La zi în cultură

Pagina 44
Teatrul sub ocupaţie jpeg
Teatrul sub ocupaţie
Un grup de artiști a pătruns în holul principal al teatrului și a pus stăpînire pe clădire. #occupy e un protest și un spectacol – activiștii care au „montat“ toată tărășenia insistă asupra acestei duble dimensiuni a întreprinderii lor. Totul a pornit de la o supărare mai veche: înlocuirea fostului director al teatrului. Se știa deja de cîțiva ani că lui Frank Castorf avea să i se încheie contractul și că în locul lui va veni Chris Dercon.
„Cred că, în general, citim prea mulţi bărbaţi“ – interviu cu Marlon JAMES jpeg
„Cred că, în general, citim prea mulţi bărbaţi“ – interviu cu Marlon JAMES
Aşa se întîmplă în general cu scriitorii: la un moment dat o carte citită le trezeşte dorinţa de a scrie. Pe de altă parte, vrei să scrii cărţi pe care nu le găseşti. Cînd scriu, scriu genul de carte pe care eu vreau s-o citesc. Dacă n-a scris-o nimeni, atunci mai bine mă apuc s-o scriu eu.
Chat cu Nora jpeg
Chat cu Nora
Ca motorul unui Ford din 1931 este însă o carte-omagiu dedicată Norei Iuga de un cristian, care, anul trecut, cînd scriitoarea a împlinit optzeci şi cinci de ani, a alcătuit o ediţie poche aniversară cu patru interviuri/dialoguri, plus un chestionar.
Pante ondulate jpeg
Pante ondulate
Îmi improvizase mamaia dintr-un ibric ruginit un soi de cădelniță, în care-mi punea puțin jar și toată ziua sau cît mă ținea cheful cădelnițam firele de ceapă pe pămîntul reavăn de primăvară sau florile sau găinile.
Plase de siguranţă jpeg
Plase de siguranţă
Cînd Fin Greenall debuta pe disc în 2000, pentru label-ul N-Tone, o subsidiară a Ninja Tune Records, trip-hop-ul își căuta deja salvarea în diverse metamorfoze mai mult sau mai puțin atrăgătoare, după ce în a doua jumătate a anilor ’90 reprezentase oxigen pur pentru bandele de puștani alternativi.
Hamlet  Studiu de caz pentru familiile disfuncţionale jpeg
Hamlet. Studiu de caz pentru familiile disfuncţionale
Utilizînd bogatul imaginar afrimian, Wolfgang vorbeşte despre nevoia de a poseda şi supremaţia masculinităţii. Încă o dată, Afrim intuieşte vulnerabilitatea feminină, dar explorează şi un mental masculin fragil, care cedează sub presiunile sociale.
Festivalul George Enescu, Elogiul inactivităţii, „Error 404  Territories of Absence“ jpeg
Festivalul George Enescu, Elogiul inactivităţii, „Error 404. Territories of Absence“
● Pînă duminică 24 septembrie încă mai sînt concerte la Festivalul George Enescu. Pentru cine n-a reușit să cumpere bilete, uneori, ca și în alți ani, se mai poate intra la pauză. Locuri, deși puține, se mai găsesc în Sala Mare a Palatului. De multe ori, merită încercat. Cine nu reușește se poate mulțumi cu scena din piață, în aer liber, unde se întîmplă mereu cîte ceva. În zonă sînt oricum și multe localuri bune, deschise pînă tîrziu. (Andrei Manolescu)
Oamenii documentarului – interviu cu Daniela APOSTOL, directorul Docuart Fest jpeg
Oamenii documentarului – interviu cu Daniela APOSTOL, directorul Docuart Fest
Documentarul transpune realități care altfel ne pot fi inaccesibile, educă și informează, iar pe lîngă o lecție pentru minte, reprezintă și una pentru suflet, fiindcă eu cred în puterea unor documentare de a modela inteligența emoțională.
