Caleidoscopie

Pagina 4
Record la plantări, aplicații care pot salva vieți, Harta Serviciilor Sociale jpeg
Donații pentru echipamente, Telefonul Vîrstnicului, Dăruiește ziua ta
Telefonul Vîrstnicului a răspuns unui număr record de solicitări în perioada pandemiei. Dacă știți persoane în vîrstă care au neapărată nevoie de interacțiune, spuneți-le despre el.
Belle époque cu violonistul Daniel Hope jpeg
Belle époque cu violonistul Daniel Hope
Dintr-o altă viață, dintr-o altă lume: cred că așa vedeau oamenii din timpul gripei spaniole perioada belle époque. Și poate tot astfel ne gîndim și noi la zilele unui februarie 2020, cînd viața era normală și un violonist britanic lansa un disc intitulat chiar așa: Belle époque.
Jurnal pandemic (III) jpeg
Jurnal pandemic (III)
Cu traficul acesta egal, monoton, cu zilele nepunctate nici măcar de un mers ocazional la serviciu sau de slujba religioasă duminicală, toate zilele săptămînii par la fel. Poate chiar și toate zilele lunii.
„Mi e poftă să fac bine”, „Permis pentru viitor”, „Pîine și Mîine” jpeg
Platforme pentru necesarul de produse medicale, dotări spitale, VecinulTău.ro
A fost lansată platforma Vecinultau.ro, funcțională la nivel național, care facilitează legătura între beneficiarii din grupuri sociale vulnerabile și voluntarii din imediata lor vecinătate. Scopul e ca voluntarii să ajute cu cumpărături, mersul la farmacie etc.
Cîntec naiv jpeg
Poem 000
Sînt într-un spital mare, pacient cu o boală relativ uşoară. Merg şi acasă din cînd în cînd. Mi se dă o rezervă. Îmi place o doctoriţă cu fusta roşie, blondă, caut mereu să fiu în rezerva ei.
Despre călătorii într o vreme în care nu putem călători jpeg
Despre călătorii într-o vreme în care nu putem călători
Wanderer – Călătorul se intitulează cel mai nou disc semnat de pianistul sud-coreean Seong Jin Cho, una dintre senzațiile pianisticii mondiale din ultimii ani. Un titlu ce se lansează la celebra casă Deutsche Grammophon pe 3 aprilie și poate fi ascultat în premieră românească, luni, 6 aprilie, de la ora 19.00, la Radio România Muzical.
Bridget Jones: Jurnal de Coronavirus jpeg
Bridget Jones: Jurnal de Coronavirus
Prozatoarea și jurnalista britanică Helen Fielding (n. 1958), absolventă de Oxford și documentaristă pentru BBC, este autoarea romanului de succes, ecranizat în 2001, „Jurnalul lui Bridget Jones”, tradus la Editura Polirom împreună cu celelalte romane ale sale: „Bridget Jones: La limita rațiunii”, „Olivia Joules și imaginația hiperactivă”, „Bridget Jones, topită după el” și „Celebritate pentru o cauză nobilă”.
De ce facem ceea ce facem jpeg
De ce facem ceea ce facem
Dacă e să-i împărțim după principalele lor motivații, există numai șase feluri de oameni pe lume: cei care caută siguranță (S), cei care merg după profit (P), cei care vor apreciere (A), cei care preferă înainte de toate confortul (C), cei economicoși (E) și cei interesați de durabilitatea acțiunilor lor (D), sînt numai șase feluri de oameni pe lume plus toate combinațiile dintre ele.
Victor Brauner, Maria Tănase și folclorul românesc jpeg
Victor Brauner, Maria Tănase și folclorul românesc
Lucrările create de pictor în 1962, tablouri, acuarele și desene, amintesc trăsăturile de neuitat, cu sprîncenele încondeiate, ale cîntăreței omagiate într-un portret simbolic, „portret de substituție“. Ele devin „totemuri“ ale cîntului și ale tradițiilor din folclorul românesc.
Despicarea visului în patru jpeg
Despicarea visului în patru
Așa vin și pleacă visele, ca o vîntoasă. Transpunerea lor poate să respecte sau nu caracterul acesta fugar, fugitiv, de pierdere ireparabilă, și cel mai bine o face nesinchisindu-se de semnele de punctuație.
