În apărarea unchiului Toni

Publicat în Dilema Veche nr. 597 din 23-29 iulie 2015
În apărarea unchiului Toni jpeg

Că Rafa Nadal traversează o perioadă de criză ştie toată lumea tenisului. Criza asta nu este însă una de apendicită (ca aceea suferită la finalul sezonului trecut) sau una determinată de alte suferinţe fizice (cum i s-a întîmplat de numeroase ori de-a lungul carierei), ci o serioasă accidentare mentală, o gravă criză de încredere. 

L-am urmărit de multe ori pe parcursul primei jumătăţi de sezon cum căuta cu disperare soluţii şi spera să recîştige starea de graţie care l-a propulsat în glorie şi-n clasa de elită a tenisului mondial. Am văzut în limbajul corpului lui şi-am auzit din icnetele lui rugăciunea „Vamos!“ de zeci de ori, inclusiv în momente în care totul era practic dus pe pustii (cum au fost, de exemplu, la recent încheiatul Wimbledon, autoîncurajările dinaintea ultimului ghem al meciului cu Dustin Brawn, pierdut categoric pe serviciul jamaicanului german). Din păcate pentru el, Rafa s-a rugat în zadar: Zeul tenisului nu l-a mai ascultat, sancţionîndu-l probabil pentru păcatul de a fi luat prea des în deşert numele trimisului Lui, Roger Federer. 

Nu ştiu care ar fi soluţia pentru această criză. Sper că nu „Rafaexit“, deşi sînt mulţi cîrcotaşi care invocă asta. Cred, de asemenea, că nu ideea revoluţionară de a încerca să joace cu dreapta. Şi mai sper că rezolvarea stă nu în sugestia lui McEnroe ca Rafa să-şi schimbe „naibii“ („damn“) antrenorul. De fapt, trebuie să mă autodenunţ, această din urmă propunere este cea care îmi motivează prezenta intervenţie şi despre ea aş vrea naibii să vorbesc. 

Îmi amintesc cu această ocazie de o impresionantă întîmplare povestită în autobiografia lui Rafa. Într-o seară, întors victorios de la un turneu naţional de juniori, puştiul Rafael şi-a chemat amicii din Manacor să facă cinste cu un suc, o prăjitură şi-o lambadă. Cum serbarea risca să se prelungească după ora normală de culcare a campionului, Unchiul Toni, vecin cu familia nepotului, a bătut la uşa fratelui şi a început să protesteze. În faţa rugăminţilor mamei şi ale tatălui

unchiul Toni a cerut organizatorilor turneului proaspăt cîştigat de nepotul lui numele tuturor campionilor din ultimii douăzeci de ani. După ce a primit lista, a studiat-o atent şi le-a înmînat-o părinţilor: Ei, zice autobiografia lui Rafa că ar fi întrebat unchiul lui,

Fratele şi cumnata au dat din umeri, resemnaţi. Motiv pentru care Toni ar fi intrat în camera lui Rafa şi ar fi scos din priză casetofonul care anima mica petrecere de copii.

Nu evoc întîmplarea asta pentru a arăta cît de bun antrenor sau pedagog este Toni Nadal (de altfel, ea nici nu este neapărat un indiciu în acest sens). Am povestit-o pentru că ea a fost prima care mi-a venit în minte cînd am auzit sugestia marelui campion american şi, cu ea în minte, pledez în faţa unui tribunal imaginar pentru clientul meu, la fel de imaginar, unchiul Toni, omul care l-a învăţat pe Rafa ce înseamnă munca, anduranţa, suferinţa, sportivitatea şi succesul.  

Onorată Instanţă, 

Prin sugestia pe care i-o face lui Rafa şi prin implicita acuzaţie pe care o aduce clientului meu, domnul procuror McEnroe arată că nu-i cunoaşte nici pe nepot, nici pe unchi şi habar n-are ce a însemnat şi înseamnă relaţia lor pentru tenisul mondial şi istoria lui. 

Să nu vă imaginaţi că o să vin în apărarea unchiului Toni cu informaţii statistice care-l plasează pe primul loc în ierarhia antrenorilor din toate timpurile, dat fiind numărul de trofee cucerite de elevul său (nu asemenea statistici sînt relevante în faţa domnului procuror McEnroe). Nu, nu o să vă plictisesc cu cifre, raţionamente tehnice, argumente comparative extrase din raportarea la alţi antrenori sau cu date referitoare la efectele negative ale schimbărilor de antrenori în acord cu modificările fazelor Lunii. 

