Kindle

6 martie 2012
Gloria unui solitar jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VII, nr. 70, martie 2012)
 

De Crăciun mi-am făcut cadou un e-book. Am preferat modelul propus de Amazon, deşi este predominant anglofon, iar eu citesc mai mult în alte limbi. Cred că am fost victima publicităţii şi a uşurinţei cu care poţi cumpăra acest model. Dar cu proxima ocazie îmi voi procura şi dispozitivul rival, bazat pe "e-pub", care-mi va da acces la cărţile franceze sau româneşti.

Am făcut cumpărătura sfidînd avertismentele amicilor mei care arătau cel mai mare dispreţ pentru acest tip de lectură. Am auzit repetate elogii ale cărţii ca obiect: cum o pipăi, cum o miroşi, cum întorci paginile într-un sens, în altul etc... Au dreptate, într-un anumit fel, cei care m-au dispreţuit fiindcă mi-am cumpărat e-book-ul. Multe din voluptăţile citirii se duc pe copcă. Dar nu pot să spun că au în întregime dreptate. De pildă, maşinăria se ţine foarte bine în mînă. E uşoară cît cea mai uşoară carte de buzunar. Ecranul, fără retroluminare, citit la lumină reflectată ca orice pagină, este extrem de lizibil. Nu luceşte, poţi potrivi tu dimensiunea caracterelor.

Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii. Chiar dacă există mijloace auxiliare de regăsire a unui pasaj, ele sînt mai laborioase ca răsfoirea. În schimb, ce lucru minunat, eşti conectat la un dicţionar şi regăseşti instantaneu definiţiile cuvintelor.

Seducător, dar în acelaşi timp primejdios e accesul la orice carte. Nu mai ai timp să te gîndeşti, acţionezi impulsiv. În cîteva secunde am cumpărat - şi înmagazinat în memoria aparatului - Biblia, versiunea St. James (tot ce este clasic este şi extrem de ieftin, uneori gratuit).

Cartea, cu paginile ei legate între scoarţe, este istoric recentă. Este ea şi trecătoare? Mie mi-ar părea rău. M-am născut cu cărţi în jurul meu, şi aşa voi muri. Dar trebuie să ai simţul istoriei. Totul curge. Cartea ţine prea mult loc, oamenii se înmulţesc. Bibliotecile personale - chiar cele publice - nu mai cuprind atîtea volume. În Kindle-ul meu, se zice, încap mii de cărţi.

Nu este mult de cînd se pronostica dispariţia cărţii, printr-o rarefiere progresivă a lecturii. Oamenii, chipurile, sînt seduşi de imagine, de sunet. Cuvintele scrise nu mai sînt "amuzante". Iată că, printr-un şiretlic al tehnicii, caracterul ludic al lecturii este reinventat. Se poate presupune că, în afara utilităţii cititului ca factor de civilizaţie, lectura literară, imaginativă vine dintr-o nevoie profundă a minţii. George Steiner remarca odată că nu poţi face nici cu imaginile, nici cu sunetele ceea ce faci cu cuvîntul scris. El poate crea orice situaţie închipuibilă cu un maxim de supleţe. Creează spaţii noi, timpuri noi, emoţii noi. Graţie acestor potenţe extreme - spun eu - lectura va rămîne mereu vie, sub forme mereu noi, aşa cum ne putem închipui că, odată, viaţa se va putea muta de pe suportul biologic, rămînînd totuşi viaţă.

Să sperăm că omenirea nu se va scinda în două: în oameni superiori (meniţi să-i conducă pe ceilalţi şi care vor utiliza lectura ca pe o armă secretă, ca pe un ritual esoteric-magic menit să-i aşeze în vîrful piramidei) şi o hoardă plebee (pe veci legată doar de imagine şi de sunetul muzical, retezată de lumea conceptelor; şi mai ales în divorţ cu imaginaţia, marele şi minunatul produs sprijinit de literatură). Nu mi-ar da pace o lume scindată, prefer comunitatea tuturor oamenilor în jurul citirii. Şi accesul a cît mai mulţi la ea, pe cît se poate.

Sînt foarte fericit să ştiu că lectura mai are timp în faţa ei. Mă simt ca un om fugit de pe Terra, devenită de netrăit, şi debarcînd cu alţi fîrtaţi pe o altă planetă, spre a continua viaţa omenirii. Tot aşa, scrisul despărţit de suportul lui tradiţional mai are o şansă de supravieţuire.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

bărbatul a fost tarat cu masina timp de mai multe secunde Foto Captură video Sheffield Online Facebook jpg
Un bărbat a fost aproape ucis în timp ce încerca să-l oprească pe hoț să-i fure duba. Scene incredibile surprinse în Anglia
Un bărbat din Sheffield a fost târât pe stradă, în timp ce era agățat de propria mașină, într-o încercare de a opri un hoț mascat să îi fure dubița. Imaginile au fost surprinse de camerele de supraveghere din zonă.
457776429 480959318112452 8216348162093453842 n jpg
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa ceva, e șocant”
Un român a plătit 3.000 de euro pentru ceea ce ar fi trebuit să fie o vacanță de neuitat, dar odată ajuns la destinație a realizat că, de fapt, concediul tocmai i-a fost ruinat.
addison rae jpg
Cele mai dezbrăcate dive de la Premiile MTV Video Music Awards 2024! S-a văzut tot
A fost o seară fierbinte la Premiile MTV VMA! Cântărețele de peste Ocean s-au întrecut în ținute extravagante, pe covorul roșu de la UBS Arena din New York, miercuri. Divele lipsite de inhibiții au venit îmbrăcate în lenjerie intimă sau în rochii transparente
rain 316579 1280 jpg
Ciclonul islandez lovește România cu putere! Vremea se va schimba radical în weekend
Specialiștii avertizează că și în acest weekend ne așteaptă ploi abundente, generate de un ciclon islandez care a ajuns în Marea Mediterană.
Bacalaureat 2022 toamnă
Cine a divulgat subiectele de la BAC în timpul examenului. Este vorba de un angajat din MAI, care a folosit o cameră ascunsă
Persoana care a divulgat subiectele la Bacalaureatul de toamnă, în timpul examenului, a fost depistată de polițiștii vasluieni, care fac cercetări sub aspectul infracțiunii de divulgare de informații clasificate secret, de serviciu sau care nu sunt destinate publicității.
12468179 jpg
Lavrov acuză Occidentul că a autorizat Ucraina să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a dat asigurări joi că Occidentul a acordat deja permisiunea Ucrainei de a ataca teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, informează EFE, preluat de Agerpres.
Chiles platformax jpg
Jordan Chiles, distrusă: imagini cu prima ei apariție la televiziunea americană după Jocurile Olimpice
Lăsată fără bronzul olimpic, care i-a fost luat de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv și acordat Anei Bărbosu, americanca și-a strigat disperarea, în premieră, în fața camerelor de luat vederi.
Abuz sexual minor copil FOTO Shutterstock
Ordin de protecţie emis pentru un copil, supus violențelor tatălui său
Judecătoria Cluj a emis un ordin de restricţie împotriva unui clujean, interzicându-i acestuia, timp de cinci luni, să se apropie de propriul copil sau de şcoala unde învaţă şi să îl contacteze telefonic sau în alt mod.
384803523 695490419279174 3698746731621309943 n 1024x574 jpg
Descoperire arheologică extraordinară în mormântul primei femei faraon
Arheologii care săpau în unul dintre cele mai vechi orașe din Egipt au descoperit o serie de dovezi extraordinare legate de stilul de viață din urmă cu 5.000 de ani.