De ce facem ceea ce facem

Ştefan TEIŞANU
3 aprilie 2020
De ce facem ceea ce facem jpeg

Dacă e să-i împărțim după principalele lor motivații, există numai șase feluri de oameni pe lume: cei care caută siguranță (S), cei care merg după profit (P), cei care vor apreciere (A), cei care preferă înainte de toate confortul (C), cei economicoși (E) și cei interesați de durabilitatea acțiunilor lor (D), sînt numai șase feluri de oameni pe lume plus toate combinațiile dintre ele, așa zice modelul SPACED pe care l-am învățat acum douăzeci de ani la un curs de vînzări, pentru calcule mai exacte să ne amintim un pic de matematică de liceu, aranjamente de 6 luate cîte 6 egal cu 6 factorial, 6! = 6 x 5 x 4 x 3 x 2 x 1, deci 720, în funcție de ce-i mînă-n luptă sînt 720 de feluri de oameni pe lume.

Pe Pămînt sînt, prin urmare, cam zece milioane de oameni pentru fiecare combinație, carevasăzică nu ne rămîne posibilitatea, nici măcar după o zi proastă, de a spune că România e plină numai de lacomi și de orgolioși, cîte zece milioane din fiecare, că e făcută doar din leneși și din avari, jumi-juma, și așa mai departe, e limpede că sînt și la noi oameni de toate felurile, de toate cele 720 de feluri, ca peste tot, sînt atîția de judecat, dar avem toată viața înainte pentru asta. 

Judecîndu-i pe alții ne judecăm și pe noi, căci judecata e în capul omului, știu asta de la bunica și știm cu toții, fiecare de la bunica lui, că nimeni nu e pur și simplu bun sau rău, cine caută siguranță poate fi pragmatic tot așa cum poate fi fricos, iubitorul de profit poate fi moral sau imoral, aprecierea ți-o poți dori din vanitate, dar și pentru că-ți asumi răspunderea pentru munca ta și pentru ideile tale, cel dornic de confort poate fi așa de dragul echilibrului interior, dar și de lene, economicosul poate fi avar sau zero-waste, iar cel care preferă durabilitatea o poate face nu numai fiindcă e incapabil să fructifice o oportunitate, ci și pentru că gîndește pe termen lung, judecata e în capul omului.

Și dacă e așa, dacă bine și rău înseamnă altceva pentru fiecare dintre noi, există totuși ceva pe lume care să însemne același lucru pentru întreaga specie umană, e vreo noțiune elementară care să ne fie comună tuturora, indiferent de cultură, și care să poată fi exprimată în toate limbile, chiar dacă nu cu același cuvînt, e albastrul același pentru toți, înțelegem cu toții același lucru prin gînd, există dor în toată lumea sau dorul e numai al nostru, cum ne învață patrioții, de ce o casă în limbajul semnelor e în unele țări un acoperiș făcut din două palme și în altele un pumn strîns în dreptul inimii.

Cu cît trăim mai mult și cu cît călătorim mai mult, unii zic chiar că a trăi și a călători sînt același lucru, înțelegem mai bine că etica nu e aceeași pentru toți și că avem puține noțiuni elementare cu adevărat comune, cîteva sînt legate de poziția corpului nostru în spațiu, sus și jos, stînga și dreapta, pe loc și în mișcare, altele sînt legate de simțuri, a privi, a auzi, a atinge, a mirosi, unele exprimă nevoi fundamentale, a mînca, a bea, a elimina, iar altele drepturi fundamentale, dorim la fel cu toții și cu toții evităm la fel să fim împiedicați să obținem ce ne dorim, dacă nu sînteți mulțumiți de enumerare adresați-vă lui Umberto Eco, el e cel care a descris aceste noțiuni și le-a numit universale semantice.

În rest nu avem în comun decît diferențe, aceleași care pot să ne separe pînă la ură, de la Troia încoace n-a fost niciodată altfel, Menelau și Paris au împărtășit o frumoasă diferență pe nume Elena, cea aducătoare de liniște mare și de deranj la fel, ce-a ieșit din povestea asta se știe și n-a produs foloase nimănui, oare cum ar fi fost însă dacă eroii noștri nu ar fi căutat să aibă o singură dreptate cu toții, ci s-ar fi mulțumit să aibă dreptate fiecare, vorbim despre ei fiindcă nu sînt de față, altfel știm bine că la fel facem și noi, motivațiile noastre se întîlnesc cu ale altora și toate se amestecă între ele, iar gîndul cel dintîi îi lasă de multe ori loc nevoii de a-l justifica în fața altora, greu să mai înțelegi azi unde te termini tu și unde începe altcineva.

Nu ne-am pune asemenea probleme dacă am fi singuri pe lume, de altfel întreagă etică se naște numai în prezența lumii, cum ar putea un alb să se identifice ca alb dacă nu ar exista și oameni de alte culori, cum am ști că gîndim într-un fel dacă nu ne-am întîlni cu alții care gîndesc în alte feluri, cum am putea ajunge să fim ceva anume dacă nu am avea în față oglinda celorlalți, sîntem 720 de feluri de oameni care nu pot trăi unii fără alții, 720 de feluri de oameni care au la dispoziție o întrebare ajutătoare de care se feresc cît pot de mult, pentru cine faci tu ceea ce faci, pentru tine sau pentru ceilalți, întrebare fără un răspuns corect, dar și fără un răspuns definitiv, iată de ce merită să ne-o amintim din cînd în cînd.

Ștefan Teișanu este antreprenor cultural interesat de dezvoltarea orașelor, co-fondator al asociațiilor Centrul Cultural Clujean, Fapte și Nord.

Foto: flickr.com

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Parteneri

Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise într un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza Foto   X jpg
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza. Și un jurnalist de la Al Jazeera a fost omorât
Peste 40 de persoane au fost ucise într-un atac israelian în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat duminică organizaţia de apărare civilă din teritoriu, condusă de Hamas.
Horoscop dragoste iubire FOTO Shutterstock jpg
Horoscop luni, 16 decembrie. Nativii unei zodii trebuie să fie pregătiți să primească noi membri în familie
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de luni, 16 decembrie. Ce rezervă prima zi a săptămânii pentru nativi.
Târgul de Crăciun de la Craiova Foto Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului jpg
Cât a plătit o turistă pe mâncare la Târgul de Crăciun din Craiova. „Nici pe bulevardul Champs-Élysées nu costă atât”
O turistă a dezvăluit, într-un videoclip publicat pe TikTok, cât a plătit pentru un cârnat, trei mici, jumări și cartofi la Târgul de Crăciun din Craiova. Femeia a gustat din fiecare produs și s-a declarat încântată.
ungaria handbal nemzeti sport webp
Catrinel Dumitrescu si Mircea Diaconu in Buletin de Bucuresti jpg
Visurile neîmplinite ale lui Mircea Diaconu. Răspuns înduioșător la întrebarea „Cum v-ați trăi ultima săptămână de viață?”
„Doamne! M-aș duce repede acasă, ca să mi se întâmple acolo, să nu fiu printre străini” – a răspuns Mircea Diaconu când a fost întrebat cum și-ar trăi ultima săptămână din viață. Îndrăgitul actor a dezvăluit și lista de visuri pe care nu și le-a îndeplinit.
image png
Totul despre operația de blefaroplastie. Cauze, costuri și recuperare
După ce s-a vehiculat că președintele Klaus Iohannis și-ar fi făcut o operație de blefaroplastie, tot mai multe persoane se întreabă ce este, cum se face și cât costă?