Duios lumea digitală trecea

6 martie 2012
Tehnodrom 2013 jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VII, nr. 70, martie 2012)


Trăim vremuri interesante, ceea ce ar fi mai degrabă un blestem, dacă n-ar fi totuşi o binecuvîntare.

Trăim o vreme în care "proprietatea intelectuală" a devenit mai importantă decît proprietatea asupra corpului, cea fizică şi cea materială, o vreme în care totul e informaţional, dar nu ştim ce să mai credem, un timp al ciocnirilor şi contradicţiilor (foarte anatagonice de această dată).

Marii producători de divertisment şi marii oameni de stat îşi dau mîna peste populaţii, cu dorinţa vizibilă de a le controla. Însă duhul a ieşit din sticlă şi ceea ce pînă acum era o regulă nescrisă (i.e. toate tehnologiile tind către control) nu-şi mai face programul nomologic. Pentru că nu poţi controla 50.000 de reţele diferite (dacă ne gîndim doar la marii provideri de net), nu poţi forţa indivizii să renunţe la drepturile lor cîştigate în peste 300 de ani de modernitate revoluţionară în numele unor interese contingente, vremelnice. Şi pentru ce tot acest mare circ al vanităţii, cînd societatea informaţională e cea mai fragilă dintre toate, cînd nimic nu rămîne, totul curge?

Într-o zi un angajat al Arhivelor Statului Alaska a şters definitiv peste 800.000 de înregistrări electronice din baza de date a acestui serviciu. 800.000 de informaţii importante, digitalizate au dispărut într-o secundă. Arhivele digitale sînt fragile, cele mai fragile forme de conservare a informaţiei. Ca informaţia să reziste în acest mediu e necesară continua copiere şi circulaţie, astfel încît măcar undeva, într-un singur loc, să mai existe o copie uitată.

Dar nici copierea intensivă nu rezolvă problema. Formatele se schimbă în timp, ceea ce astăzi poate fi citit pe orice computer mîine s-ar putea să fie istorie. Acelaşi lucru se întîmplă şi cu suportul.

Din viaţa noastră au dispărut benzile magnetice şi dischetele. Odată cu oprirea producţiei lor, dispar şi instrumentele care să le citească. Să zicem că vom descoperi acel format care să străbată timpul. Dar vom fi de acord să-l folosim cu toţii? Cu siguranţă, nu. Şi aşa ne întoarcem de unde am plecat...

În acest context al fragilităţii şi discontinuităţii (prin definiţie lumea digitală e discretă, discontinuă), în care nu există garanţie pentru nimic, cîţiva actori comerciali vor să împingă limitele "proprietăţii intelectuale" dincolo de decenţă. Dar utilizatorii de azi ai Internetului nu sînt dactilografii trecutului, nici muncitorii de la maşina cu aburi.

Astăzi utilizatorul mediu de Internet ştie mai multe despre fluxul informaţional decît un CEO al vreunei case de discuri, iar în spatele acestor utilizatori stau ucenicii vrăjitori, cunoscuţi sub numele popular de hackeri. Marii producători ar vrea poliţii private ale Internetului (şi nu numai, mărcile înregistrate şi le-ar dori protejate în acelaşi fel), să intervină rapid şi să închidă gura (sau conexiunea de Internet) mulţimilor nerecunoscătoare. Dar aceasta e calea spre balcanizarea Internetului.

Însă, să ne amintim, de fiecare dată cînd explodează butoiul cu pulbere balcanic, imperiile se destramă. Aşa cum se vor destrăma şi imperiile divertismentului.

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

tunel ostatici jpg
Israelul a prezentat o înregistrare cu tunelul în care au fost ţinuţi cei şase ostatici înainte de a fi ucişi
Armata israeliană a difuzat o înregistrare video cu pasajul subteran unde, potrivit acesteia, au fost ţinuţi cei şase ostatici ucişi de Hamas. Tunelul întunecat şi înghesuit, sigilat de o uşă de fier, este plin de sânge şi se văd gloanţe şi un set de şah, transmite Reuters.
fabrica auto industrie auto masini
Un gigant auto pregătește terenul pentru concedieri masive în toate cele șase fabrici ale sale
Un gigant din domeniul auto a anunțat că renunță la o serie de contracte colective de muncă la șase fabrici germane, crescând perspectiva concedierilor de anul viitor.
casa lasconi 2 jpg
Cum arată casa din Câmpulung Muscel a Elenei Lasconi: „Toţi banii pe care i-am făcut i-am investit aici”
Lasconi a fost intervievată de Mihai Gâdea, de la Antena3, la casa ei din Câmpulung Muscel, o locuință pe care a descris-o ca fiind căminul visurilor sale.
Taylor Swift Foto Shutterstock
Anunțul mega vedetei Taylor Swift care ar putea influența America în alegeri. Fotografia spune tot
Toată presa internațională vorbește despre prima dezbaterea dintre Kamala Harris și Donald Trump, care a avut loc la postul de televiziune ABC News. A
Elena Lasconi, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, George Simion și DIana Șoșoacă  FACEBOOK jpg
Cum i-a descris Marcel Ciolacu pe contracandidaţii săi la preşedinţia ţării. Cine e nepregătit, „cumsecade”, „grobian” sau „ipocrit”
Premierul Marcel Ciolacu i-a descris în câteva cuvinte pe contracandidaţii săi la alegerile prezidenţiale din această toamnă ]n cadrul unei emisiuni tv.
michele morrone bgdana tancau  jpg
Michele Morrone, supărat pe televiziunile din România. Care este motivul
Actorul italian Michele Morrone, cunoscut pentru rolul său din „365 Days”, a făcut o vizită neașteptată în România, unde a fost văzut alături de antrenoarea de fitness Bogdana Tancău.
Novak Djokovici Facebook jpg
profimedia 0906554952 jpg
Momente importante din prima dezbatere între Donald Trump și Kamala Harris. Fostul președinte american a mușcat momelile aruncate de vicepreședinta SUA
Kamala Harris i-a aruncat momeli lui Donald Trump pe aproape toată durata dezbaterii de o oră și 45 de minute din prima și potențial singura lor dezbatere, marți seara, iar fostul președinte american s-a întins după fiecare dintre ele, comentează CNN.
david popovici vacanta instagram jfif
image
image
image