Orwell, petrolul și qatarezii

George CORNILĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 975 din 15 decembrie – 21 decembrie 2022
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Primul Campionat Mondial de Fotbal cu țuică fiartă în loc de bere este în plină desfășurare. Meciuri anoste, vedete plictisite, suporteri însetați, goluri anulate, arbitraj discutabil, surprize, surprize, echipele asiatice jucînd cu aplomb, trăgîndu-și vlaga, ca Anteu, dintr-un pămînt mai familiar. Sute de miliarde de dolari cheltuite cu o nonșalanță care nu mai surprinde pe nimeni, stadioane colosale înflorite în mijlocul deșertului, înălțate cu risipă de suflete, ale miilor de muncitori veniți înghesuiți pe barcă din Lumea a Treia, acum morți ori dați dispăruți, corupția știută și nepăsătoare, drepturile omului lăsate undeva într-un veac întunecat. 

Ignorăm urîtul, așa cum ne-am obișnuit, căci, săpînd adînc în dedesubturile oricărei industrii, am ajunge inevitabil la răul endemic, la feluritele crime împotriva omului, fără de care n-am avea nici mașini, nici telefoane, nici cinematografie, nici fotbal. Ne forțăm să ne bucurăm de spectacol, să ne mai amorțim puțin, deși devine tot mai greu și o competiție sportivă nu mai emană aceeași magie, așa cum nici Crăciunul parcă nu mai e ca odinioară. 

Devenim nostalgici – nu se poate altfel –, ne amintim de Italia ’90, de SUA ’94 sau de Franța ’98, ere îndepărtate, spre care ne întoarcem bătrînește ca spre o tinerețe aventuroasă. Deși pînă atunci mai urmărisem meciuri din Divizia A și jocurile Naționalei, în 1998 am contractat microbul. Atunci, în vara în care toată lumea îi ținea isonul lui Ricky Martin, m-au acaparat înfruntări între țări care-mi erau străine întru totul, deși întotdeauna fusesem bun la geografie. Peste acestea, golazo-ul lui Adi Ilie împotriva Columbiei, golurile „englezilor” Moldovan și Dan Petrescu contra Angliei, litrii de apă oxigenată necesari respectării unei promisiuni.  

Putem merge oricît de mult în urmă, spre zorii fotbalului ca sport-rege sau ca religie, iar dacă nutrim un cult fabricat pentru interbelic, ne închipuim echipa României călătorind spre Uruguay, pentru a lua parte la cel dintîi Campionat Mondial, cel din 1930. În vremea lui Rebreanu și a lui Camil Petrescu, reprezentanta României sub proaspătul încoronat Carol al II-lea pornea lungul și năucitorul drum spre Lumea Nouă. Aș vedea un întreg roman aici. 

Păstrîndu-ne în lumea literelor, ne gîndim la alți împătimiți ai balonului, la Doyle, Scott, Camus, Sartre sau Nabokov. O lume cu care mai avem prea puține în comun. În era monitorizării, a creditului social și a VAR-ului, ne întoarcem tot la Orwell, așa cum ne-am obișnuit în ultimii ani: „Dacă vrei să inoculezi rea-voinţă în lume, cu greu ai găsi o cale mai bună decît să organizezi meciuri de fotbal între evrei şi arabi, germani şi cehi, indieni şi britanici, ruşi şi polonezi, fiecare partidă fiind urmărită de 100.000 de spectatori. Fotbalul nu are nimic de-a face cu fair play-ul. Este legat de ură, gelozie, invidie, laudă și violenţă“. Ce nu este? 

Alegem să ignorăm asta, e imperios s-o facem, ne revoltăm doar pentru o clipă auzind despre mingile cusute de țînci famelici în bolgiile fabricilor din Orient, altfel cum am putea viețui în lumea asta? Nu mai sîntem în stare să ducem o zi fără toate posesiunile noastre materiale și fără dopamina entertainment-ului, dar putem trăi bine-mersi fără dreptate, asemenea organismelor care, în lipsă de oxigen, s-au adaptat să respire azot. „Al-’ana huwa kul-lu shay’”, acum este totul. Vom înfrunta viitorul doar cînd va deveni prezent.

