Business as usual

Publicat în Dilema Veche nr. 1025 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2023
image

Septembrie 1940. Cel de-al Doilea Război Mondial începuse de un an, moment marcat de Germania printr-un bombardament feroce asupra Londrei și asupra altor orașe britanice. Bombardamentele aveau să țină șapte luni, din cauza lor pierzîndu-și viața zeci de mii de civili. Pus în fața acestei situații neașteptate, clubul de golf din Richmond, Surrey este nevoit să introducă reguli noi.

„Dacă în timpul unui turneu în desfășurare se declanșează artileria antiaeriană și încep să cadă bombe, jucătorii vor putea să se adăpostească fără a fi penalizați pentru abandonarea partidei.” De asemenea, „dacă lovitura unui jucător este afectată de explozia unei bombe sau de tirul de mitralieră, el are dreptul de a o relua”. În mod similar, dacă mingea este mișcată sau distrusă de „acțiunea inamicului”, ea va putea fi repusă sau înlocuită pe un amplasament echivalent, iar jucătorul nu va fi sancționat. La rîndul lor, organizatorii turneului de golf trebuie să marcheze adecvat, cu steaguri roșii, locurile unde se află bombele neexplodate. Steagurile trebuie amplasate la o distanță rezonabilă de bombe, chiar dacă ele nu reprezintă „o garanție absolută” privind siguranța traseului.

Apocrif – sau nu –, regulamentul de război al clubului de golf din Richmond a făcut înconjurul presei vremii, ajungînd pînă în Statele Unite. În timpul Blitz-ului, cum s-au numit cele șapte luni de bombardament german neîncetat, presa britanică însăși a lucrat în condiții neobișnuite, dar a continuat să activeze și ea, fără pauze și poticniri majore, precum clubul de golf care, cu adaptările de rigoare, trebuia să-și continue misiunea în pofida vicisitudinilor. A rămas consemnată în acest sens întîmplarea cu transmisiunile BBC care și-au respectat programul chiar și atunci cînd bombele cădeau asupra studiourilor, iar crainicii își citeau știrile de sub birouri.

Și exemplele pot continua. În timpul evacuării de la Dunkirk, la Lewes, Bath, Salisbury și Hurst Park cursele de cai tradiționale și-au urmat calendarul stabilit. Multe meciuri de cricket și fotbal au continuat a fi ținute, chiar dacă a fost nevoie de reguli noi, precum în cazul golfului. De pildă, o vreme ele nu s-au putut desfășura în orașele mari, unde mulțimile compacte de oameni puteau ajunge ținte ale aviației inamice. Apoi, au fost și neajunsurile aduse de blackout, care s-a declarat și în România în timpul războiului sub denumirea de „măsuri de întuneric”, respectiv restricții severe privind folosirea iluminatului public și casnic. Dificultățile au fost însă depășite, chiar dacă unele stadioane și cluburi au fost bombardate, iar în timpul partidelor fotbaliștilor nu le stătea mintea mereu la joc.

Fotografiile din acea perioadă ilustrează poate și mai bine situația. Este binecunoscută imaginea cu curierul de sticle cu lapte, care își lasă ca de obicei marfa lîngă ceea ce a mai rămas din proprietatea bombardată a abonatului. Sau a cititorului care merge la biblioteca publică în ruine și dintre rafturile pe jumătate dărîmate își ia cartea care-l interesează. Comercianții au găsit modalități de a-și face reclamă în acord cu evenimentele. Pe un anunț de la o frizerie, clienții sînt invitați să intre chiar dacă localul nu mai are geamuri: vor avea parte înăuntru de o „tunsoare explozivă”. Mai multe astfel de imagini și consemnări din timpul anului 1940, unul „decisiv pentru frontul de-acasă”, sînt listate simplu, fără comentarii, aproape ca într-o relatare jurnalistică, în cartea lui Anton Rippon apărută în 2020 și intitulată chiar așa, Britain 1940. The Decisive Year on the Home Front. În fapt, cartea chiar este o incursiune amplă prin presa vremii, martoră fidelă a societății și în timp pace, și în timp de război.

