Bridget Jones: Jurnal de Coronavirus

Helen FIELDING
3 aprilie 2020
Bridget Jones: Jurnal de Coronavirus jpeg

Prozatoarea și jurnalista britanică Helen Fielding (n. 1958), absolventă de Oxford și documentaristă pentru BBC, este autoarea romanului de succes, ecranizat în 2001, Jurnalul lui Bridget Jones, tradus la Editura Polirom împreună cu celelalte romane ale sale: Bridget Jones: La limita rațiunii, Olivia Joules și imaginația hiperactivă, Bridget Jones, topită după el și Celebritate pentru o cauză nobilă.

***

Joi, 27 martie

Căutări pe Google despre Coronavirus pe oră: 247. Telefoane că, deh, așa se cuvine, la vecina în vîrstă să văd dacă are nevoie de ceva: 7. Nr. de texte stil Uber de la Linia de asistență pentru voluntari, care mă cheamă să mă înrolez: 0. Minute petrecute deschizînd videouri virale amuzante și forwardîndu-le tututor cunoscuților: 2.457. Mirosit zambilele ca să văd dacă mi-am pierdut simțul mirosului și am Coronavirus: 282. Minute de făcut curat în dulap și citit literatură clasică: 0. Minute de privit în gol peretele îngrozită, cu gura deschisă: 4.765. Calorii: 8.765, unități de alcool: 12. Muncit: 0. Sport: 0. F. rău.

7 am. Tocmai m-am trezit. E timpul să plec la serviciu și să-mi iau o cafea și un croasant.

7.01 am. O, Doamne. O, DOAMNE!!! Viața, așa cum o știam, s-a terminat și ne aflăm în plină Apocalipsă.

7.02 am. Calmă și echilibrată. Cei care au putere interioară și sînt calmi vor răzbate. Ca mine.

7.03 am. Aaah! Mă contactează cineva pe Face-Time. Poate e Boris, care-mi spune să mă bag sub pat și să rămîn acolo.

8.00 am. Era Miranda.

— Mă epilez, mi-a șoptit stresată.

M-am uitat la ecran. E-adevărat, i se cam împreunaseră sprîncenele și-i crescuse mustața, ca un ghidon de bicicletă.

— Să nu spui nimănui că mă gîndesc la așa ceva, dar tu-ți dai seama că ne întoarcem la starea naturală? Nu tu coafor, nu tu manichiură, nu tu epilat…

M-am apucat bine de masă, în timp ce toate lucrurile pe care pînă acum le luasem de bune continuau să se dezintegreze.

— Fir-ar! Trebuie să te las! a zis ea. Avem ședință pe Zoom, în gros-plan oribil. De ce și-au găsit și convorbirile audio tocmai acum, cînd redevenim sălbatici, momentul să fie perimate și nepoliticoase?

— Și eu la fel, am zis. Am Zoom cu Sit Up Britain la 9. Vorbim mai tîrziu.

7.30 am. O, Doamne. Stai așa. N-am să mă ascund în vizuină, ca un iepure. O să fiu cît se poate de pregătită pentru ședință: yoga online, ou fiert, haine adevărate și o să-mi spăl „părul“ – chestia asta ciudată din cap – și o să-ncerc să rezolv problema cu lipsa de sonor a camerei video.

7.45 Cum e posibil ca totul să se schimbe complet într-un timp atît de scurt? Nu mai departe de săptămîna trecută încă ieșeam în oraș și interacționam cu oameni în carne și oase?

Uite, răsfoiesc jurnalul de săptămîna trecută…

 

ÎNAINTE DE CARANTINĂ

Duminică, 22 martie

4 pm. Tocmai m-am întors de la plimbarea pe Primrose Hill cu prietenii. Înfricoșător: toată lumea are aceeași expresie, de om lovit cu leuca. Prea mulți oameni, dar mă simțeam aiurea să mă feresc de ceilalți. A, ce bine. Face-Time.

— Ies pînă în sat, draga mea. Am nevoie de o prăjitură cu fructe și aluat fraged – mama. Pîinea aia de fițe, cu maia, e tare ca piatra!

Aaah, tare mi-aș dori să nu mai critice atîta alimentele pe care i le livrez ca o sfîntă ce sînt.

— Mamă, ai peste șaptezeci de ani – n-ai voie să ieși.

— Ba n-am peste 70 de ani, draga mea! Mă rog, nu arăt de 70 de ani, iar vîrsta mea fizică e de 43.

