Prin Ottawa, după stafii

George RĂDULESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 676 din 2-8 februarie 2017
Prin Ottawa, după stafii jpeg

Secretul unui „vagabondaj“ cultural de succes printr-o urbe istorică este duşul fierbinte de dimineaţă şi cafeaua de după. Pentru cei binecuvîntaţi cu apetit la primele ore ale zilei, se poate adăuga şi un mic dejun britanic, cu ouă, bacon şi pîine prăjită.

De aici încolo, n-ai nevoie decît de o pereche de încălţări comode şi ceva bani de buzunar, cash, în caz că, la un moment dat, simţurile te vor trage în vreo cafenea sau în vreun restaurant ieşit în cale ca prin minune. „Minune“ care mie mi s-a întîmplat în mijlocul unei pieţe nebuneşti (By Market) din liniştita capitală a Canadei, Ottawa. Ea a luat numele de „Tucker’s“, locul unde plăteşti „o burtă de mîncare“.

Alături de mesele unde turiştii se ospătau pantagruelic, saltimbanci plătiţi de municipalitate dădeau reprezentaţii pentru gură-cască. Unul făcea jonglerii cu diverse cuţite şi iatagane, altul sufla n flăcări, toate într-un dozaj suficient cît să-ţi fure gîndurile de la „treburile serioase“ şi să te lase cu furculiţa la gură. Turistul mănîncă pe săturate şi uită de ale lui, de job şi de ce-l aşteaptă acasă. De altfel, acesta este scenariul unei vacanţe reuşite şi, în mare, al unei vieţi liniştite pe continentul nord-american – să nu gîndeşti „prea apăsat“ pentru că, oricum ai da-o, mai mult de 12% din ceea ce ţi se întîmplă nu depinde de tine („o zic cercetătorii“). Nu o dată am auzit chestia asta în şuetele cu amicii canadieni şi îmi pare a fi panaceul problemelor cotidiene ale multora din ei.

În fine, cu mintea golită de reziduuri existenţiale şi cu pîntecele plin de fripturi condimentate şi salate, simţi acut nevoia de niţică mişcare. Stingi pauza cognitivă cu bere roşie, irlandeză, şi o iei la pas spre autobuzul supraetajat, roşu şi el, cu care poţi face cîte tururi ale oraşului pofteşti. Hop-on – hop-off City ­Tour, authentic London style… Iată vehiculul în care-ţi faci siesta liniştit, atît vara, în zona descoperită, cît şi iarna, în habitaclul încălzit şi confortabil. În biletul care costă vreo 80 de dolari pe trei zile ai incluse şi serviciile unui ghid, care te va lumina asupra istoriei oraşului şi a instituţiilor care gestionează a doua ţară din lume ca întindere. De pildă, la un moment dat, vei tresări uşor aflînd că tocmai ai trecut peste buncărul care adăposteşte una dintre cele mai mari rezerve naţionale de aur. Este vorba, desigur, despre rezerva Băncii Centrale a Canadei (înfiinţată în 1937), care a reuşit să domolească efectele crizei financiare din 2008, în pofida proximităţii „turbionului“ numit SUA.

Aşadar, nici n-apuci să te aşezi comod în fotoliile autobuzului british style că au şi-nceput tresăririle la contactul cu istoria sobră a unei naţiuni. Naţiune construită, cu scîntei care se mai zăresc şi azi, pe ici, pe colo, de către coloniştii britanici şi cei francezi, cărora li s-au adăugat „straturi geologice“ de pe toate continentele. Cine sau ce anume a asigurat coeziunea acestui amalgam etnic şi religios? Să fi fost monarhia, cu strălucitoarele ei regine Victoria şi Elizabeth? Sau poate sistemul „de drept comun“ (common law), care le-a permis judecătorilor să creeze reguli stricte, perfect aplicabile şi după o sută şi ceva de ani? Mai-mai că te apucă, într-o asemenea călătorie, să (re)citeşti cîteva pagini din Casa umbrelor şi din Marile speranţe ale lui Charles Dickens, căutînd cu privirea pe străzi gentlemani cu favoriţi stufoşi, mustaţă şi pipă. Cu siguranţă ei au construit Canada de astăzi unde tineri ciufuliţi, cu blugi şi cămăşi descheiate, butonează de zor telefoane inteligente.