Un om fericit jpeg
Un om fericit
Ești fericit, potrivit lui Aristotel, atunci cînd ceea ce faci în mod constant în viața de zi cu zi duce la actualizarea tuturor calităților și virtuților sufletului tău.
Cum învingem frica de zbor? – portretul unui pilot jpeg
Cum învingem frica de zbor? – portretul unui pilot
Chiar dacă societatea modernă ne împiedică adesea să dăm nas în nas cu fricile noastre, asta nu înseamnă că realizăm acest lucru și nu le mai avem.
Cum am crescut printre necunoscuți jpeg
Cum am crescut printre necunoscuți
Așa gîndeam noi: dacă ești într-o conversație unde prezența fizică e inexistentă, devii lipsit de constrîngeri.
„Cum ar fi visele altora“ jpeg
„Cum ar fi visele altora“
Am văzut, Nobelul pentru literatură pe 2018 s-a dus către o autoare poloneză inclasabilă, motivația juriului sprijinindu-se pe o „imaginație narativă care cu pasiune enciclopedică înfățișează trecerea granițelor ca pe o formă de viață“.
Aruncă știința la cîini! jpeg
Aruncă știința la cîini!
Dar nu despre vînători este vorba, ci despre a identifica posibilitățile de a ajuta speciile protejate să nu dispară.
Preistorie, previstorie… jpeg
Preistorie, previstorie…
La o privire mai atentă, simți cum se-aprinde beculețul în cap ca de fiecare dată cînd descoperi o evidență, atît de evidentă în simplitatea ei încît trecuse neobservată – în cazul acesta, cu mileniile: ai acolo semnalmentele unui individ ce visează.
Visoluția suprarealistă jpeg
Visoluția suprarealistă
Visul ajunge simptom, și trebuie numaidecît tratat.
Despre blîndețe ca valoare a întregului jpeg
Despre blîndețe ca valoare a întregului
M-am întrebat adesea ce îl determină pe un om să arunce cuvinte pline de ură care produc suferință în cel căruia îi sînt adresate. Ce te face să fii ironic, șfichiuitor?
„My Brownies, God bless them!“ jpeg
„My Brownies, God bless them!“
În Cartea ființelor imaginare, Jorge Luis Borges avansează și el ideea că, în timp ce dormea, acei „colaboratori nevăzuți, […] încuiați în mansardă“ i-ar fi șoptit lui Stevenson subiecte fantastice, dintre cele mai stranii, la ureche.
România nu este interesată de Festivalul de la Salzburg jpeg
România nu este interesată de Festivalul de la Salzburg
Intelectualii interesați de viața culturală în România de astăzi sînt conștienți de dezinteresul cultural total al politicului aflat la conducere. Persoanele instalate în posturile de conducere culturală din țara noastră, ca să nu spun indivizii, asemenea colegilor dumnealor din celelalte resorturi, sînt preocupați doar de a-și păstra posturile și deci de a nu face nimic ce ar putea naște vreo tensiune sau nemulțumire în activitatea dumnealor.
Omul medieval și transumanismul jpeg
Omul medieval și transumanismul
Ca cele mai multe dintre teoriile și curentele de gîndire moderne, și doctrina transumanistă are rădăcini premoderne serioase.
„Românii preferă emisiunile pe teme de supraviețuire“ jpeg
„Românii preferă emisiunile pe teme de supraviețuire“
Discovery Channel este canalul care generează cele mai mari audiențe în rîndul telespectatorilor români datorită grilei de programe localizate – adaptate la preferințele românilor în materie de genuri, subiecte, formate.
„Românii preferă emisiunile pe teme de supraviețuire“ jpeg
„Românii preferă emisiunile pe teme de supraviețuire“
Discovery Channel este canalul care generează cele mai mari audiențe în rîndul telespectatorilor români datorită grilei de programe localizate – adaptate la preferințele românilor în materie de genuri, subiecte, formate.