Între tată şi fiu jpeg
Între tată şi fiu
Polifonic și livresc, deși cumva auster, alternînd perspectivele și registrele stilistice, dialog al reconsiderării și poem al reconcilierii, cu niveluri textuale religioase și trimiteri la cultura populară, acest foarte scurt roman de dimensiunea unei nuvele este o bună recomandare pentru prezența lui Immanuel Mifsud la Iași, invitat în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere din Iași (FILIT), în perioada 3-8 octombrie (www.filit-iasi.ro).
Perfect sănătos  Filmat excepţional, jucat cu fineţe jpeg
Perfect sănătos. Filmat excepţional, jucat cu fineţe
Perfect sănătos mi se pare un film foarte bine lucrat, cu finețe și intensitate psihologică, un pseudo-thriller care pune pe gînduri.
De protest jpeg
De protest
Cu puțin timp înaintea înregistrării albumului Bloodlust, rapper-ul Ice-T a oferit o prelegere TED locatarilor închisorii de maximă securitate Sing Sing – o versiune mai modernă a năstrușniciei lui Johnny Cash de a cînta la Folsom.
Cum m am reîndrăgostit de literatura română jpeg
Cum m-am reîndrăgostit de literatura română
De toate cele de mai sus se poate rîde temeinic şi variat. Să explic ce m-a făcut pe mine, cititor amator, să devorez în trei săptămîni unsprezece cărţi (cinci de proză scurtă, şase romane), scrise de tot atîţia scriitori români, însumînd peste 2.000 de pagini de literatură contemporană.
Inside me jpeg
Inside me
Hikikomori sînt persoane, de regulă adolescenţi sau tineri, care se retrag benevol din viaţa socială şi se închid într-o cameră, refuzînd orice contact cu alte persoane. Izolarea durează cel puţin șase luni – sînt situaţii cu zece ani de recluziune.
„N am călcat niciodată strîmb de dragul vreunei faime efemere“ – interviu cu Dan BYRON jpeg
„N-am călcat niciodată strîmb de dragul vreunei faime efemere“ – interviu cu Dan BYRON
Dragostea pentru muzică a venit mult mai tîrziu, la început era o corvoadă, mai ales că studiul ne bloca în casă, în timp ce toți prietenii noștri se jucau pe afară.
Propunerile Dilema Veche jpeg
Propunerile Dilema Veche
■ Criticul de teatru George Banu, colaborator de preț al revistei noastre, și-a adunat într-o carte intitulată Scena lumii textele publicate de‑-a lungul anilor în Dilema veche. E o carte frumoasă și întotdeauna textele citite la un loc, dintr-o carte, sună parcă altfel decît articolele citite lunar, unul cîte unul, în revistă. (Andrei Manolescu)
„Măsurăm timpul în cărți și cafele alese“ – interviu cu Oana DOBOȘI POTCOAVĂ și Raluca SELEJAN jpeg
„Măsurăm timpul în cărți și cafele alese“ – interviu cu Oana DOBOȘI-POTCOAVĂ și Raluca SELEJAN
Dacă la început erau doar discuții pe timp de noapte, a venit momentul în care ne-am oprit din visat și am devenit pragmatice.
„Am scris pentru că m a ajutat“ – interviu cu Lucian Dan TEODOROVICI jpeg
„Am scris pentru că m-a ajutat“ – interviu cu Lucian Dan TEODOROVICI
E cu totul ieşit din obişnuinţă să scrii ceva autobiografic, atît de profund autobiografic, şi să te foloseşti de întîmplări şi personaje reale.
Stalinism didactic jpeg
Stalinism didactic
Săptămîna trecută a avut loc conferinţa de presă „Dictatura manualului unic“ (organizată de Asociația Headsome Communication, Asociația Editorilor, Uniunea Editorilor, Asociația „Cartea Școlară“ și CD Press, reprezentanta editurilor neafiliate).
Slobozia  Estul jpeg
Slobozia. Estul
Acum, trebuie să vă spun că eram foarte obișnuit să ascult sau să citesc povești, basme, de foarte mic.
Mister intact jpeg
Mister intact
Atmosfera generală a filmului e afectată şi ea de o încetinire a ritmului, care pune accent pe psihologia eroului.