George Cornilă este prozator, publicist și traducător.

p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.
640px Minister Luns opent de NATO conferentie te Den Haag jpg
Iarăși pe marginea prăpastiei?
În schimb, nimeni nu poate da de cap naționalismului imperialist rusesc. Singurii care o pot face sînt rușii înșiși.
316953588 506193938209801 1661483905740624086 n jpg
Daniel Vighi a plecat
Dilema veche transmite condoleanțe familiei și tuturor prietenilor săi! Dumnezeu să-l odihnească!
Engine lathe work LOC 25423838163 jpg
Stimată redacție Dilema veche,
La articolul „Șaiba” (Dilema veche, nr. 951/ 30 iunie – 6 iulie 2022) să-i fie îngăduit unui vechi „meseriaș” o mică adăugire, utilă, zic eu, înțelegerii derivatelor semantice ale acestui cuvînt.
p 22 Ken Loach WC jpg
Ken Loach. Iluzia working class hero
Cineastul britanic, cu o carieră onorabilă și consecventă, reușește în continuare să surprindă și să evoce niște pasaje ce descriu atît de palpabil o realitate, de altfel evidentă.
p 8 IMG 20220707 WA0031 jpg
In memoriam: Simona Cioculescu
Avea darul ca, prin prezența ei luminoasă și tonică, să creeze în jurul soțului ei o aură de veghe și de atenție iubitoare care îl înflorea permanent, în chip miraculos.
1024px Sulina 4 jpg
Vacanță la marginea frontului
Sulina complet schimbată față de alți ani. Peste drum de Ucraina. Peste drum de oroarea absolută a ultimului an.
p 23 InterviuBoca&Infinitu' CatalinSoto 1 jpg
Definiția underground-ului – G.P. VOLCEANOV în dialog cu CHAKRA 7
Rap-ul românesc nu a trebuit niciodată să fie resuscitat. A fost mereu într-o continuă ascensiune, depinde pe cine asculţi şi pe cine cauţi.
948 22 jpg
Viața bate filmu’
„The Third Man” e un film clasic, în alb-negru, o producție a anului 1949, premiată în același an la Festivalul de la Cannes, ce poate fi vizionată și astăzi în cinematografele din Viena, bineînțeles restaurată digital.
900px Serhiy Zhadan Toronto 2019 jpg
Un road movie
Tentativa brutală a Moscovei de reconstituire a unui imperiu poate fi stopată, dar aceasta nu ne pune la adăpost de surprize nedorite în materie de democraţie și drepturi ale omului.
42098322520 249c2ee734 c jpg
Imnurile noastre… toate
Căci chestiunea momentelor cvasi-solemne, ca izvor al unor „așa-zise” probleme, legate de ținuturi ori țări și cîntecele lor emblematice, de identitatea unor comunități, fie ele chiar și etnice, a revenit cu o fervoare nebănuită în prim-planul discursului public autohton.
627x0 jpg
Repetabilitatea trecutului
Începînd cu luna noiembrie a anului 2020 există însă o lege prin care proprietarii sînt obligați să-și repare casele, să-și întrețină fațadele și să-și spele ferestrele de la stradă.
p 22 WC jpg
De-sine-mișcător(i)ul Dacia, de la Pitești
În română avem „Superman” american și „Supraom” nietzschean.
Week end în patru puncte principale și multe alte divagații jpeg
Week-end în patru puncte principale și multe alte divagații
Pe undeva, este și o dulce și tîrzie răzbunare a noastră, cu toate că întregul patrimoniu moștenit după 1918 aparține statului român, indiferent de stăpînitori, supuși și complicatele raporturi care au existat în trecut între ei.
Scrisoare către Leonida Neamțu jpeg
Scrisoare către Leonida Neamțu
Îți scriu, pentru că recent s-a reeditat una dintre cărțile tale.
Despre singurătatea din noi – nu i așa că îți place de mine? jpeg
Despre singurătatea din noi – nu-i așa că îți place de mine?
Este demonstrată științific legătura dintre creier, corp, mediu și vulnerabilitatea genetică.
Viețile netrăite jpeg
La ora prînzului
E o atenție pentru lumea mică, nevăzută, în mișcare, din jurul nostru, pentru care parcă n-am avut ochi pînă acum.
La stînga sau la dreapta? jpeg
La stînga sau la dreapta?
Gîndirea binară – natură versus cultură – este prea rigidă ca să explice complexitatea comportamentului verbal, care în mod clar e o combinație între cele două.
Sfîrșitul competenței: inamicul nevăzut al democrației?  – o discuție pe marginea cărții lui Tom Nichols jpeg
Sfîrșitul competenței: inamicul nevăzut al democrației? – o discuție pe marginea cărții lui Tom Nichols
Ceea ce suscită interesul „diagnosticianului” sînt atitudinile tot mai multor oameni. În primul rînd, legătura invers proporțională între „lipsa de informații” și „opiniile ferme”.
Gînduri pașnice „în vreme de război”, pentru ortodocși și nu numai jpeg
Gînduri pașnice „în vreme de război”, pentru ortodocși și nu numai
Sîntem într-o altă etapă a unui război surd pînă acum, într-o nouă formulă, „reloaded”, dar tot hîdă, de a ne raporta la alteritate.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.