Nu. În apărarea virtuală a lui Toni Nadal o să vin cu o povestioară, cu un protest şi cu un oftat. 

Întîi, povestioara. Ea e cea care, de altfel, m-a montat s-o fac pe avocatul virtual al unchiului Toni. Duminica trecută, întîmplarea întîmplării, s-a nimerit să văd finala de la Wimbledon, în barul unui hotel din Olomouc, alături de fostul mentor al lui Djokovic, Marian Vajda, venit în superba localitate cehă ca antrenor al fiicei lui la un turneu de tenis (turneu la care Natalia Vaidova a pierdut în sferturi). Fiind singurii telespectatori din bar, am intrat în vorbă.

(Vă asigur că l-am provocat pe subiect nu pentru a-l flata în mod gratuit, ci pentru că eu cred realmente că decizia lui Nole de a-l coopta pe Boris are, în principal, raţiuni de marketing).

a venit răspunsul lui Vajda. Şi apoi, continuarea:

Vă asigur că pricepeam, iar din oftatul care a însoţit răspunsul şi din încurajările aduse fostului său elev în faţa televizorului (dobre!, dobre! la fiecare reuşită importantă a sîrbului), am înţeles şi marele regret al lui Marian Vajda că el nu e acolo, că locul lui e uzurpat de altcineva mai „titrat“, că nu e drept ca el, mentorul lui Nole din anii ascensiunii şi confirmării sale ca mare campion, să fie dat la o parte. Nu, nu e drept deloc, mi-am zis. Cu ce naibii şi

e mai antrenor marele jucător Becker decît micul jucător slovac dat la o parte ca un neavenit la masa celor bogaţi? Vă mărturisesc că niciodată nu l-am privit pe Marian Vajda cu mai mare simpatie şi înţelegere. Şi da, întîlnirea asta mi-a amintit de unchiul Toni şi de sugestia titratului John.

Protestul. Felul în care titratul John a înţeles să-şi formuleze sfatul m-a scos din sărite. Aha, carevasăzică, conform lui, cea mai bună opţiune a lui Rafa ar fi să-şi schimbe antrenorul, dar nu oricum, ci

În traducere,

damn

Să-mi fie cu iertare, vă rog, titratul John e mitocan. 

În fine, oftatul. Ceea ce nu pricep titratul John şi alţi tenismenologi din clasa lui este, cred, că relaţia dintre Rafa şi Toni nu este reductibilă la un raport jucător-antrenor, ucenic-mentor sau nepot-unchi. Este mult mai mult decît toate trei laolaltă şi tocmai asta o face specială şi indestructibilă. E o fabuloasă relaţie încărcată de istorie şi viaţă, de succese şi căderi, de speranţă şi disperare, de nervi şi frustrări, trudă comună şi anduranţă. Peste toate astea însă, e o relaţie marcată de multă dragoste: cînd l-am văzut, în repetate rînduri, îmbrăţişîndu-l pe Toni după o mare victorie (o îmbrăţişare mai specială chiar decît pentru părinţii lui aflaţi în lojă) mi-am dat seama că Rafa e un mare norocos pentru că are, în viaţă, o călăuză care-i este şi un mare prieten. E posibil ca, într-o bună zi, Rafa să decidă să meargă de unul singur, fără îndrumător. Mă îndoiesc însă că-l va înlocui vreodată pe unchiul Toni cu altcineva, pentru că nu cred că ar face faţă poverii unui asemenea gest blasfemiator. 

Sînt motivele pentru care, dacă aş fi în poziţia să-i dau sfaturi titratului John (ştiu, evident, că nu sînt), l-aş sfătui pe titratul John să-şi schimbe naibii mama.  

17 iulie 2015  

Florentin Ţuca este managing partner la casa de avocatură Ţuca, Zbârcea & Asociaţii. 

