Noi instrumente pentru textul de ecran
(apărut în Dilemateca, anul VI, nr. 66, noiembrie 2011)
Tu cît de repede citeşti ceva? Deschide o carte la orice pagină, porneşte ceasul, lasă-ţi ochii să alerge literă cu literă, rînd cu rînd. Acum opreşte ceasul, împarte numărul de cuvinte la numărul de minute şi vei vedea cît citeşti pe minut. Pare bizar să faci astfel de calcule care nu spun nimic despre calitatea lecturii şi despre cît poţi reţine dintr-o lectură. Dar ele s-ar putea să fie necesare pentru cei care citesc pe ecrane, fie de computere, tablete, telefoane inteligente sau readere electronice. Mai mult, aproape e un loc comun că oamenii nu mai citesc pe ecran, ci fac salturi vizuale pe suprafaţa textului, ceea ce duce, inevitabil, la o lectură superficială. Cît de corect e acest loc comun e altă problemă. Poate că ochii şi creierul se pot antrena pentru lectura online şi pentru cea de ecran. De la presupoziţia aceasta au plecat cei care au gîndit aplicaţia ReadFa.st. Oricine o poate utiliza, este o aplicaţie online, gratuită - te poţi conecta folosind contul de Facebook, de exemplu. Odată instalată în navigatorul web folosit, ea transformă orice pagină web curăţind-o de elementele vizuale şi păstrînd textul pur. De aici începe distracţia.
Odată pornit butonul de "play" şi stabilită viteza dorită, rîndurile se aştern unul după altul, păstrîndu-se vizibile doar cuvintele care se citesc. Textul efectiv curge, rînd cu rînd, prin faţa ochilor, apropiat de felul în care curg subtitrările pe ecran sau anunţurile pe burtieră. Poţi mări sau micşora viteza de "curgere", poţi pune şi pauză în acest proces de lectură rapidă. Aplicaţia a fost gîndită ca o formă de antrenament, cu diferite etape ale specializării în lectură rapidă. Am citit pentru început cîteva texte în engleză şi franceză, cu o viteză de peste 360 de cuvinte/minut. Dar în limba nativă, română, viteza a depăşit 420 de cuvinte/minut. Am stat după experiment să-mi dau seama ce am reţinut din texte, dincolo de ideile principale. Şi reţinusem destul de multe detalii, construcţia fiecărui text, ordinea paragrafelor etc. Desigur, textele erau în medie de 3000 de semne, cam cît rubrica aceasta din Dilemateca. Probabil că la lectura unui roman sau eseu, aplicaţia ar fi o piatră de moară. Este utilă în cazul textelor mai degrabă informative decît formative (dinamice), texte scurte, care nu conţin descrieri mari sau argumente complexe. Pentru cei antrenaţi în memoria vizuală, care "fotografiază" pagina pe care o citesc şi se folosesc de plasarea spaţială a cuvintelor în pagină, ReadFa.st va fi ceva provocator pentru că te obligă să interacţionezi altfel cu textul. Pentru generaţia nativilor digitali, doar un instrument în plus.
Viteză putem avea şi prin înţelegerea statistică a unui text. Analiza de text nu priveşte înţelesul, ci elementele care contribuie la apariţia lui. Am analizat cu Textalyser.net articolul apărut în numărul trecut al Dilematecii, "15 ani de Internet Archive: 3.000.000 de texte". Din păcate, aplicaţia e doar pentru limbile engleză şi franceză, deci nu ia în calcul regulile specifice ale altor limbi. Cu o densitate lexicală de peste 70% şi cu 142 de propoziţii (dintre care cea mai lungă avea 16 cuvinte), textul meu cere un efort mediu de înţelegere. Oare l-aş putea citi în viteză, în mai puţin de două minute?