Recîștigarea edge ului jpeg
Recîștigarea edge-ului
Pe 2 aprilie 2011, la nouă ani de la primul single, numit „Losing My Edge“, James Murphy și combo-ul nestatornic care îl acompania în concerte își performau show-ul de adio.
„Am o problemă cu definiţiile, cu graniţele şi limitele în general“ – Diego ARAMBURO, un portret jpeg
„Am o problemă cu definiţiile, cu graniţele şi limitele în general“ – Diego ARAMBURO, un portret
Misoginismul este prezent peste tot şi în Europa, fie că apare în cazuri grave sau în situaţii minore, este acelaşi lucru.
Ungaria lui Orbán, Balkanik Festival, Braşov Jazz & Blues Festival jpeg
Ungaria lui Orbán, Balkanik Festival, Braşov Jazz & Blues Festival
● Dacă ajungeți prin Peloponez, nu ratați orășelul Nafplio. Eu abia acum l-am descoperit. Cochet, arhitectură venețiană, cetăți, străduțe minunate, taverne, magazine, lume liniștită, port, golf spectaculos cu apă verde. Pe scurt, tot ce trebuie. Teatrul antic de la Epidavros e în apropiere. Bineînțeles că merită și el o vizită. (Andrei Manolescu)
E imposibil ca duetul muzică – film să nu emoţioneze“ – interviu cu Ileana BÎRSAn şi Claudiu MITCU jpeg
E imposibil ca duetul muzică – film să nu emoţioneze“ – interviu cu Ileana BÎRSAn şi Claudiu MITCU
Pentru că această ediție îi este dedicată, aș aminti de David Bowie: The Last Five Years (2017), un documentar despre ultimele două albume, The Next Day (2013) și Blackstar (2016), și despre musical-ul Lazarus. The Man from Mo’Wax (2016) care este un film despre James Lavelle aka UNKLE, care la 14 ani a avut primul DJ-set, iar la 18 ani a pus bazele casei de discuri Mo’Wax.
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Vocea: ţipete sau şoapte
„Fereşte-te de oamenii care vorbesc încet“, m-a sfătuit demult o fată. Există o eleganţă a vocii, a accentelor şi a ritmurilor. Le iubim, dar numai pe un fond de autenticitate constantă şi nicicum machiată.
Scenarii biblice jpeg
Scenarii biblice
Jim Crace (n. 1946) este unul dintre cei mai mari scriitori contemporani pe care, cel mai probabil, nu l-ați citit.
Slobozia jpeg
Slobozia
Am fost, mulți ani, copil de altar la Mănăstirea „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil“ din localitatea mea natală, Slobozia, județul Ialomița. Cred că pînă în vara dintre a șaptea spre a opta.
Un jaf cam demodat jpeg
Un jaf cam demodat
Filmul conţine, fără a suprasatura, toată paleta obişnuită de gaguri: personaje aruncate pe fereastră, uşi sparte, răpiri şi ameninţări cu tortura, furculiţe înfipte în mînă şi folosirea pe post de armă falsă a unei tablete de ciocolată.
Raze de întuneric png
Raze de întuneric
Are exact vîrsta pe care ar fi avut-o răposatul Chris Cornell, la care nimeni nu s-a gîndit vreodată ca la un „vestigiu“ (Iggy Pop le-ar putea fi tată).
Cei ce devin invizibili jpeg
Cei ce devin invizibili
Oamenii care au pierdut recent pe cineva arată într-un anumit fel, recognoscibil poate doar de cei care au văzut aceeaşi expresie pe propriile feţe.
„Fără muncă şi pasiune nu construieşti ceva durabil“ – interviu cu Marius MANOLE jpeg
„Fără muncă şi pasiune nu construieşti ceva durabil“ – interviu cu Marius MANOLE
Oamenii care ajung să aibă acest succes glamour nu sînt dispuși să investească nici timp, nici muncă și nici nu sînt mînați de pasiune.