— Mamă…, am început, amenințătoare.

— În orice caz, ideea e că Una și cu mine avem bastoane.

— Exact. Sînteți în vîrstă.

— Nu. Avem bastoane de 2 metri, așa că dacă se apropie cineva, îl altoim.

4.50 Mai sînt 10 minute pînă la Boris. Chiar îmi place că ne vorbește în fiecare zi. Nu se pune problema că e cineva perfect sau face totul perfect. Dar asta ne dă sentimentul că facem cu toții parte din aceeași poveste.

6 pm. Are dreptate. E timpul să fim responsabili. Iar eu am să încep chiar acum!

11 pm. Analiza nocturnă a crizei pe Face-Time cu Tom, Shaz și Miranda, fețe încețoșate și sentimentaloide discutînd despre Argor Es și disoluția valorilor. E ca în Vechiul Testament, le-am explicat. Dumnezeu s-a hotărît să curețe pămîntul prin foc, potop și molimă.

— Da! Pentru că am distrus planeta cea frumoasă! a articulat Shaz cu efort.

— A văzut cum ni se tot strică Mini-urile și ne-a URGISIT!

— Ne-a urgisit, Bridge?

— Da! A fost invazie de lăcuste și am furnici în cereale.

— Asta-i din cauză că nu le ai deloc cu curățenia.

— E ca potopul lui Noe. Trebuie să ne facem un soi de arcă și să luăm cu noi cîte două exemplare din fiecare specie.

— Nu! Exact așa a și-nceput toată chestia asta: un crocodil aruncat peste un pui de lup, pus peste un păun, călare pe un pangolin.

— Eu am nevoie de UN SCOP. Vreau să ajut. Aș putea livra mîncare oamenilor. Aș putea găti!

— Nuuuu! a strigat Tom. Ultimul lucru de care avem nevoie e să gătești tu. Du-te să te culci.

Luni, 23 martie

Am urcat iar pe deal. Toată lumea merge frumos, la distanță, ca șeful cel mare să nu închidă parcurile și să ne oblige să stăm în case.

5 pm. O, nu! Boris nu ne spune nimic azi. Pariez că bea whisky la el în cadă și se gîndește la discursuri, ca Winston Churchill.

7 pm. Boris se adresează națiunii la 8.30. Mi se strînge stomacul, ca atunci cînd ai un iubit și el îți scrie un SMS: „putem vorbi?“.

9 pm. Sîntem în carantină. Dumnezeule, chiar se întîmplă asta? Ce-o fi fost în mintea noastră? Atîta timp irosit făcîndu-ne griji complet aiurea, anii de Brexit cu toată lumea agitîndu-se pentru detalii pe care de fapt nu le înțelegea nimeni, iar acum decizii radicale sînt luate în cîteva ore și pierdem tot ce aveam. Ce-o fi fost în mintea noastră?

Marți, 24 martie

Cel mai ciudat lucru e liniștea asta. E atît de ireală, cu soarele strălucind pe cer și narcisele înflorite. Așa trebuie să se fi simțit cei de acasă, în Primul Război Mondial, cînd trupurile neînsuflețite și răniții au început să sosească de pe front. Am sentimentul că toți cei care lucrează în domeniul medical, pe care-i vedem plîngînd pe net, sînt primul semn al iadului care ne așteaptă.

Mesaj SMS: ALERTĂ GUV. CORONAVIRUS. Noi reguli ale stării de urgență. Trebuie să stați acasă.

Ireal. Se aud o sirenă și un elicopter. Dacă ies pe-afară, ce, mă împușcă?

Termină nu trebuie să gîndești fatalist ci să-ți păstrezi un spirit războinic optimist și să te îmbărbătezi (adică să încep să beau înainte să apară Boris pe ecran).

Întotdeauna mi-am dorit să mă uit la televizor în pijama, mîncînd înghețată. Dar e atît de bulversant să te gîndești că, nefăcînd nimic, îți faci datoria.

Simt un sentiment jenant de ușurare că, o dată-n viață, nu e vorba de o dramă pe care am provocat-o singură.

Poate n-ar fi rău să desemnez anumite zone din casă drept „speciale“ și să nu le folosesc decît cu ocazii speciale. Cum ar fi, să zicem, dușul?

Raftul din frigider a căzut din senin și sticla de lapte a explodat. Tocmai voiam să arunc restul de lapte, așa cum nu fac de obicei, cînd m-a pălit gîndul: „Nuuu! E singurul lapte pe care-l mai am!“.