Sentimentul se accentuează atunci cînd treci prin cartierul unde-şi au reşedinţa guvernatorul general, prim-ministrul şi ambasadorii unor state importante. Guvernatorul general al Canadei, locţiitor al Reginei şi şef al statului, ocupă un imobil situat într-o zonă unde sălbăticia naturii a trecut, discret, prin mîinile grădinarilor englezi. Rideau Hall a fost ridicată în 1838 pentru a servi necesităţilor locative ale omului de afaceri scoţian Thomas McKay, care avea nu mai puţin de zece copii. De altfel, scoţienii, de o zgîrcenie proverbială în lumea anglofonă, au făcut bani frumoşi dincolo de Atlantic şi au lăsat în urmă lucruri trainice, de la imobile impozante la universităţi de prestigiu (McGill fiind un exemplu, cu 12 laureaţi ai Premiului Nobel la activ). Revenind pe domeniul aferent Rideau Hall, trebuie spus că personalităţi politice şi actori celebri din întreaga lume au sădit aici cîte un arbore, fixînd în memoria colectivă impresia că recunosc Canada drept un furnizor de stabilitate pe plan internaţional. Ce-i drept, mai nou, cîte-un premier tînăr ca Justin Trudeau uimeşte cancelariile occidentale cu declaraţii „emoţionante“, făcute la catafalcul vreunui lider comunist, precum Fidel Castro, lucru de neconceput pînă nu demult în „lumea liberă“. Dar interesele financiare şi geopolitice scriu istoria unei naţiuni pragmatice, după cum se vede treaba din Parliament Hill, colina pe care „a crescut“ sediul legislativului canadian.

O vorbă şi despre clădirea Parlamentului. Aceasta a servit drept model pentru crearea Şcolii de Magie Hogwarts din seria de mare succes Harry Potter. Turnurile, crenelurile şi dantelăria arhitecturală gotică îi dau un aer de basm, făcînd uitate în catastife urgiile prin care a trecut. Incendiul care a devastat Parliament Hill în 1916 a potenţat corola magică a împrejurimilor legislativului canadian. Aleşii poporului s-au mutat pentru vreo patru ani, nu departe, în clădirea care adăposteşte astăzi Muzeul de Știinţe ale Naturii – edificiul comemorativ Victoria. Stilul gotic Tudor cu influenţele şcolii de arte frumoase au conferit şi acestui edificiu un farmec aparte, numai bun să nască poveşti năstruşnice.

Încă de la inaugurare, s-a transmis din generaţie în generaţie că imobilul ar fi un loc blestemat, bîntuit de suflete care nu şi-au găsit liniştea. Fenomenele stranii care s-ar petrece aici, susţin unii angajaţi şi vizitatori, au drept cauză prezenţa stafiilor. Se pare că totul a început din vremea construcţiei edificiului comemorativ Victoria, atunci cînd un muncitor şi-a pierdut viaţa. Muzeografii se grăbesc să precizeze că nimic nu a fost vreodată dovedit în acest sens, însă lasă suspiciunile să plutească din motive comerciale evidente. Oricum, cu sau fără fantome, Muzeul de Știinţe ale Naturii atrage zeci de mii de turişti pe sezon prin diversitatea speciilor de insecte şi animale expuse, dar şi prin elementele arhitectonice care te trimit spre o altă lume, parcă mai aşezată decît cea de azi.

Mai mult ca sigur, n-ai timp nici într-o săptămînă să analizezi atent şi să treci prin filtrul minţii absolut tot ce-ţi oferă Ottawa. Aici ar fi ideal să dai o fugă în fiecare anotimp. Primăvara, pentru muzica lui Vivaldi şi pentru festivalul lalelelor, susţinut de olandezi cu vreo 20.000 de bulbi anual, drept mulţumire pentru găzduirea oferită prinţesei Juliana în timpul ocupaţiei germane a ţării sale. Vara, indiscutabil, pentru lungile promenade prin muzee, cafenele şi clădiri de piatră, toamna, pentru explozia de culori ruginii şi iarna, pentru cel mai mare patinoar natural din lume (7,8 kilometri pe cursul canalului Rideau).

