Despre călătorii într-o vreme în care nu putem călători

4 aprilie 2020
Despre călătorii într o vreme în care nu putem călători jpeg

Wanderer – Călătorul se intitulează cel mai nou disc semnat de pianistul sud-coreean Seong Jin Cho, una dintre senzațiile pianisticii mondiale din ultimii ani. Un titlu ce se lansează la celebra casă Deutsche Grammophon pe 3 aprilie și poate fi ascultat în premieră românească, luni, 6 aprilie, de la ora 19.00, la Radio România Muzical.

Într-o vreme cînd nu mai putem călători, un album cu muzică clasică dedicat ideii de călătorie poate părea fie bizar, fie foarte bine venit. Oricum, în momentul cînd Seong Jin Cho își alegea repertoriul pentru cel de-al cincilea disc al său pentru binecunoscuta casă germană, nimeni nu-și putea închipui carantina pentru o pandemie mondială.

Călătoria pe care ne-o propune Seong Jin Cho are mai multe sensuri. În primul rînd, titlul albumului este împrumutat de la una dintre piesele de pe acest disc: Wanderer, Fantezia D 760 în Do major de Franz Schubert. Apoi, călătorul este unul dintre simbolurile romantismului – călător pe un drum inițiatic, către descoperirea sinelui. Și nu în ultimul rînd, e o călătorie muzicală care ne arată cum un singur motiv muzical poate determina o întreagă construcție muzicală – așa se întîmplă și în cazul Fanteziei Wanderer de Franz Schubert, și în cazul unei alte capodopere romantice prezente pe acest disc, Sonata în si minor de Franz Liszt.

Și, cred, există și un sens propriu al cuvîntului „călător” care i se potrivește lui Seong Jin Cho, un tînăr pianist de 25 ani – pentru că toți marii muzicieni sînt niște călători, cu recitaluri și concerte la trei zile în alte colțuri ale Pămîntului. Sigur, în timpuri normale: acum și ei sînt acasă sau acolo unde au fost izolați de pandemia mondială.

Seong Jin Cho este exemplul perfect al muzicianului asiatic care se bucură astăzi de mare succes. Nu, nu este flamboiantul Lang Lang; este un artist mult mai introvertit, chiar dacă în țara lui are statutul unui adevărat star. Are doar 25 ani și niște rezultate pe care alții le-au obținut după decenii de carieră. Are tenacitatea și tehnicitatea care derivă din moștenirea sa sud-coreeană, însă și înțelegerea muzicii dobîndită la Conservatorul Superior de Muzică din Paris, student al unui foarte cunoscut pianist și profesor, Michel Beroff.

Seong Jin Cho a apărut în lumea mare a muzicii după ce a cîștigat în 2015 premiul I la Concursul Chopin de la Varșovia, unul dintre cele mai grele și relevante pentru pianiști, la nivel mondial. Primul său disc pentru Deutsche Grammophon a cuprins chiar înregistrări cu evoluția sa din Concursul Chopin; au urmat apoi un alt album Chopin (2016), lucrări de Debussy (2017), un album Mozart (2018) și, acum, acest disc mai neobișnuit, cu un repertoriu interesant alcătuit, reunind atît două „hit-uri” ale repertoriului romantic pentru pian - Fantezia Wanderer de Schubert și Sonata în si minor de Liszt, dar și mai rar cîntata Sonată op. 1 de Alban Berg. O lucrare tot într-o curgere continuă, așa cum sînt și opusurile lui Schubert și Liszt, compusă, se pare, în 1908, în care regăsim un Alban Berg foarte tînăr, cu accente impresioniste, dar și cu germenii limbajului dodecafonic care l-a consacrat ulterior drept unul dintre cei trei reprezentanți ai celei de-a doua școli vieneze.