„Cioran aparţine unui trecut prea afectiv ca să nu atragă polemişti“  jpeg
„Cioran aparţine unui trecut prea afectiv ca să nu atragă polemişti“
„Ediţia Pléiade deschide foarte multe piste de reflecţie şi perspective, în primul rînd în ceea ce priveşte extraordinarul cititor care a fost Cioran: este vorba de dezvăluirea anumitor surse latente (adesea fecunde, în sensul în care Cioran intră în opoziţie, fără să spună în mod explicit cu cine sau cu ce).“
Pledoarie pentru precedentul judiciar ca izvor de drept jpeg
Pledoarie pentru precedentul judiciar ca izvor de drept
Învestirea precedentului judiciar cu atributul izvorului de drept ar putea avea profunde implicaţii asupra sistemului juridic din România. Problema spinoasă a arestărilor preventive ar putea fi rezolvată prin considerarea practicii judiciare, măcar la nivelul instanţei supreme, ca izvor de drept.
Între două lecturi, viaţa, ca un semn de carte – jurnal de călătorie jpeg
Între două lecturi, viaţa, ca un semn de carte – jurnal de călătorie
Am văzut întotdeauna călătoriile ca pe nişte posibile conversaţii cu lecturile copilăriei. Locuri în care fusesem răsfoind pagini şi pe care acum le revedeam. Prima carte „serioasă“, găsită în biblioteca tatei, a fost Ulenspiegel, a lui Charles De Coster.
O mînecă spune mai mult decît o mie de cuvinte  jpeg
O mînecă spune mai mult decît o mie de cuvinte
Nimic mai burghez decît să-ţi faci hainele pe măsură la croitor. Societatea se bazează pe oamenii decenţi şi moderaţi, care nu se întind mai mult (sau mai puţin) decît le sînt măsurătorile taliei şi umerilor, şi împinge spre margini pe cei care tind să exagereze sau care nu reuşesc să ţină pasul.
În apărarea unchiului Toni jpeg
În apărarea unchiului Toni
Că Rafa Nadal traversează o perioadă de criză ştie toată lumea tenisului. Criza asta nu este însă una de apendicită (ca aceea suferită la finalul sezonului trecut) sau una determinată de alte suferinţe fizice, ci o serioasă accidentare mentală, o gravă criză de încredere.
Ermiţi, solitari, rătăciţi jpeg
Ermiţi, solitari, rătăciţi
Iată-l! El este. Urcă încet strada, învăluit în fumul de ţigară, cu nelipsitu-i baston şi pălăria trasă pe ochi, strecurîndu-se printre semeni ca o fiinţă venită de pe o altă planetă. Singur, întotdeauna singur. Nici ploaia şi nici vîntul nu-i sînt potrivnice. Zilnic, la aceeaşi oră, trece prin faţa casei mele.
Cortexuri umane generate în laborator de un cercetător român de la Stanford – interviu cu Sergiu PAŞCA jpeg
Cortexuri umane generate în laborator de un cercetător român de la Stanford – interviu cu Sergiu PAŞCA
"În principiu, orice boală a sistemului nervos poate fi studiată cu acest model experimental. Pentru moment, laboratorul meu de la Universitatea Stanford se concentrează pe pacienţi cu mutaţii genetice care prezintă risc crescut pentru autism şi schizofrenie. "
Arhitectură şi justiţie jpeg
Arhitectură şi justiţie
Cineva poate observa, privind o orchestră în concert, că dacă, printr-o întîmplare, sunetul ar dispărea, întreaga mişcare ar fi de o absurditate perfectă. Bagheta dirijorului, ca şi arcuşurile viorilor, ar deveni brusc beţe vînturate prin aer. E suficient să lipsească o singură verigă şi întregul univers logic îşi pierde coerenţa.
„Nu cred uşor în schimbări, deşi sînt un optimist“ – interviu cu baritonul Alexandru AGHENIE jpeg
„Nu cred uşor în schimbări, deşi sînt un optimist“ – interviu cu baritonul Alexandru AGHENIE
"Înainte să-l întîlnesc ceva lipsea, în special în registrul acut pe care îl posed nativ, dar care era rupt de contextul vocal… Maestrul a văzut asta imediat, doar că el deţinea şi soluţia. Mi se dăduseră înainte sfaturi aproximative. Cu dînsul, totul a fost clar. Odată cu exemplificările am găsit cheia!"
