Propunerile Dilema Veche
■ Cea de-a doua ediție a Festivalului Película – Latin American Film & Experience 2017 va avea loc în perioada 13-17 septembrie, la București. Filme, dans, arome din Argentina, Brazilia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Venezuela şi Uruguay. Dacă vă fascinează America Latină, începeți această călătorie de aici. Programul festivalului pe www.pelicula-lafe.ro. (Ana Maria Sandu)
■ Editura Nemira organizează de ceva vreme „Serile Nautilus“, evenimente lunare dedicate cititorilor de SF & fantasy; iar luni, 18 septembrie, de la ora 19, la Librăria Humanitas din Cişmigiu, scriitorul Ted Chiang va fi invitat prin Skype la o discuţie cu Ana Nicolau. Deşi a scris o singură carte (Povestea vieţii tale, Nemira), Ted Chiang este cel mai titrat şi mai premiat autor de proză scurtă SF al momentului, mai ales după ce povestirea lui a fost ecranizată în 2016 de Denis Villeneuve în filmul Arrival. (Marius Chivu)
■ Criticul de teatru George Banu, colaborator de preț al revistei noastre, și-a adunat într-o carte intitulată Scena lumii textele publicate de‑-a lungul anilor în Dilema veche. E o carte frumoasă și întotdeauna textele citite la un loc, dintr-o carte, sună parcă altfel decît articolele citite lunar, unul cîte unul, în revistă. (Andrei Manolescu)
■ Expoziția realizată de Clubul Ilustratorilor cu titlul „Fantasticul și realul în imaginarul mexican“, o parte a secțiunii de FOCUS MEXIC la Película, ediția a doua. Vernisajul are loc vineri, 15 septembrie, de la ora 16, la Institutul Cervantes. Expoziția este inspirată de animațiile 68 voces.68 corazones, care vor fi proiectate la începutul vernisajului. (Adina Popescu)
■ Autobiografia lui Keith Richards, Viaţă, e, de departe, cea mai consistentă istorie a muzicii şi a modelor din anii ’60-’80 pe care am citit-o: veţi găsi, printre amintirile legendarului chitarist, toată panoplia de rockeri şi moderi care i-au influenţat pe Rolling Stones. Se citeşte dintr-o suflare, ca un videoclip. (Matei Martin)
■ Mînăstirea Turnu, din Tîrgșoru Vechi, Prahova. Loc cu o bogată istorie (prima menționare într-un hrisov din 1413 dat de Mircea cel Bătrîn), ansamblul păstrează pisania bisericii ridicate de Vlad Țepeș, sfințită pe 24 iunie 1461. După o îndelungată perioadă de anulare, practic, a semnificației și rostului liturgic, căzut în ruină și uitare peste o jumătate de secol, întregul ansamblu, refăcut, mărturisește har și dăruire în renașterea și păstrarea patrimoniului cultural: proiectul de restaurare este semnat de cunoscutul arhitect Călin Hoinărescu, fresca refăcută de pictorul Romeo Andronic. (Ruxandra Mihăilă)