Am remarcat cu interes și că evoluția interpretului în cele trei lucrări de pe disc este alcătuită în trepte, culminînd cu o excepțională Sonata în si minor de Liszt. Această lucrare este una dintre cele mai dificile dintre cele și-așa atît de dificile ale lui Liszt, care și-a conceput lucrările pentru pianiști excepționali, cum a fost el însuși. Însă avem aici nu doar dificultatea tehnică, acrobatică, pe care o întîlnim și în studiile lui Liszt, de pildă, ci, mai ales, o dificultate de ordin expresiv. Seong Jin Cho știe perfect cînd să respire, cît trebuie să dureze o pauză, cînd trebuie să fie avîntat sau, dimpotrivă, meditativ, păstrînd logica unei construcții impresionante care se derulează pe parcursul unei jumătăți de oră și care, la final, te lasă cu lacrimi în ochi.

Foarte bun în Chopin, excepțional în Debussy și uimitor în această sonată de Liszt – un pianist sud-coreean de 25 ani, Seong Jin Cho, care scrie în prezent istorie. Și care s-a bucurat, printre altele, și de îndrumarea marelui pianist român Radu Lupu, poate unul dintre secretele performanței sale ieșite din comun.

Discul Wanderer poate fi reascultat oricînd, începînd cu data de 7 aprilie, pe site-ul proiectului Discurile anului 2020 de la www.romania-muzical.ro.

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Parteneri

Loida Zabala (Facebook) jpg
Povești care inspiră: are cancer la creier şi plămâni, dar speră la JO din 2028
O sportivă spaniolă dă un exemplu suprem de motivație.
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Alimentele procesate care favorizează cancerul de colon, boala care l-a răpus pe Mircea Diaconu
O nouă cercetare scoate în evidență legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul crescut de cancer de colon, una dintre cele mai frecvente și letale forme de cancer, inclusiv la tineri. Cercetătorii de la University of South Florida și Tampa General Hospital
photo 2024 12 13 11 04 00 webp
De ce a ocupat Israelul Muntele Hermon. Importanța celui mai înalt vârf al Siriei
Israel a bombardat arsenalul militar al armatei siriene, după căderea lui Bashar al-Assad, pentru ca acesta să nu cadă în mâinile forțelor rebele, potențial ostile, lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina siriană precum și 90% din suprafața cunoscută a Siriei. -rachete-aer.
Ioanitoaia
FOTO Mihail Kavelaşvili / Facebook
Georgia are un nou președinte. Cine este Mihail Kavelaşvili, fostul fotbalist acuzat că este o marionetă a rușilor
Un colegiu electoral, controlat de partidul de guvernământ Visul Georgian, l-a numit sâmbătă pe Mihail Kavelaşvili în funcţia de preşedinte al Georgiei, în urma unui vot boicotat de opoziţie pe fondul unei crize politice şi a protestelor de amploare antiguvernamentale din această ţară din Caucaz.
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Spion FOTO Pixabay
Un român, acuzat de spionaj în favoarea Ucrainei, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia controlată de ruși
David Kerch Adrian, cetățean român, a fost reținut în regiunea separatistă Abhazia fiind acuzat că a colaborat cu serviciile secrete ucrainene.
banner oana pellea png
Cum a reacționat Oana Pellea după ce un internaut i-a scris „să se ducă după tatăl ei”. Actrița a dat dovadă de elegență și a știut cum să-l pună la punct
Oana Pellea, fiica regretatului Amza Pellea, a devenit ținta răutății umane de care unele persoane dau dovadă. Marii actrițe, care în urmă cu câteva zile și-a comemorat tatăl trecut în neființă de 41 de ani, i-a fost transmis un gând nu foarte frumos și decent. Cum a reacționat aceasta?
WhatsApp Image 2024 12 14 at 14 16 16 (1) jpeg
„Fabrică” de țigarete acasă. Cum reușea să vândă producția slătineanul prins de polițiști
Un slătinean în vârstă de 44 ani avea acasă o adevărată unitate de producere a țigaretelor. Folosea mai multe utilaje și se aproviziona cu tutun din județele vecine. Reușea să vândă țigaretele, polițiștii descinzând la două societăți prin care acestea se comercializau.