Tocmai am dat iar play la serialul Eastenders și m-am trezit criticînd personajele care intră în bar și se îmbrățișează. Îmi venea să le strig: „Nu! Stați acasă! Protejați sistemul medical“.

Încerc să nu mă uit întruna pe WhatsApp, ca să pot jeli tot ce am pierdut, și lumea, și eu. O, Doamne, dar ai văzut-o pe-aia cu mama aia simandicoasă perorînd despre Învățămîntul la distanță? Mori de rîs!

Ce ciudat, cît de repede acceptăm noua realitate, ca broaștele în apa clocotită.

Miercuri, 25 martie

6pm

— Of, f***-m-aș, a zis Miranda. Ne chinuiam să ne înscriem ca voluntari la NHS. În loc de codul de voluntariat, am băgat un cod vechi de verificare pe Tinder. A, stai, asta e Crucea Roșie.

Brusc, am văzut-o pe Shaz pe ecran, ținînd în mînă o hîrtie pe care scria „Ajutor!“. Ca un meme al Melaniei Trump. A ridicat altă hîrtie, pe care scria „Nu te aud!“.

Naiba s-o ia de tehnică! Nu pot să mă înscriu pe site-ul NHS. De ce să crezi c-aș fi un robot? Cum aș putea ajuta ca voluntar NHS dacă nu sînt în stare nici măcar să-mi dau seama în cîte pătrate apare un hidrant de incendiu?

2am Ura! Am reușit!

Din nou azi, joi, 26 martie

8.45 am. Trebuie să încetez să-mi recitesc jurnalul și să mă pregătesc pentru ședința pe Zoom. O, ce bine, Tom, Shaz și Miranda apar pe Face-Time.

— Așa. Avem nevoie de un șef și de o conferință de presă despre autoîngrijire. E o problemă de stimă de sine.

— Da! Am zis cu entuziasm. Lasă-ți părul să crească în voie – ăsta ar trebui să fie noul slogan de sprijin pentru NHS.

— Țara ta are nevoie de tine nepensată! a zis Tom. Prințesa Kate ar trebui să facă un testimonial.

— Stai acasă. Prinde rădăcini și lasă-le la vedere. Sprijină sistemul medical! am zis. Poate-ar fi bine să-și înnegrească și Boris rădăcinile.

— Stai, a zis Tom. Fără epilat înseamnă și fără epilat inghinal. Ce vrei să spui, adică o să revină iar moda tufiș?

— Și cele care s-au epilat cu laser? s-a panicat Miranda.

— Vai de mine! O grădină feminină ca pe timpuri! a zis Tom.

— E o apocalipsă biblică de o gravitate incalculabilă! Cum poți să fii atît de superficial? a răcnit Shaz, cu o seriozitate demnă de epoca virusului Corona, punînd capăt conversației noastre.

Hm. Mai bine rîzi decît să plîngi. Știm cu toții că ne așteaptă niște vremuri cumplite. În tot coșmarul ăsta, sînt și cîteva lucruri bune:

*Toate porcăriile în care ne-am scufundat pînă la gît – emisii de carbon, risipă, consumerism excesiv, iluzia perfecțiunii – au dispărut ca printr-o vrajă făcută de delfini înțelepți.

*Țările și companiile își dau seama că pot renunța la birocrație și la rivalități și pot face lucrurile rapid.

*400.000 de oameni s-au oferit voluntar să se ajute unii pe alții, în doar 24 de ore.

*Oamenii încep să-și dea seama că esențiale sînt sentimentul apartenenței la o comunitate și bunăvoința.

*Apa din canalele Veneției e acum extrem de limpede, au apărut turturelele și… aoleu! Începe Sit Up Britain pe Zoom și eu sînt tot în cămașă de noapte și am părul vîlvoi.

Nu contează! O să dau camera video pe mute și-o să mă spăl rapid pe cap în timp ce Richard Finch bălmăjește intro-ul.

Am auzit vocea asurzitoare a lui Richard:

— Mama mă-sii de treabă, Bridget, te vedem cu toții la duș. Oricît de fermecătoare ai fi, totuși nu e un comportament adecvat pentru apocalipsă.

Hai că totul merge cum nu se poate mai bine.

Vineri, 27 martie

11.15 am. O, Doamne. Boris are și el Coronavirus. BoJo, nu! Avem nevoie de tine.

