Recîștigarea edge-ului

Publicat în Dilema Veche nr. 708 din 14-20 septembrie 2017
Recîștigarea edge ului jpeg

● LCD Soundsystem, American Dream, DFA/Columbia Records, 2017.

Cînd James Murphy anunța, pe 4 ianuarie 2016, reunirea unei trupe care, într-un fel, n-a existat niciodată și, paradoxal, n-a dispărut niciodată, știai că ar putea fi o glumă de luat în serios, venind de la un tip care l-a pus cîndva pe broscoiul Kermitt într-un videoclip. This Is Happening, albumul din 2010, ultimul dinaintea anunțului de care vorbeam mai devreme, închidea un ciclu din existența lui Murphy, poate cel mai important și abil jucător de pe piața americană a post-ismelor muzicale din deceniul 2000-2010. Lipsindu-i edge-ul single-urilor de la început și al primelor două LP-uri, debranșat parțial de la contextul care le-a construit pe acestea, TIH putea fi foarte bine sfîrșitul glorios al unui autor care îi spunea în anul acela lui Sasha Frere-Jones, de la revista New Yorker, că LCD Soundsystem este „o trupă care imită o trupă care face muzică despre a face muzică“. Pe 2 aprilie 2011, la nouă ani de la primul single, numit „Losing My Edge“ și lansat pe un vinil de 12 inci în vara lui 2002, James Murphy și combo-ul nestatornic care îl acompania în concerte își performau show-ul de adio într-un Madison Square Garden plin ochi de oameni, de baloane albe și, vai, de un strop de ironie mușcătoare. LCD punea punct cu emfaza bine dozată a unui sportiv care, deși ar mai fi putut juca, se retrage pentru frumusețea meciului final. Cumva, cuvintele acelei prime piese din istoria LCD, săgeata ironică trimisă către o cultură a retropastișei, îi devorau, cu un apetit autoironic, proiectul: „I was there in 1968 / I was there at the first Can show in Cologne. / I’m losing my edge, / I’m losing my edge to the kids whose footsteps I hear when they get on the desk, / I’m losing my edge to the Internet seekers who can tell me every member of every group from 1962 to 1978. / I’m losing my edge / To all the kids in Tokyo and Berlin, / I’m losing my edge to the art-school Brooklynites in little jackets / And borrowed nostalgia for the unremembered Eighties…“. Părea atunci că nu prea mai e loc de resurecția dancepunk-ului, dar și că Murphy vrea cu tot dinadinsul să transforme în aur pop tot ce atinge, incluzînd aici finalul propriului proiect muzical.

American Dream, noul album al reunitei formații LCD Soundsystem și, odată cu el, al unei nostalgii cross-genre care îi poate amesteca pe cei doi David, Byrne și Bowie, cu Danceteria și Paradise Garage și cu puseurile unei crize a vîrstei mijlocii luate salvator în derîdere de însăși clientul ei, James Murphy. „Wake up with somebody near you / And at someone else’s place, / You took acid and looked in the mirror, / Watched the beard crawl around on your face. / Oh, the revolution was here / That would set you free from those bourgeoisies. / In the morning everything’s clearer / When the sunlight exposes your age.“ Piesa care dă titlul acestui disc e, la nivel personal, o „New York I Love You But You’re Bringing Me Down“ întoarsă pe dos, în timp ce „Call the Police“, fața B a single-ului digital care a prefațat apariția noului album, actează ca priză la nivel social a ultimei piese de pe detonantul Sound of Silver, cu al său împrumut melodic din „Procession“-ul lui – touché! – New Order și cu un text cu nuanțe profetice. Dacă ce l-a salvat întotdeauna pe James Murphy a fost faptul că, deși legat afectiv de un anumit moment din trecutul muzicii, nu a ajuns să-l fetișizeze niciodată, American Dream – o operă care ia în răspăr și în brațe nume ca amintitele Byrne, Bowie și New Order, Suicide și Public Image Limited, U2, Brian Eno și Robert Fripp etc.– e reîntoarcerea triumfală a unui copil teribil care a ajuns de la 32 la 47 de ani peste noapte.

Paul Breazu este jurnalist.

p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.
979 17 Biro coperta1 jpg
Filiera basarabeană
Nu cred că am dus vreodată lipsă de dive în cultura noastră pop – înainte de ’90, Angela Similea ori Corina Chiriac dominau preferințele și colecțiile de discuri Electrecord, dominație de gen ce s-a păstrat și în anii ’90
979 22 coperta1 jpeg
Rushdie neînțelesul
El însă a ajuns în această situație pentru că nu a avut cum să fie altfel decît el însuși.
p 23 Fiinta retractata si refractata, spionata de constiinta sa, 1951 jpg
Victor Brauner – Retractarea sau „retragerea în sine“
Prin reinstaurarea imaginilor mitice, căderea este „răul eliberator“ care conduce la obţinerea elixirului vieţii (Gershom Scholem, La Kabbale et sa symbolique, Payot, Paris, 2003).
Afis Lettre jpg
De Ziua Culturii Naționale, dezbatere despre viitorul presei culturale tipărite, organizată de ICR prin Centrul Național al Cărții
Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, de la ora 16.00, la Seneca Anticafe (str. Arhitect Ion Mincu 1), va avea loc o întîlnire cu tema Presa culturală: schițe pentru un viitor posibil
Afis 13 ian 2023 Sala Radio jpg
Concert de Ziua Culturii Naționale la Sala Radio
Vineri, 13 ianuarie 2023 (de la 19.00), primul concert al noului an pe scena Sălii Radio va fi prezentat cu ocazia Zilei Culturii Naționale și se va desfășura sub bagheta lui ADRIAN MORAR, dirijor al Operei Naționale Române Cluj-Napoca.
MRM ian15 2023 portrait jpg
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianista Kira Frolu
Câștigătoarea bursei “Moștenitorii României muzicale” – ediția 2022, va susține o serie de recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Brașov, București și Timișoara
p 16 Dan Barbilian adevarul ro jpg
Viața sau opera
„Personal, mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mișcări de idei care, în ceea ce privește întinderea consecințelor și răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseși.

Adevarul.ro

image
Tatăl care și-a violat fiul cu retard mental: „Trebuie să aibă și el viaţă sexuală. Nu poate rămâne virgin”
Motivarea hotărârii prin care bărbatul din Zlatna a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru două infracţiuni de viol, victima fiind fiul său cu retard mental, arată o situație cutremurătoare
image
image
Când au elevii vacanță în februarie, în funcție de județ. Harta cu toate informațiile
La decizia inspectoratelor şcolare judeţene şi al municipiului Bucureşti, următoarea vacanţă a elevilor, de o săptămână, va fi programată undeva în perioada 6 - 26 februarie, dar nu pentru toată lumea la fel.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.