Tabloului de mai sus adăugaţi-i liniştea pe care ţi-o induce civilizaţia britanică, amestecată cu un strop de savoir-vivre franţuzesc. Lumea s-a schimbat, vezi peste tot oameni trăind în agonie vieţi corporatiste, însă mai găseşti şi colţuri unde-ţi poţi trage sufletul. Ottawa este unul dintre ele, iar amintirea Bucureştilor devine, într-o astfel de atmosferă, deopotrivă nostalgică şi iritantă. Am avea şi noi „cu ce“, dar se pare că n-avem cu cine. 

George Rădulescu a urmat studii juridice în România şi Canada şi este autorul volumelor Un secol cu Neagu Djuvara şi În căutarea României pierdute.

Foto: wikimedia commons

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

inchisoare medievala jpg
De ce erau temnițele medievale comparate cu Iadul. Ce secrete macabre ascundeau
În inima cetăților medievale, în spatele zidurilor groase și întunecate, temnițele serveau drept martori tăcuți ai cruzimii și disperării. Aceste încăperi, destinate celor condamnați, au fost comparate adesea cu Iadul însuși, datorită condițiilor de detenție infernale și pedepselor de o brutalitate
62504790 jpg
Georgiana Ene, marea câștigătoare MasterChef România! I-a învins în finală pe Sebi și Gabriel și pleacă acasă cu 75.000 de euro
Finala „MasterChef România” 2024 a fost un spectacol culinar remarcabil, care a atras milioane de telespectatori. Evenimentul, difuzat în direct, a fost un amalgam de stres, emoții și bucurie pentru cei 3 concurenți rămași în marea luptă: Gabi, Georgiana și Sebi.
Herbert Kickl
Parlamentul din Austria a ridicat imunitatea liderului extremei drepte Herbert Kickl. Este acuzat pentru o presupusă mărturie falsă
Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie falsă.
image png
Ispita Larisa de la Insula Iubirii a aflat sexul bebelușului! Ce nume inedit a ales: „Nu îmi mai puteam controla lacrimile”
Una dintre cele mai cunoscute ispite ale sezonului 8 Insula Iubirii se pregătește să devină mamă. Larisa Mârtan, cunoscută publicului drept Lala, a dezvăluit sexul copilului prin intermediul unei postări emoționante pe Instagram.
horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
Horoscop joi, 12 decembrie. Berbecii văd roadele stilului de viață, iar Capricornii primesc oportunități noi pentru venituri extra
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de joi, 12 decembrie.
profesor jpg
Cine este profesorul român amenințat cu moartea de simpatizații legionari pentru că a compus un colind pentru Călin Georgescu?
Profesorul de Istorie Marcel Bartic a devenit recent ținta unor amenințări cu moartea pe rețelele sociale, venite din partea adepților mișcării legionare.
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
Femeile o invidiază pentru podoaba sa capilară! La ce truc apelează Andreea Mantea pentru un păr sănătos și strălucitor
Andreea Mantea, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV ale României, a fost dintotdeauna invidiată de reprezentantele sexului frumos pentru podoaba sa capilară. Recent, vedeta de la Kanal D a mărturisit secretul ei.
Kremlin FOTO SHUTTERSTOCK
„Un furt, nu va rămâne fără răspuns”. Moscova amenință, după ce SUA au deblocat pentru Ucraina 20 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate
Ajutorul de 20 de miliarde de dolari deblocat marţi de Statele Unite pentru Ucraina, care va fi finanţat din dobânzile activelor ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor, este un „furt”, a denunţat miercuri diplomaţia rusă, care a promis represalii.
Christopher Wray
Directorul FBI, Christopher Wray, anunță că va demisiona la sfârșitul mandatului lui Biden
Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat miercuri că intenționează să demisioneze la sfârșitul mandatului președintelui Joe Biden, în ianuarie. Anunțul vine după ce președintele ales Donald Trump a spus că îl va nominaliza pe loialistul Kash Patel pentru această funcție.