SFÎRȘIT

traducere de Vali Florescu

© 2020 Helen Fielding

© 2020 Editura Polirom pentru traducerea în limba română

1025 21 Iamandi jpg
Business as usual
Poate că britanicii, spre deosebire de alte nații mai versatile, mai cameleonice, au exercițiul normalului.
VJ jpg
La aniversară. Valeriu Jereghi în spațiul filmului european
Creator a 19 filme ca regizor, 21 și ca scenarist, opt ca director de imagine și unul ca producător, a fost și actor în patru filme.
1014 23 jpg
„Probabil cel mai aşteptat album rap din ultimii zece ani” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu PHUNK B –
Prima mea casetă de hip-hop românesc a fost Familiarizează-te de la La Familia, în 2001, septembrie, de ziua mea, la 7 ani.
p 21 WC jpg
Digital și analogic
Dincolo de sensul intrinsec al unui cuvînt sau al unei expresii, mai există unul, extrinsec, care rezultă din relația acestora cu contextul.
1013 23 Miru fotosoto jpg
„De ce iubim femeile MCs” (II) – G.P. VOLCEANOV în dialog cu MIRU
„Mi-ar plăcea măcar la Conservator, fiind de specialitate, să fie o materie legată de rap.”
image png
Trasul de șireturi
Dar nici cel din urmă nu se oprește vreodată din citit. Nu va declara niciodată că nu mai are nevoie de cărți.
1010 22 coperta jpg
image png
Hoțul de timp
Ei se fortifică în interiorul iluziei de a „avea în mînă accelerarea sau încetinirea călătoriilor la graniță, nu cea geografică, ci cea a veșniciei”
image png
Solidaritatea de aparență
Grație coincidenței onomastice, își însușise fără jenă „faptele de vitejie” ale acestui fotbalist sîrb; și-i mersese de minune pînă să fie descoperit.
image png
Iarna pe uliță
Psihic, însă... mi se pare că e invers.
image png
Privirea ca formă de gîndire în arta lui Marin Gherasim
Preocupările teoretice ale pictorului se manifestă de timpuriu.
p 21 Heinrich B”ll jpg
Dragostea tăiată la montaj. Heinrich Böll despre doliul Germaniei
Dar nu la asta se gîndea Heinrich acum: el se gîndea la speranța care luminase o clipă chipul mamei, numai o singură clipă, dar știa că o clipă înseamnă mult.
index jpeg 7 webp
Ce a căzut, de fapt, în 1989?
Ce nu știm este dacă această situație va dura. Experiența ne arată că omul nu poate trăi fără narative și că istoria la un moment dat se repetă.
pata umana jpg
Pata umană. Despre intoleranță și mizantropie
„Ignoranța nu este un vid, este un preaplin de scenarii și de certitudini.”
p 23 jpg
p 22 Dimitrie Cantemir WC jpg
Cantemir – confluenţe culturale şi aculturaţie
Cel care făcea această observaţie vorbea în bună cunoştință de cauză, sugerînd una din componentele procesului de aculturaţie.
p 22 jpg
Întotdeauna tu, niciodată eu sau despre violența invizibilă
Termenul de „violență psihologică” este intrat de puțini ani în vocabularul colectiv și conștientizat ca fenomen care se petrece și la care am fost și sîntem expuși fără a ne da seama.
987 23 Volceanov jpg
„De ce iubim femeile MCs” – G.P. VOLCEANOV în dialog cu GANI (partea I) –
Cel mai important e să fii true şi pasionat pînă la capăt.
982 22 Lepenies jpg
Muncă intelectuală
Munca intelectuală a lui Martus/Spoerhase e o carte foarte interesantă și plină de învățăminte.
p 23 jpg
În aerul firav al Globului
Ce lecție transfiguratoare despre puterea teatrului este acest spectacol! Și totuși, care Ioana? Ioana pitit/ă în fiecare din noi, care-și dorește să fie ascultat/ă, recunoscut/ă și acceptat/ă. Nimic mai simplu.
980 21 Badescu jpeg
Copel Moscu și jocul de-a realitatea
Filmele lui Moscu sînt documentare ale unei lumi ascunse, a unei alter-realități adevărate, care există, dar nu este într-un mod de la sine înțeles, adică prin însuși faptul de a fi, observată și băgată în seamă.
index jpeg 4 webp
Pe scurt, despre iluzia schimbării
Cădem de acord că aceste vremuri trecute erau frumoase atît pentru fete, cît și pentru băieți.
index jpeg 2 webp
Cu iubirea în minte, cu mintea în iubire
Cînd, la rîndul nostru, iubim o anumită persoană, această iubire se poate extinde la un obiect care i-a fost drag, poate deveni o colecție de obiecte iubite de acel om sau o pasiune pentru un anumit domeniu.
Robert Harron and Gertrude Norman in The Tender Hearted Boy (1913) (cropped) jpg
Iubire "all inclusive” sau prietenie?
Ceilalți, care își investesc energia în mai multe relații, în mai multe preocupări, au de-a face cu limitele, distanța, absența și iubirea neîmpărtășită toată viața.