„Jazzul nu este un gen concret, este o unealtă“ – interviu cu pianistul Helge LIEN jpeg
„Jazzul nu este un gen concret, este o unealtă“ – interviu cu pianistul Helge LIEN
Cît priveşte acel concert – n-o să-l uit niciodată. De fapt, abia aşteptam să cîntăm, erau atît de mulţi oameni acolo, vremea era bună, apoi, dintr-odată, a început să plouă. Percuţionistul era cu totul şi cu totul speriat că va fi lovit de fulgere, pentru că stătea în mijlocul instrumentelor sale, care formau un turn imens de oţel.
Controversata putere economică a Chinei jpeg
Controversata putere economică a Chinei
Dar, chiar dacă PIB-ul global al Chinei îl depăşeşte pe cel al Statelor Unite, cele două economii îşi vor menţine structuri diferite şi diferite nivele de complexitate. Iar venitul pe cap de locuitor al Chinei este doar 20% din cel al Americii, şi va dura decenii, pe puţin, pentru a ajunge la acelaşi nivel.
Reconsiderarea omului stăpînitor jpeg
Este incestul între fraţii adulţi un delict?
Luna trecută, Consiliul German de Etică a recomandat dezincriminarea relaţiilor sexuale între adulţii care sînt fraţi. Raportul începe cu mărturiile celor aflaţi într-o relaţie interzisă, în special ale surorilor şi fraţilor vitregi care s-au cunoscut între ei de-abia la maturitate.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Muzici şi praf
Îmi plimb degetele şi privirea pe carcasele de plastic ale casetelor, oare ce să aleg? Le iau de sus în jos, rînduri-rînduri, trec la o altă cutie, revin, parcurg aceleaşi nume, fără opriri, două-trei ezitări fulgurante, dar tot nu mă pot decide. Oare ce-aş avea chef să ascult acum, ce-aş putea încerca azi?
Moarte şi renaştere – ritualuri televizate la români jpeg
Moarte şi renaştere – ritualuri televizate la români
De la început trebuie făcută o observaţie: moartea în jurul căreia s-a format fenomenul nu este una fizică, ci una socială. În minte şi corp, patronul televiziunii a supravieţuit neschimbat. Dar existenţa sa socială nu va mai fi niciodată la fel.
Modele ale politicilor culturale jpeg
Modele ale politicilor culturale
Butada lui Raymond Williams, care situa cuvîntul „cultură“ între primele două-trei cuvinte cele mai complicate din lexicul unei limbi, se regăseşte în singurul consens din interiorul politicilor culturale – interogaţiile se confruntă atît cu absenţa unei definiţii acceptate a „culturii“, cît şi cu un cadru de cercetare.
Cu sau fără depresie, toţi oamenii sînt buni jpeg
Cu sau fără depresie, toţi oamenii sînt buni
Dacă am aplica formula „Depresivi din toată Europa, uniţi-vă“, am acoperi o ţară cu o populaţie o dată şi jumătate mai mare decît populaţia României sau cît Finlanda, Danemarca, Norvegia, Irlanda şi Elveţia la un loc.
Bluesul Cupei Mondiale jpeg
Bluesul Cupei Mondiale
Opinia general acceptată în America Latină este că o combinaţie de dezvoltare economică, democraţie reprezentativă şi creştere a clasei de mijloc a atras regiunea într-o capcană, în care aşteptările cetăţenilor cresc mai repede decît capacitatea guvernelor de a le satisface.
„Definiţia muzicii o dau cei care ascultă“ – interviu cu Igor NAIDIN şi Vladimir BALSHIN jpeg
„Definiţia muzicii o dau cei care ascultă“ – interviu cu Igor NAIDIN şi Vladimir BALSHIN
Cvartetul Borodin a fost invitat, pentru prima dată după destrămarea Uniunii Sovietice, să concerteze în România, la Festivalul Internaţional de Muzică Clasică Sibiu/Hermannstadt, 24-31 mai. Igor Naidin şi Vladimir Balshin sînt violonistul, respectiv violoncelistul grupului.
