Criminalul e simpatic

Publicat în Dilema Veche nr. 644 din 23-29 iunie 2016
Oameni pe stradă jpeg

Omoară oameni cu sînge rece, duce la capăt răzbunări odioase plănuite pînă la ultimul detaliu, căsăpește, taie, împușcă, scuipă pe cadavre. În cea mai mare parte a timpului, însă, ajută bătrîne să treacă strada, îi ciupește de obrajii bucălați pe copiii vecinilor, iar pe onoarea lui de familist și de patriot nu calcă nimeni.

Ăsta de mai sus e, desigur, un Soprano ca la carte. Un personaj pe care-l simpatizăm cînd ne uităm la televizor, pe care-l înțelegem deseori și care ne amuză iarăși în nenumărate ocazii. E vorba, pînă la urmă, de convenția din jurul unui act artistic, nu se ia în serios ticăloșia personajului, e mult prea fermecător în ficțiunea asta a lui.

Numai bine ce-au trecut alegerile locale, că am putut vedea mai clar modul în care pare că-i privesc oamenii pe primarii și candidații la primărie cu probleme penale. Ca pe niște Soprano (păstrînd totuși proporțiile) simpatici. Atîta vreme cît frauda pare departe de imediata și vizibila apropiere a buzunarelor proprii, cetățeanul îi vede pe oamenii ăștia ca fiind harnici, plantatori de flori frumoase pe bulevard și frecventabili. Avem cu toții un minunat talent omenesc de a expedia cu o fluturare de mînă fapte pentru care n ar trebui să existe indulgență. Furt, minciună, fraudă. Și pentru ele funcționează convenția impalpabilului. Fraudă cu fonduri europene? A se scuti, că uite ce a făcut totuși în oraș: a vopsit blocuri, a cumpărat ceasuri de stradă și a construit o cișmea care vorbește engleză. Că o fi băgat și el în buzunar, asta-i altceva, da’ a și făcut! Ce dacă și-a luat un amic să pună statui în tot orașul și l-a plătit din banii Primăriei, ba a făcut și el un ban pe lîngă, tot din fondurile alea, dacă acum orașul e frumos și-l văd copiii pe Brâncoveanu în față la spital și pe Mihai Viteazul în curte la liceul de fete? Măcar s-a zbătut să facă ceva, că de ăilalți e doar gura și ne-am săturat de hahalere din astea care știu doar să vorbească frumos.

Degeaba spune o mînă de oameni că un plagiat nu-i o chestie de luat în balon, că-i grav și că e, la urma urmei, un furt, căci mulți alții vor gîndi – chiar dacă n-o vor spune – că nu e un capăt de lume și, la urma urmei, să ridice mîna ăla care n-a copiat la vreun examen. Și, în fond, hai, domnule, că n-a omorît pe nimeni. Vă ofuscați, voi ăștia, pe niște chestiuni abstracte cînd lumea moare de foame. În plus, ăștia cu corectitudinea în gură nici măcar nu sînt simpatici.

Păi, uitați-vă la ce glumițe se fac pe la intrarea și ieșirea din DNA, de chicotesc în direct și reporterii ăștia mai mici care abia au început să facă teren. Ies politicienii cu dosare la declarații pline de ironii grăsoase, „la firul ierbii“, pe placul omului adevărat. „Uite al dreacu’! N-o să-l lege pe ăsta, că e mult prea șmecher. Îi învîrte ăsta pe degete, fir-ar norocul lui să fie! Îmi beau eu berea ieftină la care ați făcut – chipurile – reclame pe sufletul meu, îmi mănînc litălșii și-l admir pe pezevenghi. Îl și votez, na, să fie de capul snobilor care se dau cu fundul de pămînt că ăștia fură. Toți fură, bă!“ Politicianul crede că-l știe bine pe omul pe care-l bagă pînă la disperare în sintagma „cetățeanul simplu“. Dă-i, că tace. Mai mult ca sigur că lucrurile nu stau chiar așa. Cetățeanul ăsta vă poate face mari surprize, iar sub un zîmbet de complezență se pot ascunde ceva răsturnări de situație. Vă mănîncă litălșii, vă bea berea și votează pe altul sau nu vine deloc la vot.

E drept că, pîna una-alta, vă tot arată că nu-l deranjează atît de tare potlogăriile pe care le faceți. Se va îmbulzi să facă o poză cu dumneavoastră, să rîdă la glumele groase pe care le faceți, să vă laude șmecheria. Unii chiar vă vor vota, că altceva mai bun oricum nu li se oferă. Pentru o parte dintre ei poate chiar însemna ceva patriotismul fanfaron și credința de care faceți atîta caz. Dar gîndiți-vă totuși bine la cei mai mulți care una zic și alta fac. Vă părăsesc ăștia cu zîmbetul pe buze, pentru că sînteți simpatici și ușor de dat la o parte, cu o fluturare a lehamite din mînă.

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Încă o bancă din România a fost vândută. Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia
Băncile prezente din România par deosebit de atractive pentru investitori, dată fiind intensitatea tranzacțiilor de pe piața bancară din ultima perioadă.
image
Pacienta operată la Craiova de Alin Demetrian a murit. Cunoscutul chirurg e acuzat acum că a omorât în total cinci oameni
Fostul manager al Spitalului de Urgență din Craiova era acuzat de moartea a patru bolnavi și se afla sub control judiciar când a operat-o pe ultima pacientă. Polițiștii au cerut schimbarea controlului judiciar într-o măsură mai dură, dar judecătorii craioveni au respins cererea.
image
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Ce a însemnat noua stăpânire pentru români VIDEO
La 7 mai 1775, Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona Bukowina. Aici erau ctitorite unicele podoabe de cultură și artă: mânăstirile bucovinene.

HIstoria.ro

image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a
image
Au reușit sovieticii să decripteze mesajele Enigma înainte de Bătălia de la Stalingrad?
Dacă despre succesele occidentalilor pe frontul invizibil se cunosc destul de multe aspecte, nu același lucru se poate spune despre reușitele sovieticilor. Au reușit sovieticii să decripteze comunicațiile Enigma?
image
Răscoala de la 1907 - Ieșirea de pe scena politică a Nababului
De-abia se stinseseră ecourile laudative ale Serbărilor din 1906, prilejuite de aniversarea a 40 de ani de domnie ai Regelui Carol I, privite ca o manifestare națională a românilor de pretutindeni, că România se va vedea confruntată cu o mișcare extrem de violentă, proprie Evului Mediu.