Nici Bill Gates nu ne mai salvează

Publicat în Dilema Veche nr. 735 din 22-28 martie 2018
Nici Bill Gates nu ne mai salvează jpeg

Citez din cea mai recentă declarație pe tema educației a domnului președinte Iohannis: „Oricît de bogat ar fi Bill Gates nu ar putea să plătească lucrul pe care doresc, aş dori eu şi îmi doresc foarte mult să îl schimb, este vorba de mentalitate, mentalitatea celor care dau educaţie, mentalitatea celor care înlesnesc educaţia şi mai puţin a celor de educat, fiindcă ei trebuie educaţi. Nu trebuie să le schimbăm mentalitatea. (…) Nu e vorba de bani. Am mai fost puţin simpatic cînd le-am spus oamenilor: nu în bani stăm. Pentru că, pînă la urmă, dacă folosim 4% cu cap e mai bine decît 6% fără cap. Noi deocamdată sîntem cam între şi cred că nu avem nevoie în primul rînd de mai mulţi bani – chit că o să mă contrazică şi rectorii, şi directorii, şi profesorii. Ar fi bine să avem, dar în primul rînd avem nevoie de o schimbare de paradigmă. Noi trăim într-o ţară care dispune de cea mai mare bogăţie de care poate să dispună o naţiune, dispunem de inventitate, creativitate. Ceea ce vrem noi să facem este să le turnăm în forma competitivităţii. Or, asta, sigur, se poate numai prin educaţie de foarte bună calitate, la scară largă.“ (sursa: Mediafax).

Lăsînd la o parte unele neglijențe de exprimare, ar fi de făcut cîteva comentarii de fond pe marginea acestor afirmații ale domnului președinte.

● Ar fi desigur inutil să visăm la banii mulți ai lui Bill Gates, revărsați generos, cu totul dezinteresat, peste învățămîntul românesc. Dar putem să „visăm“ la banii furați în cei treizeci de ani de mai marii instituțiilor, guvernelor, fabricilor, agriculturii, educației și la cîte am fi putut face cu ei: de exemplu, salarii mari în învățămînt cu care să atragem tineri bine pregătiți, inteligenți, harnici, deschiși la minte; sau am fi putut repara toate școlile din țară, ca să nu mai cadă peste copii, am fi putut cumpăra cărți și hai-ne pentru cei săraci, am fi putut crea locuri de muncă pentru părinții lor ca să aibă timp și bani pentru a-i trimite la învățătură; am fi putut plăti experți în educație, de aici sau din străinătate, care să ne învețe cum să reformăm învățămîntul, programa, manualele, am fi putut trimite profesorii la cursuri de formare, pe scurt, am fi putut transforma acest domeniu într-unul cu adevărat performant, care să atragă competiția și valoarea. Și dacă toate astea nu ar fi „schimbat mentalitățile“, atunci ce altceva?!

● Dacă astea sînt singurele opțiuni, 4% cu cap sau 6% fără cap, atunci, cu spatele la zid și cu ochii la ceruri, o alegem pe prima. Dar nu ar fi mai bine 6% cu cap? Nu, nu cu capul unui Liviu Pop sau Valentin Popa, miniștri catastrofali ai Educației în guvernele acceptate, prea îngăduitor, de domnul președinte Iohannis.

● Mă întreb, mai exact, cum se gîndește domnul Iohannis să schimbe „paradigma“, cînd Ministerul Educației colcăie de incompetență, corupție și analfabetism? Cum am putea avea o „educație de bună calitate, la scară largă“, în condițiile în care școala românească a pierdut de mult bătălia cu sărăcia și furtul? Ar fi ajutat, măcar așa, cît să ne dea curaj, niscaiva proteste prezidențiale, în fața nefăcutelor domnului Pop, în dreptul numirilor scandaloase făcute la ministerul în cauză sau împotriva plagiatelor academice. Dar n-a fost să fie.

● Iată ce mai spune președintele țării: „Vă dau un exemplu care subliniază ceea ce am spus. La o mare companie din Silicon Valley a făcut cineva o numărătoare, să vadă ce limbi, în afară de engleză, se vorbesc. Prima limbă străină care se vorbeşte acolo e limba română. Deci oameni avem, dar îi folosim în America, Italia, Spania, Marea Britanie, în toată lumea. Trebuie să lucrăm un pic mai mult ca să se simtă acasă ca acasă şi întreaga educaţie să devină un bun al întregii naţiuni.“ Nu, domnule președinte, se pare că tocmai oameni nu prea avem, căci cei care vorbesc limba română în Silicon Valley au cetățenie americană și singurul lucru pe care îl mai „produc“ pentru țara natală sînt cîteva cărți poștale pline de dor…

Discursul domnului Iohannis suferă de o anumită inadecvare. Se vorbește despre schimbările (necesare) din învățămînt ca despre schimbatul lustrei dintr-o sufragerie: ne trebuie ceva șic, up to date, ca să reîmprospătăm aerul. Din păcate, lucrurile nu mai stau deloc așa: de fapt, stau atît de rău, încît e de crezut că nici averile a trei Bill Gates nu vor fi de ajuns ca să urnească reforma. 

Maria Iordănescu este psiholog.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Ucraina, „un stat mafiot și corupt care ne-a păcălit pe toți”. Un fost consilier al lui Boris Johnson se dezlănțuie
Fostul membru al Guvernului britanic Dominic Cummings a criticat joi sprijinul acordat de Occident Ucrainei, relatează Politico.
image
De ce doi ofițeri ruși nu l-au salutat pe Putin la parada de Ziua Victoriei VIDEO
Doi ofițeri militari ruși nu l-au salutat joi pe președintele rus Vladimir Putin în timpul paradei anuale pentru Ziua Victoriei, o sărbătoare anuală care marchează înfrângerea sovietică în fața Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
image
Pelerinaj la bisericuța care se deschide o dată pe an. „Apa din fântâna de la Smeeni a vindecat și orbi“ VIDEO
În fiecare an, de Izvorul Tămăduirii, în vinerea din Săptămâna Luminată, credincioşii se strâng la locurile cu apă vindecătoare. În Bărăganul din Buzău, acest loc, considerat sfânt, este în comuna Smeeni.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.
image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a