Cîţi încăpem la o conferinţă? jpeg
Cîţi încăpem la o conferinţă?
Cînd eşti tînăr şi te prinde dragul de cercetări şi activităţi ştiinţifice, participarea la conferinţe se profilează ca un prag pe care-l treci pentru a fi recunoscut în tagma celor pe care-i citeşti şi pe care, într-o formă sau alta, îi urmezi, continui sau revizuieşti.
Spiritul german şi budismul jpeg
Spiritul german şi budismul
Critic de teatru, traducător, mediator cultural, Victor Scoradeţ este o personalitate a vieţii teatrale din România. În anul 2002, a organizat, la Teatrul ACT, Proiectul „ACTul lecturii“, o serie de spectacole-lectură numite „pieţe de texte“, cu piese din dramaturgia contemporană de limbă germană.
"Mă tem de metode"   o discuţie cu regizorul Corneliu PORUMBOIU jpeg
"Mă tem de metode" - o discuţie cu regizorul Corneliu PORUMBOIU
Cu ocazia celui mai nou film al lui Corneliu Porumboiu, Cînd se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism, ne-am întîlnit în formulă de trio – Ana Maria Sandu, Luiza Vasiliu şi Andrei Gorzo – cu regizorul şi am discutat despre filmele lui şi alte cîteva lucruri. Ce-a ieşit, puteţi citi mai jos.
Classical music for all   şi în România jpeg
Classical music for all - şi în România
Avertizez de la început că am încercat să scriu acest articol într-o nuanţă neutră; dar nu-mi va reuşi, aşa că sînt sinceră şi spun: sînt extrem de entuziasmată de faptul că Dilema veche a avut iniţiativa de a oferi împreună cu revista, pe perioada Festivalului „George Enescu“, discuri cu muzică clasică.
"Iubim muzica românească"   interviu cu violonistul Tibor KOVACS jpeg
"Iubim muzica românească" - interviu cu violonistul Tibor KOVACS
Pe 5 iulie 2013, celebra casă de discuri Deutsche Grammophon lansează cel mai nou disc al ansamblului The Philharmonics, alcătuit din şapte muzicieni – patru dintre ei sînt membri ai Orchestrei Filarmonicii din Viena şi unul, al Orchestrei Filarmonicii din Berlin.
"M am nimerit unde trebuia, cînd trebuia" jpeg
"M-am nimerit unde trebuia, cînd trebuia"
"După un spectacol pentru adulţi, dacă n-ai fost convingător, se spune că „a fost interesant...“. La copii, dacă nu eşti convingător, mai bine pleci imediat de pe scenă, căci ei reacţionează spontan. Sînt foarte sinceri şi ai de jucat o poveste pe care, în şapte cazuri din zece, o ştiu deja. "
La nostalgica masă a umbrelor    jpeg
La nostalgica masă a umbrelor...
Mi se întîmplă, mereu mai des, să retrăiesc momente dintr-un trecut care, în loc să se depărteze, mi se apropie, şi, legate de acesta, îmi apar persoane care au însemnat mult pentru mine. Astfel de umbre îmi devin acum mai vii ca oricînd.
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png
Andrei Şerban - Doctor Honoris Causa
Cuvîntul e reverberant, în deplinul respect al protocolului. A fost rostit cu prilejul decernării titlului Doctor Honoris Causa al Universităţii „George Enescu“ din Iaşi, vineri, 26 octombrie 2012, într-un moment covîrşit de derizorii furtuni electorale. Te poţi întreba dacă, prefaţîndu-l, nu ştirbeşti autenticitatea verbului. Nu e discursul unui magister care-şi relatează retrospectiv traiectoria, luată drept model.
Ion MARIN: "Nu fac meseria asta pentru aplauze"   interviu jpeg
Ion MARIN: "Nu fac meseria asta pentru aplauze" - interviu
Ion Marin dirijează la Metropolitan Opera House o nouă serie de spectacole cu opera lui Giacomo Puccini, La Rondine, un succes comentat şi subliniat de toată presa muzicală new-yorkeză.