Ville de Québec sau cum să respiri istorie

George RĂDULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
Ville de Québec sau cum să respiri istorie jpeg

Farmecul unui oraş îl simţi atunci cînd păşeşti pentru prima oară în centru, acolo unde, de regulă, există piaţete şi zone pietonale. În centru sînt acumulatorii invizibili de la care preiei, ca turist, energie urbană. Tot acolo îţi apare în suflet silueta bucuriilor şi tristeţilor care i-au năpădit pe localnici de-a lungul vremurilor. Ville de Quebéc este capitala provinciei francofone cu acelaşi nume – Québec – a Canadei. Oraşul are o istorie politică zbuciumată, însă de vreo două sute de ani încoace urcă încet şi sigur pe rampa prosperităţii.

Samuel de Champlain este cel de care se leagă începuturile Québec-ului, în secolul al XVII-lea. Sub conducerea sa, francezii debarcaţi pe coasta Americii au întemeiat, în 1608, o fabrică de blănuri şi o cetate, pe stînca numită Cap Diamant. Este prima aşezare fondată în America de Nord, capitală a „Noii Franţe“ şi, pentru o scurtă perioadă, chiar capitală a Canadei, motiv pentru care i se mai spune „la vieille capitale“ (vechea capitală). Oraşul a fost declarat de către UNESCO, în 1985, World Heritage Site deoarece zidurile de fortificaţie din centru sînt singurele rămase în picioare la nord de Mexic.

Acum să intrăm puţin în atmosfera urbei. Toate experienţele pe care le poţi avea ca turist în Ville de Quebéc se petrec la poalele castelului Frontenac. Samuel de Champlain, explorator şi colonizator intrat deja în legendă, s-a îngrijit să ridice fortul Château St-Louis, pe structura căruia a apărut, în 1924, Château Frontenac. Aceasta este construcţia reprezentativă a oraşului, astăzi hotel de mare lux, botezată după guvernatorul Louis de Baude, conte de Frontenac.

Nu, aici nu vei avea nici măcar senzaţia vagă a „Castelului“ kafkian, în pofida lentorii administraţiei francofone. În paranteză fie spus, funcţionarii lor se mişcă mai repede decît ai noştri şi nu au (toţi) feţele crispate, însă au un chef de muncă vecin cu hibernarea. Explicabil, într-un fel, dacă ne gîndim la iernile năprasnice de pe aici şi la faptul că primii colonişti francezi şi-au lăsat oasele într-un pămînt ca o plantă carnivoră – splendid primăvara şi vara, cu o natură bogată şi plină de miresme, dar bîntuit de ierni cu vînturi tăioase şi temperaturi ce pot atinge şi minus 30 de grade Celsius. În orice caz, turistul este ferit, în principiu, şi de administraţie, şi de frigurile polare. Nu-i rămîne decît să vină vara şi să se piardă pe străduţele cu case colorate ca-n poveştile lui Andersen, să mănînce un „poutine“ (cartofi pai cu brînză şi sos dulce) şi să bea o bere de braserie, scoasă de prin pivniţele cine ştie cărui negustor. Apoi, dacă-l mai ţin brăcinarele şi buzunarele (pentru că un astfel de prînz, în doi, te duce pe la vreo 50 de dolari), o va lua la pas spre Muzeul Civilizaţiei (Musée de la civilisation).

Ca să vă faceţi o idee, acest muzeu adună, de regulă, patru-cinci expoziţii realizate exemplar. Fiecare vizitator rămîne cu ceva „agăţat“ în memorie, de la copilul de cinci ani şi pînă la profesorul venit să se informeze. Vara aceasta, Muzeul Civilizaţiei oferă publicului, printre altele, o expoziţie despre nanotehnologie. Ghizi bine instruiţi, ecrane cu filme documentare, căşti cu prezentări realizate în toate limbile larg răspîndite pe planetă sînt puse la dispoziţia plătitorului de bilet. Preţul intrării pentru un adult este de 16 dolari, însă studenţii şi persoanele trecute de 65 de ani beneficiază de reduceri consistente. Merită fiecare cent, vă asigur. Organizatorii s-au gîndit şi la varianta în care cineva n-are unde-şi lăsa copiii, dar vrea să viziteze în linişte expoziţiile. Alături de sălile pregătite celor mari există şi atracţii pentru cei mici. De pildă, o incursiune fascinantă în lumea cîinilor şi a pisicilor, în care sînt explicate reacţiile acestora, modul lor de a se apăra sau de a-şi arăta afecţiunea. Pentru a nu i pierde pe copii în detalii obositoare, a fost amenajată o pistă cu obstacole unde cei mici, aliniaţi în poziţia patrupezilor, pot face slalom printre obiecte, contracronometru. După ce şi-au epuizat energia, ei sînt adunaţi în jurul unei mese cu tablete electronice, cărţi, creioane colorate şi ştampile, toate cu, despre sau în formă de cîini şi pisici. Copiii pot scoate chiar şi o gazetă virtuală, cu benzi desenate, avînd ca temă „Ce-o fi în capul animalului meu de companie“.