Parteneri

Mufasa Regele Leu și actorii care dau voce personajelor în varianta dublată Colaj
„Mufasa: Regele Leu” ajunge în România. Cine dă voce personajelor în varianta dublată
Pe 18 decembrie 2024, publicul din România va putea viziona la cinema noul film al studiourilor Walt Disney Pictures, „Mufasa: Regele Leu”, o producție care prezintă (servește ca prequel) evenimentele ce preced povestea binecunoscutului film „Regele Leu”.
masini trafic  Foto carVertical jpg
Ce mașini fac cele mai puține accidente în funcție de culoarea pe care o au
În general, oamenii nu cred că culoarea unei mașini poate influența numărul de accidente în care aceasta este implicată, considerând că doar vehiculele viu colorate sunt mai sigure.
carne de porc la sare
Boala gravă pe care o poți face doar gustând în timp ce prepari bunătăți de Crăciun. Au fost 31 cazuri în România, anul trecut
La nivel mondial se înregistrează aproximativ 10.000 cazuri anual, iar în România, anul trecut, au fost tratate 31 cazuri, număr în creștere față de anul anterior. Boala nu se transmite de la om la om, însă te poți îmbolnăvi foarte ușor consumând carne infestată.
Timişoara-decembrie 1989 FOTO FORTEPAN/Urban Tamas
15 decembrie: La Timişoara s-a strigat pentru prima dată „Jos Ceauşescu!”. Începutul Revoluţiei din 1989
La 15 decembrie 1989, o demonstraţie de solidaritate cu pastorul Laslo Tokes declanşa o mişcare de protest împotriva regimului comunist la nivel naţional. Tot într-o zi de 15 decembrie, în 1947, se năştea George Pruteanu, celebru datorită emisiunii sale „Doar o vorbă săț-i mai spun”.
Aurora Boreală în Laponia Foto Eturia
Laponia, destinația externă cea mai căutată în luna decembrie. Oferte la prețuri reduse pentru 2025
Laponia continuă să fie una dintre cele mai populare atracții de Crăciun. Pentru sezonul 2025, au fost deja anunțate primele oferte pentru excursii în această destinație, care oferă oportunitatea de a experimenta magia Crăciunului în regiunile nordice.
image png
Mihaela Bilic, despre alimentul care ne distrugem organismul. Este consumat în timpul postului: „Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când...”
Românii care țin post se axează mai mult pe eliminarea produselor lactate, însă uită că un aliment consumat în exces le poate afecta sănătatea. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în detaliu despre ce este vorba.
muzeul FOTO Ionica Nechifor jpg
Instituția publică din România care face profit 3.5 milioane de lei. Cum reușește un institut de cercetare să concureze cu mediul privat
În nordul extrem al României se află probabil singura instituție publică din România care face profit. Ba mai mult, asemeni unei societăți comerciale îl investește în dezvoltare. A încheiat anul cu 3.5 milioane de lei în conturi și a derulat investiții de peste 4 milioane de euro.
Condiții precare la Spitalul pentru Copii din Cluj Napoca Foto Mănici din Cluj Napoca jpg
Condiții deplorabile la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Reacția unei mame: „O experiență îngrozitoare, am rămas traumatizată”
O mămică, care a fost internată împreună cu bebelușul său de doar două luni în secția Pediatrie 1, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, a povestit despre condițiile precare din unitatea medicală.
image png
Motivul neașteptat pentru care Ozana Barabancea nu va avea brad de Crăciun în acest an: „Nu sunt foarte fericită, dar ce să fac? Asta e!”
În timp ce vedetele autohtone din showbiz își etalează brazii de Crăciun pe rețelele de socializare, la polul opus se află Ozana Barabancea care a decis că anul acesta nu va împodobi pomul. Soprana a venit cu o explicație în acest sens.