Toate aceste „fabule” pornite de la o intenție, dacă nu chiar o trăsătură efectivă, dau seamă de o anume atitudine a britanicilor față de război. Sintetic, ea s-a numit business as usual, adică activitate continuată ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat, ca și cum războiul nu i-ar fi afectat. Nu panică, nu lamentare, nu scuze, ci continuitate în ceea ce aveau de făcut. Nu se poate ști cu siguranță cum se petreceau lucrurile în teren, în fiecare caz particular, dar la nivel social, aceasta era atitudinea cerută sau acceptată; și ea era una cu beneficii psihologice certe într-o perioadă de mare stres social. Dar cum de a prins public o astfel de recomandare? Cred că e vorba în primul rînd de un pronunțat simț pentru usual. Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului; au avut ce păstra ca usual din timpul păcii, pe timpul războiului. Au o percepție fermă a uzualului, așa că au putut încerca a face business as usual chiar și cînd vremurile – trecătoare – au fost unusual.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități. Cea mai recentă carte publicată: Minunata lume a lui Hume. Catrene filosofice, Editura Eikon, 2023.

VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.
p 21 WC jpg
Orwell, petrolul și qatarezii
n vremea lui Rebreanu și a lui Camil Petrescu, reprezentanta României sub proaspătul încoronat Carol al II-lea pornea lungul și năucitorul drum spre Lumea Nouă.

Parteneri

image png
Miss Universe 2024 vine din Danemarca. Cine este ardeleanca care a reprezentat România
Victoria Kjær Theilvig din Danemarca este finalista Miss Universe 2024, devenind prima daneză din istorie care câştigă concursul.
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani Foto Ben Grant jfif
Povestea tânărului care a ajuns milionar la 24 de ani. De ce a ales să se mute în Dubai: „Oamenii nu mă tratează diferit aici. Sunt un pește mic într-un iaz foarte mare”
Un tânăr antreprenor și-a povestit experiența sa de viață. A crescut într-un oraș muncitoresc, a intrat în vânzări la 16 ani și a devenit milionar la 24 de ani.
milky way 67504 1280 jpg
Mesajul trimis din spațiu acum un an a fost descifrat! Care este, de fapt, semnificația acestuia
Un mesaj trimis de extratereștri, acum un an, a fost descifrat de o echipă formată dintr-un tată și fiica lui. Mesajul arată ca niște grupuri de pixeli albi pe un fundal negru, care reprezintă de fapt aminoacizi, componente esențiale pentru apariția vieții pe Pământ.
Nadia comaneci platformax jpg
Nadia Comăneci, dezvăluiri cutremurătoare. Sportiva antrenată de Bela Karolyi a fentat moartea de mai multe ori: „Sunt iubită de Dumnezeu”
Nadia Comăneci (63 de ani) este una dintre cele mai faimoase gimnaste și se poate lăuda cu o carieră impresionantă. Cu toate acestea, viața ei nu a fost mereu doar lapte și miere, întrucât a fost nevoită să treacă prin momente grele.
florin nita romania facebook jpg
vacanta cu trenul jpeg
Un singur bilet pentru toate călătoriile cu trenul în Europa. Când va fi lansat
Călătoriile cu trenul în Europa ar urma să fie mult mai simple, odată cu introducerea biletului unic de călătorie pe liniile ferate. Potrivit Euronews, sistemul va fi lansat anul viitor.
Eugen Ionescu stând la birou   portret alb negru GettyImages jpg
Condamnat în România, sărac în Franța. Povestea extraordinară a scriitorului Eugen Ionesco: „Căutam pe jos. Am găsit 3.000 de franci"
Eugen Ionesco, marele dramaturg român, a fost condamnat în România. În Franța a plecat cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, însă a fost extrem de sărac, s
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
Portret de candidat. Controversele din jurul lui George Simion și drumul de la galerie către Cotroceni
George Simion, liderul AUR, a stârnit controverse majore de-a lungul carierei, fiind acuzat de legături cu grupuri extremiste și declarații provocatoare. Politicianul continuă să atragă atenția și să polarizeze opinia publică.
horoscop, zodii, stres jpg
Horoscopul săptămânal, în perioada 18-24 noiembrie 2024, vine cu alegeri și dispute la locul de muncă. O zodie trebuie să ia o decizie pe final de an
Săptămâna 18-24 noiembrie 2024 vine cu evenimente mai puțin plăcute pentru anumiți nativi. Se pare că pe plan profesional lucrurile nu merg prea bine, iar până la final de an aceste zodii trebuie să ia o decizie radicală. Pe plan amoros, în schimb, veștile sunt bune.