Bucureştii lui Caragiale, Rowmania, Ultimii martori jpeg
Bucureştii lui Caragiale, Rowmania, Ultimii martori
● Cîteva dintre cele mai interesante filme incluse în selecția oficială a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni – „Pelicam“ pot fi văzute la București într-o Retrospectivă de patru zile la Cinema Elvira Popescu (31 august-3 septembrie). Nu ratați filmul lui Andrei Dăscălescu Planeta Petrila, în care îl veți regăsi pe colegul nostru dilematic Ion Barbu. (Matei Martin)
O viaţă în schimbul unei turnătorii jpeg
O viaţă în schimbul unei turnătorii
De fiecare dată cînd merg la teatru mă încearcă o emoţie asemănătoare cu starea care precede propria mea implicare în actul creator, un fel de trac, un amestec de frică şi nerăbdare, comparabil cu acea tulburare greu de definit pe care o numim „inspiraţie“.
Comunism provincial jpeg
Comunism provincial
Pîrtia este romanul secret al unui mare traducător din limba rusă și ceea ce se cheamă un roman de sertar. Emil Iordache (1954-2005) a început să scrie acest mic roman în toamna anului 1983, pe cînd era profesor într-un sat din județul Botoșani și pe cînd făcea, în paralel, traduceri din clasicii ruși.
Ţara din afara cadrului jpeg
Ţara din afara cadrului
Una dintre propunerile cele mai inteligent-provocatoare ale acestui an, filmul-eseu documentar Ţara moartă, subintitulat Fragmente de vieţi paralele şi prezentat în secțiunea „Signs of Life“ a Festivalului de la Locarno, abordează un subiect de cel puţin două ori interesant.
Deconstructing Andrew jpeg
Deconstructing Andrew
Cînd chitaristul Aaron Hemphill i-a spus „Pa şi pusi“ lui Angus Andrew, cel din urmă n-a mai avut altceva de făcut decît să-şi scoată din dulap rochia de mireasă, s-o îmbrace, să se ascundă în Australia, să înregistreze un album solo, pe coperta căruia să scrie totuşi Liars, şi să-l numească TFCF – varianta scurtă pentru Theme from Crying Fountain.
Dincolo şi dincoace de adevăr jpeg
Dincolo şi dincoace de adevăr
Revenită în atenţia publică în ultimii ani, piesa Vizita bătrînei doamne de Friedrich Dürrenmatt a fost prezentată în viziuni regizorale care, mai mult sau mai puţin, s-au axat pe latura socială: sărăcie, moralitate, conştiinţă publică, dreptate etc.
„Tehnologia ne aduce pe toţi, tineri sau vîrstnici, în acelaşi punct“ – interviu cu Adrian DESPOT jpeg
„Tehnologia ne aduce pe toţi, tineri sau vîrstnici, în acelaşi punct“ – interviu cu Adrian DESPOT
În continuare, sînt mult mai pasionat de nou decît de vechi. Vechiul îl știu pe de rost, din scoarță în scoarță, iar perpetua lui venerare blochează accesul către nou, blochează accesul către dezvoltare și creează false impresii, de genul „nu se mai face muzică cum se făcea“ sau „toată muzica s-a scris în ’60-’70“. Fals!
Ţara moartă, Undercloud, Bursa „Prima carte“ jpeg
Ţara moartă, Undercloud, Bursa „Prima carte“
● Țara moartă, documentarul semnat de Radu Jude, intră în cinematografe din 25 august. Un film de-o simplitate năucitoare, care suprapune istorii, oameni și fapte. Fotografiile din colecția Costică Acsinte, fragmentele din jurnalul medicului Emil Dorian și bucățile din coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30-’40 vorbesc despre lumea românească și despre păcatele ei mai puțin cunoscute. (Ana Maria Sandu)
Sinestezii & agregări jpeg
Sinestezii & agregări
Grupul The Kandinsky Effect ne arată muzica pe care ar fi făcut o Kandinski dacă s-ar fi născut cu un secol mai tîrziu şi dacă s-ar fi dedicat muzicii în locul picturii.
