Din link în link

25 aprilie 2012
În Europa reizbucneşte războiul ideologic jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VII, nr. 71, aprilie 2012)

Prin trecerea de la cititul pe hîrtie la lectura în medii electronice, regret tot mai mult obiceiul vechi şi simpatic de a frunzări o revistă sau o carte. Citesc cu spor pe ecranul computerului, la rînd şi gospodăreşte, dar nu mai pot da în răspăr paginile, la nimereală, pentru a citi cîteva rînduri şi a sări apoi la un alt pasaj, fără nici o legătură şi fără nici un scop. De fapt, înlocuiesc frunzăritul cu un fel de "clicăit" din site în site, însoţit de plimbarea privirii pe diagonala cîte unui text. E altceva, desigur, dar "ţine loc de". Ba chiar, într-un fel, îmi devine mai plăcut decît frunzăritul, pentru că mă "duce mai departe". Şi mă obligă să asociez între ele ştiri, texte, imagini pe care altminteri nu le-aş fi "pus la un loc". Recunosc că nu e o adevărată lectură şi nici măcar o pregătire a lecturii (ca în cazul frunzăritului unei cărţi - cînd sari din pasaj în pasaj cu gîndul că vei relua apoi, la rînd şi cu plăcere, întreg textul). E un exerciţiu de superficialitate asumată. Îl practic adesea: îmi place că mă duce unde cu gîndul nu gîndesc - chit că nu mă aleg cu mare lucru şi nici nu mai pot reface traseul să-riturilor din link în link.

Bunăoară, zilele trecute, intrînd eu pe secţiunea culturală a site-ului www.lastampa.it, am găsit o ştire: George Soros lansează, la Florenţa, două cărţi ale tatălui său, Soros Tivadar. Un articol scris de Bruno Ventavoli (redactorul-şef al suplimentului Tuttolibri editat de La Stampa) mă lămureşte cine este acest personaj cu o biografie interesantă: a luptat în primul război mondial, după care a petrecut cîţiva ani într-un lagăr din Siberia (de unde a evadat), în anii '30 lucra ca avocat la Budapesta, iar în vremea persecuţiilor antievreieşti falsifica acte pe bani mulţi pentru clienţii bogaţi şi pe bani puţini sau gratis pentru cei săraci, ca să-i ajute să fugă din ţară. În timpul lui Horthy, şi-a construit o altă identitate (dîndu-se creştin, sub numele Lelek Szabó) pentru a scăpa de efectul legilor rasiale. Cele două cărţi sînt autobiografice şi povestesc viaţa spectaculoasă a acestui personaj care (tocmai pentru că în Europa Centrală şi de Est, cum scrie Bruno Ventavoli, "limbile diferite erau o scuză pentru ura reciprocă) a fost un mare cunoscător al limbii esperanto. A fondat şi o revistă - Literatura Mondo - în care şi-a publicat fragmente din cărţile sale. Scrise în esperanto, desigur. Din click în click, trecînd prin Wikipedia, am descoperit că există online mai multe publicaţii în limba esperanto (descărcabile în format pdf), asociaţii, forumuri etc. Tot tacîmul. Inclusiv Rok Gazet' - o revistă de muzică rock. După care, tot clicăind, am nimerit peste un radio online ("La Muse Dancejo") care difuzează cîntece în limba esperanto şi un curs de învăţare a limbii. N-o să mă apuc s-o învăţ, căci nu cred în şansa limbilor artificiale. Dar am petrecut un ceas plăcut cu clicăiala asta. Şi am ajuns la concluzia că - totuşi - cartea şi gazeta tipărită nu-mi permit aşa ceva. Drept pentru care am scris acest text din care clicăiala iese bine, dar nici frunzăritul nu e de lepădat.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

upu botosani
Trei muncitori băgați în spital de o explozie la un utilaj. Accident grav de muncă la o societate de salubrizare
Trei angajați ai unei societăți de salubrizare au ajuns la Urgențe după o explozie la un utilaj. Aceștia se aflau în timpul programului de lucru și încercau, cu un aparat de sudură, să repare un autocompactor.
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Alfred Bulai, plasat în arest la domiciliu! Decizia este definitivă
Victorie pentru Alfred Bulai. Tribunalul București a decis ca acesta, acuzat de procurori că a hărțuit sexual studente în perioada în care a activat ca profesor la SNSPA, să fie plasat în arest la domiciliu. Decizia magistraţilor e definitivă.
Testimonial maternitate jpg
Țara în care natalitatea scăzută pune o „bombă cu ceas” în sistemul de pensii. Guvernul promite bani şi reduceri de taxe celor care fac copii
Guvernul elen a adoptat joi un nou set de măsuri, care prevăd vouchere pentru creşă şi alocaţii mărite pentru copii, dar şi la reduceri de taxe, totul pentru a creşte natalitatea.
Alanya Turcia Unspalash jpg
Călătorie ca-n filmele de groază pentru 3 români. Câți bani au plătit pentru un sejul la un hotel de lux plin de probleme
Vacanța în Turcia s-a transformat într-un coșmar uriaș pentru o familie. Turiștii au scos din buzunar 3.000 de euro de euro pentru un sejur la un hotel de lux. La cazare au avut, însă parte de ceva neașteptat.
image png
Costul uriaș al faimoaselor căciuli din blană naturală de urs purtate de militarii din Garda Regală britanică
Căciulile din piele de urs purtate de soldați în fața Palatului Buckingham costă enorm, arată cifrele Ministerului Apărării din Marea Britanie.
VLG Cables 16 08 2024  resized jpg
Cablurile - Eroii Necunoscuți Proiectelor de Construcții și Infrastructură
În spatele fiecărei conexiuni de internet rapid, al fiecărei lumini care se aprinde într-un oraș și al fiecărui flux de date, se află cablurile – acești eroi invizibili ai lumii moderne.
Compania Posta Romana sediu central foto Posta Romana jpg
Suspiciuni de conflict de interese la licitația de 3,3 milioane euro pentru digitalizarea Poștei Române. Ce spun părțile implicate
La începutul acestui an, Poșta Română a lansat o licitație pentru implementarea unui sistem informatic pentru digitalizare a instituției. Pe parcursul licitației încă nefinalizate au apărut mai multe contestații.
Patriarhului Kiril, dus spre ambulanță FOTO:X
Patriarhului Kiril al Rusiei i s-a făcut rău la Sankt Petersburg
Patriarhul Kiril al Rusiei, în vârstă de 77 de ani, s-a simțit rău și a trebuit să solicite ajutor medical în timpul unei procesiuni la Sankt Petersburg, informează Fontanka.
55488574 1004 webp
Cum încearcă Rusia să influențeze alegeri
Statele Unite au acuzat Rusia că interferează în alegerile prezidențiale americane din noiembrie. Și nici n-ar fi prima oară: Moscova ar mai fi încercat să submineze legitimitatea unor alegeri democratice din alte țări.