Să revenim, totuşi, în sălile părinţilor… Aşadar, nanotehnologia a cucerit deja zeci de mii de vizitatori ai Muzeului Civilizaţiei. Telefoane mobile „antice“, mari cît cărămizile caselor din apropiere, vitralii cu un roşu specific, produse cosmetice moderne şi cîte şi mai cîte altele, depozitare de nanoparticule, sînt descrise în detaliu, de la începuturi şi pînă în zilele noastre. Lumea (ştiinţifică) este precaută şi-l avertizează pe vizitator, din capul locului, că nu se cunosc încă efectele adverse ale utilizării nanoparticulelor, pe scară largă, în industrie. De altfel, expoziţia a fost denumită „Nanotehnologiile: revoluţia invizibilă“.

Dar cum nu-ţi poţi construi corect viitorul fără a-ţi cunoaşte trecutul, canadienii francofoni sînt foarte atenţi cînd vine vorba despre populaţiile băştinaşe, victime ale colonizării de acum 400 de ani. Manualele copiilor din şcolile primare sînt pline de texte care descriu viaţa şi obiceiurile culturilor autohtone amerindiene, în centrul cărora a stat libertatea ca valoare supremă. Au preferat să moară decît să accepte sclavagismul. Unsprezece la număr prin părţile Québec-ului, aceste culturi fac obiectul unui studiu amănunţit în cadrul Muzeului Civilizaţiei. „C’est notre histoire“ cuprinde cinci secţiuni, pornind de la realitatea actuală a rezervaţiilor cu autohtoni – scutite de taxe şi impozite, cu administraţie distinctă, însă ameninţate de propriile neputinţe sociale.

La drept vorbind, nu-ţi ajunge o zi pentru a cutreiera în tihnă „lumile“ deschise de Muzeul Civilizaţiei. Mai înţelept este să-ţi iei o cameră de hotel în Lévis, o localitate învecinată şi ceva mai ieftină, şi să te întorci în ziua următoare pentru a retrăi „Le temps des québécois“, marile evenimente ale provinciei francofone a Canadei. Un vaporaş stă la dispoziţia turiştilor, din jumătate în jumătate de oră, pentru a-i transporta de pe un mal pe celălalt şi pentru a-i bucura de priveliştea fluviului Saint-Laurent. Privelişte care devine şi mai spectaculoasă pentru cei care continuă călătoria spre cascada Montmorency. În fine, de pe apă sau de pe ţărm, la amiază sau pe seară, Ville de Québec străluceşte ca o ultimă extensie a bătrînei Europe. Mulţi ar spune că de aici începe America, cu toate speranţele ei adunate de peste tot. 

George Rădulescu este jurnalist şi urmează un program de studii aprofundate în Drept la Montréal.

Foto: G. Rădulescu

castelul frontenac vazut de pe st laurent JPG jpeg
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.

Parteneri

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski face declarații de presă la Palatul Cotroceni alături de omologul român, Klaus Iohannis, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Zelenski anunță că Ucraina este dispusă să cedeze teritoriu Rusiei pentru a pune capăt războiului, în schimbul aderării la NATO
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski , susține că aderarea la NATO ar trebui să fie oferită părților neocupate ale țării pentru a pune capăt „fazei fierbinți a războiului”, atât timp cât invitația NATO recunoaște granițele Ucrainei recunoscute la nivel internațional.
profimedia 0905138989 jpg
Presa internaționala scrie despre marea miză a alegerilor din România. „Probabilitatea unui guvern minoritar este extrem de mare”
Oare victoria șocantă a naționalistului Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România de duminica trecută a fost expresia unei anomalii, sau, mai degrabă, România, țară membră a UE și NATO, se confruntă cu inclinație mai profundă spre extrema dreaptă? scrie Politico.
imagine whatsapp 2024 11 29 la 18 45 11 4dedc321 (1) jpg
Autobuz cu 42 de persoane, implicat într-un accident în Alba. Planul Roşu de Intervenţie, activat
Un autobuz cu 42 de persoane a fost implicat într-un accident în județul Alba. Autoritățile au activat Planul Roşu de Intervenţie.
GdiWr0bXIAAQ086 jpg
Proteste violente cu gaze lacrimogene și tunuri de apă în Georgia. Guvernul prorus a anunțat suspendarea negocierilor cu UE
Proteste violente în Georgia, unde mii de oamenii au ieșit în stradă, nemulțumiți de decizia guvernului prorus de suspendare a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. S-au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă.
Urmele unor străvechi specii umane, descoperite în Kenya (foto: Kevin G. Hatala / Chatham University)
Urmele unor străvechi specii umane, descoperite în Kenya
În urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani, indivizi din două specii diferite din linia evolutivă umană pășeau pe un mal noroios al unui lac din nordul Kenyei, lăsând urme care s-au intersectat cu cele de antilope, cai, facoceri, berze uriașe și alte animale, arată un studiu recent, citat de Reuters
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Valea Oltului bolovani foto png
Un camion a fost lovit de mai mulți bolovani prăbușiți pe Valea Oltului. Două pesroane, rănite
Un camion a fost lovit vineri seară de mai multe stânci căzute pe Valea Oltului, iar traficul acum este blocat, transmite Inspectoratul de Poliție Județean Vâlcea.
avion delta airlines jpg
O femeie a reușit să păcălească mai multe controale de securitate şi a călătorit la bordul unui zbor Delta până la Paris, fără bilet. Avea pașaport rusesc
Un pasager clandestin a evitat mai multe puncte de control de securitate aeroportuară și a zburat la bordul unui zbor Delta Airlines de la New York la Paris. Poliția încearcă acum să afle cum a trecut de mai multe puncte de control de securitate.
gara brasov jpg