„Trăim în ultima vreme o formă de naţionalism parşiv“ – interviu cu Dan PERJOVSCHI jpeg
„Trăim în ultima vreme o formă de naţionalism parşiv“ – interviu cu Dan PERJOVSCHI
Sînt subiectul unui hate pe care e foarte greu să îl explici. Şi în viaţa reală sîntem în bule, nu ne întîlnim cu cei cu care nu ne place să o facem! Teoriile astea mi se par absolut inutile, în viaţa de zi cu zi trăim în bule!
„Blues ul ne aşază într un fel bun, doar de el ştiut“ – interviu cu Cristian ANTONESCU jpeg
„Blues-ul ne aşază într-un fel bun, doar de el ştiut“ – interviu cu Cristian ANTONESCU
Specifice lui Dichis’n’Blues sînt, cred eu, activitățile conexe, toate destinate educării publicului actual și, mai ales, viitor.
Povestiri pe muzică de vinil jpeg
Povestiri pe muzică de vinil
Dacă mai sînteți în vacanță sau dacă v-ați întors și vreți s-o prelungiți în spirit, Am fost cîndva o femeie de onoare a lui Radu Paraschivescu este genul de carte agreabilă, care te relaxează și te umple de nostalgie și de bună-dispoziție. În plus, dincolo de fundalul indus al muzicii pe vinil, conține și trei rețete culinare.
Oraşele mici, ca un fuior jpeg
Oraşele mici, ca un fuior
Mult timp nu am înțeles prea bine frumusețea orașelor mici, cele care nu sînt consacrate turistic.
Întoarcerea la Fukushima jpeg
Întoarcerea la Fukushima
Filmat în alb-negru şi plasat în teritoriile radioactive rămase pustii în urma dezastrului nuclear de la Fukushima, unde, în ciuda radioactivităţii, ni se spune că guvernul încurajează oamenii să revină la rămăşiţele vechilor case din zona de excludere.
Viaţa în vremea Internetului jpeg
Viaţa în vremea Internetului
În Occident, corporaţiile verifică la sînge activitatea angajaţilor în mediul virtual, iar consecinţele pot fi dure (inclusiv pierderea locului de muncă). În România, deocamdată există numai corporaţii care nu permit accesul pe reţelele sociale în timpul programului de lucru
„Muzica înseamnă comunicare, nu un monolog nesfîrşit“ – interviu cu Luiza ZAN jpeg
„Muzica înseamnă comunicare, nu un monolog nesfîrşit“ – interviu cu Luiza ZAN
În virtutea inerţiei, ascultam cam de toate, de la muzică populară pînă la muzică clasică. Mă bucur foarte mult că s-a întîmplat aşa şi nu am ajuns să fiu încuiată, nu am ajuns să fiu genul de muzician care nu acceptă alte genuri.
The Handmaid’s Tale, colecţia „Allen Ginsberg“, supă de castraveţi jpeg
The Handmaid’s Tale, colecţia „Allen Ginsberg“, supă de castraveţi
● Din seria filmelor vechi, oricînd revăzute cu plăcere: The Graduate (Mike Nichols, 1967), cu Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross, pe muzica lui Simon și Garfunkel. Mereu interesant, dacă nu pentru cîntecul „Mrs. Robinson“, măcar pentru personajul ei ca atare, devenit iconic, cît și, în ce mă privește, pentru finalul lui: Benjamin și Elaine fugind, de la nunta acesteia, cu autobuzul plin de oameni. (Iaromira Popovici)
O lume marcată de un cancer politic şi etic – interviu cu Radu VANCU jpeg
O lume marcată de un cancer politic şi etic – interviu cu Radu VANCU
Se scrie într-un fel înainte de Mircea Ivănescu și în alt fel după Mircea Ivănescu în literatura română. Are dreptate Al. Cistelecan cînd spune că e poetul care a modificat cel mai mult scrisul de poezie în limba română după al Doilea Război Mondial.
Catedrala goticului domestic jpeg
Catedrala goticului domestic
Amintiri din rai este o minunată carte de poezie a unuia dintre cei foarte puțini cu adevărat mari pe care-i avem, Emil Brumaru. Oare copiilor, cărora li se predă în școli poezie românească după manuale de literatură, li s-a vorbit despre acest mare poet în viață?