Cînd a bătut la uşa mea, furtuna de afară tocmai se înteţise şi, cînd i-am deschis, împreună cu el intrară în casă frunze uscate purtate de un vîrtej din cele ce cutreierau uliţa. Din cauza asta nu i-am văzut faţa, şi pentru că trebuia să închid uşa în urma lui, altfel ar fi intrat aduse de vînt frunze, paie şi praf. Afară se dezlănţuise iadul. Cum casa mea era mai aproape de pădure ca oricare alta din sat, se mai întîmpla ca să mai bată cineva care altfel n-ar fi avut nici o şansă să ajungă la timp la adăpost. Se întîmpla rar, dar se întîmpla. În încăpere lumina scăzu şi mai mult, iar o frunză sau două ajunseseră cumva pe plită şi scoteau un fum înecăcios.

anchetă realizată de Marius CHIVU

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.