Foto: wikimedia commons

p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.
p 21 WC jpg
Orwell, petrolul și qatarezii
n vremea lui Rebreanu și a lui Camil Petrescu, reprezentanta României sub proaspătul încoronat Carol al II-lea pornea lungul și năucitorul drum spre Lumea Nouă.
640px Minister Luns opent de NATO conferentie te Den Haag jpg
Iarăși pe marginea prăpastiei?
În schimb, nimeni nu poate da de cap naționalismului imperialist rusesc. Singurii care o pot face sînt rușii înșiși.
316953588 506193938209801 1661483905740624086 n jpg
Daniel Vighi a plecat
Dilema veche transmite condoleanțe familiei și tuturor prietenilor săi! Dumnezeu să-l odihnească!
Engine lathe work LOC 25423838163 jpg
Stimată redacție Dilema veche,
La articolul „Șaiba” (Dilema veche, nr. 951/ 30 iunie – 6 iulie 2022) să-i fie îngăduit unui vechi „meseriaș” o mică adăugire, utilă, zic eu, înțelegerii derivatelor semantice ale acestui cuvînt.
p 22 Ken Loach WC jpg
Ken Loach. Iluzia working class hero
Cineastul britanic, cu o carieră onorabilă și consecventă, reușește în continuare să surprindă și să evoce niște pasaje ce descriu atît de palpabil o realitate, de altfel evidentă.
p 8 IMG 20220707 WA0031 jpg
In memoriam: Simona Cioculescu
Avea darul ca, prin prezența ei luminoasă și tonică, să creeze în jurul soțului ei o aură de veghe și de atenție iubitoare care îl înflorea permanent, în chip miraculos.
1024px Sulina 4 jpg
Vacanță la marginea frontului
Sulina complet schimbată față de alți ani. Peste drum de Ucraina. Peste drum de oroarea absolută a ultimului an.
p 23 InterviuBoca&Infinitu' CatalinSoto 1 jpg
Definiția underground-ului – G.P. VOLCEANOV în dialog cu CHAKRA 7
Rap-ul românesc nu a trebuit niciodată să fie resuscitat. A fost mereu într-o continuă ascensiune, depinde pe cine asculţi şi pe cine cauţi.
948 22 jpg
Viața bate filmu’
„The Third Man” e un film clasic, în alb-negru, o producție a anului 1949, premiată în același an la Festivalul de la Cannes, ce poate fi vizionată și astăzi în cinematografele din Viena, bineînțeles restaurată digital.
900px Serhiy Zhadan Toronto 2019 jpg
Un road movie
Tentativa brutală a Moscovei de reconstituire a unui imperiu poate fi stopată, dar aceasta nu ne pune la adăpost de surprize nedorite în materie de democraţie și drepturi ale omului.
42098322520 249c2ee734 c jpg
Imnurile noastre… toate
Căci chestiunea momentelor cvasi-solemne, ca izvor al unor „așa-zise” probleme, legate de ținuturi ori țări și cîntecele lor emblematice, de identitatea unor comunități, fie ele chiar și etnice, a revenit cu o fervoare nebănuită în prim-planul discursului public autohton.
627x0 jpg
Repetabilitatea trecutului
Începînd cu luna noiembrie a anului 2020 există însă o lege prin care proprietarii sînt obligați să-și repare casele, să-și întrețină fațadele și să-și spele ferestrele de la stradă.
p 22 WC jpg
De-sine-mișcător(i)ul Dacia, de la Pitești
În română avem „Superman” american și „Supraom” nietzschean.
Week end în patru puncte principale și multe alte divagații jpeg
Week-end în patru puncte principale și multe alte divagații
Pe undeva, este și o dulce și tîrzie răzbunare a noastră, cu toate că întregul patrimoniu moștenit după 1918 aparține statului român, indiferent de stăpînitori, supuși și complicatele raporturi care au existat în trecut între ei.
Scrisoare către Leonida Neamțu jpeg
Scrisoare către Leonida Neamțu
Îți scriu, pentru că recent s-a reeditat una dintre cărțile tale.

Adevarul.ro

image
Marea iubire a actorului Traian Stănescu. S-a stins la trei ani după soția sa: „Acum dansează în ceruri amândoi”
Traian Stănescu nu a mai rezistat fără iubita lui soție, cu care a împărțit mai bine de 4 decenii de viață. Actrița Ilinca Tomoroveanu, nepoata marelui poet şi om politic Octavian Goga, a fost dragostea vieții lui.
image
Iarna se întoarce în forță: România, lovită de fenomene extreme. Când scăpăm de valul de aer polar
Iarna se întoarce în forță în România. Se face tot mai frig, iar la munte, pe culmi, va fi viscol puternic. Schimbarea vremii aduce fenomene extreme, în special furtuni violente.
image
Mărturii șocante: Trenurile CFR Călători sunt adevărate bombe cu ceas
Trei locomotive din patru și mare parte dintre vagoanele CFR Călători au durata de exploatare depășită, iar reparațiile industriale ale materialului rulat lipsesc.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.